By Luke Sumpter

Er kleven diverse voordelen aan het buiten kweken van cannabis. Denk aan de ruimte, grotere oogsten en de zon op je huid. Maar elk voordeel heeft ook zijn nadeel. Buitenkwekers moeten altijd alert blijven om te voorkomen dat hun planten worden vernietigd door dieren in de omgeving.

Vooral bladluizen en witte vliegen zijn beruchte plagen voor wietplanten. Maar rupsen richten soms ook heel wat schade aan. Leer hieronder hoe je ze voorkomt en bestrijdt.

WAT IS EEN RUPS?

Rupsen vertegenwoordigen het larvale stadium van alle mot- en vlindersoorten. Onderzoekers schatten dat er wereldwijd meer dan 175.000 soorten zijn.

Deze ongewervelde insecten variëren in lengte van 1mm tot 14cm. De meeste zijn herbivoor, een vleesetende en kannibalistische minderheid daargelaten.

Rupsen onderscheiden zich met een aantal anatomische kenmerken van andere larvale soorten. De belangrijkste zijn:

• Maximaal vijf paar poten.
• Twaalf stemmata (simpele ogen).
• De aanwezigheid van haakjes op de buikpoten (ledematen waardoor ze goed kunnen klimmen).
• Een “Y”- of “V”-vormig deel aan de voorkant van het hoofd.

Het interessante gedrag van rupsen zien we zelden met het blote oog. Maar nadere inspectie onthult de fascinerende wereld van deze wezentjes, van hun chemische afweersysteem tot hun unieke sociale gedrag, zoals het vormen van bondgenootschappen met mieren.

KUNNEN RUPSEN MIJN WIETPLANTEN DODEN?

Rupsen richten in het beste geval een beetje schade aan. Bij een kleine plaag zie je gaatjes in de fan leaves. Een grotere plaag leidt echter soms tot dramatische schade die niet op te lossen is.

Van de duizenden soorten rupsen zijn er maar een paar problematisch voor wietkwekers. Zo doet de ni-uil[1] zich graag tegoed aan de fan leaves. Het beestje gebruikt daarbij overhevelende monddelen om stukjes zacht weefsel af te scheuren.

Andere soorten prefereren andere plantendelen, zoals de steel. Als dit belangrijke, structurele deel beschadigd raakt, is het voor de plant soms onmogelijk te herstellen. Om deze reden moet je altijd op rupsen letten en ze direct verwijderen als je ze tegenkomt.

KUNNEN RUPSEN MIJN WIETPLANTEN DODEN?

HOE HERKEN JE EEN RUPSENPLAAG?

Een rupsenplaag varieert van wat gaatjes in het bladerdak tot complete verwoesting van een plant en de bijbehorende oogst. Ongeacht de ernst, laten deze hongerige wezentjes altijd duidelijk merken dat ze aanwezig zijn:

Onregelmatige gaatjes: rupsen knagen aan bladeren, maar ze eten niet netjes! Ze laten vreemd gevormde gaatjes achter in de fan leaves. Deze variëren in formaat van enkele millimeters tot enkele centimeters.

Schade aan de steel: soorten als de bladroller smullen graag van het dichtere materiaal van de stengels en takken. Ze maken een gat in het oppervlak en boren zich door de structuur.

Aangevreten toppen: bladrollers lusten ook toppen. Dit is als kweker hartverscheurend om te zien. Ze banen zich een weg door de toppen en smullen van de hars en kostbare fytochemicaliën. De rupsen richten zich voornamelijk op de basis van ontwikkelende toppen, wat resulteert in verwelking en afsterven.

Vergeling van het blad: beschadiging van je planten, vooral aan de stelen, beïnvloedt vaak het transport van water en voedingsstoffen. De bladeren boven aangetaste plekken zullen waarschijnlijk vergelen vanwege een gebrek aan deze belangrijke verbindingen.

Groeiachterstand: de kans is groot dat je de invasie pas opmerkt als je beseft dat je planten niet meer groeien. Schade door rupsen zorgt vaak voor stress bij planten. Dit heeft invloed op hun formaat en productiviteit.

RUPSEN VAN CANNABISPLANTEN VERWIJDEREN

Rupsen kunnen veel schade aanrichten, maar het is ook relatief makkelijk om ervanaf te komen. Veel conventionele tuinders kiezen voor pesticiden. De meeste wietkwekers staan echter niet te springen om hun planten en aarde te vergiftigen met chemicaliën.

Er zijn ook talloze natuurlijke en biologische middelen om een zwervende horde rupsen in je tuin te bestrijden. Een aantal simpele manieren:

Met de hand verwijderen: rupsen kun je prima zien met het blote oog. In tegenstelling tot bladluizen herken je ze met gemak. Als je een handjevol rupsen ziet, pak ze dan gewoon op en doe ze in een potje. Vervolgens verhuis je ze naar een nabijgelegen stukje natuur. Veel soorten zijn nachtdieren, dus bereid je voor op een nachtelijke jacht.

Parasitaire wespen: waarom zou je uren aan het zoeken naar rupsen besteden als je ook een leger nuttige insecten kunt inzetten? Parasitaire wespen jagen op rupsen en gebruiken hun lichaam om eitjes in te leggen. Dit klinkt best gruwelijk, maar Moeder Natuur heeft deze soort nu eenmaal ontworpen om rupsen te bestrijden.

Bidsprinkhanen: deze stiekeme, koelbloedige sluipmoordenaars blijven geduldig onder bladeren, tussen toppen en achter stengels zitten tot hun prooi de eerste stap zet. Deze brute, razendsnelle roofdieren zijn erg effectief in het verminderen van een rupsenpopulatie.

Bacteriële sprays: deze natuurlijke pesticiden bevatten bacteriesoorten die rupsen tegengaan. Ze vormen echter geen risico voor wietplanten of mensen die het eindproduct roken. Gebruik geen sprays als het bijna oogsttijd is. Vooral formules die Bacillus thuringiensis bevatten, zullen goed werken.

RUPSEN VAN CANNABISPLANTEN VERWIJDEREN

RUPSEN VOORKOMEN

Zoals het eeuwenoude gezegde luidt: voorkomen is beter dan genezen. Het is ook mogelijk maatregelen te treffen om plagen volledig te voorkomen. Dit bespaart uiteindelijk tijd, moeite en uiteraard beschadigde planten.

Nuttige insecten: preventief insecten in je tuin uitzetten verkleint het risico op een plaag. Doe dit voordat je je planten naar buiten verhuist. Zo kunnen de insecten een aanzienlijke populatie opbouwen.

Barrières: dit ziet er misschien niet fraai uit, maar is wel effectief. Zet een houten frame, voorzien van een laag stof, om je planten heen. Zo voorkom je dat rupsen bij je wietplanten kunnen komen om ervan te eten en eitjes te leggen.

Neemolie: dit product is afkomstig van een Zuid-Aziatische boom en dient als natuurlijk bestrijdingsmiddel. Het bevat fytochemicaliën die insecten afschrikken als je de aarde ermee verzadigt of wanneer je het als bladspray gebruikt.

RUPSEN EN WIET: CONCLUSIE

Rupsen zijn ongelooflijke wezens die bijdragen aan de biodiversiteit van elke tuin. Bovendien ontpoppen ze zich uiteindelijk tot vlinders, die belangrijk zijn voor bestuiving! Maar kweken is altijd een strijd tussen onze ambitie om voedsel en wiet te telen en het verlangen van diverse wezentjes om dit op te eten.

Preventie is dan ook de beste strategie. Als je weet dat je tuin een hotspot is, zet dan vroeg in het seizoen stoffen barrières op en insecten uit. Als je voor het eerst buiten kweekt of nog nooit problemen met rupsen hebt gehad, wacht dan eerst af. Het is altijd nog mogelijk bovengenoemde methoden te gebruiken om je planten te beschermen en een succesvolle oogst te verzekeren.
External Resources:
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.