By Luke Sholl

Terpenen zijn organische bestanddelen in cannabis en veel andere planten. Ze vormen een belangrijk component van de hars die de cannabisplant produceert. Daarnaast spelen ze een belangrijke rol in de diversiteit aan aroma’s van cannabissoorten. Aanvankelijk werd gedacht dat ze alleen verantwoordelijk waren voor de smaken in cannabis. Hedendaags onderzoek laat echter zien dat ze ook medicinaal van waarde zijn. Evenals de cannabinoïden THC, CBD en talloze andere. Bovendien kunnen terpenen medicinale voordelen bieden zonder bijwerkingen.

TERPENEN ZIJN VERANTWOORDELIJK VOOR MEER DAN ALLEEN SMAAK

Onder de meest voorkomende “grote” terpenen vallen myrceen, pineen, limoneen en linalool. Dit zijn zeer vluchtige stoffen met een sterke geur. Verondersteld wordt dat planten terpenen produceren om insecten en andere roofdieren af te schrikken. Vrijwel alle belangrijke terpenen hebben bewezen therapeutisch waardevol[1] te zijn. Zo zouden ze ontstekingsremmende, schimmelwerende en antibacteriële eigenschappen hebben.

KAMFEEN - EEN “KLEINE” TERPEEN MET VEELBELOVENDE, MEDICINALE POTENTIE

Kamfeen behoort tot een groep van meer dan 150 “kleine” terpenen die in cannabis zitten. Het scheidt een erg doordringende en muskusachtige geur af van sparren en vochtige aarde. Deze wordt echter niet als aangenaam ervaren. Kamfeen wordt soms ook verward met de terpeen myrceen. Deze heeft een vergelijkbare geur, maar komt in grotere hoeveelheden voor.

Net als de andere terpenen in cannabis, heeft kamfeen diverse medicinale eigenschappen en is het een opvallend krachtige antioxidant. In de traditionele geneeskunde werd het gebruikt voor het behandelen van bacteriële- en schimmelinfecties. Zo is het een effectief natuurlijk geneesmiddel tegen eczeem, psoriasis en andere huidaandoeningen.

Kamfeen kan ook worden aangetroffen in diverse voedingswaren, parfums, zalven en topische crèmes. Daarin wordt het gebruikt als additief en aromaversterker.

Kamfeen Kleine Terpeen

Volgens het laatste onderzoek is kamfeen vooral van waarde doordat het de cholesterol- en triglyceridenwaarde in het bloed kan verlagen. Zodoende wordt het risico op hartkwalen beperkt. Een studie uit 2011[2] toont de mogelijkheid van kamfeen om de cholesterol- en triglyceridenwaarde te verlagen. Dit zijn de twee hoofdoorzaken van hartaandoeningen, zoals beroertes en hartaanvallen.

Voor de studie bekeken de onderzoekers ook diverse andere terpenen. Ze bestudeerden verschillende terpenen uit de grotere terpenengroep (linalool, myrceen, pineen en bèta-caryofylleen). Wat blijkt? Deze zijn veel minder effectief in het verlagen van de cholesterol- en triglyceridenwaarde. De onderzoekers concluderen dan ook dat kamfeen een effectief “alternatief lipiden verlagend middel kan zijn. Daartoe moet het nader worden onderzocht.”

KAMFEEN BIEDT MEDICINALE VOORDELEN ZONDER BIJWERKINGEN

De medische wetenschap begint eindelijk te accepteren dat de bestanddelen uit cannabis, waaronder cannabinoïden en terpenen, een significante medicinale potentie hebben en mogelijk traditionele geneesmiddelen kunnen vervangen of aanvullen. Bovendien hebben terpenen een therapeutische waarde zonder negatieve bijwerkingen.

De huidige meest voorkomende conventionele behandelingen om bloedsuikerwaarden te verlagen, zijn de zogeheten statines. Die behoren tot een klasse van lipiden verlagende medicatie. Hoewel ze meestal effectief zijn in het verlagen van cholesterol, hebben ze vaak negatieve bijwerkingen. Die kunnen variëren van spierpijn en kramp tot hoofdpijn en nier- of leverfalen. Kamfeen, die vergelijkbare voordelen biedt, heeft echter geen nadelige neveneffecten aangetoond. Het feit dat terpenen uit cannabis geen verslavende eigenschappen hebben, in tegenstelling tot opiaten of andere veel voorgeschreven medicijnen, is een ander groot voordeel dat moet worden meegewogen.

Zoals geldt bij de meeste onderwerpen gerelateerd aan cannabis, is er nog een hoop onderzoek nodig voordat we volledig begrijpen wat de potentie van kamfeen is. Steeds meer studies suggereren echter een grote invloed van deze kleine terpeen.

External Resources:
  1. Natural Terpenes Influence the Activity of Antibiotics against Isolated Mycobacterium tuberculosis https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Camphene, a Plant-Derived Monoterpene, Reduces Plasma Cholesterol and Triglycerides in Hyperlipidemic Rats Independently of HMG-CoA Reductase Activity https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.