By Luke Sumpter


Buiten wiet kweken gaat hand in hand met pure gelukzaligheid. Er gaat niets boven het verzorgen van je eigen planten in het zonnetje. Er komt echter wel een eeuwenoude strijd bij kijken: die tussen jou als mens en Moeder Natuur.

Veel ongedierte zal door je tuin patrouilleren, op zoek naar smakelijke wietstengels, bladeren en toppen, waaronder sprinkhanen. Lees hieronder hoe je een sprinkhanenplaag kunt herkennen, wat je ertegen kunt doen, en hoe je het in de toekomst kunt voorkomen.

Wat Moet Je over Sprinkhanen Weten?

Sprinkhanen hebben het al heel lang op verse wiet gemunt. Deze beestjes zijn de oudste levende groep kauwende, plantenetende insecten. En als ze de kans krijgen, kunnen ze ernstige schade aan cannabis aanrichten. Vergis je niet: deze vraatzuchtige wezentjes zijn zelfs in staat om hele velden met gewassen uit te roeien.

Met hun constante trek in planten zijn ze groot fan van de sappige stelen en bladeren van cannabisplanten. Ze gebruiken hun mond om echt brokken vegetatie af te scheuren. Hierdoor kunnen je planten veel plantmateriaal verliezen dat ze nodig hebben voor de fotosynthese, wat tot een groeiachterstand met mogelijk dodelijke afloop kan leiden.

Hoewel sprinkhanen schade kunnen toebrengen aan je planten, spelen deze insecten ook een sleutelrol in het ecosysteem. Zo dienen ze als voedselbron voor vogels en andere dieren. Zoals bij alles met tuinieren, draait het bij het dealen met sprinkhanen om het vinden van een balans.

Hoe Ziet Schade door Sprinkhanen Eruit?

Je kunt aan bepaalde signalen herkennen dat je te maken hebt met sprinkhanen, zonder ook maar één sprinkhaan daadwerkelijk gezien te hoeven hebben. Deze hongerige herbivoren laten duidelijke tekenen van schade achter.

  • Aardehopen

Sommige soorten sprinkhanen laten kleine, vulkaanachtige hoopjes aarde in de tuin achter. Doordat ze ondergronds tunnels graven, werken ze grond naar de oppervlakte dat zich uiteindelijk opstapelt. Zie je deze hoopjes in de buurt van je planten, dan is de kans groot dat het wortelsysteem in gevaar komt. Bovendien kunnen deze tunnels de bodemstructuur nadelig beïnvloeden.

Aardehopen
  • Bijtgaatjes

Wanneer sprinkhanen zich in stengels vastbijten, laten ze kleine gaatjes achter. Stengels zijn cruciaal voor het transport van voedingsstoffen en voor de plantstructuur, en overmatige schade kan dan ook tot dode planten leiden.

Bijtgaatjes
  • Droge, Bruine Bladeren

Schade door sprinkhanen kan bij je planten stress veroorzaken. Deze stress beïnvloedt het transport van voedingsstoffen en vermindert het vermogen van de bladeren om te fotosynthetiseren. Dit leidt vervolgens tot een droevig uitziende plant en een ongezonde tint.

Droge, Bruine Bladeren
  • Steeds Meer Wilde Dieren in Je Tuin

Net zoals sprinkhanen graag op wiet kauwen, houden andere dieren ervan om sprinkhanen te snacken. Zie je vaker vogels, vossen of ratten in je tuin, dan kan dit betekenen dat er sprinkhanen zijn.

Steeds Meer Wilde Dieren in Je Tuin

Hoe Bestrijd Je een Sprinkhanenplaag?

Nadat je deze tekenen heb opgemerkt, is het tijd om actie te ondernemen. Een handvol sprinkhanen is prima voor de biodiversiteit van je tuin, maar als je merkt dat er steeds meer schade voorkomt, is het zaak dat je je planten van de ondergang redt.

Pesticiden: Veel tuinders kiezen ervoor om synthetische pesticiden te gebruiken om ongedierte te bestrijden. Hoewel dit prima werkt, kunnen deze chemicaliën een verregaande impact op je planten en het milieu hebben. Daarom raden wij het af. Naast het doden van andere nuttige insectensoorten, kunnen pesticiden zich in wiettoppen ophopen.

PESTICIDEN

Neemolie: Neemolie is een natuurlijke pesticide en heeft minder negatieve effecten dan commerciële chemicaliën die voor hetzelfde doel worden gebruikt. Dit biologische product kan ook helpen om sprinkhanen af te weren. Bovendien voorkomt neemolie dat ze eitjes leggen, waarmee het dus hun voortplanting tegengaat.

NEEMOLIE

Natuurlijke Roofdieren Welkom Heten: Natuurlijke roofdieren van sprinkhanen kunnen je ook helpen het probleem aan te pakken en tegelijkertijd bevorderen ze de biodiversiteit. Spinnen en bidsprinkhanen jagen bijvoorbeeld graag op sprinkhanen. Je kunt deze beestjes lokken door te zorgen voor een polycultuur en een natuurlijke habitat.

Spinnen zijn bijvoorbeeld dol op mulch, dus een dikke laag mulch in je tuin biedt een uitstekende habitat voor deze beestjes. Ook helpt mulch om vocht vast te houden, waardoor je minder water hoeft te geven. Verder beschermt het de bovenste laag aarde tegen zonlicht en de waardevolle microben die onder die laag leven.

Om bidsprinkhanen aan te trekken - de ultieme jagers - moet je planten als lavendel in je tuin planten. Hierdoor realiseer je een geschikte habitat voor ze, waar ze hun eitjes kunnen leggen. Als je eenmaal een aantal geschikte planten hebt, kun je ook eitjes kopen en deze verspreiden.

NATUURLIJKE ROOFDIEREN WELKOM HETEN

Trek Vogels Aan: Vogels houden ook van sprinkhanen. Koop daarom vogelstokken en zet vogelhuisjes- en baden in je tuin om deze deskundige luchtroofdieren aan te trekken.

TREK VOGELS AAN

Hoe Voorkom Je Schade door Sprinkhanen bij het Kweken van Cannabis?

Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen. Om te voorkomen dat sprinkhanen voet aan de grond krijgen, kun je onderstaande methoden gebruiken.

  • Insectengaas

Bedek je tuinbedden met insectengaas. Dit laat wel licht, lucht en water door, maar geen sprinkhanen en andere hongerige insecten.

Insectengaas
  • Bodemverzorging en Bodemhuishouding

Houd je tuinbedden netjes. Verwijder onkruid en houd de grond bedekt met een stevige laag mulch. Hierdoor blijven je planten floreren en trek je nuttige insecten- en diersoorten aan.

Bodemverzorging en Bodemhuishouding
  • Combinatieplanten

Zaai samen met je wietzaadjes ook een paar nuttige gezelschapsplanten in je tuin. Kweek bijvoorbeeld kruiden als lavendel, kamille, basilicum en dille om de biodiversiteit te vergroten en leefgebieden voor bidsprinkhanen en spinnen te creëren. En het wordt nog beter: deze planten kun je het hele seizoen door oogsten, om er vervolgens heerlijke kruidenthee van te maken en gerechten mee te garneren!

Combinatieplanten
  • Kippen en Parelhoenders

Als je er de ruimte voor hebt, dan kan ook het houden van kippen en parelhoenders voorkomen dat het aantal sprinkhanen uit de hand loopt. Deze vogels zijn meesters in het jagen op deze eiwitrijke snacks. Ze helpen ook om een gesloten systeem te bewerkstelligen. Voer ze keukenresten en tuinafval, en op hun beurt geven ze jou vruchtbare uitwerpselen (perfect om de vruchtbaarheid van je grond te verbeteren).

Kippen en Parelhoenders
  • Strooi Bloem

Sprinkhanen houden niet van bloem, maar ze zullen het toch eten. Strooi wat rond je planten als voorzorgsmaatregel. Wanneer sprinkhanen komen opdagen, zal de verleiding te groot zijn en zullen ze het opeten - een fatale fout, en hun laatste avondmaal.

Strooi Bloem

Zijn Sprinkhanen en Krekels Hetzelfde?

Sprinkhanen en krekels zijn verschillende beestjes. Hoewel ze bijna identiek lijken, zijn er kleine verschillen. Ten eerste hebben sprinkhanen korte antennes, terwijl krekels langere antennes hebben.

Krekels maken ook een 'tjilpend' geluid door hun vleugels tegen elkaar te wrijven, terwijl sprinkhanen hun lange achterpoten tegen hun vleugels wrijven.

Afgezien van de kleine verschillen, moeten wietkwekers andere strategieën gebruiken om krekels succesvol tegen te gaan.

Nu Weet Je Hoe Je Je Kweek tegen Schade door Sprinkhanen Kunt Beschermen

Dat was het dan. Je hebt nu je huiswerk gedaan om wederom een plaagdierensoort aan te pakken. Probeer eerst de preventieve maatregelen om te voorkomen dat je kostbare tijd en middelen moet besteden aan het bestrijden van een totale invasie. Succes!
Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.