By Luke Sumpter


THC-poeder zou weleens voorgoed je leven kunnen veranderen. Je hoeft namelijk niet langer twee uur te wachten, zoals bij edibles, om een effect te voelen, en je hoeft ook geen genoegen meer te nemen met een biologische beschikbaarheid van slechts 4%. THC-poeder werkt al binnen een paar minuten, en je lichaam neemt gemakkelijk veel grotere hoeveelheden van de THC op in deze in water oplosbare vorm. En het beste van alles? Je kunt het gemakkelijk thuis maken.

Cannabis edibles: een snel evoluerende sector

Naarmate de legalisatie in de wereld om zich heen grijpt en de acceptatie van cannabis toeneemt, wordt er ook steeds meer met edibles geëxperimenteerd. De mens heeft al sinds de oudheid wiet verwerkt in dranken als bhang, maar de laatste decennia hebben cannabisliefhebbers THC ook toegevoegd aan allerlei andere voedingsmiddelen, van brownies tot pastasaus.

Tot voor kort waren deze recepten echter grotendeels onnauwkeurig en hadden de edibles niet snel effect. Maar zoals alles tegenwoordig, worden ook cannabis edibles steeds beter, efficiënter en consumentvriendelijker.

 • Van uren naar minuten

Als je weleens edibles hebt gegeten, weet je dat ze een heel andere ervaring bieden dan roken of vaping. Na het nemen van een hijs van een waterpijp of een vaporizer komen cannabinoïden als THC snel in de bloedbaan terecht, waarbij ze snel effect hebben. Bij orale inname ondergaan ze echter het zogeheten 'first-pass metabolisme' in de maag en de lever voordat ze in de systemische circulatie terechtkomen. Dit betekent dat edibles er langer over doen om in te werken; je moet tussen de dertig minuten en twee uur wachten voordat je je high voelt.

Innovatieve bedrijven hebben geprobeerd om deze latentietijd te verkorten. Zo hebben pioniers op dit gebied snelwerkende formules ontwikkeld met emulgatoren en microdeeltjes die al na tien minuten effect hebben.

 • De hydrofobe ketenen van cannabinoïden doorbreken

Als je zelf edibles maakt, zul je merken dat alle recepten vragen om een vetbron, vaak in de vorm van boter of kokosolie. Maar waarom? Nou, omdat cannabinoïden vetoplosbare lipiden zijn die van nature water afstoten - een reden waarom ze niet zo snel in de bloedbaan terechtkomen. Bij nieuwe innovaties worden cannabinoïden echter ingekapseld in watervriendelijke omhulsels in de vorm van koolhydraten, waardoor ze snel lichaamsweefsels kunnen doordringen en in de bloedsomloop terechtkomen.

Cannabis edibles: een snel evoluerende sector
 • Verbeteren van de biologische beschikbaarheid

Knappe koppen in de edibles-branche hebben er niet alleen voor gezorgd dat de effecten van orale cannabis sneller opkomen, maar ook emulgatoren benut om de biologische beschikbaarheid ervan te verhogen.

Ook al voel je je misschien lekker high na het verorberen van een wietbrownie, je lichaam neemt maar 4-12% van de geconsumeerde THC op. Moderne edibles kunnen echter een biologische beschikbaarheid van wel meer dan 60% bieden, wat betekent dat je voor dezelfde respons maar een fractie van de dosis hoeft in te nemen.

Wat is cannabispoeder?

Cannabisbedrijven proberen producten te maken die in deze nieuwe lijn van edibles passen. Zo hebben ze gepatenteerde technologieën bedacht waarmee ingekapselde cannabinoïden in nauwkeurig gedoseerde gummies, dranken en andere voedingsmiddelen kunnen worden verwerkt. Dispensaria in legale staten in Amerika zijn hun schappen al aan het bevoorraden met deze innovaties. Als je echter een thuiskweker bent of geen toegang hebt tot legale cannabis, kun je ook je eigen snelwerkende edibles maken! Zo is wietoliepoeder een gemakkelijke manier om de voordelen van in koolhydraten 'verpakte' cannabinoïden te benutten.

Wietolie-poeder klinkt in eerste instantie misschien als een oxymoron, maar het wordt allemaal vanzelf duidelijk als je het recept hieronder bekijkt. Het proces houdt in dat cannabisolie met een emulgator die rijk is aan koolhydraten wordt gecombineerd. Dit zorgt ervoor dat cannabinoïden die een hekel aan water hebben, zich meer als waterliefhebber gaan gedragen. Cannabispoeder biedt hiermee een verbeterde biologische beschikbaarheid en heeft sneller effect.

 • Het is in water oplosbaar

In water oplosbare cannabinoïden worden niet alleen in goed uitgeruste laboratoria gemaakt: door de juiste ingrediënten te combineren, kun je ze zelf ook wateroplosbare eigenschappen geven! Cannabispoeder bestaat uit cannabisolie (een waterafstotend mengsel) en een emulgator die zorgt dat de cannabinoïden zich met watermoleculen kunnen vermengen.

Omdat het menselijk lichaam voor ongeveer 60% uit water bestaat, kunnen THC en andere interessante chemische stoffen zich zo door ons systeem verspreiden zodra ze in de mond terechtkomen.

Wat zijn de voordelen van cannabispoeder?

Wietpoeder heeft talloze voordelen. Naast een betere biologische beschikbaarheid en een sneller opkomend effect, is het een robuust product met veel potentieel. Ontluikende cannabiskoks kunnen echt hun creativiteit de vrije loop laten met THC-poeder door het aan allerlei smakelijke recepten toe te voegen. Niet alleen gaat het goed samen met zoete en hartige gerechten (van bananenbrood tot soep), maar je kunt ook een theelepel toevoegen aan je thee of koffie voor een snelle oppepper.

Naast het snellere effect komt het product ook dicht in de buurt van roken en sublinguale toediening omdat het je in staat stelt nauwkeuriger te doseren. Het eten van geïnfuseerde brownies naast je lunch ziet er bovendien minder opvallend uit dan het losdraaien van het deksel van een druppelflesje of verdwijnen van de werkvloer en na een tijdje weer ruikend naar wiet terugkomen.

Wat zijn de voordelen van cannabispoeder?
 • Het is makkelijk te doseren

In tegenstelling tot het in stukken snijden van een brownie, biedt THC-poeder een eenvoudige manier om de cannabinoïde zonder gemors te doseren. Het plakt nergens aan vast, het is gemakkelijk te hanteren, en je kunt berekenen hoeveel THC er in een theelepel poeder zit. Verderop lees je precies hoe je wietpoeder doseert.

De toekomst van edibles

Naar verwachting, zullen cannabis edibles alleen nog maar efficiënter worden. In landen waar wiet legaal is, zien we al het begin van een sterke toename van snelwerkende preparaten die met roken en vaping zullen gaan concurreren. Steeds meer mensen zijn zich bewust van hun gezondheid, en verbeterde edibles zullen mensen ongetwijfeld weglokken van de bekende gevaren van roken en vaping, in de richting van cannabis-water, -koffie, -thee, en een steeds groter wordend assortiment zoete en hartige snacks.

Maak je eigen cannabispoeder!

Nu je wat meer weet over cannabispoeder, is het tijd om je eigen poeder te maken! Als het je tof lijkt om theelepels THC-poeder in je ochtendkoffie te scheppen, in plaats van een waterpijp aan te steken, pak dan nu wat spullen bij elkaar en volg het onderstaande recept.

Benodigdheden

 • Mason jar
 • Kom
 • Menglepel
 • Zeef
 • Weegschaal
 • Grinder
 • Kaasdoek
 • Bakpapier
 • Bakplaat
 • Steelpan

Ingrediënten

 • Cannabis strain naar keuze (5g)
 • 32g kokosolie
 • 150g maltodextrine
 • ½ theelepel zonnebloem lecithine poeder (emulgator)
Maak je eigen cannabispoeder!

Stappen

 1. Weeg met je weegschaal 5 gram cannabis af.
 2. Vermaal je toppen tot een grof poeder met je grinder.
 3. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en verdeel de gemalen toppen er gelijkmatig over.
 4. Verwarm je oven voor op 115℃ en zet je wiet er ongeveer 45 minuten in om de niet-psychotrope THCA te decarboxyleren en 'geactiveerde' THC te krijgen, waarbij je de cannabis halverwege omschept.
 5. Doe je wiet in de Mason jar; voeg de kokosolie en zonnebloem lecithine poeder toe, en roer goed.
 6. Schroef het deksel op de pot en vul een steelpan tot de helft met water. Kook het gedurende twee uur (zorg ervoor dat je het water bijvult als het snel begint te verdampen).
 7. Zeef het mengsel door een kaasdoek in een mengkom. Voeg de maltodextrine toe en meng goed (dit ingrediënt bevat veel koolhydraten en voegt een wateroplosbaar element toe).
 8. Zeef het poeder op een ander vel bakpapier om een fijne consistentie te krijgen.
 9. Bewaar het in een schone en droge Mason jar.

Hoe doseer je je wietpoeder?

Dat was het! Je hebt nu een wateroplosbaar THC-poeder gemaakt dat je overal aan kunt toevoegen of zo kunt gebruiken. Maar voordat je helemaal uit je dak gaat, helpt het om te weten hoe je je wietpoeder moet doseren, zodat je niet teveel neemt.

De sterkte van je poeder hangt af van het THC-gehalte van de door jou gekozen soort. Ook moet je rekening houden met het kleine beetje THC dat tijdens de decarboxylering verloren gaat. Om je het rekenwerk te besparen, laten we hieronder zien hoeveel THC in een theelepel poeder zit in het geval van de meest voorkomende THC percentages (bij gebruik van 5g wiet):

10% THC = 5mg 12% THC = 6mg
14% THC = 7mg 16% THC = 8mg
18% THC = 9mg 20% THC = 10mg
22% THC = 11mg 24% THC = 12mg
26% THC = 13mg 28% THC = 14mg
30% THC = 15mg

Een theelepel THC-poeder komt met ongeveer 4 gram overeen. Je kunt dit cijfer gebruiken om met behulp van een goede weegschaal een nauwkeurigere dosis te berekenen. Bijvoorbeeld: 4g wietpoeder van een soort met 20% THC zal 10mg THC opleveren. Als je een minder krachtige dosis wilt, bijvoorbeeld 5mg THC, weeg je 2g af.

Dingen om bij THC-poeder rekening mee te houden

In water oplosbare THC is nog vrij nieuw, en het is niet precies bekend hoe het in het lichaam werkt. Traditionele edibles zijn berucht om hun sterkte. In de lever wordt de THC hieruit namelijk omgezet in 11-hydroxy-THC, een veel krachtiger molecuul dat ten grondslag ligt aan de klassieke edibles high.

Hoewel een groot deel van de wateroplosbare THC ook in de lever terechtkomt, zal een deel het mondweefsel en andere delen van het lichaam doordringen. In water oplosbaar THC-poeder heeft ook een hogere biologische beschikbaarheid, wat betekent dat je er minder van nodig hebt om stoned te worden. Bovendien voel je deze effecten al binnen ongeveer vijftien minuten, in tegenstelling tot 1-2 uur.

Deze bereiding zal op iedereen een ander effect hebben, en zal uniek aanvoelen vergeleken met zowel edibles als roken. Begin dus voorzichtig en experimenteer wat om de ideale dosis te bepalen.

Hoe gebruik je THC-poeder?

Cannabispoeder kun je aan bijna alles toevoegen; de mogelijkheden zijn eindeloos! Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken voor recepten die om maltodextrine vragen. Vervang dan gewoon 1 gram gewone maltodextrine door cannabispoeder. Het is daarmee een geweldige toevoeging aan soep, saladedressing en saus. Je kunt het ook in dranken als thee, koffie, of smoothies doen voor een lekkere kick.

Cannabispoeder: een nieuwe manier om high te worden

Cannabispoeder is een toffe manier om high te worden. Het zit ergens tussen roken en traditionele edibles in als het aankomt op de aanvang van het effect, en overtreft met cannaboter geïnfuseerde edibles veruit in termen van biologische beschikbaarheid. Kortom, als je een snelwerkende en sterke high wilt, leg dan zeker wat toppen apart om een partij THC-poeder te maken.

DisclaimerWiet-extracten en -oliën bevatten veel THC en zijn heel sterk. Wees er daarom voorzichtig mee bij het dabben. Neem het beetje bij beetje en bouw je gebruik langzaam op, zodat je er steeds meer aan went.

En onthoud: set en setting zijn uitermate belangrijk.

Stay Cultivated.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.