Inbegrepen GRATIS producten
Cannabis 101: Lieveheersbeestjes als natuurlijke oplossing voor spintmijten
Zien je planten er wat bedroevend uit? Mogelijk zijn spintmijten de oorzaak van je probleem. Leer hier hoe je een plaag bestrijdt met een van de onschuldigste bondgenoten van cannabiskwekers: lieveheersbeestjes!
Mensen gebruiken de cannabisplant al duizenden jaren als bron voor voedsel, vezels en psychoactieve ontspanning, ook vandaag nog! Maar wij zijn niet de enigen die van dit kruid genieten. Talloze wezens, groot en klein, zijn ook afhankelijk van de cannabisplant voor onderdak en voedsel.
Van alle cannabisminnende wezentjes in je tuin, komen spintmijten waarschijnlijk het meeste voor. Deze minuscule monsters zijn klein en schijnbaar onschuldig, maar richten soms behoorlijk wat schade aan.
Toch is niet alle hoop verloren. Sommige insecten zijn inderdaad schadelijk, maar andere zijn verlossers. Zijn lieveheersbeestjes het antwoord op een invasie van spint?
Wat Zijn Spintmijten?
Spint is klein, kleurrijk en veelpotig. Spintmijten zijn overigens ook niet echt insecten. Deze spinachtige wezens zijn nauw verwant aan spinnen en teken. Ze vallen in deze taxonomische categorie vanwege twee kenmerken: twee primaire lichaamsdelen en acht poten. Specifieker, behoren ze tot de familie Tetranychidae, waar ook ongeveer 1200 andere soorten onder vallen.
Irritant, griezelig of schattig. Je kunt van alles vinden van spintmijten, maar niet dat ze lastige eters zijn. Deze wezentjes hangen graag rond in loofbomen, groenblijvende planten en verschillende eenjarige planten. Ze lusten werkelijk alles.
Ze lijken bijzonder dol te zijn op de smaak van wietplanten. Toch knagen ze ook graag aan bosbessen-, aardbeien- en komkommerplanten. Hetzelfde geldt voor snijbonen, erwten, tomaten en sla. Spintmijten duiken zelfs in bloembedden, goudsbloemen en viooltjes niet uitgesloten.
Spintmijten beginnen hun leven als eitjes, gedurende de koude winter. Deze eitjes komen uit als de temperatuur stijgt. De beestjes komen als donkergekleurde larven tevoorschijn en veranderen snel in poppen voordat ze opgroeien tot hun uiteindelijke vorm.
Het duurt niet lang voordat er een nieuwe kolonie ontstaat, vooral niet als het warm is. De mijten verzamelen zich op de onderkant van bladeren, zoals de grote fan leaves van je wietplanten. Daar maken ze webben op het aangetaste weefsel.
Doden Spintmijten Mijn Cannabisplanten?
Absoluut. Spintmijten kunnen behoorlijk wat schade aanrichten bij je cannabisplanten. Als je kampt met een plaag, mag je rekenen op een groeistilstand, maar ook op fatale vernietiging. Deze kleine wezentjes hebben scherpe tandjes waarmee ze door het weefsel van je planten knagen om chlorofyl te onttrekken. Ze voeden zich daarbij aan de onderkant van de cannabisbladeren en laten kleine gaatjes achter. Uiteindelijk leidt dit tot vergeelde, verkleurde en misvormde bladeren.
Cannabisplanten zijn afhankelijk van hun fan leaves en chlorofyl voor de fotosynthese en de creatie van energie. Als de schade hevig is, verliezen ze het vermogen deze belangrijke functie uit te voeren. Dit vertraagt de groei, wat de opbrengst beïnvloedt. Als je het probleem niet aanpakt, zullen je planten sterven.
Hoe Herken en Identificeer je Spintmijten?
Met het blote oog is het moeilijk deze kleine beestjes te herkennen. Meestal zijn ze namelijk niet groter dan 1mm. Als je je planten echter inspecteert met een vergrootglas, herken je vaak witte pootjes en diverse kleuren. Sommige spintmijten zijn rood, andere geel en weer andere oranje.
Waarschijnlijk zie je echter eerst andere tekenen van hun aanwezigheid, voordat je de spintmijten zelf ziet. Andere symptomen verschijnen pas nadat er sprake is van een grote en duidelijke besmetting. De belangrijkste tekenen van een plaag zijn:
- Met elkaar verweven, webachtige draden aan de onderkant van bladeren
- Kleine witte of gele vlekken (voedingsschade)
- Verwelkende en vervormde bladeren
- Vergeling en verkleuring van plantenweefsel
- Vertraagde groei of stilstand
- Dode of afstervende planten
Het duidelijkste teken van spint is natuurlijk het daadwerkelijk zien van de beestjes. Maar hoe kun je ze onderscheiden van andere soorten? Let op de volgende kenmerken:
- Twee primaire lichaamsdelen
- Acht poten
- Rood, geel of oranje van kleur
- Ongeveer 1mm groot
- Twee donkere vlekken, één aan elke kant van het lichaam
Je weet nu waar je op moet letten. Laten we daarom hieronder een aantal natuurlijke methoden bespreken om de invasie aan te pakken.
Werken Lieveheersbeestjes tegen Spintmijten?
Gelukkig verlangen niet alle insecten ernaar om je wietplanten te verorberen. Sommige zijn zelfs zo druk met het opeten van andere insecten dat ze er niet eens aan denken. Deze gunstige roofinsecten zijn belangrijke bondgenoten van cannabiskwekers. Heet ze dan ook van harte welkom in je tuin.
Lieveheersbeestjes behoren tot de effectiefste roofinsecten. Deze helder gekleurde, gestippelde insecten zien er misschien onschuldig uit, maar laat je niet foppen. Lieveheersbeestjes zijn vraatzuchtige moordmachines. Ze gebruiken geen speciale vang- of stalking-techniek; ze gaan simpelweg recht op hun prooi af en kunnen vervolgens aan hun feestmaal beginnen.
Lieveheersbeestjes hebben een grote voorliefde voor spintmijten. Ze zijn er zelfs zo dol op dat ze precies weten hoe ze ze moeten vinden. Zo trekt de geur van spintmijten lieveheersbeestjes aan, maar ook de kenmerkende bladschade. Als lieveheersbeestjes een groep spintmijten tegenkomen, gaan ze aan de slag. Eén lieveheersbeestje consumeert ongeveer negen mijten per uur. Dit staat gelijk aan zo'n honderd per dag. Niet slecht voor een lieveheersbeestje!
Zijn Lieveheersbeestjes Gevaarlijk voor Wietplanten?
Nee, lieveheersbeestjes richten geen schade aan bij je wietplanten. Het zijn namelijk carnivoren. Als ze geen spintmijten eten, jagen ze op andere insecten. Ook leggen ze hun eitjes in de kolonies van invasieve insecten.
Beginnende tuinders maken zich vaak zorgen als ze insecten in de tuin zien. Maar vrees niet! Sommige van deze wezentjes zijn belangrijke bondgenoten en werken hard om je planten gezond, beschermd en productief te houden.
Hoe Gebruik je Lieveheersbeestjes tegen Spint en Andere Insecten?
Als je lieveheersbeestjes loslaat in je tuin, bestrijd je een invasie van spintmijten op een snelle, effectieve manier. Veel tuincentra en kwekerijen verkopen deze beestjes die je vrij kunt laten rond je cannabisplanten. Volg onderstaande tips om te verzekeren dat de populatie zich snel thuis voelt:
- Ga voor een flink aantal: Eén lieveheersbeestje kan een flinke eetlust hebben, maar je hebt er meer nodig om de klus te klaren. Spintmijten ontwikkelen zich snel en sommige lieveheersbeestjes kunnen doodgaan of wegvliegen.
- Laat ze vroeg in de morgen of avond los: Lieveheersbeestjes zijn geen fan van hitte. Als je ze op het heetst van de dag loslaat, is de kans groot dat ze wegvliegen om te schuilen. Zorg voor een goede timing en vergroot zo de kans dat ze blijven.
- Benevel je planten: Bedek je planten met een laagje vocht. Je moedigt de nuttige beestjes hiermee aan om zich veilig te voelen en te blijven.
Het Bouwen van je Eigen Hotel voor Lieveheersbeestjes
Bouw een hotel voor je lieveheersbeestjes. Zo geef je ze een schuilplaats vol hoekjes en gaatjes waar ze zich veilig en beschermd voelen. Je moedigt de insecten daarmee aan om te blijven. Daarnaast verleid je zo wilde lieveheersbeestjes om in je tuin te komen.
Een hotel voor lieveheersbeestjes is eigenlijk een rommelig labyrint van natuurlijke materialen. Het maken ervan is daarbij ontzettend eenvoudig en zo'n hotel kent geen vaste vorm. Zo kun je gaan voor geavanceerde huisachtige structuren, maar ook voor zakken gevuld met dennenappels of houten pallets met stro.
Gebruik de volgende materialen die je vast wel ergens in je schuur, tuin of keuken hebt rondslingeren om je eigen hotel[1] te bouwen:
- Stro of hooi
- Lollystokjes
- Kippengaas
- Touw
- Dennenappels
- Stenen
- Plantenpotten
- Kratten
Andere Manieren om Spint te Bestrijden
Lieveheersbeestjes zijn dan wel effectief om de populatie spint te verminderen, maar er bestaan ook andere preventieve en heilzame maatregelen die je als kweker kunt gebruiken. Ontdek hieronder de alternatieven.
Neemolie
Neemolie is een natuurlijke pesticide en helpt om diverse plagen af te weren, waaronder spint, zonder gebruik te hoeven maken van gevaarlijke synthetische chemicaliën. Benevel in het geval van spint de onderkant van de aangetaste bladeren met neem-bladspray. Zo verjaag je ze, terwijl je ook de webben vernietigt.
Voeg één theelepel neemolie toe aan één liter warm water. Doe er ook 4-5 druppels van een oppervlakteactieve stof bij (zoals afwasmiddel). Giet alles in een spuitfles en spray dit op je planten.
Gezelschapsplanten
Gezelschapsplanten in de tuin biedt veel voordelen. Ze trekken namelijk bestuivende en nuttige insecten aan en verjagen ongedierte. Diverse eetbare planten weren ook spintmijten uit de tuin. Plant ze in de buurt van je cannabisplanten en oogst ze aan het eind van het seizoen om op te eten.
Planten die spintmijten verdrijven, zijn onder meer:
- Dille
- Anijs
- Karwij
- Aardappelen
Roofinsecten
Lieveheersbeestjes zijn niet de enige nuttige insecten die wel een hapje spint lusten. De volgende roofmijten zijn ook effectieve sluipmoordenaars:
- Neoseiulus californicus
- Typhlodromus pyri
LIJST MET VEELVOORKOMENDE PLAGEN EN PROBLEMEN
External Resources:
- Guidelines on Building a Ladybug Hotel https://aub.edu.lb
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.