Inbegrepen GRATIS producten

Lecithine In Cannabis Edibles: Waarom Je Het Nodig Hebt
Lecithine is een fosfolipide en zit in eieren, avocado's, sojabonen en zonnebloemen. De stof werkt als een bindmiddel dat ingrediënten vasthoudt. Het kan zelfs een rol spelen bij het versterken van de kracht van edibles. We zoeken uit hoe dit zit.
Net als het kweken van wietplanten, is het toevoegen van wiet aan eten om edibles te maken een ware kunstvorm. Er zijn inmiddels ontelbare recepten en bijna elk gerecht, zoet of hartig, kan worden voorzien van cannabinoïden voor medicinale of recreatieve doeleinden. Het maken van edibles is niet altijd simpel. Dat geldt zeker voor de cannabis liefhebbers die niet veel ervaring hebben in de keuken. Er zijn veel manieren om bepaalde gerechten en recepten te verbeteren. Hierbij kunnen factoren als smaak, textuur en presentatie geoptimaliseerd worden om een edible ervaring leuk en memorabel te maken. Als het gaat om het bakken of koken met wiet, is lecithine het geheime ingrediënt. Dit kan namelijk de structuur van een edible verbeteren en ook nog eens de opname van de waardevolle cannabinoïden versterken.
WAT IS LECITHINE?
Lecithine is een fosfolipide. Dat is een soort vet dat vaak wordt gebruikt als natuurlijk additief in voedsel om bepaalde ingrediënten, die elkaar gewoonlijk afstoten, te binden. Dit wordt ook wel een 'emulgator' genoemd. Lecithine is te vinden in eierdooiers, wat ook de reden is waarom eieren vaak in recepten worden gebruikt om bijvoorbeeld sauzen te binden. Veganistische bronnen van lecithine zijn onder meer avocado's, sojabonen en zonnebloemen. Lecithine vervult een essentiële rol in het lichaam. Het maakt onderdeel uit van celmembranen, de beschermende barrière die het binnenste deel van de cellen scheidt van de buitenkant. Er is bewijs dat suggereert dat lecithine nuttig kan zijn bij lever[1]- en galblaasaandoeningen[2]. Sommigen gebruiken het zelfs om cognitieve stoornissen[3], een droge huid en diverse andere kwalen te behandelen.
Naast het feit dat lecithine wordt gebruikt als gezondheidssupplement, speelt de stof een belangrijke rol bij het koken en in voeding. Het werkt als een emulgeermiddel en additief waarmee bewerkte voedingsmiddelen worden gestabiliseerd. Voedingsmiddelen die meestal niet binden, worden nu wel gebonden. Als je bijvoorbeeld een theelepel kokosolie in een kop koffie gooit, drijft de olie bovenop. De twee stoffen willen niet mengen. Als je een emulgeermiddel toevoegt, zoals lecithine, mengen de twee wel en blijven ze ook verbonden, wat leidt tot een lekkerder drankje. Het is dus eenvoudig te zien waarom lecithine zo belangrijk is en veel gebruikt wordt in voedingsproducten met zowel olie als water. Lecithine helpt bij het stabiliseren van op olie en op water gebaseerde ingrediënten.
WAAROM JE LECITHINE MOET TOEVOEGEN AAN JE EDIBLES
Dit zijn de twee belangrijkste redenen:
Om de structuur van je edibles te verbeteren.
Er zijn meerdere redenen om lecithine te gebruiken als je een partij psychoactieve cannabis edibles maakt. We zinspeelden er hierboven al even op, maar lecithine verbetert de structuur van je edibles. Als je voor het bakken lecithine toevoegt aan je mengsel, binden bepaalde deeltjes beter aan elkaar. Zo stoten ze elkaar niet af. Als je bijvoorbeeld chocolade brownies of cakes maakt, zorgt de lecithine ervoor dat de suiker en het cacao blijven kleven aan de cannaboter. Suiker en cacao binden zich goed aan water, maar cannaboter doet dat niet. Met lecithine los je dat probleem op. Daarnaast kan de aanwezigheid van lecithine in je cannabis edibles de houdbaarheid van de producten verlengen, omdat het de scheiding van vet en water voorkomt. Hierdoor is de kans op schimmelvorming kleiner en schimmel is verwoestend voor je stash.
Om de sterkte van je cannabis edibles te verhogen.
De beste reden om lecithine aan je edibles toe te voegen, is er één waar cannabis liefhebbers vast heel enthousiast van worden. Het emulgeermiddel kan namelijk op diverse manieren helpen om de kracht van cannabis edibles te verbeteren, waardoor gebruikers het meeste uit hun wiet kunnen halen. Je lichaam hoeft minder moeite te doen de gebonden ingrediënten te verteren. Zo kan het de THC en andere cannabinoïden makkelijker opnemen en verwerken. Daarnaast staat lecithine bekend als oppervlakte-actieve stof, een verbinding die de oppervlaktespanning verlaagt. Dat betekent dat lecithine de THC en cannabinoïden efficiënter verspreidt.
HOE JE LECITHINE AAN RECEPTEN TOEVOEGT
Nu we hebben besproken wat lecithine is en hoe cannabis edibles erdoor worden geoptimaliseerd, is het tijd om te gaan bakken. Het toevoegen van lecithine aan edibles is een gemakkelijk en simpel proces. Wil je het gebruiken om deeg te optimaliseren? Voeg dan 1 theelepel lecithine toe aan elk kopje bloem dat je gebruikt voor het recept. Los vervolgens de lecithine op in de vloeibare ingrediënten. Bak de producten volgens de aanwijzingen van het recept. Wanneer je producten klaar zijn, is het tijd voor een smaaktest. Als de textuur niet zo goed is als je had gehoopt, voeg je de volgende keer wat meer lecithine toe aan je edible. Als de lecithine te proeven is, voeg je voortaan iets minder toe.
Als het gaat om veganistische opties en bakken zonder eieren, verloopt het proces iets anders. Los 1½ eetlepel lecithine granules op in 2 theelepels water voor elke eierdooier die nodig is voor het recept. Voeg vervolgens de benodigde vetten, smaakmakers en bindmiddelen toe en bak erop los. Omdat eieren goed binden, zijn deze aanvullende ingrediënten nodig bij veganistische opties.
DE BESTE BRON VAN LECITHINE
Voor edible recepten zijn eieren waarschijnlijk de beste bron van lecithine, maar deze kunnen in de veganistische keuken niet worden gebruikt. Soja lecithine wordt vaak gebruikt in bewerkte voeding, hoewel er flink wordt gedebatteerd over hoe gezond dat is. Het is bekend dat soja lecithine sterk wordt geraffineerd en fabrikanten gebruiken vaak oplosmiddelen om het te extraheren. Om die reden wordt zonnebloem lecithine geadviseerd. Ook moet worden opgemerkt dat lecithine op basis van ei en zonnebloem lastiger te vinden is, hoewel deze opties het beste zijn. Soja lecithine komt het meeste voor in poedervorm.
External Resources:
- Dietary lecithin protects against cholestatic liver disease in cholic acid-fed Abcb4- deficient mice - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
- Nutritional approaches to prevention and treatment of gallstones - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
- Lecithin for dementia and cognitive impairment - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.