De meeste buiten- en guerrillakwekers hebben deze vreselijke ervaring al eens meegemaakt: Het verwijderen van door plagen aangetaste planten. Dit is net zo hartverscheurend als toppen verliezen aan schimmels. Het is vreselijk reeds geïnfecteerde planten te moeten opofferen om in staat te zijn nog iets te kunnen oogsten. Het hoeft echter niet zo te zijn. Er zijn verschillende mogelijkheden om die venijnige rupsen uit de buurt van je geliefde planten te houden.

Ken je vijand

Het is extreem belangrijk te weten welke diersoort precies je oogst bedreigt. Individuele strategieën, die speciaal op maat zijn gemaakt, zijn vaak het meest effectief. Als je problemen hebt met rupsen, kan de analyse behoorlijk ingewikkeld zijn, omdat er meer dan 21.000 verschillende soorten bestaan.

Dit zijn allemaal larven van vlinders of motten en ze hebben een ding gemeen: Ze zijn allemaal dol op cannabis, net als wijzelf.

De Maisboorder en de Grapholita delineana richten bij cannabis planten de meeste schade aan en daarom zullen we deze in meer detail bespreken. Aanvallen van de Grapholita delineana zijn enorm problematisch omdat ze smullen van het merg in de stelen van de planten. Dit leidt uiteindelijk tot verzwakking van het gehele organisme. Slechts een handjevol larven zijn in staat een hele plant razendsnel te vernietigen.

Maisboorders zijn net zo gevaarlijk, omdat ze gaten boren in de stelen en daarmee de sluizen openzetten voor allerlei sap zuigende insecten.

Rupsen ontdekken

Het op tijd vinden van die steel borende rupsen is het meest belangrijk om een fatsoenlijke kans te maken om van ze af te komen. Dit kan lastig zijn omdat rupsen echte camouflage experts zijn en de eitjes zijn helemaal moeilijk te vinden.

Als je je buitenlocatie onderzoekt, kijk dan zorgvuldig naar de stelen van je planten om gaatjes, met bruine randen eromheen, te ontdekken. Als je deze gaatjes vindt, dan is de kans groot dat je een serieus probleem hebt. Het enige wat je op dit moment kan doen, is alle delen van de plant met gaatjes verwijderen.

Het beste wat je kan doen, wanneer je in het verleden problemen met rupsen hebt gehad, is ze een stap voor zijn. Voorkom dat de eitjes van vlinders uitkomen, zodat je geen larven krijgt die jouw planten als voeding zien.

Vlinders leggen hun eitjes meestal op bladeren, zodat de net geboren rupsen iets te eten hebben als ze uit het ei komen. Vaak geven vlinders er ook de voorkeur aan hun eitjes in hoger gelegen delen van de plant te leggen, dus zoek vooral bovenin.

Deze eitjes zijn heel klein, maar je kan een vergrootglas of een zakmicroscoop gebruiken, iets wat elke kweker zou moeten bezitten. De eitjes zien eruit als kleine clusters met stippen, wit of geel van kleur. Vormen variëren van rond tot ovaal. Dit hangt een beetje af van de individuele vlindersoort.

Caterpillar in cannabis

Methoden voor behandeling en preventie: Biologische oorlogsvoering

Zeker als je buiten kweekt, kan biologisch kweken een goede aanpak zijn om hoogwaardige cannabis te produceren zonder het milieu te schaden. De natuur zal gul voorzien in alles waar we van leven: Schone lucht en water, voedsel, textiel en, heel belangrijk, prachtige cannabis bloemen. Dit is waarom het zo belangrijk is de aarde te beschermen voor toekomstige generaties aardbewoners en stoners. We geven hier meer informatie over biologische methoden om rupsen te bestrijden.

De natuur reguleert zichzelf en probeert altijd de zaken in de juiste balans te brengen. Het is belangrijk dat je dit begrijpt als je te maken hebt met ongedierte, omdat we ons deels bemoeien met deze regulerende mechanismen. Vaak zal de natuur zelf dit soort problemen oplossen, maar grote monoculturen, gebruikt door commerciële landbouw, vernietigen de biodiversiteit in razend tempo. Hier hebben wij, de eco-vriendelijke cannabiskwekers, natuurlijk last van.

Er zijn echter wat dingen die je wel kan doen, zonder chemische pesticiden te spuiten:

  1. Verwijder alle rupsen die je kan vinden met de hand. Zet ze over in een tuin van iemand die je niet aardig vindt, of maak ze dood. Wat jij wil. Ze weggooien is niet voldoende omdat ze zeker terug zullen komen.
  2. Introduceer sluipwespen. In de meeste landen zijn wel webshops die nuttige insecten handig bij je thuisbezorgen. Deze wespen leggen hun eitjes op de larven van de vlinders. Net geboren wespen zullen smullen van deze organismen.
  3. Zorg dat je wat bidsprinkhanen te pakken krijgt. Dit is een goede optie als je in een wat warmer klimaat woont, want ze doen het niet goed bij te koude temperaturen. Deze elegante roofdieren zullen de planten niet verlaten tot elke rups gedood en opgegeten is.
  4. Spuit je planten in met Neem olie. Als je reeds een grote populatie rupsen hebt, zal het niet heel effectief zijn, maar Neem olie is altijd een goede optie om te voorkomen dat ongedierte en plagen vrij spel krijgen op je planten.
  5. Kies voor een biologisch product zoals Biothur (Trabe), Spruzit Concentrate (Neudorff), of Pireprot (Ecoprotec). Deze producten zijn op maat gemaakt om larven plagen te bestrijden en ze zijn over het algemeen gemaakt van gram-positieve bacillen die voorkomen in natuurlijke aarde.

Onthoud echter dat, ook al zijn al deze producten biologisch, jij en wellicht anderen de gekweekte cannabis zullen roken. Gebruik ze dus niet tijdens de laatste 14 dagen van de bloeiperiode als je een product wil oogsten zonder restjes.

Rupsen Op Een Wietplant Cannabis

Tot slot over ongedierte en het kweken van cannabis

Geniet vooral van het kweken van deze fantastische plant en onthoud dat je je beslissingen over het omgaan met plagen en ongedierte zorgvuldig afweegt. Het is soms beter om iets van je oogst te verliezen dan te eindigen met een product dat zwaar besmet is met pesticiden.

De meeste mensen geven de voorkeur aan cannabis omdat het een natuurlijk product is, geleverd door Moeder Aarde. Respecteer de natuur en de organismen die op deze planeet wonen. Je zal hiervoor beloond worden. Het is slechts een kwestie van tijd. Kweek gezonde planten, grote toppen en een eindproduct van uitmuntende kwaliteit!

LIJST MET VEELVOORKOMENDE PLAGEN EN PROBLEMEN

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.