Inbegrepen GRATIS producten
Humuleen: een aards en rustgevend cannabisterpeen
Humuleen draagt bij aan het rustgevende en ontspannende effect van veel soorten wiet. Afgezien van deze impact, trakteert deze aromatische verbinding gebruikers ook op de smaken van kruiden, hout en aarde. Wetenschappers proberen nu het therapeutische potentieel van deze terpeen te achterhalen door het te testen tegen ontstekingen en infecties.
Inhoud:
Humuleen verrijkt bepaalde soorten wiet met de smaken van aarde, hout en specerijen. Daarnaast richt de stof zich ook op de CB1 receptoren van het ECS; een lichaamsbreed netwerk dat de basis vormt van de stone die je ervaart. Lees hieronder alles wat je moet weten over deze fascinerende stof, inclusief het nieuwste wetenschappelijke onderzoek.
Wat zijn terpenen precies?
Terpenen zijn aromatische verbindingen die de smaak en het aroma van verschillende planten en hun anatomische delen beïnvloeden. Deze geurige chemische stoffen komen duidelijk naar voren in de smaken van mango's en appels, maar ook in de geur van munt, dennen en sinaasappels. Er bestaan ongeveer 30.000 bekende terpenen in de natuur, verdeeld over verschillende moleculaire groepen. Ze zijn structureel verschillend, maar delen dezelfde bouwstenen: isopreeneenheden.
Jawel, isopreeneenheden zijn de bouwstenen waarmee planten verschillende stoffen kunnen aanmaken, waaronder etherische oliën, pigmenten en hormonen. We kunnen terpenen classificeren op basis van het aantal isopreeneenheden dat ze bevatten. Eenvoudige monoterpenen zoals limoneen en myrceen hebben slechts twee isopreeneenheden. Complexere sesquiterpenen daarentegen, zoals humuleen en bèta-caryofylleen, hebben er drie. In de natuur bevatten grote polyterpenen meer dan veertig isopreeneenheden.
Naast de geur en smaak, spelen terpenen een belangrijke rol voor de gezondheid en het overleven van talloze plantensoorten, waaronder ook de wietplant.
De rol van terpenen in de natuur
Terpenen zijn secundaire metabolieten. Daarmee zijn ze niet direct betrokken bij de groei en voortplanting van wietplanten. Je kunt ze beter zien als chemische wapens en beschermers. Wietplanten investeren veel tijd en energie in de productie van terpenen. Dit doen ze om stress tegen te gaan en hun overlevingskansen te vergroten. Terpenen zijn namelijk vluchtig van aard en in staat om planten te verdedigen tegen verschillende plagen. Zo zijn terpenen als humuleen, pineen en eugenol giftig voor sommige soorten ongedierte. Limoneen kan bladluis afweren en voorkomen dat de beestjes eitjes leggen. Andere terpenen werken als groeiremmers en beïnvloeden de ontwikkeling van bepaalde cannabisplagen.
Terpenen beschermen ook tegen abiotische, of niet-levende, vormen van plantenstress. De productie van deze fytonutriënten biedt een verdedigingslinie tegen temperatuurschommelingen, droogte en ultraviolette straling van de zon.
Daarnaast benutten planten terpenen om hun omgeving te beïnvloeden. Deze chemische stoffen fungeren namelijk als signaalmoleculen tussen planten. Zo kunnen ze elkaar waarschuwen voor roofdieren en ongedierte, waardoor hun buren de kans krijgen om de productie van verdedigende stoffen op te voeren. Bepaalde boomsoorten stoten ook hogere concentraties terpenen uit in de atmosfeer, wat een impact heeft op weerpatronen.
A-Pinene
Anti-inflammatoire
Bronchodilatator
Help het geheugen
Antibacterieel
Ook aanwezig in
dennennaalden
A-Pinene
Anti-inflammatoire
Bronchodilatator
Helpt Het Geheugen
Antibacterieel
Also found in pine needles
Beta-Caryophillene
Anti-inflammatoire
Pijnstillend
Beschermt celwanden in het spijsverteringskanaal
Ook aanwezig in zwarte peper
De chemische samenstelling van humuleen
Cannabisplanten produceren meer dan 150 unieke terpenen. Daarvan zijn er een handvol die opvallen. Deze verbindingen zijn waardevoller voor gebruikers omdat ze hun favoriete smaken en aroma's produceren. Om die reden krijgen ze ook meer aandacht van wetenschappers. Humuleen, ook bekend als alfa-humuleen, is populair vanwege het prettige, aardse aroma en de rustgevende kenmerken.
De chemische formule van humuleen is C15H24 en het bestaat uit drie isopreeneenheden. Het is ingedeeld als een sesquiterpeen, samen met bèta-caryofylleen. De extra isopreeneenheid die het onderscheidt van monoterpenen maakt deze molecule groter en stabieler, wat betekent dat het minder vluchtig is dan andere terpenen, zoals pineen.
Hoe kun je humuleen extraheren?
In zijn natuurlijke vorm is humuleen moeilijk oplosbaar in water. Veel fabrikanten gebruiken daarom stoomdestillatie om humuleen en andere terpenen uit plantaardig materiaal te extraheren. Dit proces benut hete stoom om terpenen te verdampen om ze vervolgens tot een vloeibare oplossing te concentreren. De olieachtige terpenen zitten bovenop het water, waardoor ze makkelijker te scheiden en te isoleren zijn.
Waar vind je humuleen
Humuleen komt voor in veel verschillende planten, waaronder:
- cannabis
- hop
- zwarte peper
- ginseng
- basilicum
- tabak
- salie
- gember
In bepaalde planten, zoals dennenbomen, salie en gember, bevindt het terpeen zich in verschillende weefsels. Maar in de wietplant en in hop wordt de stof geproduceerd door speciale klieren; deze noemen we trichomen. Zowel de trichomen als de lupulineklieren van hop synthetiseren humuleen en produceren er (samen met andere fytonutriënten) een stroperige hars van.
Humuleen: hoe zit het met de smaak en het aroma van dit terpeen?
Humuleen heeft een kenmerkende smaak en een bijzonder aroma waar veel cannabisgebruikers dol op zijn. Het terpeen verrijkt toppen met hartige vleugjes aarde, hout, kruiden, specerijen en hop. Deze smaken proef je duidelijk tijdens het roken, maar komen pas echt tot hun recht als je een vaporizer gebruikt. Soorten wiet met veel humuleen zijn ook geliefd bij mensen die graag met wiet koken, omdat ze een prachtige aanvulling zijn op hartige gerechten.
Wat is het effect van humuleen?
Soorten met veel humuleen hebben verschillende effecten, afhankelijk van de andere aanwezige fytonutriënten. Elke soort bevat een uitgebreide cocktail van verschillende verbindingen, waarbij humuleen een belangrijke rol speelt. Humuleen voegt namelijk een rustgevend en fysiek ontspannend effect toe, ongeacht of een soort ook veel THC of CBD bevat.
Humuleen: wat blijkt uit onderzoek?
We weten relatief weinig over effecten van humuleen op het menselijk lichaam. Maar inmiddels hebben een aantal cel- en dierstudies de mogelijke werkingsmechanismen ervan onthuld. Bekijk enkele van de studies hieronder om te zien hoe wetenschappers het terpeen in de toekomst zouden kunnen gebruiken.
- Cannabimimetische eigenschappen
- Net als bèta-caryofylleen werkt humuleen zowel als terpeen als cannabinoïde. Onderzoek[1] aan de Universiteit van Arizona heeft aangetoond dat verschillende bekende terpenen in cannabis, waaronder humuleen, de CB1 receptor van het ECS activeren. Dit netwerk heeft een grote impact op verschillende lichaamsfuncties en daarmee kan toekomstig onderzoek naar de impact van humuleen verstrekkende gevolgen hebben. Dit onderzoek suggereert ook dat humuleen synergistisch werkt met andere stoffen die het ECS beïnvloeden, waaronder cannabinoïden als THC en CBD.
- Antiproliferatieve eigenschappen
- In een groot aantal studies[2] zijn de effecten van humuleen op celmodellen van tumoren onderzocht. Hoewel deze studies zich nog in een vroeg stadium bevinden, is er wel een review uitgevoerd. De auteurs stellen: "In al deze studies vertoont α-humuleen consistent cytotoxische activiteit tegen tumorcellen..."
- Antimicrobiële eigenschappen
- Uit de resultaten van cellulaire studies[3] blijkt dat humuleen veelbelovende antimicrobiële eigenschappen vertoont. Onderzoekers testten de stof tegen bacteriën, waaronder Stafylokokken aureus. Het bleek dat: "Formuleringen met 10% en 20% α-humuleen de groei van bacteriën verminderden..." In onderzoek is de chemische stof ook getest tegen de schimmel Peronophythora litchii, waar het "licht remmende effecten" vertoonde.
- Ontstekingsremmende eigenschappen
- Ontsteking is betrokken bij veel moderne chronische gezondheidsproblemen. Het is dus logisch dat wetenschappers zoeken naar nieuwe manieren om deze fysiologische aandoening te bestrijden. Veel stoffen in planten, waaronder humuleen, lijken veelbelovend bij het aanpakken van ontstekingen. Een uitgebreide wetenschappelijke review[4] van het terpeen beoordeelde zowel cel- als dierstudies en de resultaten tonen aan dat humuleen ontstekingsmarkers remt.
- Antiparasitaire eigenschappen
- Wetenschappers aan de universiteit van Campinas, Brazilië hebben ook enkele interessante studies uitgevoerd. Daarbij testten[5] ze de werking van humuleen en andere sesquiterpenen tegen de parasiet Schistosoma mansoni, een in water voorkomende parasiet die Katayama-koorts veroorzaakt. Humuleen bleek veelbelovend te zijn. De onderzoekers concludeerden: "De huidige onderzoeksresultaten verbeteren het begrip van het effect van alfa-humuleen en trans-caryofylleen op deze doelwitten, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van medicijnen tegen Schistosoma."
Humuleen: een bijzonder sterk bestanddeel van cannabis
Humuleen verrijkt veel wietplanten met een aangename smaak van aarde, hout en kruiden. Daarnaast heeft het een impact op de waargenomen effecten van deze soorten en wekt het ontspannen, fysiek rustgevende sensaties op. De mogelijke rol van de stof om ziektes te bestrijden, waaronder bacteriële infecties, tumoren en parasieten, wordt nog altijd onderzocht. Het is dus nog wat voorbarig om conclusies te trekken. Toch kan het zomaar gebeuren dat humuleen in de toekomst een grotere rol krijgt in de wereld van de therapeutische wiet, zeker als er meer onderzoek op mensen wordt gedaan.
External Resources:
- Cannabis sativa terpenes are cannabimimetic https://www.ncbi.nlm.nih.gov
- The Clinical Translation of α-humulene – A Scoping Review https://www.thieme-connect.com
- Specific properties of α-humulene https://www.thieme-connect.com
- Sesquiterpenes evaluation https://www.thieme-connect.com
- Sesquiterpenes evaluation on Schistosoma mansoni: Survival, excretory system and membrane integrity https://www.sciencedirect.com
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.