Inbegrepen GRATIS producten
Limoneen: een verfrissende terpeen met enorme potentie
In wiet zitten honderden verschillende stoffen. Van al deze verbindingen krijgt limoneen veel aandacht van zowel blowers als wetenschappers. De terpeen voegt niet alleen frisse citrussmaken toe aan wiet, maar afgaande op de eerste onderzoeken lijkt de stof ook veel klinische potentie te hebben. Neem een verfrissende duik in de wereld van limoneen!
Inhoud:
Waarschijnlijk heb je je wel eens afgevraagd hoe het toch kan dat verschillende soorten wiet net weer een iets andere psychoactieve ervaring opwekken, ook al bevatten ze allemaal veel THC. Hoewel cannabinoïden als THC de meeste impact hebben op de unieke effecten van een soort, spelen ook andere fytonutriënten een belangrijke rol, in het bijzonder terpenen. Deze aromatische koolwaterstoffen zijn verantwoordelijk voor de smaken en aroma's van wietsoorten, maar sturen ook het effect in een bepaalde richting.
Terpenen zitten echter niet alleen in wiet. In de natuur bestaan er meer dan 50.000 terpenen die in allerlei plantensoorten voorkomen. Ze worden geclassificeerd als 'secundaire metabolieten' en door planten aangemaakt om zichzelf te beschermen tegen diverse gevaren en stressoren, zoals ongedierte, ziektes en UV-straling. Het fascinerende aan deze stoffen is dat ze ook fungeren als communicatiesignalen[1], waarmee interacties mogelijk zijn tussen planten onderling, tussen planten en insecten, maar ook tussen planten en schimmels.
Alleen wietplanten produceren al honderden terpenen. Sommige van deze terpenen krijgen meer aandacht dan andere, wat vooral toe te schrijven is aan het feit dat ze in hogere concentraties voorkomen, uitgesproken aroma's en smaken hebben, maar ook significant bijdragen aan het effect van een soort. Een van de bekendere terpenen is limoneen. Deze stof is met name bekend om haar citrusachtige smaak en stimulerende effecten. Veel wietgebruikers hebben dan ook een zwak voor cannabis strains die rijk zijn aan deze terpeen.
De chemische eigenschappen van limoneen
Terpenen zijn aromatische stoffen die bestaan uit bouwstenen genaamd 'isopreeneenheden'. Dit zijn kleine moleculen die uit vijf koolstofatomen bestaan en de chemische formule C5H8 hebben. Biochemische routes in planten combineren isopreeneenheden tot grotere en steeds complexere moleculen met verschillende functies.
Door twee isopreen-eenheden samen te voegen, creëren planten moleculen die we 'monoterpenen' noemen. Deze kleine en vluchtige stoffen bestaan in totaal uit 10 koolstofatomen. Er bestaan echter ook sesquiterpenen die zijn opgebouwd uit drie isopreen-eenheden en 15 koolstofatomen bezitten. Terpenen uit beide groepen verdampen bij lage temperaturen en zijn verantwoordelijk voor het aantrekkelijke aroma van talloze plantensoorten.
Daarnaast hebben we ook nog diterpenen, die uit vier isopreen-eenheden en in totaal uit 20 koolstofatomen bestaan. Deze terpenen gebruiken planten om een harsige, lijmachtige substantie[2] aan te maken. Tetraterpenen zijn terpenen die uit acht isopreen-eenheden bestaan en bijdragen aan de gele en oranje kleuren van veel planten, waaronder carotenoïden. Er bestaan echter nog veel grotere terpenen. Een aantal van de meest complexe polyterpenen, zoals een natuurlijk rubbermolecuul, bevat tot wel 5000 isopreen-eenheden.
Maar wat is limoneen voor terpeen? Limoneen is een cyclische monoterpeen met een zesledige koolstofring, een dubbele koolstof-koolstofbinding en een isopropylgroep die gehecht is aan de koolstofring. De chemische formule hiervan is C10H16.
Limoneen komt ook voor in de vorm van twee afzonderlijke isomeren; moleculen die uit dezelfde atomen bestaan, maar in een andere rangschikking. In wiet zit vooral een hoge concentratie R-limoneen, wat verantwoordelijk is voor een citrusachtige geur. S-limoneen is minder bekend en zorgt voor een meer dennenachtig aroma. Bovendien kan limoneen verschillende chemische reacties ondergaan, waardoor het in andere terpenen wordt omgezet. Zo kan het door oxidatie tot carveol, carvon en limoneenoxide worden afgebroken. En bij isomerisatie met mineraal zuur wordt limoneen in α-pineen omgezet.
Waar zit limoneen in? Net als veel andere terpenen zit de stof niet alleen in wiettoppen. De essentiële olie van sinaasappelschil bestaat bijvoorbeeld voor ongeveer 97% uit limoneen, maar ook andere citrusvruchten bevatten de stof. Enkele voorbeelden zijn grapefruit, citroen en limoen. Behalve in deze vruchten komt limoneen ook voor in dille, venkel, selderij en verschillende bomen, zoals dennen, sparren en lariksen.
De geur en smaak van limoneen
Wat kun je nu precies verwachten van een bowl of een vaporizer met wiet die rijk is aan limoneen? De ervaring wordt overheerst door een smaak en aroma van citrus, sinaasappel en citroen. De terpenen die in wiet voorkomen, staan echter niet op zichzelf, maar werken samen. Zo kunnen er ook terpenen in zitten die de smaak aanvullen met nuances van hout, kruiden, suiker, fruit of Skunk (afhankelijk van de soort). Het resultaat: een complexere smaakbeleving, maar nog steeds met de onmiskenbare, friszure tonen van limoneen.
De effecten die met limoneen geassocieerd worden
Wietsoorten die rijk zijn aan limoneen, wekken vaak effecten op die met sativa-soorten geassocieerd worden. Dit is eigenlijk een achterhaalde manier om het effect van een soort te beschrijven, maar het is zeker zo dat limoneen een cerebrale buzz met stimulerende, verkwikkende eigenschappen geeft. Wietsoorten die rijk zijn aan de terpeen, hebben meestal een motiverende impact die je creativiteit bevordert en ideaal is voor overdag. Al met al zijn soorten met veel limoneen goed voor een opgewekt, alert en geïnspireerd gevoel.
Bovendien werken bepaalde terpenen op een synergetische manier samen met cannabinoïden zoals THC en CBD, wat het 'entourage effect' wordt genoemd. Uit onderzoek[3] blijkt dat limoneen bij gelijktijdige toediening met THC kan beïnvloeden hoe de cannabinoïde de CB1 receptoren van het endocannabinoïdesysteem (ECS) activeert. Dit mechanisme is hoofdverantwoordelijk voor de cannabis high. Hopelijk zullen toekomstige onderzoeken verder blootleggen hoe de terpeen, samen met cannabinoïden, effecten op lichaam en geest uitoefent.
Limoneen: wetenschappelijk onderzoek onder de loep
Wetenschappers hebben al lang een fascinatie voor terpenen. Niet alleen de diversiteit, maar ook de uiteenlopende effecten ervan op de menselijke fysiologie maakt ze interessant voor de behandeling van bepaalde ziektes en chronische gezondheidsproblemen. Veel onderzoek naar limoneen staat echter nog in de kinderschoenen, waardoor het moeilijk is om te zeggen in hoeverre het medicinale eigenschappen heeft. Toch geven zowel cel- als dierstudies al een idee in welke richting gecontroleerde klinische proeven het meest kansrijk zijn. Laten we eens kijken naar het onderzoek dat er tot nu toe is gedaan.
Effecten op angst
Onderzoek[4] uit 2023 gepubliceerd in Cannabis and Cannabinoid Research keek hoe verschillende cannabinoïden en terpenen angst bij ratten kunnen beïnvloeden, waaronder limoneen. De auteurs schrijven dat “[...] D-limoneen, ⍺-pineen en β-caryofylleen de procentuele tijd in de out zone van de nieuwheid-geïnduceerde hypofagie-tests verlaagt, wat op een mogelijk anxiolytisch effect wijst”.
Bij een andere studie[5] die verscheen in Pharmacology, Biochemistry, and Behaviour, probeerden wetenschappers het angstremmende effect van limoneen in kaart te brengen. Het onderzoeksteam gaf de terpeen in verschillende concentraties aan muizen en stelde vast: “De data wijzen erop dat (+)-limoneen in aromatherapie als angstremmer kan worden gebruikt”.
Antikankereffecten
Kanker is wereldwijd een van de dodelijkste ziektes, waar in 2040 naar schatting meer dan 15 miljoen[6] mensen per jaar aan overlijden. Wetenschappers zijn dan ook hard op zoek naar manieren om de ziekte te bestrijden en sommigen wenden zich tot natuurlijke stoffen zoals limoneen. In 2024 werd bij een onderzoek[7] een combinatie van metformine (een diabetesmedicijn) en limoneen aan borst- en leverkankercellen toegediend. De conclusie: “Uit onze data is gebleken dat metformine, D-limoneen en combinaties ervan significante antikankereffecten hebben op de kankercellijnen middels inductie van apoptose en het reguleren van de expressie van apoptotische genen”.
Apoptose is een vorm van gecontroleerde celdood, waarmee beschadigde en zieke cellen uit het lichaam worden afgevoerd. Kankercellen kunnen dit natuurlijke mechanisme omzeilen doordat ze er immuun voor worden, maar stoffen als limoneen kunnen mogelijk helpen om dit belangrijke fysiologische proces weer in balans te brengen.
Neuroprotectief effect
In het vakblad Molecules is een review[8] gepubliceerd waarin is gekeken naar de mogelijkheden van zowel zuivere limoneen als producten met limoneen voor bescherming van de hersenen. Uit de data blijkt dat de terpeen impact kan hebben op epilepsie door (de duur van) aanvallen te verminderen. Dit is te danken aan het feit dat de stof glutamaatreceptoren blokkeert. De citrusachtige terpeen biedt mogelijk ook potentie bij het beschermen van het lichaam tegen beroertes en cerebrovasculaire ziekten door de permeabiliteit van de bloed-hersenbarrière te verlagen, ontstekingsmarkers zoals cyclo-oxygenase-2 (COX-2) te verminderen en het gehalte krachtige antioxidanten zoals glutathion te verhogen.
De auteurs concluderen dat “een limoneenrijk dieet mogelijk bijdraagt aan het terugdringen van neurodegeneratie en kan helpen bij het behoud van de cognitieve functie en neuronale integriteit.”
Metabool syndroom en diabetes
Tegenwoordig lijdt ongeveer 3% van alle kinderen en 5% van de adolescenten aan het metabool syndroom. Daarbij vertoont ongeveer een kwart van alle volwassenen kenmerken van de aandoening. Het gaat gepaard met gezondheidsproblemen als een verhoogde bloeddruk, een hoge bloedsuikerspiegel en veel lichaamsvet; symptomen die mensen vatbaarder maken voor hart- en vaatziekten. In een studie[9] gepubliceerd in het European Journal of Pharmacology werden de effecten van limoneen onderzocht op twee ziektes die tot het cluster van het metabool syndroom behoren: dyslipidemie (een abnormaal lipiden-niveau in het bloed) en hyperglycemie (verhoogde nuchtere bloedsuikerwaarden).
Bij het onderzoek werd de terpeen in een muismodel van de ziekte getest. Na toediening bleek de stof de lipiden- en glucosespiegel in het bloed te verminderen. De wetenschappers trekken de conclusie dat “onze data suggereren dat de inname van D-limoneen mogelijk gunstig is voor patiënten met dyslipidemie en hyperglycemie, en [dat D-limoneen] een potentieel voedingssupplement is dat kan helpen bij het voorkomen en verbeteren van metabole stoornissen”.
Ook de effecten van limoneen in relatie tot complicaties van diabetes zijn bestudeerd. Zo kregen in een onderzoek[10] aan de Turkse Hacettepe University diabetische ratten de terpeen toegediend. Volgens de onderzoekers kan “D-limoneen [ratten] wellicht beschermen tegen diabetes-geïnduceerde effecten in het bloed, de lever en nieren. De mogelijk beschermende rol en klinische toepassing van D-limoneen bij de behandeling van diabetes mellitus vraagt echter om meer onderzoek".
Hartgezondheid
Er is ook steeds meer bewijs dat limoneen de gezondheid van het hart kan helpen beschermen. In 2022 verscheen in het European Journal of Pharmacology een onderzoek[11] naar de rol van S-limoneen bij de bescherming tegen hartaanvallen bij ratten. Hierbij dienden onderzoekers ofwel limoneen toe, of de ontstekingsremmende stof N-acetyl-L-cysteïne, voordat er bij de proefdieren een hartaanval werd opgewekt. Hierna werden relevante biomarkers gemeten, waaruit bleek dat voorbehandelen met limoneen de omvang van het infarct verminderde, voor minder oxidatieve schade zorgde en tot een afname van levensbedreigende hartritmestoornissen leidde.
En een studie[12] in het Journal of Natural Products richtte zich op de mogelijkheid van limoneen om via antioxidante activiteit schade door hartaanvallen te helpen verminderen. Daarbij stelden de onderzoekers vast dat “het huidige onderzoek laat zien dat DL [D-limoneen] leidt tot cardioprotectieve effecten bij door isoprenaline geïnduceerd acuut myocardletsel in Zwitserse muizen door het onderdrukken van apoptose”.
Antivirale en schimmelwerende activiteit
Verder lijkt limoneen in het geval van verschillende gevaarlijke microben gunstige effecten te hebben, waaronder virussen en schimmels. In onderzoek[13] uit 2023 werd middels computationele analyse gekeken naar de werking van limoneen als potentieel therapeutisch middel tegen SARS-CoV-2, het virus dat COVID-19 veroorzaakt. Hieruit blijkt dat “D-limoneen een veelbelovende stof lijkt in de zoektocht naar behandelopties voor SARS-CoV-2-infecties, aangezien het geen mutagene en cytotoxische deeltjes bevat en niet irriterend is zolang het verdund wordt”.
Limoneen lijkt ook effectief te zijn tegen de veelvoorkomende pathogene schimmel Candida door het verhogen van de werkzaamheid van het medicijn fluconazol tegen resistente stammen. Wetenschappers stellen[14] dat “multiresistente Candida-soorten een grote uitdaging zijn in de geneeskunde en benadrukken dat er behoefte is aan nieuwe therapeutische opties, waarbij deze studie wijst op de gunstige effecten van limoneen met betrekking tot het verhogen van de werkzaamheid van commerciële medicijnen”.
Depressie
Daarnaast lopen er onderzoeken naar de vraag of de terpeen kan helpen bij depressie en tegelijkertijd het leervermogen en geheugen verbetert. Zo werd de fytonutriënt in een studie[15] uit 2024 toegediend aan knaagdieren met depressiesymptomen en hieruit bleek dat de molecule hielp bij het onderdrukken van de neuro-inflammatie die aan deze ziekte ten grondslag ligt.
De onderzoekers concludeerden dat “[...] D-limoneen antidepressiva-achtige effecten vertoonde, waarbij het anhedonisch en defensief gedrag verminderde en tevens de negatieve effecten van stress beperkte bij tests die het leervermogen en geheugen testten. Vastgesteld werd dat D-limoneen deze effecten bewerkstelligde door het verminderen van neuro-inflammatie van opgewekte 'chronic restraint stress' bij ratten”.
Wietsoorten die rijk zijn aan limoneen
Als je deze intrigerende stof zelf wilt ervaren, kun je de onderstaande soorten overwegen. Deze zijn stuk voor stuk rijk aan limoneen.
Lemon Shining Silver Haze
Deze sativa-dominante soort stamt af van Lemon Skunk en Shining Silver Haze. Zaai de zaden van Lemon Shining Silver Haze in het voorjaar binnen, bij voorkeur direct in potten met een inhoud van 20 liter. In de derde week heb je als het goed is planten van 20–30 cm hoog. Met topping en training zorg je ervoor dat ze mooi compact blijven. Ben je van plan om buiten te kweken? Zet de dames dan op een zonnige plek in je tuin. Aan het eind van de vegetatieve fase zijn getrainde planten ongeveer 60 cm groot en ongetrainde exemplaren tussen de 100 en 130 cm.
Als je binnen kweekt, moet je er na training rekening mee houden dat de planten tijdens de bloei tot zo'n 80 cm doorgroeien. Heb je ze niet getraind, dan bereiken ze een hoogte van rond de 140 cm. Buiten kunnen getrainde planten wel 130 cm worden en ongetrainde exemplaren zelfs 170 cm. Na een bloeifase van in totaal 9–10 weken kun je binnen maximaal 650 g/m² oogsten, en buitenshuis levert de soort halverwege oktober tot wel 700 g/plant op. Na het drogen en curen, is het tijd om te genieten van de fruitige, citrusachtige smaak en de heldermakende, rustgevende high.
Lemon Shining Silver Haze
Lemon Skunk x Shining Silver Haze | |
600 - 650 gr/m2 | |
80 - 140 cm | |
9 - 10 weken | |
THC: 21% |
Sativa 75% Indica 25% | |
650 - 700 gr/plant | |
130 - 170 cm | |
Half Oktober | |
Gebalanceerd, Helder, Stoned |
Koop Lemon Shining Silver Haze
Lemon Skunk
Als er een soort rijk is aan limoneen, dan is het wel deze nakomeling van Skunk #1 en Citral, met een evenwichtig genenprofiel en een THC percentage van 19%. Laat de zaden voorkiemen en stop de jonge scheuten in kiempotten zodra de penwortel 1–2 cm lang is. Als de 'echte' bladeren eenmaal groter zijn dan de omtrek van de potjes, kun je de planten overzetten in hun uiteindelijke potten. We raden aan om in de vegetatieve fase flink wat blad weg te snoeien, zodat het bladerdak lekker luchtig blijft. Kweek je liever kleinere planten, dan kun je ze nu ook aan LST onderwerpen.
In de groeifase kunnen Lemon Skunk planten na wat strekken een hoogte aantikken van respectievelijk 120 cm (binnen) en 150 cm (buiten). Geef genoeg kalium en fosfor om de ontwikkeling van de toppen te bevorderen. De bloei duurt 8–9 weken, waarna je binnen op een oogst van tegen de 650 g/m² kunt rekenen. Wanneer je buiten kweekt, kun je eind september 625–675 g/plant oogsten. Je ervaart uiteindelijk een verrukkelijke smaak van citrus en Skunk, en een langdurige high die je creativiteit bevordert.
Lemon Skunk
Skunk 1 x Citral | |
600 - 650 gr/m2 | |
80 - 120 cm | |
8 - 9 weken | |
THC: 19% |
Sativa 50% Indica 50% | |
625 - 675 gr/plant | |
120 - 150 cm | |
Eind September | |
Creatief, Fysiek Ontspannend, Langdurig, Rustgevend |
Pink Runtz
Deze soort komt voort uit een kruising van klassiekers: Gelato, Zkittlez en Pink Panties. Daarmee is Pink Runtz goed voor een torenhoog THC percentage en een hoop limoneen. Al binnen 2–3 dagen nadat je de wietzaadjes in de aarde hebt gestopt, zie je scheuten verschijnen. Zorg daarbij voor een omgeving met een consistente temperatuur van 25°C en een luchtvochtigheid van 70–80%. In het vegetatieve stadium ontwikkelen de planten veel nieuwe bladeren en daarom is het voor een overzichtelijk bladerdak en een verbeterde beluchting verstandig ze regelmatig van overtollige blaadjes te ontdoen. Geef zo nu en dan ook wat compostthee om de wietplanten gezond te houden en de kans op ziektes te beperken.
De bloeifase neemt 8–9 weken in beslag en resulteert binnen in planten van maximaal 150 cm, terwijl ze buiten tot grofweg 180 cm doorgroeien. Tijdens het rijpen en opzwellen van de toppen, komt er een sterke geur van citrus en ananas in de kweekruimte te hangen. Zet alvast genoeg voorraadpotten klaar, want de oogst bedraagt zo'n 475 g/m² (binnen) of tot wel 500 g/plant (buiten). Laat de toppen na het drogen nog een tijdje curen, en geniet dankzij 26% THC en flink wat limoneen van een stimulerende, cognitieve high.
Pink Runtz
Gelato x Zkittlez x Pink Panties | |
425 - 475 gr/m2 | |
100 - 150 cm | |
8 - 9 weken | |
THC: 26% |
Sativa 50% Indica 50% | |
450 - 500 gr/plant | |
140-180 cm | |
Half Oktober | |
Langdurig, Stimulerend, Vrolijk |
Do-Si-Dos Auto
Do-Si-Dos Auto verwent je niet alleen met een snelle groei, maar ook met onweerstaanbare citrussmaken, dankzij een hoge concentratie limoneen. Maak het jezelf makkelijk en zaai de zaden direct in kweekpotten van geotextiel met een inhoud van 11 liter. Zo voorkom je dat je planten later stress krijgen van het verpotten. In de derde groeiweek kun je LST overwegen als je lekker onopvallende planten wilt. Tijdens week 4 van hun levenscyclus kun je al de eerste voorbloei waarnemen.
Na het trainen en de bloeistretch zullen je planten tussen de 80 en 100 cm hoog zijn. De daaropvolgende weken zie je hoe de kleine toppen uitgroeien tot compacte, langgerekte cola's met prachtige paarse kleuren en superveel trichomen. Na een groeiproces van in totaal 9–10 weken oogst je al gauw 350–400 g/m² van binnenplanten, en maximaal 150 g/plant als je buiten kweekt. Bij het roken word je getrakteerd op een heerlijke smaak van snoep en citrus, en een rustgevende high die perfect is voor 's avonds!
Do-Si-Dos Auto
Do-Si-Dos x Cookies Auto | |
350 - 400 gr/m2 | |
80 - 120 cm | |
7 - 8 weken | |
THC: 20 |
Sativa 35% Indica 60% Ruderalis 5% | |
100-150 gr/plant | |
100 - 140 cm | |
9-10 weken na ontkiemen | |
Rustgevend |
Sundae Driver
Paars. Prachtig. Productief. Met Sundae Driver heb je eigenlijk altijd prijs. Voeg bij het kiemen van de wietzaadjes wat mycorrhizaschimmels en rhizobacteriën toe aan de aarde om de wortelgroei te bevorderen en ziektes te voorkomen. Twee weken na het uitkomen van de zaden groeien er al zaailingen van ongeveer 10 cm groot. Geef flink wat vloeibare biologische voeding die rijk is aan stikstof en aan het eind van de vegetatieve fase zijn de planten 100–130 cm.
Sundae Driver beloont je met een geweldig spektakel wanneer de bloei eenmaal begint. Afhankelijk van eventuele training en de potmaat kunnen je planten tussen de 140 en 170 cm hoog worden. Later in de bloeifase sta je versteld van de fraaie paarse kleur die de toppen ontwikkelen naarmate de wietplanten meer anthocyanen aanmaken. Spoel de laatste twee weken om de smaak van de wiet te verbeteren. Kweek je binnen? Bereid je dan voor op een berg toppen van maximaal 450 g/m². Van planten die je buiten kweekt, haal je echter wel 450–500 g/plant. Sundae Driver is een nakomeling van Fruity Pebbles OG en Grape Pie, waardoor de soort hoge concentraties THC met limoneen combineert. Samen zorgen deze stoffen voor een euforische buzz die je motiveert, naast een friszure smaak van citrus en ander fruit.
Sundae Driver
Fruity Pebbles OG x Grape Pie | |
400 - 450 gr/m2 | |
90 – 140 cm | |
9 - 11 Weken | |
THC: 23% |
Sativa 50% Indica 50% | |
450 - 500 gr/plant | |
130 - 170 cm | |
Begin Oktober | |
Euforisch, Gebalanceerd, Motiverend |
OG Kush
OG Kush heeft in de cannabiswereld een legendarische status en dat is niet zonder reden. De soort stamt af van Chemdawg, Lemon Thai en Pakistani Kush, en wekt een opbeurende, heldermakende stone op dankzij hoge concentraties limoneen, een gemiddeld CBD-gehalte en ongeveer 19% THC. In de groeifase vertoont de strain snelle en robuuste groei. De dikke steel, sterke genen en goede weerstand tegen plagen en ziektes maken OG Kush ook geschikt voor een strenger klimaat. Pas in week 3 LST toe om deze tamelijk weerbarstige plant onder controle te houden.
Bij getrainde planten die je binnen kweekt, zal de hoogte uitkomen op 90 cm, terwijl ze buiten maximaal 180 cm worden. Verwijder regelmatig bladeren om te zorgen dat alle toppen genoeg direct licht krijgen. Begin de laatste 1–2 weken voor de oogst met spoelen door alle voeding achterwege te laten en alleen water toe te dienen. Binnen komt de oogst na 7–9 bloeiweken neer op 425–475 g/m², en buiten wacht je in oktober een opbrengst van om en nabij de 500–550 g/plant. Laat je uiteindelijk verleiden door de verrukkelijke citrus-, fruit- en dennenaroma's die bij elke trek de boventoon voeren.
OG Kush
Chemdawg x Lemon Thai x Pakistani Kush | |
425 - 475 gr/m2 | |
90 - 160 cm | |
7 - 9 Weken | |
THC: 19% |
Sativa 25% Indica 75% | |
500 - 550 gr/plant | |
180 - 220 cm | |
Oktober | |
Rustgevend, Stimulerend |
Sour Diesel
Sour Diesel kreeg naast een skunky geur ook hoge concentraties limoneen mee van Original Diesel, Northern Light, Shiva en Hawaiian. Deze soort, met 70% sativa- en 30% indica-genen, gedijt goed bij flink wat organisch materiaal in de bodem, naast regelmatige toediening van melkzuurbacteriën (MZB) om de voedingsopname te bevorderen. De groeifase is een goed moment om de plant te toppen en trainen; zo blijft ze mooi compact en verhoog je tegelijkertijd de productiviteit.
Als je Sour Diesel hebt getraind, bereikt ze een maximale hoogte van 90 cm binnen en 150 cm buiten. Zorg binnenshuis voor een lage luchtvochtigheid en snoei het bladerdak regelmatig bij om de kans op schimmel te verlagen. Nog even een week of twee spoelen en dan is het tijd om tot wel 525 g/m² te oogsten (of maximaal 600 g/plant als je buiten kweekt). Maak je borst maar nat voor een smaak van citrus, peper en een lekker zuurtje met daarbij een rustgevende en toch opwekkende high.
Sour Diesel
Original Diesel x (Northern light x Shiva x Hawaiian) | |
475 - 525 gr/m2 | |
90 - 160 cm | |
10 - 11 Weken | |
THC: 19% |
Sativa 70% Indica 30% | |
550 - 600 gr/plant | |
150 - 200 cm | |
Eind oktober | |
Fysiek Ontspannend, Helder |
Limoneen: een veelbelovende citrusachtige terpeen
Limoneen voegt niet alleen smaken en aroma's van citrus toe aan talloze wietsoorten: deze monoterpeen beïnvloedt ook het effect van THC. Hierdoor krijgt de high een stimulerender en verkwikkender karakter. Bovendien laten de eerste celproeven en diermodellen zien dat deze fytonutriënt gunstige resultaten kan opleveren als het op ziektes aankomt. De toekomst van deze terpeen ziet er dan ook veelbelovend uit, dus houd je ogen open voor nieuw onderzoek waarin de mogelijke voordelen ervan verder worden belicht. Tot die tijd kun je natuurlijk volop genieten van bovengenoemde soorten die barsten van deze fruitige terpeen!
External Resources:
- World's most spoken language is 'Terpene' https://www.sciencedaily.com
- Terpenes | SpringerLink https://link.springer.com
- Selected cannabis terpenes synergize with THC to produce increased CB1 receptor activation https://www.sciencedirect.com
- Evaluating Potential Anxiolytic Effects of Minor Cannabinoids and Terpenes After Acute and Chronic Oral Administration in Rats - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
- Anxiolytic-like activity and GC-MS analysis of (R)-(+)-limonene fragrance, a natural compound found in foods and plants - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
- Cancer Statistics - NCI https://www.cancer.gov
- Molecular interactions between metformin and D-limonene inhibit proliferation and promote apoptosis in breast and liver cancer cells - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
- Molecules | Free Full-Text | Neuroprotective Potential of Limonene and Limonene Containing Natural Products https://www.mdpi.com
- Preventive and ameliorating effects of citrus D-limonene on dyslipidemia and hyperglycemia in mice with high-fat diet-induced obesity - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
- d-limonene ameliorates diabetes and its complications in streptozotocin-induced diabetic rats https://www.sciencedirect.com
- S-limonene protects the heart in an experimental model of myocardial infarction induced by isoproterenol https://www.sciencedirect.com
- d-Limonene Ameliorates Myocardial Infarction Injury by Reducing Reactive Oxygen Species and Cell Apoptosis in a Murine Model https://pubs.acs.org
- Lime and orange essential oils and d-limonene as a potential COVID-19 inhibitor: Computational, in chemico, and cytotoxicity analysis https://www.sciencedirect.com
- Pharmacological potential of limonene against opportunistic fungi: Impact on Candida virulence - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
- D-Limonene reduces depression-like behaviour and enhances learning and memory through an anti-neuroinflammatory mechanism in male rats subjected to chronic restraint stress - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.