Inbegrepen GRATIS producten
Waarom Het Decarboxyleren Van Je Cannabis Zo Belangrijk Is
Decarboxylatie klinkt misschien ingewikkeld, maar de kans is groot dat je het al hebt meegemaakt. Simpel gezegd, betekent het het opwarmen van je cannabis en is de enige manier om ervoor te zorgen dat je het meeste krijgt uit je eetwaren.
Inhoud:
De fytochemische stoffen die aanwezig zijn in rauwe wiet verschillen enorm van de stofjes die in de rook zitten als je de toppen rookt. Als we je zouden vertellen dat je niet high wordt van het eten van een zak rauwe wiettoppen, zou je ons dan geloven?
Hoe dan ook, de waarheid is dat rauwe wiet geen psychotrope moleculen bevat. Of eigenlijk, er zitten er heel weinig in. Die verse, plakkerige toppen zitten echter wel boordevol chemische voorlopers, de zogenaamde cannabinoïde-zuren.
Er is een moleculaire reactie middels verhitting nodig — decarboxylatie — om de non-psychotrope cannabinoïde-zuren om te zetten in de bekende en geliefde cannabinoïden.
Lees verder en leer alles over decarboxylatie. Je zult ontdekken hoe dit mechanisme precies werkt, hoe je zelf toppen kunt decarboxyleren en waarom je dit ook met CBD-rijke wietsoorten moet doen.
Decarboxyleren: Wat Is het?
Het woord 'decarboxyleren' is een ingewikkelde scheikundige term die je vast niet hebt onthouden van de scheikundeles. Ondanks de ingewikkelde naam, is het een heel eenvoudig chemisch proces dat bepalend is voor je ervaring met wiet.
Veel rokers en kwekers die verliefd worden op wiet, gaan zich verdiepen in de wetenschap achter deze plant. Verrijk ook je passie voor cannabis en leer wat er precies gebeurt als je je zelfgekweekte toppen aansteekt.
-
Wat Zijn Cannabinoïde-zuren?
Als je je toppen van dichtbij bekijkt, dan zul je zien dat ze bedekt zijn met een dunne laag kristallijne structuren. Deze structuren — de zogenaamde trichomen — produceren hars waarin de cannabinoïde-zuren zitten, zoals THCA en CBDA.
Naarmate de wetenschap rondom wiet zich verder heeft ontwikkeld, hebben onderzoekers ontdekt dat deze moleculen elk afzonderlijke effecten hebben. Maar THCA produceert geen psychotroop effect en is niet zo interessant voor mensen die high willen worden.
Als je een vlammetje bij het uiteinde van een joint houdt of de knop van je vaporizer indrukt, stel je deze moleculen bloot aan hoge temperaturen. Die hitte verwijdert vervolgens een carboxylgroep. Dit proces noemen we decarboxylatie. Hierdoor worden THCA, CBDA en andere cannabinoïde-zuren omgezet in de corresponderende cannabinoïden (THC, CBD, etc.), die de bekende effecten genereren.
-
Bij Welke Temperatuur Treedt Decarboxylatie Op?
Decarboxylatie treedt bij CBDA en THCA over het algemeen bij dezelfde temperatuur op. Als je ze consistent 30–45 minuten blootstelt aan een temperatuur van 110°C, worden ze omgezet in respectievelijk CBD en THC. Toch is dit laag genoeg om de aromatische terpenen en andere gewenste fytochemische stofjes intact te houden.
-
Voordelen van Decarboxyleren
Decarboxyleren heeft talrijke voordelen. Hoewel je door het te roken THCA onmiddellijk omzet in THC, valt er ook veel te zeggen voor decarboxylatie van je wiet voordat je het gaat roken.
Activering van Cannabinoïden
Decarboxyleren activeert het psychotrope stofje in wiet (THC), maar ook de therapeutische stoffen (CBD, etc.). Hoewel decarboxylatie vanzelf gebeurt bij roken en vapen, vergen edibles iets meer voorbereiding om ze effectief te krijgen.
Voorkomt Ziekteverwekkers
Dankzij de verhitting, heeft decarboxyleren ook beschermende effecten. Hoewel het grootste gevaar aan het einde van de groeicyclus meestal geweken is, kunnen ziekteverwekkers er nog steeds invloed op krijgen als je ze bewaart. De verhitting bij het decarboxyleren helpt vocht uit de toppen te verwijderen. Daarmee kun je de kans op microbiële pathogenen minimaliseren.
-
Waarom Moet Je CBD-wietsoorten Decarboxyleren?
Net zoals je wiet met THC moet decarboxyleren om de effecten te ervaren, is dat ook nodig bij CBD-toppen. Tijdens dit proces verandert CBDA in CBD. Voordat je edibles, tincturen of olie met je CBD-toppen gaat maken, moet je de toppen voor het beste resultaat dus eerst decarboxyleren.
Decarboxylatie-temperatuur voor THC en CBD
De decarboxylatie-temperatuur is voor de belangrijkste cannabinoïden ongeveer gelijk. Zoals we eerder aan hebben gegeven, lukt dat met een temperatuur van 110°C, gedurende 30–45 minuten.
Kookpunten van Cannabinoïden, Terpenen en Flavonoïden
Veel wietgebruikers verwarren decarboxylatie met verdamping (kookpunt). Hoewel decarboxylatie per definitie ontstaat als je gaat vapen, verschilt het kookpunt van diverse cannabinoïden, terpenen en flavonoïden aanzienlijk, afhankelijk van de vluchtigheid van de specifieke fytochemische stof.
Bekijk hieronder welke temperaturen we adviseren als je graag je wiet wilt vapen.
-
Cannabinoïden
Cannabinoïden verdampen bij verschillende temperaturen, wat inhoudt dat je je met een vaporizer met nauwkeurige instellingen op een specifieke cannabinoïde kunt richten. Pas de temperatuur aan op basis van de wietsoort die je rookt — je zult ontdekken dat bepaalde instellingen beter werken voor toppen met veel THC dan wel veel CBD.
THC | 157°C | |||
CBD | 160–180°C |
THC | 157°C |
CBD | 160–180°C |
-
Terpenen
Terpenen zijn verantwoordelijk voor de heerlijke en unieke smaak van elke wietsoort. Bovendien werken deze moleculen in synergie met cannabinoïden en versterken ze zo de effecten daarvan.
Caryofylleen | 119°C | Limoneen | 177°C | |
Myrceen | 160–180°C | Linalool | 198°C | |
Cineool | 176°C | Terpineol | 218°C |
Caryofylleen | 119°C |
Myrceen | 166–168°C |
Cineool | 176°C |
Limoneen | 177°C |
Linalool | 198°C |
Terpineol | 218°C |
-
Flavonoïden
Flavonoïden zijn ook onderdeel van de complexe fytochemische samenstelling van wiet. Deze moleculen houden onder andere verband met antioxiderende effecten. Een aantal ervan is in het hele plantenrijk aanwezig, maar andere komen alleen voor in wiet.
Apigenin | 178°C | |||
Cannflavin A | 182°C | |||
Quercetin | 250°C |
Apigenin | 178°C |
Cannflavin A | 182°C |
Quercetin | 250°C |
Het Decarboxyleren van Kief en Concentraten
Kief en cannabisconcentraten geven vaak een krachtigere ervaring dan toppen alleen. Kwekers verzamelen hun kief meestal met een grinder of zeeftray, waardoor de trichomen niet aan hoge temperaturen worden blootgesteld. Bovendien is er bij een aantal bereidingswijzen van concentraat geen sprake van decarboxylatie.
Om echter de beste sterkte te garanderen, raden we aan om je wiet te decarboxyleren voordat je deze producten gaat maken.
Hoe Decarboxyleer Je Cannabis?
Bij rokers en vapers vindt decarboxylering van nature plaats bij het blowen. Het is echter wel minder verfijnd dan onderstaande methodes. Met het verbranden van wiet met een vlam decarboxyleer je de cannabinoïden en terpenen onmiddellijk, zodat je ze snel kunt inhaleren en de effecten ervaart. De overtollige hitte die hierbij ontstaat, vernietigt echter bepaalde vluchtige moleculen. Vapen biedt meer controle; een vaporizer warmt op om THC en andere cannabinoïden en terpenen te activeren zo rond hun kookpunt. Dit maakt een vrijwel volledig behoud van elk bestanddeel mogelijk.
-
Ovenmethode
De meest gebruikte methode om cannabis te decarboxyleren, met name bij het maken van edibles, is door het simpelweg in de oven te “bakken”. Hierbij komen enkele stappen kijken:
1. Vermaal je cannabis tot het gelijkmatig genoeg is om gladjes te verdelen over een oppervlak.
2. Leg een vel bakpapier op een bakplaat.
3. Leg je vermalen cannabis op het bakpapier en zorg dat het gelijkmatig verspreid is.
4. Verwarm je oven voor op 115℃ en zet de bakplaat ongeveer 45 minuten in de oven. Zo halverwege roer je de cannabis even door.
Het is belangrijk om de temperatuur van je oven tijdens dit proces in de gaten te houden. Door je toppen op een hogere temperatuur te roosteren, denk je misschien dat het sneller gaat. Waarschijnlijk breekt dit echter juist de cannabinoïden en terpenen af, waardoor ze mogelijk onbruikbaar worden. De veiligste en meest effectieve methode om cannabis te decarboxyleren, is over het algemeen door het langere tijd op een lagere temperatuur in de oven te zetten. Hoewel dit de meest gebruikte manier is (en volgens velen de gemakkelijkste), bestaan er ook andere manieren om wiet te decarboxyleren.
-
Magnetronmethode
Heb je geen tijd om je wiet 45 minuten in de oven te zetten, dan is deze methode perfect. Het is een iets meer hands-on aanpak, maar met je oude vertrouwde magnetron is cannabis binnen een aantal minuten te decarben. Dat doe je zo:
1. Net als bij de voorgaande methodes, vermaal je je wiet tot gemiddelde consistentie. Doe het in een magnetronbestendige schaal of bak.
2. Laat het zo’n 90 seconden op de hoogste stand in de magnetron verhitten.
3. Haal je wiet eruit en ruik eraan. De geur zou sterk moeten zijn, maar niet verbrand. Ruik je het nog niet? Roer het dan even door en zet het nogmaals 60-90 seconden in de magnetron.
Cannabis in de magnetron verhitten is wat lastiger dan in een oven, omdat je geen controle hebt over de temperatuur. Magnetrons verschillen daarnaast sterk. Daarom zul je het meer op gevoel moeten doen, afhankelijk van het merk en model dat je hebt.
Ben je bang dat je met deze methode je wiet verbrandt? Dan is het ook mogelijk een lagere stand op je magnetron te gebruiken en je cannabis iets langer te verwarmen.
Houd altijd goed in de gaten dat je toppen niet verbranden. Gebruik daarbij je neus om te bepalen of het voldoende gedecarboxyleerd is.
Welke methode je ook kiest om je wiet te decarboxyleren, onthoud: laag en traag. Gebruik je hoge temperaturen om je cannabis vlug te verhitten? Dan loop je het risico dat je zowel cannabinoïden als terpenen verbrandt. Hierdoor gaat de kracht en het aroma van je wiet verloren. Houd het dus bij lagere temperaturen en neem de tijd. Het resultaat is dan perfect geactiveerde wiet, klaar voor gebruik in je favoriete recepten.
-
Sous-vide-methode
Deze methode is na de ovenmethode onze tweede favoriete manier om cannabis te decarboxyleren. Omdat water kookt bij 100℃, is het letterlijk onmogelijk om je wiet te verbranden met deze techniek. Daarnaast gebruik je een thermometer. Zo ben je in staat de temperatuur nauwkeurig te beheersen en te verzekeren dat je alle cannabinoïden uit je wiet activeert.
Hoe je wiet decarboxyleert met sous-vide:
1. Vermaal je toppen tot een gemiddelde consistentie, doe ze in een sous-vide-zak en zorg dat deze vacuüm is.
2. Heb je een sous-videkoker? Stel deze dan in op 95℃. Doe je zak in de koker en kook grofweg 1 uur. Beschik je niet over een sous-videkoker? Vul dan een steelpan met water en breng het aan de kook op hoog vuur.
3. Zodra het kookt, zet je het vuur lager. Houd het water op een temperatuur van 95–100℃ met behulp van een thermometer.
4. Leg je vacuüm verpakte zak met wiet in het water en laat het ongeveer 60 minuten koken.
Bij het gebruik van sous-vide is geduld een vereiste. Deze methode duurt namelijk aanzienlijk langer dan de rest op deze lijst. De resultaten zijn echter zeer consistent.
-
Natuurlijke Methode
Het is ook de moeite om op te merken dat het decarboxyleren van cannabis na verloop van tijd vanzelf gaat, als je het met rust laat. De blootstelling aan de elementen is voldoende om THCA geleidelijk om te laten zetten in THC en THC in de cannabinoïde CBN. Dit proces is echter tijdrovend. Daarom is meestal hitte nodig om het een zetje te geven. Welke methode je ook kiest, decarboxylering is cruciaal om de psychotrope kracht van het illustere THC te “ontgrendelen”.