By Miguel Ordoñez

Limoneen is een van de meest gebruikte terpenen. Het zit als ingrediënt in voedsel, medicijnen, cosmetica en wasmiddelen, en wordt toegepast in de biotechnologie industrie. Deze zeer aromatische terpeen wordt overvloedig geproduceerd in de trichomen van veel cannabis soorten, samen met cannabinoïden. Net als andere terpenen, heeft limoneen zijn eigen uitwerking op het lichaam. De medicinale kracht van deze kruidige verbinding wordt momenteel nog onderzocht, terwijl het roken of vaporizen van een cannabis soort met veel limoneen een unieke smaakervaring biedt met een energieke high.

TERPENEN EN CANNABIS FYTOTHERAPIE

Terpenen zijn een klasse chemicaliën met veel verschillende geuren en smaken. Ze dragen aanzienlijk bij aan de kwaliteit van fruit en groente, en zijn betrokken bij de synthese van verschillende biochemische stoffen, zoals vitaminen, hormonen, oliën, en natuurlijk cannabinoïden. Terpenen geëxtraheerd uit planten zijn de belangrijkste bestanddelen van de essentiële oliën in kruidenmedicatie, voeding en cosmetica. Wijn en bier zitten bijvoorbeeld vol met terpenen.

Cannabis is een van de planten met het meest diverse terpenenprofiel, wat ons allerlei aroma's en therapeutische effecten oplevert. De combinatie van verschillende terpenen en cannabinoïden wordt het entourage effect genoemd. Dit synergetische proces tussen terpenen en alle andere natuurlijke cannabis verbindingen blijkt de werking van THC, CBD of andere cannabinoïden aanzienlijk te versterken en uiteindelijk te verbeteren. Deze moleculen vormen 10 tot 20% van het totale harsgehalte in de trichomen. Een ander belangrijk terpeen in cannabis is pineen - de moeite waard om ook eens over te lezen.

limonene royal queen seeds

LIMONEEN

Citroen, sinaasappelen en andere citrus vruchten bevatten grote hoeveelheden van deze volatiele mono-terpeen, die ook in veel andere planten zit, zoals munt, jeneverbes, rozemarijn en dennennaalden. Door de snelle verdamping van mono-terpenen bereikt limoneen snel de sensorische receptoren van insecten, parasieten, of nieuwsgierige dieren, die de geur onmiddellijk aanmerken als een gifstof. Je raadt vast al waarom sommige slimme planten zijn bedekt met citroenachtige hars.

Na myrceen is limoneen de meest voorkomende terpeen in de meeste cannabis soorten, maar dit betekent niet dat alle varianten naar citroen ruiken. Een van de chemische vormen doet limoneen naar mandarijn ruiken, terwijl andere vormen naar citroen ruiken, en weer andere als grapefruit smaken.

Studies naar het entourage effect in cannabis hebben aangetoond dat limoneen een synergie stimuleert met verschillende cannabinoïden en andere terpenen. Deze terpeen werkt goed samen met de cannabinoïden THC-A, CBD-A, CBC-A, CBC, CBG, en met andere terpenen, zoals caryofylleen en linalool. Verder vergemakkelijkt de verhoogde cel-doorlaatbaarheid, veroorzaakt door limoneen, de opname van andere stoffen door het menselijk lichaam.

Deze stof heeft een zeer lage toxiciteit, en mensen stuiten zelden op bijwerkingen. Net als veel terpenen en oplosmiddelen, kan limoneen echter zorgen voor irritatie van de huid en de ademhalingswegen. Daarbij kan je symptomen als waterige ogen en vaatverwijding krijgen, en daaruit voortvloeiende gevolgen voor de neus, ogen, luchtwegen, en longen. Desondanks kan limoneen worden gebruikt om bronchitis te behandelen, en veel mensen vinden dat deze terpeen een prettige, subtiele smaak en frisheid toevoegt aan rook- en vapewaar, en met name een goed werkend therapeutisch effect heeft.

WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK NAAR LIMONEEN

In tegenstelling tot THC, is limoneen nooit op een lijst van gereguleerde stoffen terechtgekomen. Daarom zijn wetenschappers vrijer geweest om zich te richten op de mogelijke werkzaamheid van limoneen als antidepressief, anxiolytisch, immuunstimulerend, antibacterieel, en antikanker middel. Deze verbinding wordt ook gebruikt in afvaldiëten, bij de behandeling van wondjes en maagzuur, als ontsmettingsmiddel en als insectenbestrijder. Er bestaan ook proeven waarbij limoneen wordt gebruikt om depressiviteit en angst te behandelen: bij het testen van de effecten van limoneen ondervonden deelnemers een toename van aandacht, mentale focus, welzijn en zelfs van het libido.

Een studie uit 2011, uitgevoerd aan de University of Arizona en gepubliceerd in het tijdschrift Oncology Reviews, toont aan dat limoneen bijdraagt aan de werking van het immuunsysteem in het lichaam, waarbij een anti-kanker effect optreedt. Een onderzoek uit 2013, uitgevoerd aan dezelfde universiteit en gepubliceerd in het tijdschrift Cancer Prevention Research, laat zien dat limoneen effectief is door het afremmen van de groei van kankercellen en dat limoneen het formaat van de tumor verkleint. Dit betreft een menselijke proef waarbij meer dan 40 vrouwen waren gediagnosticeerd met borstkanker. Een vervolgstudie naar dezelfde soort tumoren laat dezelfde positieve resultaten zien.

Een onderzoek uit 2014, uitgevoerd in Frankrijk en gepubliceerd in het tijdschrift Anti-inflammatory and Anti-allergy Agents in Medicinal Chemistry, toont aan dat limoneen een sterk ontstekingsremmend effect heeft, wat deze terpeen een veelbelovende optie maakt voor de behandeling van bepaalde soorten kanker. In de studie werd ontdekt dat limoneen tumoren in gezond weefsel kan voorkomen door hun vermogen om nieuwe bloedvaten aan te maken, af te remmen. Tot slot blijkt deze terpeen een grote rol te spelen bij het herstellen van beschadigde huid en cellulaire weefsels.

A-Pinene

 

ANTI-INFLAMMATOIRE
BRONCHODILATATOR
HELPT HET GEHEUGEN
ANTIBACTERIEEL
Ook aanwezig in dennennaalden

A-Pinene

Linalool

 

VERDOVINGSMIDDEL
ANTI-CONVULSIEF
PIJNSTILLEND
ANGSTREMMEND
Ook aanwezig in lavendel

Linalool

Beta-Caryophillene

 

ANTI-INFLAMMATOIRE
PIJNSTILLEND
BESCHERMT CELWANDEN IN HET SPIJSVERTERINGSKANAAL
Ook aanwezig in zwarte peper

Beta-Caryophyllene

Myrcene

 

DRAAGT BIJ AAN DE KALMERENDE WERKING VAN STERKE INDICA'S
SLAAPMIDDEL
SPIERVERSLAPPER
Ook aanwezig in hop

Myrcene

Limonene

 

BEHANDELT BRANDEND MAAGZUUR
ANGSTREMMEND
ANTIDEPRESSIVUM
Ook aanwezig in citrusvruchten

Limonene
 

SOORTEN MET VEEL LIMONEEN

Terwijl we wachten op volgend onderzoek naar de medicinale toepassingen van limoneen, kunnen we genieten van de effecten van Lemon Shining Silver Haze en veel andere citroen-zure varianten. Iedere cannabis soort met "lemon" of andere zure vruchten in de naam bevat waarschijnlijk grote hoeveelheden limoneen, ervan uitgaande dat de kwekers nuchter genoeg waren bij het bedenken van een naam voor hun nieuwe soort! Er bestaat ook een aantal "non-lemon" soorten die vol zitten met deze specifieke terpeen. OG Kush en Sour Diesel zijn slechts twee voorbeelden.

Royal Queen Seeds heeft een heerlijke kruising gekweekt van Lemon Skunk en Amnesia Haze. De naam is Lemon Shining Silver Haze, die het resultaat is van het kruisen van twee sativa soorten, die beide unieke citroensmaken hebben. Lemon Shining Silver Haze is snel populair geworden dankzij haar sterke effecten en geur, die men beschrijft als zuur, skunky, maar ook fris en zoet.

Een sativa dominante kruising met veel limoneen kan niet anders dan verheffende effecten teweegbrengen. De mentale high die wordt veroorzaakt door Shining Silver Haze is euforisch, met verhoogde energielevels, creativiteit en motivatie. Het is lastig te zeggen hoeveel limoneen verantwoordelijk is voor de optimistische, euforische, stimulerende, en gezonde effecten van deze soort. Wat we wel weten, is dat deze actieve variant niet geschikt is om net voor het slapengaan te consumeren!

 

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.