By Luke Sumpter


Er zijn talloze manieren om cannabis te consumeren. Je kunt bijvoorbeeld een jointje of waterpijp aansteken, of in de keuken tekeergaan met talloze gerechten. Elke methode biedt unieke voordelen en effecten.

Orale en sublinguale toediening gaan allebei via de mond, maar hier houdt de vergelijking ook meteen op. Beide methodes verschillen namelijk enorm qua het opkomen van de effecten, maar ook qua effectduur en -intensiteit.

Ontdek hieronder de belangrijkste verschillen tussen orale en sublinguale cannabis, en hoe je beide in jouw voordeel kunt gebruiken.

Wat zijn de alternatieven voor het roken van wiet?

Veel wietgebruikers houden van een jointje. Het intense gevoel van pure rook in je longen voegt gewoon iets extra’s aan de ervaring toe. Bovendien is het grinden van wiet, en het draaien en aansteken van een jointje een sociaal ritueel op zich. Het heeft iets meditatiefs en vertrouwds.

Maar sommige wietliefhebbers vinden roken maar niks. Gelukkig kunnen zij kiezen uit een heleboel andere manieren om wiet te gebruiken. Enkele goede alternatieven voor roken zijn:

 • Vapen: bij vaping worden lagere temperaturen gebruikt dan bij roken. Het gebrek aan verbranding resulteert in minder kankerverwekkende stoffen en een sterkere smaak.
 • Edibles (oraal): er zijn tal van edibles om uit te kiezen, waaronder cakes, gummies, capsules en tabletten. Het duurt even voordat je het effect merkt bij deze manier van toedienen, maar de ervaring duurt wel langer.
 • Sublinguaal: dit betekent simpelweg het innemen van tincturen, oliën, extracten of strips onder de tong, waarbij ze rechtstreeks in de bloedbaan terechtkomen.

Wat is oraal gebruik van cannabis?

Nog nooit van 'oraal gebruik' gehoord? Denk bijvoorbeeld aan edibles. Deze toedieningsmethode verwijst eenvoudigweg naar het eten, drinken of anderszins doorslikken van cannabinoïden. Sommige gebruikers maken graag wietbrownies, terwijl anderen capsules het handigst vinden.

Ongeacht het product, komen oraal geconsumeerde cannabinoïden allemaal op dezelfde plek terecht: de maag. Deze langere route in het lichaam onderscheidt edibles van andere consumptiemethoden. In plaats van rechtstreeks in de systemische circulatie terecht te komen, hebben orale cannabinoïden met het first-pass-effect te maken. Dit betekent dat ze verwerkt worden in de lever, ons detox-orgaan. De lever zet daarbij THC om in het sterke 11-hydroxy-THC, naast enkele andere, inactieve metabolieten.

Het first-pass-effect behelst een enigszins paradoxale situatie. Orale toediening leidt namelijk tot een opname van slechts maximaal 20% van de THC[1], maar edibles hebben wel een veel sterker effect. Hoe kan dit? Nou, dit komt omdat 11-hydroxy-THC psychotroop gezien veel krachtiger is. Het compenseert niet alleen de THC die in de darmen en lever verloren gaat, maar overtreft ook het geestverruimende effect van gerookte wiet.

Oral vs Sublingual Cannabis: Which Intake Method Is Better?

Voordelen van orale inname

Maar waarom kiezen sommige wietgebruikers voor brownies in plaats van een waterpijp? Dit zijn de belangrijkste voordelen van oraal cannabisgebruik:

 • Verhoogde kracht: veel mensen voelen zich aangetrokken tot edibles vanwege de sterke effecten ervan. Recreatieve gebruikers genieten van de psychedelische eigenschappen van 11-hydroxy-THC, de metaboliet die sterker dan reguliere THC is. Edibles spelen ook een belangrijke rol in een therapeutische context, en helpen sommige wietgebruikers op een effectievere manier dan geïnhaleerde wiet.
 • Langzamer opkomende effecten: edibles hebben even nodig om effect te hebben. De cannabinoïden moeten immers door de darmen en de lever reizen. Sommige mensen vermijden daarom liever edibles, maar anderen waarderen deze eigenschap juist. Neem bijvoorbeeld een capsule of gummy in de trein naar huis, waarna je als je thuiskomt de effecten voelt. Die opbouw kan de ervaring ook spannender maken, zeker als je de rest van de dag geen verplichtingen meer hebt.
 • Langere duur: edibles hebben meer tijd nodig om in te werken, maar ze hebben ook een langer aanhoudend psychotroop effect. Over het algemeen duurt de ervaring tussen de zes en acht uur. Piekconcentraties van 11-hydroxy-THC in het bloed treden ongeveer na drie uur op, waarna de effecten langzaam beginnen af te nemen.

Wat is sublinguaal cannabisgebruik?

Wellicht heb je weleens gezien dat iemand een druppel CBD-olie onder zijn of haar tong druppelde. Datzelfde principe geldt ook voor THC-olie en -tincturen. Alleen, in tegenstelling tot CBD, word je van deze producten high.

'Sublinguale inname' is een mooi woord voor het innemen van een middel onder de tong. Dit klinkt misschien gek, want waarom zou je het niet gewoon doorslikken? Nou, omdat er speciaal weefsel onder je tong zit. Dit dient als een semi-permeabele barrière. Lipofiele moleculen, zoals THC, dringen gemakkelijk door deze laag van epitheelcellen en bindweefsel en komen zo in de haarvaten eronder terecht.

Dit geeft cannabinoïden direct toegang tot de bloedbaan. Deze haarvaten behoren namelijk tot het veneuze systeem. Dit betekent dat sublinguaal ingenomen moleculen het first-pass-effect omzeilen. THC passeert de bloed-hersenbarrière zonder enzymen in de lever tegen te komen die het in 11-hydroxy-THC zouden omzetten. Bovendien bereikt veel meer THC de systemische circulatie. Sublinguale toediening van cannabis verhoogt de biologische[2] beschikbaarheid van cannabinoïden dan ook aanzienlijk.

Wat is sublinguaal cannabisgebruik?

Voordelen van sublinguaal cannabisgebruik

Sublinguaal gebruik is in de cannabiswereld enorm populair geworden. De belangrijkste voordelen van sublinguale inname van cannabis zijn:

 • Snel effect: sublinguale THC treedt binnen enkele minuten in werking. Het effect komt bijna net zo snel op als bij roken en vapen, maar je hoeft hierbij niets te inhaleren.
 • Makkelijk in te schatten: verschillende factoren kunnen de biologische beschikbaarheid van orale cannabis beïnvloeden, waardoor deze wat onvoorspelbaar wordt. Sublinguale producten bieden meer nauwkeurigheid en minder schommelingen. Als je een stripje met 10mg THC neemt, kun je vrij goed inschatten hoeveel er in je bloedbaan terechtkomt.
 • Je krijgt wat je wilt: je hebt THC ingenomen en de sublinguale methode respecteert die keuze. In plaats van de lever erbij te betrekken en zo een sterker effect te genereren, blijft de THC bij sublinguaal gebruik intact.
 • Snelle duur: soms wil je gewoon high worden zonder de rest van je dag op te offeren. Sublinguale cannabis biedt een snelle psychotrope ervaring. Je kunt er een uurtje of twee van genieten, en daarna gewoon weer met je dagelijkse taken verdergaan.

Orale versus sublinguale wiet: belangrijke verschillen

Oraal en sublinguaal gebruik zijn twee totaal verschillende manieren om cannabis in te nemen. Beide behelzen inderdaad de mond, maar dat is dan ook de enige overeenkomst. Bekijk hieronder de belangrijkste verschillen tussen de twee methoden:

Aanvang van effecten

Hoelang duurt het voordat THC-olie werkt als je het oraal inneemt? En hoe zit dat bij brownies? Of capsules? Bij orale inname duurt dat zo'n 30-60 minuten. In het geval van sublinguale toediening merk je de effecten vrijwel onmiddellijk (binnen een paar minuten).

Biologische beschikbaarheid

Biologische beschikbaarheid' verwijst naar de hoeveelheid van een stof die in de systemische circulatie terechtkomt. Orale cannabis biedt een minder goede biobeschikbaarheid - ongeveer 20% van de cannabinoïden komt in de bloedbaan terecht. Sublinguale producten daarentegen worden minstens drie keer zo snel opgenomen[3].

Duur

Hiermee verwijzen we naar hoelang de high duurt. Een cannabis-high kan bij oraal gebruik tot wel acht uur aanhouden, dus weet waaraan je begint als je een edible neemt. Een sublinguale wietervaring eindigt daarentegen veel eerder. De high duurt in dit geval ongeveer een uur.

Effect

Edibles bieden een intense en unieke ervaring. Het is niet te vergelijken met het roken van een joint. Het is een sterke, introspectieve ervaring die niet altijd geschikt voor feesten of sociale bijeenkomsten is. Sublinguale producten hebben een heel ander effect, vergelijkbaar met het roken of vapen van wiet.

Sublinguaal vs. oraal gebruik: welke methode is het beste?

Bedenk goed waar je naar op zoek bent als je tussen sublinguale en orale producten gaat kiezen. Geen van deze methoden is beter of slechter dan de andere - het hangt gewoon van jouw persoonlijke voorkeur af. Ben je op zoek naar een milde, snelle en efficiënte high, druppel dan wat THC-olie onder je tong. Wil je echter in het diepe springen en een paar uren in gedachten verzonken naar het plafond staren? Bak dan een paar brownies, wacht rustig af en laat het effect over je heen komen!

DisclaimerAls je THC inneemt, wordt het omgezet in 11-hydroxy-THC, wat via de maag en lever in het lichaam wordt opgenomen en een veel sterker effect heeft, omdat deze metaboliet een hogere affiniteit met CB1-receptoren in de hersenen heeft.

Zorg voor nauwkeurige portiecontrole. Begin met een kleine dosis en verhoog deze langzaam om een tolerantie op te bouwen.

Let op: set en setting spelen altijd een grote rol.

Stay Cultivated.

External Resources:
 1. Human Cannabinoid Pharmacokinetics https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 2. Sublingual mucosa as a route for systemic drug delivery https://innovareacademics.in
 3. Sublingual mucosa as a route for systemic drug delivery https://innovareacademics.in
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.