By Arielle Friedman

Cannabisplanten produceren prachtige toppen in de buitenlucht. Maar er kleeft wel een groot nadeel aan buiten kweken: de kans op ongedierte. Je planten zijn met name kwetsbaar voor bepaalde cannabis-minnende zoogdieren: mollen en grondeekhoorns!

Om deze vraatzuchtige tuinbewoners aan te pakken, moet je eerst weten wat je te wachten staat. We beginnen met de verschillen tussen de twee beestjes.

VERSCHILLEN TUSSEN MOLLEN EN GRONDEEKHOORNS

Grondeekhoorns zien eruit als ratten met grote tanden en zijn 12-46cm lang. Mollen zien er vreemder uit. Ze hebben schopachtige pootjes, kleine varkenssnuitjes en dichtgeknepen ogen; ze zijn 12-18cm lang. In verband met je cannabis is het belangrijk te weten dat hun dieet verschilt: mollen graven door de aarde op zoek naar insecten, terwijl grondeekhoorns graag planten lusten.

Mollen vormen geen risico voor je cannabis. Soms zijn ze zelfs nuttig; ze maken de grond los en houden de bodem rijk aan voeding. Er is een klein risico dat ze je wortels beschadigen, mochten ze er per ongeluk doorheen graven. Maar over het algemeen zijn ze vrij onschuldig.

Als je grondeekhoorns ziet, heb je een probleem. Deze beestjes knagen aan de wortels van je planten en soms eten ze alles op. Ze lijken een voorliefde te hebben voor cannabisplanten. Misschien zijn ze wel de stoners van de knaagdierenwereld! Grondeekhoorns zijn dan ook een grote zorg. Als ze je tuin veroveren, doe er dan echt wat tegen.

Plagen Dieren Buiten Groeien

HOE WEET JE OF JE GRONDEEKHOORNS OF MOLLEN HEBT?

Als je ze letterlijk ziet, is het vrij gemakkelijk ze uit elkaar te houden met de beschrijving hierboven. Maar ook als dit niet het geval is, zijn er duidelijke tekenen zichtbaar in je tuin.

Molshopen en burchten van grondeekhoorns zien er verschillend uit. Een molshoop heeft een "kegelachtige" vorm, zoals een vulkaan met een gat bovenop. Een burcht van een grondeekhoorn is meer afgerond, soms zelfs vlak, met een gaatje aan de zijkant.

Daarnaast verraadt de schade aan je plant een heleboel. Mollen beschadigen je planten niet, al zijn de wortels soms iets verbogen. Grondeekhoorns vreten al je plantenwortels op. Als je planten hebt die volledig verdwijnen, is de grondeekhoorn waarschijnlijk de schuldige.

HOE KOM JE AF VAN PLUIZIGE VRIENDJES EN VIJANDEN?

Er is een aantal strategieën om van deze beestjes af te komen. We nemen aan dat je kampt met grondeekhoorns, omdat mollen vrij onschuldig zijn. Bij sommige strategieën draait het om het verjagen van het ongedierte, terwijl andere dodelijk zijn. We moedigen je aan te beginnen met de niet-dodelijke opties. Heb je een serieuze invasie en mislukken alle eerdere tactieken? Trek dan pas alles uit de kast.

1. WONDEROLIE EN KNOFLOOKWATER

Giet wonderolie en knoflookwater in de opening van de burcht en spray ook een laagje over je aarde. Dit verjaagt de grondeekhoorns, die waarschijnlijk gedwongen verhuizen naar een ander gebied.

2. OMHEIN JE TUIN MET VOGELGAAS

Vogelgaas is gaas waarvan de gaten veel kleiner zijn dan bij kippengaas. Bedek de bodem en de zijkanten van je verhoogde tuinbed ermee. Zo maak je het lastig voor de grondeekhoorns om je tuin te betreden. Ze springen mogelijk wel over de zijkant, maar dit is zeldzaam. En als dit gebeurt, is het gemakkelijk ze te vangen. Deze methode is misschien niet handig als je tuin volop in ontwikkeling is of als je geen verhoogd tuinbed gebruikt.

3. VERJAAG GRONDEEKHOORNS MET ALLIUM

Grondeekhoorns vinden knoflook en uien lang niet zo lekker ruiken als verrukkelijke wiet. Plant bieslook, knoflook en andere onderhoudsarme alliums rond je cannabisplanten om de knagende ettertjes af te weren.

Buiten Cannabis Plagen

4. GEBRUIK EEN VANGKOOI

Dit is veel werk voor de kweker, maar niemand beweert dat een ethische aanpak gemakkelijk is. Zet deze vallen neer op een dag waarop je thuis bent. Plaats ze bij elke opening van de burcht en kijk af en toe of je al beet hebt. Heb je er een te pakken? Neem je ongewenste gast dan mee op een autoritje naar een mooi plekje in de wilde natuur en laat hem vrij. Gebruik speciale handschoenen voor deze klus. Grondeekhoorns zitten niet te springen om je aandacht en je wilt beten voorkomen.

5. SCHAKEL HULPTROEPEN IN

Laat je kat vrij in je tuin. Dit geeft een duidelijk signaal af aan ongedierte dat het tijd is te verkassen. Of deze optie dodelijk is, hangt volledig af van de capabele (of niet zo capabele) poten van Minoes. Misschien verjaagt je kat de grondeekhoorns, maar een bebloed cadeautje op je deurmat is ook een mogelijkheid.

6. PLANT DODELIJKE BLOEMEN

We stappen nu over naar dodelijke opties. Plant giftige oleanders om je vijanden uit te roeien. Eet ze zelf niet op en houd huisdieren en kleine kinderen uit de buurt van je tuin.

Buiten groeiende dieren
BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.