By Max Sargent

Onze planten lopen het risico te worden verslonden door ongedierte, slakken en insecten, net als in het wild. Wanneer onze planten aan de bladeren worden aangevreten, verliezen ze hun vermogen zonlicht om te zetten in energie, waardoor de plant de benodigde bronnen kwijtraakt en de formatie van toppen vertraagt. Als onderdeel van onze blog serie, hebben we een aantal manieren verzameld waarop je veelvoorkomende insecten kan herkennen en hoe je omgaat met plagen.

Een veelvoorkomende plaag is de welbekende mier. Deze schattige, kleine, kolonievormende beestjes kunnen problemen veroorzaken bij je cannabisplanten door nesten te maken in je groeimedium. Dit kan het wortelsysteem beschadigen, waardoor de groei en de productie van bloemen wordt vertraagd en al je harde werk voor niets is geweest.

Het is bekend dat mieren soms samen met luizenplagen verschijnen. De mieren "melken" de luizen en oogsten de ingewanden, die bestaan uit suikers, gemaakt van de voedingsstoffen uit de bladeren van je geliefde planten. De mieren beschermen de luizen door vriendelijke roofdier insecten, zoals lieveheersbeestjes, te verjagen. Het op deze manier kweken van een luizenkolonie zorgt ervoor dat deze explosief toeneemt. Een enkele bladluis kan wel 12 nakomelingen per dag voortbrengen. Dit is een ramp voor je planten, dus moet je verzekeren dat plagen zo snel mogelijk worden aangepakt.

HOE KOM JE VAN MIEREN AF?

Kaneel

Als je ongedierte bestrijdt, probeer dan zware chemicaliën en pesticiden uit de buurt van je planten te houden. Biologische oplossingen zouden altijd de eerste keuze moeten zijn, dus in dit geval gebruiken we gewoon kaneel.

Bestudeer je aarde of groeimedium goed. Met een beetje geluk is de mierenplaag nog niet te ver uitgebreid en zijn ze slechts op een of twee plekken een kolonie aan het opzetten. Neem een eetlepel vol gemalen kaneel en dump dit op de aarde, waar de mieren aan het bouwen zijn. De sterke smaak van de kaneel moet genoeg zijn om mieren af te schrikken die van plan waren je plant te bezetten.

Als je ontdekt dat dit niet genoeg is om je insectenvriendjes te verjagen, los je nog wat lepels kaneel op in gedistilleerd water (dezelfde hoeveelheid als die je zou gebruiken om je planten water te geven) en giet dit op je aarde. Laat het kaneel-water mengsel goed intrekken. Dit sterk geurende brouwsel zal worden opgenomen door de aarde en de smaak veranderen. Met deze methode kom je gegarandeerd van je mieren af.

Kaneel

Neemolie

Neemolie is de beste vriend van iedere biologische cannabiskweker. Deze etherische olie is afkomstig van de neemboom en bevat krachtige insecticides. Mensen gebruiken het al eeuwenlang in de tuinbouw en in de ‘ethnomedicine’. Het is in de vegetatieve fase als pesticide op planten te sprayen, maar het is ook af en toe te gebruiken als een preventieve maatregel tegen spintmijten, witte vliegen, schimmels, nematoden en andere vervelende beestjes. Neemolie is daarbij niet schadelijk voor nuttige beestjes, zoals lieveheersbeestjes, bijen en regenwormen. Bovendien is het toe te voegen aan geïrrigeerd water om wortelrot te voorkomen.

Een goede mix maak je van 1 theelepel neemolie en slechts 5 druppels oppervlakte-actieve stof per liter water. Een oppervlakte-actieve stof, zoals afwasmiddel, is handig, omdat deze olie niet goed mengt met water. Gebruik warm water om het mengproces nog eenvoudiger te maken. Het is daarbij belangrijk dat je het mengsel laat afkoelen voordat je het op je planten aanbrengt. Gebruik de fijnst mogelijke instelling van je sproeier om de boven- en onderkant van alle bladeren te besproeien. Hierbij ontstaat er als het ware een soort mist. Mieren die worden blootgesteld aan de neemolie, krijgen last van ernstige ademhalingsproblemen en vluchten zo snel mogelijk. Vermijd rechtstreeks gebruik van de olie op de toppen van bloeiende planten.

Diatomeeënaarde

Het gebruik van diatomeeënaarde is een natuurlijke en veilige bestrijdingsmethode. Planten en kwekers lopen geen risico, omdat er geen giftige chemicaliën vrijkomen. Diatomeeënaarde, ook wel diatomiet genoemd, is een silicaathoudend gesteente. Het is afkomstig van versteende overblijfselen van kleine diertjes met een hard schild. Je verkruimelt het eenvoudig tot een poeder. Daarbij is het op verschillende manieren industrieel te gebruiken. Diatomiet is een fantastisch bestrijdingsmiddel en erg populair bij cannabiskwekers.

De schurende aard van dit 'schaalpoeder' schraapt het exoskelet van insecten weg wanneer ze ermee in aanraking komen. In de tussentijd absorbeert de hoge porositeit de vitale vloeistoffen van de beestjes. Mieren koloniseren dit soort omgevingen liever niet. En parasieten ontwikkelen er ook geen weerstand tegen, in tegenstelling tot chemicaliën. Bovendien verbetert diatomiet de vochtretentie van de grond, houdt het water vast, is het langzaam drogend en verhoogt het de oxygenatie van het substraat. Voorzichtigheid is wel geboden bij het verwerken van diatomeeënaarde. Dit omdat het soms de huid, ogen en luchtwegen irriteert.

Diatomeeënaarde
BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.