DECARBOXYLERING: WAT IS HET?

THCA (tetrahydrocannabinolzuur) is de zure voorloper van THC. In feite betekent dit dat er zonder THCA geen THC zou zijn. THCA wekt niet de psychische effecten op waar THC bekend om staat. Middels decarboxylering (de toevoeging van hitte), wordt echter een carboxylgroep verwijderd (de “A”) en verandert rauwe THCA in bruikbare THC.

Toch lijkt THCA ook toepassingen te hebben. Zo zou het in het wild functioneren als een zurig afschrikmiddel voor bedreigingen, zoals roofdieren en plagen. Bovendien suggereren vroege studies dat THCA ook therapeutische voordelen biedt. Denk aan ontstekingsremmende[1] en neuroprotectieve[2] effecten. Onderzoek suggereert dat THCA, indien je het correct toepast, veel dezelfde therapeutische voordelen als THC heeft — alleen dan zonder de high.

HOE DECARBOXYLEER JE CANNABIS?

Bij rokers en vapers vindt decarboxylering van nature plaats bij het blowen. Het is echter wel minder verfijnd dan onderstaande methodes. Met het verbranden van wiet met een vlam decarboxyleer je de cannabinoïden en terpenen onmiddellijk, zodat je ze snel kunt inhaleren en de effecten ervaart. De overtollige hitte die hierbij ontstaat, vernietigt echter bepaalde vluchtige moleculen. Vapen biedt meer controle; een vaporizer warmt op om THC en andere cannabinoïden en terpenen te activeren zo rond hun kookpunt. Dit maakt een vrijwel volledig behoud van elk bestanddeel mogelijk.

  • OVENMETHODE

De meest gebruikte methode om cannabis te decarboxyleren, met name bij het maken van edibles, is door het simpelweg in de oven te “bakken”. Hierbij komen enkele stappen kijken:

1. Vermaal je cannabis tot het gelijkmatig genoeg is om gladjes te verdelen over een oppervlak.
2. Leg een vel bakpapier op een bakplaat.
3. Leg je vermalen cannabis op het bakpapier en zorg dat het gelijkmatig verspreid is.
4. Verwarm je oven voor op 115℃ en zet de bakplaat ongeveer 45 minuten in de oven. Zo halverwege roer je de cannabis even door.

Het is belangrijk om de temperatuur van je oven tijdens dit proces in de gaten te houden. Door je toppen op een hogere temperatuur te roosteren, denk je misschien dat het sneller gaat. Waarschijnlijk breekt dit echter juist de cannabinoïden en terpenen af, waardoor ze mogelijk onbruikbaar worden. De veiligste en meest effectieve methode om cannabis te decarboxyleren, is over het algemeen door het langere tijd op een lagere temperatuur in de oven te zetten. Hoewel dit de meest gebruikte manier is (en volgens velen de gemakkelijkste), bestaan er ook andere manieren om wiet te decarboxyleren.

Decarboxylatie
Decarboxylatie
Decarboxylatie
  • MAGNETRONMETHODE

Heb je geen tijd om je wiet 45 minuten in de oven te zetten, dan is deze methode perfect. Het is een iets meer hands-on aanpak, maar met je oude vertrouwde magnetron is cannabis binnen een aantal minuten te decarben. Dat doe je zo:

1. Net als bij de voorgaande methodes, vermaal je je wiet tot gemiddelde consistentie. Doe het in een magnetronbestendige schaal of bak.
2. Laat het zo’n 90 seconden op de hoogste stand in de magnetron verhitten.
3. Haal je wiet eruit en ruik eraan. De geur zou sterk moeten zijn, maar niet verbrand. Ruik je het nog niet? Roer het dan even door en zet het nogmaals 60-90 seconden in de magnetron.

Cannabis in de magnetron verhitten is wat lastiger dan in een oven, omdat je geen controle hebt over de temperatuur. Magnetrons verschillen daarnaast sterk. Daarom zul je het meer op gevoel moeten doen, afhankelijk van het merk en model dat je hebt.

Ben je bang dat je met deze methode je wiet verbrandt? Dan is het ook mogelijk een lagere stand op je magnetron te gebruiken en je cannabis iets langer te verwarmen. Houd altijd goed in de gaten dat je toppen niet verbranden. Gebruik daarbij je neus om te bepalen of het voldoende gedecarboxyleerd is.

Welke methode je ook kiest om je wiet te decarboxyleren, onthoud: laag en traag. Gebruik je hoge temperaturen om je cannabis vlug te verhitten? Dan loop je het risico dat je zowel cannabinoïden als terpenen verbrandt. Hierdoor gaat de kracht en het aroma van je wiet verloren. Houd het dus bij lagere temperaturen en neem de tijd. Het resultaat is dan perfect geactiveerde wiet, klaar voor gebruik in je favoriete recepten.

  • SOUS-VIDE-METHODE

Deze methode is na de ovenmethode onze tweede favoriete manier om cannabis te decarboxyleren. Omdat water kookt bij 100℃, is het letterlijk onmogelijk om je wiet te verbranden met deze techniek. Daarnaast gebruik je een thermometer. Zo ben je in staat de temperatuur nauwkeurig te beheersen en te verzekeren dat je alle cannabinoïden uit je wiet activeert.

Hoe je wiet decarboxyleert met sous-vide:

1. Vermaal je toppen tot een gemiddelde consistentie, doe ze in een sous-vide-zak en zorg dat deze vacuüm is.
2. Heb je een sous-videkoker? Stel deze dan in op 95℃. Doe je zak in de koker en kook grofweg 1 uur. Beschik je niet over een sous-videkoker? Vul dan een steelpan met water en breng het aan de kook op hoog vuur.
3. Zodra het kookt, zet je het vuur lager. Houd het water op een temperatuur van 95–100℃ met behulp van een thermometer.
4. Leg je vacuüm verpakte zak met wiet in het water en laat het ongeveer 60 minuten koken.

Bij het gebruik van sous-vide is geduld een vereiste. Deze methode duurt namelijk aanzienlijk langer dan de rest op deze lijst. De resultaten zijn echter zeer consistent.

  • NATUURLIJKE METHODE

Het is ook de moeite om op te merken dat het decarboxyleren van cannabis na verloop van tijd vanzelf gaat, als je het met rust laat. De blootstelling aan de elementen is voldoende om THCA geleidelijk om te laten zetten in THC en THC in de cannabinoïde CBN. Dit proces is echter tijdrovend. Daarom is meestal hitte nodig om het een zetje te geven. Welke methode je ook kiest, decarboxylering is cruciaal om de psychotrope kracht van het illustere THC te “ontgrendelen”.

External Resources:
  1. Evaluation of the Cyclooxygenase Inhibiting Effects of Six Major Cannabinoids Isolated from Cannabis sativa https://www.jstage.jst.go.jp
  2. Effects of Cannabinoids Δ(9)-tetrahydrocannabinol, Δ(9)-tetrahydrocannabinolic Acid and Cannabidiol in MPP+ Affected Murine Mesencephalic Cultures - PubMed https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.