By Luke Sumpter

Chemdawg, soms ook wel 'chemdog' genoemd, is een legendarische strain met een geheimzinnig verleden. Ondanks haar raadselachtige afkomst heeft deze sativa dominante strain grote bekendheid verworven in de cannabiswereld. Inmiddels kun je Chemdawg overal vinden, van Nederlandse coffeeshops tot Catalaanse cannabis social clubs. Maar wat maakt deze wiet zo bijzonder? En wat kun je verwachten na het zaaien van Chemdawg zaden? Lees verder om erachter te komen!

Ontdek alles wat je moet weten over Chemdawg, zoals haar effecten, ontwikkelingskenmerken en smaak. Ook delen we enkele van de beste soorten wiet die op deze populaire strain zijn gebaseerd.


Mysterieuze oorsprong: waar komt Chemdawg vandaan?

Veel moderne cannabis strains hebben een duidelijke stamboom. Dankzij de enorme inspanning van breeders kunnen we de landras voorouders en geografische oorsprong van deze hybriden precies traceren. Toch is dit niet altijd het geval, zo ook met Chemdawg.

Laten we beginnen met wat we wel weten. De eerste bekende kweker van Chemdawg vond de zaden naar eigen zeggen in 1991 in een zakje Noord-Californische wiet dat hij kocht tijdens een Grateful Dead concert in Colorado. Volgens de kweker, die zelf ook Chemdog wordt genoemd, gaven andere kwekers zijn wiet al snel twee bijnamen: 'Chem' en 'Dog Bud'. Na verloop van tijd werden deze twee namen samengesmolten tot de huidige naam. De strain verspreidde zich door de hele Verenigde Staten en niet lang daarna over de rest van de wereld.

Chemdawg Cannabis Strain
Chemdawg Cannabis Strain

Genetische herkomst: uit welke soorten wiet bestaat Chemdawg?

Het enige wat we weten over de herkomst van Chemdawg, is het verhaal van de gevonden zaden in een zakje Californische wiet. Toch speculeren veel kwekers over de oorsprong van de strain. Sommigen veronderstellen dat de wiet is ontstaan toen Amerikaanse kwekers Thaise en Nepalese sativa landrassen kruisten. Hoewel het gissen blijft is, is dit nog niet eens zo'n gek idee. De langwerpige toppen en stimulerende stone van Chemdawg wijzen zeker op sativa invloeden. Haar aardse, muskusachtige en ietwat gasachtige smaak doen ook denken aan deze veronderstelde ouders.

Het identificeren van de exacte ouders van Chemdawg kan de huidige breeders helpen om iets soortgelijks te creëren. Maar gelukkig hebben we allemaal al toegang tot Chemdawg! Vroeger was Chemdawg alleen beschikbaar als stek, maar tegenwoordig zijn wietzaadjes van de strain makkelijk te vinden.

De populariteit van Chemdawg

Het duurde niet lang voordat Chemdawg aansloeg in de cannabis community. Deze vurige sativa dominante hybride brak door nadat ze op de Cannabis Cup in Amsterdam de eerste plaats won in de categorie Hybriden. Jaren nadat ze haar status als een van de meest cerebrale soorten had verworven, won Chemdawg eerste prijzen bij andere prestigieuze evenementen, waaronder de High Times Cannabis Cup en Dope Cup.

Hoe werd Chemdawg zo snel bekend? Simpel. Ze heeft gewoon heerlijke terpenen en torenhoge THC percentages.

Lees hieronder meer over de chemische stoffen die deze wiet zo speciaal maken.

Welke terpenen zitten er in Chemdawg?

Mocht je je afvragen wat terpenen eigenlijk zijn: dit zijn aromatische moleculen die bijdragen aan de unieke smaak en geur van elke strain. Ze beïnvloeden niet alleen het zintuiglijk genot dat je van wiet ervaart, maar dragen ook direct bij aan de effecten. Laten we eens kijken welke terpenen er in Chemdawg zitten.

Drie terpenen domineren het terpenen profiel: caryofylleen, myrceen en limoneen. Chemdawg is vooral rijk aan caryofylleen. Dit terpeen geeft een extra fysiek rustgevende dimensie aan de stone. Myrceen zorgt voor een vleugje ontspanning en een licht bedwelmend effect. Ten slotte compenseert limoneen de effecten van myrceen en werkt het zij aan zij met THC voor een stimulerende energieboost.

Aroma en smaak van Chemdawg

Afgezien van hun effecten, geven de drie bovengenoemde terpenen een heerlijke smaak aan de wiet. Zo voegt caryofylleen pittige, kruidige en aardse smaken aan de mix toe. Myrceen, wat ook voorkomt in mango's en citroengras, zorgt voor een fruitige smaak. Ten slotte voegt limoneen een vleugje citrus toe om het geheel mooi af te maken.

Terpenen zijn niet de enige stoffen die ten grondslag liggen aan de geur en smaak van deze wiet. Chemdawg bevat ook tal van zwavelverbindingen. Deze zorgen voor een skunky aroma waar veel fans dol op zijn.

Chemdawg Taste
Chemdawg Taste

THC percentage van Chemdawg

De THC percentages in Chemdawg kunnen nogal variëren. Dit hangt af van de omgeving en de teeltmethode. Als je deze plant aan voldoende licht blootstelt, goed water geeft en op de juiste manier voeding geeft, is ze in staat om enorme hoeveelheden THC te produceren. Sommige laboratoriumtests kwamen uit op een ongelooflijke 32%. Samen met de grote hoeveelheid terpenen zorgt dit THC-gehalte voor een snelwerkende stone. Verwacht dat je snel met je hoofd in ongekend hogere sferen zult verkeren. En zolang je er niet te veel van gebruikt, is de kans groot dat je de onweerstaanbare behoefte voelt om iets creatiefs te doen.

Deze grote hoeveelheden komen uiteraard alleen in uitzonderlijke omstandigheden en bij bepaalde fenotypes voor. Gemiddeld zit Chemdawg meestal rond de 18% THC, met ongeveer 1% CBG. Over het algemeen kun je cerebrale en stimulerende effecten verwachten.

Chemdawg Effects
Chemdawg Effects

Chemdawg: morfologie en ontwikkelingskenmerken

Chemdawg heeft een typische sativa morfologie. Daarmee bedoelen we: lange takken, torenhoge toppen en dunne blaadjes. In grote kweekpotten of verhoogde plantenbakken komt ze het beste tot haar recht. Een kweektent werkt ook prima, mits je de plant regelmatig traint. Tijdens de vegetatieve fase heeft ze flink wat voeding nodig. Het beste gebruik je grond die rijk is aan organisch materiaal. Vloeibare voeding, zoals zeewier en wormenthee, doet ook wonderen. Je kunt verwachten dat de plant een hoogte van 150–200cm bereikt, afhankelijk van de potmaat. Na een relatief korte bloei van 9–10 weken kun je haar oogsten.

Royal Queen Seeds strains die afstammen van Chemdawg

Nu je kennis hebt gemaakt met het botanische wonder genaamd Chemdawg, presenteren we je graag enkele van onze soorten die uit deze klassieke strain voortkomen! Om te beginnen Kali Dog, een sativa dominante strain die rechtstreeks afstamt van Chemdawg en Sour Diesel. Deze dame produceert enorme toppen, skunky aroma's en een opbeurende, heldere high.

Geef je de voorkeur aan meer bedwelmende wiet? Dan moet je zeker onze variant van OG Kush eens proberen. Onze breeders creëerden deze indica dominante hybride door Chemdawg met de nakomeling van Lemon Thai en Pakistani Kush te kruisen. Een THC percentage van 19% en de vele fruitige en dennenachtige terpenen laten je genieten van een rustgevende, fysieke stone. Ideaal na een lange werkdag.

OG Kush
23_genetic background_1 Chemdawg x Lemon Thai x Pakistani Kush
33_Yield indoors_1 425 - 475 gr/m2
31_plant height outdoor_1 90 - 160 cm
25_flowering time_1 7 - 9 Weken
29_THC_1 THC: 19%
28_Type Blend_1 Sativa 25% Indica 75%
34_yield outdoor_1 500 - 550 gr/plant
32_plant height outdoors_1 180 - 220 cm
27_harvest period_1 Oktober
22_Effect_1 Rustgevend, Stimulerend

Koop OG Kush

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.