Inbegrepen GRATIS producten
Hoe ga je om met mollen en goffers in je wiettuin?
Waarschijnlijk ben je gewend dat kleine insecten je wietplanten aantasten. Maar gravende zoogdieren zijn een heel ander verhaal. Mollen en goffers kunnen enorme schade aanrichten. Mollen kunnen dwars door cannabiswortels graven, terwijl goffers de wortels graag eten. Ontdek hoe je deze dieren uit je tuin weert en hun aanwezigheid helemaal voorkomt.
Voor de meeste wiettelers vormen mollen en goffers eigenlijk zelden een probleem. Maar als ze toch in je tuin opduiken, kan dit allerlei problemen met zich meebrengen. Doordat ze de wortels van planten eten en beschadigen, kunnen ze de groei van je wietplanten belemmeren, waardoor ze mogelijk sterven. Ontdek hoe je met deze gravende beestjes omgaat en voorkomt dat ze überhaupt verschijnen.
Inhoud:
- Maak kennis met mollen en goffers
- Hoe herken je schade door mollen of goffers bij je wietplanten?
- Hoe ga je om met mollen en goffers in je wiettuin?
- Hoe voorkom je mollen en goffers tussen je wietplanten?
- Mollen en goffers: wees je bewust van deze onwaarschijnlijke plaag
- Bescherm je wiet tegen kleine insecten
- Houd je gewas vrij van hongerige dieren
Maak kennis met mollen en goffers
Aan welke wezentjes denk je als we het over ongedierte bij wietplanten hebben? De meeste ervaren kwekers zijn goed bekend met bladluis, witte vlieg en spint; stuk voor stuk plagen die een serieus probleem vormen. Maar ook andere, minder voor de hand liggende dieren kunnen je wietkweek aanzienlijk beschadigen. Mollen en goffers vallen in deze laatste categorie. Je komt ze zelden tegen, maar als het gebeurt, kan hun bezoek in onvolgroeide, verwelkte planten resulteren.
Hieronder bespreken we de verschillen tussen mollen en goffers. Daarna leggen we precies uit hoe ze wietplanten aantasten en wat je ertegen kunt doen.
Wat is het verschil tussen mollen en goffers?
Mollen en goffers zijn allebei gravende dieren die geen winterslaap houden. Hoewel ze er op het eerste gezicht schattig uitzien, kunnen hun eet- en bewegingsgewoonten rampzalig zijn voor de wietplanten in je tuin. Mollen en goffers leven allebei ondergronds, maar verschillen als het om hun dieet en habitat gaat.
Mollen steken hun kopje vooral op in tuinen in Noord-Amerika, Europa en Azië. Daarentegen komen goffers alleen in Noord- en Centraal-Amerika voor. En waar mollen zuivere insecteneters zijn (dus geen planten eten), zijn goffers strikte herbivoren, die zich maar al te graag tegoed doen aan plantenwortels en bolgewassen. Zowel mollen als goffers hebben een slecht gezichtsvermogen. Mollen hebben echter een geweldig reukorgaan en goffers een ongelooflijke tastzin. Daarmee vinden ze succesvol hun weg door hun uitgebreide netwerk van donkere, ondergrondse tunnels.
Hoe herken je schade door mollen of goffers bij je wietplanten?
Mollen en goffers graven ondergrondse gangen op zoek naar voedsel. Maar omdat ze andere voedingsbehoeften hebben, veroorzaken ze ook andere schade aan je wietplanten en de tuin in zijn geheel.
Dit zijn de belangrijkste tekenen die op de aanwezigheid van mollen bij je wietplanten wijzen:
- Molshopen: kleine, ovale bergjes aarde zijn absoluut een teken dat mollen in je tuin actief zijn. Deze hopen ontstaan wanneer mollen de aarde omhoog duwen terwijl ze hun ondergrondse tunnels graven. Meestal zijn ze ongeveer 15cm in diameter.
- Sporen aan de oppervlakte: mollen graven dicht aan het oppervlak en je duwen daarbij de bovenste laag aarde omhoog, waaraan je de gangen kunt herkennen.
- Verwelkende planten: mollen eten geen wortels van wietplanten, maar kunnen deze delicate netwerken wel beschadigen tijdens het graven. Als ze dwars door een stukje tuin met wietplanten graven, hebben ze geen genade voor de wortels. Daardoor zien je planten er op den duur verwelkt uit.
Ook goffers laten typische tekenen in de tuin achter. Als deze dieren op bezoek zijn, zie je het volgende:
- Grotere hopen: goffers creëren ook hopen tijdens het graven in de aarde. Je kunt ze onderscheiden van molshopen omdat goffers grotere, halvemaanvormige hopen creëren van ongeveer 30cm groot.
- Verwelkende planten: goffers kunnen ook verantwoordelijk zijn voor verwelkende planten. In tegenstelling tot mollen tasten ze planten bewust aan door aan de wortels te knagen.
- Verdwenen planten: goffers kunnen ook planten in zijn geheel mee onder de grond trekken. Merk je dat je zaailingen of jonge planten verdwijnen? Dit kan wel eens het werk van de goffer zijn!
Hoe ga je om met mollen en goffers in je wiettuin?
Mollen en goffers hebben dus verschillende eetpatronen en laten andere sporen van verwoesting achter. Toch kunnen tuinders dezelfde oplossingen gebruiken in de strijd tegen deze gravende beestjes. Deze methodes zijn simpel en goedkoop en je hoeft je tuin niet met giftige chemicaliën te bespuiten. Benut de kracht van natuurlijke hulpmiddelen en zelfs je huisdieren om je wietplanten te beschermen.
🧄 Wonderolie en knoflookwater
Zowel wonderolie als knoflook zijn effectieve manieren om mollen en goffers te weren. Ze bevatten namelijk sterk aromatische moleculen die deze dieren afschrikken. Laten we beginnen met wonderolie, die geperst wordt uit wonderbonen. Deze olie bevat ricinolzuur, een bestanddeel dat afstotend werkt voor mollen en goffers. Meng drie delen wonderolie met een deel biologische zeep en drie delen water. Giet deze oplossing in een plantenspuit en spuit het middel rond de wortels van je planten en de hopen van mollen of goffers.
Knoflook bevat verschillende scherpe zwavelverbindingen die mollen en goffers ook uit de buurt houden. Pers een paar teentjes knoflook en los ze op in een hoeveelheid water. Deze oplossing kun je op dezelfde plaatsen spuiten. Hoewel beide methodes vrij effectief zijn, schrikken ze ook nuttige levensvormen af, waaronder wormen. Wees daarom spaarzaam met het gebruik van deze sprays. Stop het gebruik zodra je merkt dat de mollen of goffers hun biezen hebben gepakt.
🪤 Diervriendelijke vallen
Diervriendelijke vallen zijn een humane manier om mollen en goffers uit je tuin te halen. Mollenvallen plaats je in de mollengang. Zoek twee molshopen die relatief dicht bij elkaar zitten en gebruik een lange schroevendraaier of tentharing om in de aarde tussen beide hopen te porren. Zodra je merkt dat de pin zonder enige weerstand de grond in gaat, heb je een tunnel gevonden. Pak een schepje om de aarde rond een deel van de tunnel weg te graven. Steek je levende val in de tunnel, bedek hem en markeer de plaats op de aarde. Kom na 24–48 uur terug en laat de gevangen mol ver uit de buurt van je tuin vrij.
Voor goffers moet je een levende val in een tuincentrum kopen. Zoek een hoop van een goffer en plaats de val bovengronds, zoals aangegeven in de gebruiksaanwijzing van de fabrikant. Leg wat aas in de val, zoals een stukje wortel, en wacht tot de goffer aan zijn eigen vraatzucht ten prooi valt. Zet de goffer daarna op grote afstand van je tuin weer uit.
🐱 Schakel de hulp van je hond of kat in
Begin je echt wanhopig te worden? Dan kun je je hond of kat in de tuin vrijlaten als vorm van ongediertebestrijding. Katten zijn sluwe en behendige roofdieren die mollen en goffers vangen, zonder er een grote puinhoop van te maken. Honden graven echter in de aarde en kunnen zo schade aan je perken en planten berokkenen. Afhankelijk van het ras, is het bovendien misschien nodig om je hond in het jagen op mollen of goffers te trainen.
Hoe voorkom je mollen en goffers tussen je wietplanten?
Als je nog geen mollen of goffers bent tegengekomen, dan mag je jezelf gelukkig prijzen. Maar geluk alleen is niet genoeg om deze dieren altijd uit je tuin te houden. Gebruik daarom de onderstaande methodes om te voorkomen dat ze verschijnen en de wortels van je planten beschadigen.
1. Combinatieplanten die mollen en goffers verjagen
Combinatieteelt is de kweek van verschillende plantensoorten vlakbij je wietplanten. Naast planten die plaaginsecten op afstand houden en nuttige soorten aantrekken, zijn er ook enkele combinatieplanten die mollen en goffers verdrijven. De meest effectieve combinatieplanten voor mollen en goffers zijn:
- Wonderbonen: je weet al dat wonderolie afstotend werkt voor mollen en goffers. De wonderbonen zelf zijn echter ook effectief. Door wonderbonen naast je wietplanten te zaaien, beperk je de kans dat de dieren daar tunnels gaan graven en de wortels van je planten aantasten.
- Look: dit plantengeslacht bestaat uit onder andere ui, prei, bosui en knoflook. Mollen en goffers zijn niet dol op de sterke stoffen waar deze kruiden hun scherpe smaak aan danken. Omdat het winterharde planten zijn, kun je ze vroeg in het seizoen opkweken.
- Goudsbloem: deze bloeiende plant doet wonderen in de tuin om bestuivers aan te trekken, wat op zichzelf al heel voordelig is. Daarnaast zijn mollen en goffers geen fan van de sterke geur van goudsbloem.
2. Bekleed je verhoogde perken met draadgaas
Omdat mollen en goffers ondergronds aanvallen, is het geen slecht idee om te zorgen dat je wietkweek boven hun leefgebied staat. Met verhoogde perken ligt een groot deel van je kweekmedium boven de rest van de aarde in je tuin. Voordat je je perken vult met hoogwaardige compost, adviseren we om een laag draadgaas op de aarde te leggen. Zo blijven je wortels beschermd.
3. Investeer in apparaten die mollen en knaagdieren verjagen
Om je tuin nog beter te beschermen tegen een aanval van mollen, kun je een aantal apparaten installeren die speciaal zijn ontwikkeld om deze dieren te verjagen. Hoewel veel van deze apparaten zijn gemaakt om ze te doden, zijn er ook typen die een humanere methode volgen. Ultrasone verjagers zijn een goed voorbeeld van niet-dodelijke hulpmiddelen. Deze apparaten produceren geluiden met een hoge frequentie die wij als mensen niet kunnen horen. Je steekt ze in de grond met behulp van geïntegreerde paaltjes. Het geluid dat ze verspreiden, zal de oren van de beestjes irriteren, waardoor ze vanzelf verhuizen.
Mollen en goffers: wees je bewust van deze onwaarschijnlijke plaag
Mollen en goffers zie je waarschijnlijk niet vaak in je tuin. In sommige delen van de wereld heb je helemaal geen last van deze beestjes. Toch kan hun aanwezigheid voor sommige kwekers een serieus probleem vormen. Je weet nu wat het verschil tussen de twee dieren is, hoe je ze verjaagt en hoe je voorkomt dat ze überhaupt verschijnen. Met deze kennis ben je goed uitgerust om je wietplanten te beschermen.