By Steven Voser

De Nederlandse coffeeshops trekken al sinds de jaren '70 veel cannabisliefhebbers aan. Dispensaria zijn pas de laatste jaren verschenen in Canada en de VS. Maar ze verschillen niet alleen in deze trend. In dit artikel bespreken we de verschillen tussen dispensaria en coffeeshops en wat je van beiden mag verwachten.

COFFEESHOPS: HOLLANDSE TOERISTENTREKPLEISTER

De befaamde Nederlandse coffeeshops ontstonden de jaren '70, nadat de Nederlandse regering inzag dat een drugsvrije samenleving onhaalbaar was. Er werd gekozen voor een meer open benadering van het drugsgebruik. Schadebeperking kreeg de prioriteit boven het criminaliseren van druggebruikers en de creatie van een onbetrouwbare zwarte markt voor softdrugs zoals cannabis en hasj.

Met dit nieuwe tolerantiebeleid (of gedoogbeleid) in de hand legaliseerde de Nederlandse regering de verkoop van wiet en hasj via legale coffeeshops. Tegenwoordig zijn deze coffeeshops niet meer weg te denken uit de Nederlandse toeristenindustrie. Amsterdam trekt jaarlijks miljoenen toeristen, evenals andere grote Nederlandse steden.

Coffeeshops vind je in alle soorten en maten. Sommigen zijn niet meer dan een afhaalloket, maar er bestaan ook grote, opvallende ondernemingen, zoals de Bulldog op de Amsterdamse Wallen. Coffeeshops in het stadshart van Amsterdam zijn ware trekpleisters voor toeristen. De lokale bevolking verkiest diegenen buiten de geijkte toeristengebieden. Sommige winkels, zoals Boerejongens, richten zich op een exclusief publiek. Je vindt er meer prestigieuze producten (zoals de volledige lijn van Amsterdam Genetics). Maar uiteindelijk zijn de principes van coffeeshops gelijk: iedereen mag binnenstappen en wat cannabis scoren.

Ook de kwaliteit van de wiet varieert per coffeeshop. Er zijn winkels die zich richten op toeristen en matige wiet verkopen tegen woekerprijzen. Het is daarom verstandig een plaatselijke bewoner om advies te vragen over de beste coffeeshop. Maar over het algemeen vind je in de Nederlandse coffeeshop een uitgebreid assortiment goede wiet, voorgedraaide joints, hasj en edibles. Het is ook goed om te weten dat de Hollandse wiet erg krachtig is. Doe het dus kalmpjes aan tijdens je bezoek.

Het is coffeeshops wettelijk verboden alcoholische dranken en tabakswaren te verkopen. Ze mogen ook niet meer dan 5g wiet per dag verkopen aan dezelfde klant. Adverteren over de verkoop van drugs is ook taboe, evenals de verkoop aan minderjarigen. In een goede Nederlandse coffeeshop vind je meestal wel verse sappen, hapjes, gebak, koffie, thee en dergelijk lekkers. Ook de sfeer verschilt. De een is meer uitgerust als feestlocatie, terwijl anderen zich richten op ontspanning. Je kunt er een boek lezen, naar muziek luisteren of gezellig kletsen.

Niet-Europeanen, opgelet: In Europa is het gangbaar cannabis te roken met tabak. Er zit dus ook wat tabak in de voorgedraaide joints uit de coffeeshops. Houd daar rekening mee en vraag het personeel gerust om pure wiet als je dat wenst.

Meer informatie vind je in deze lijst met onze **favoriete coffeeshops in Amsterdam.

Coffeeshops En Dispensaria

DISPENSARIA: DE AMERIKAANSE CANNABISWINKELS

Cannabis dispensaria zijn een nieuwe uitvinding. Ze zijn het resultaat van de cannabislegalisering in Amerikaanse staten als Californië, Colorado, Washington, Nevada. Deze verkooppunten zijn streng gereguleerd en het assortiment verschilt vergeleken met de Nederlandse coffeeshops.

De meeste dispensaria werken als een apotheek. De klant komt binnen, wordt bediend door een budtender en neemt het gekochte product in een zakje mee naar huis. In sommige Californische dispensaria mogen klanten ter plekke consumeren, maar dat is echt een uitzondering op de regel. In de meeste gelegaliseerde Amerikaanse staten (zoals Colorado, Nevada en Washington) is openbare consumptie van cannabis illegaal.

Net als bij coffeeshops, verschillen ook dispensaria in de sfeer en geboden service. Hetzelfde geldt voor de prijs en de kwaliteit van de producten. Sommige dispensaria richten zich vooral op medicinale cannabisgebruikers. De aangeboden diensten verschillen daarmee van de dispensaria voor recreatieve gebruikers. Ook bestaan er dispensaria die beide doelgroepen bedienen en verschillende verkooppunten hebben voor hun medicinale en recreatieve producten.

In tegenstelling tot Nederlandse coffeeshops, verkopen dispensaria niet zomaar wiet aan elke willekeurige volwassene. Sommigen mogen juridisch uitsluitend verkopen aan inwoners van de betreffende staat. Anderen mogen uitsluitend aan geregistreerde patiënten of recreatieve gebruikers verkopen. Het is soms mogelijk deze registratie direct te regelen, of een registratieformulier in te vullen voor je aankoop. Dit is allemaal afhankelijk van de wetgeving in de desbetreffende staat.

Een goed dispensarium biedt persoonlijke service en helpt je bij het vinden van producten die voldoen aan jouw behoeften en voorkeuren. Een dispensarium moet er hygiënisch uitzien. De budtenders dienen zowel de klant als de handelswaar met respect te behandelen. Het aanbod varieert per dispensarium, maar meestal vind je er een fatsoenlijk assortiment cannabistoppen, concentraten, vaporizers en edibles. Soms kun je er zelfs terecht voor klonen, kweekapparatuur en zaden.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.