Inbegrepen GRATIS producten

Hoe Signaleer En Bestrijd Je Roetdauw Op Je Cannabisplanten?
Roetdauw eet niet van je cannabisplant. De voedingsbodem ervan is namelijk honingdauw van ongedierte. Als je roetdauw ziet, heb je dus te maken met een plaag. Lees hier hoe je dit probleem aanpakt.
Roet is een zwarte, schilferachtige stof die ontstaat bij een onvolledige verbranding van koolstofhoudende brandstoffen. Je kent vast wel de zwarte rook uit schoorstenen. Oude gebouwen vertonen ook vaak vlekken en de open haard kan er door geblokkeerd raken - dat is allemaal roet.
Zoals je misschien wel aan je water voelt, is roetdauw een soort schimmelziekte die je kunt herkennen aan de bladeren en stelen van planten die bedekt raken met bruinzwarte aanslag. De sporen van deze Ascomyceten vermeerderen zich razendsnel en hebben nadelige gevolgen voor een plant. Zoals bij alle noodgevallen moet je hierbij dan ook direct tegenmaatregelen nemen.
Het geen veelvoorkomende schimmelplaag, maar wel een duidelijk teken van ongedierte. In theorie is het zo dat als je roetdauw ziet de kans groot is dat je je planten niet genoeg hebt gecontroleerd. Gelukkig is deze schimmel relatief eenvoudig te bedwingen en zelfs helemaal te verwijderen.
ONGEDIERTE IS DE OORZAAK VAN ROETDAUW
Ongedierte als bladluis, witte vliegen, wolluizen, dwergcicaden, cochenilleluis en schildluizen overleven door zich te voeden met bladsap. Ze happen en doen zich tegoed aan de plantensappen. Net als kleine vampiertjes zetten ze hun tanden in het floëem waardoor ze onherstelbare schade aanrichten. Doorgaans zie je op de bladeren vlekken. Meestal begint het zilverachtig wit, tot er necrose ontstaat en de plekken geel en uiteindelijk bruin worden. Sommige insecten injecteren zelfs gifstoffen of virussen in de plant, waardoor ze ziek wordt. In de meeste gevallen planten ze zich voort door hun eitjes aan de onderkant van de bladeren af te zetten. Doorgaans begint dat op de grotere fan leaves.
Als de luizen de sappen verteren, scheiden ze honingdauw af. Dat is een bijzonder kleverig, nectar-achtig, goudbruin sap dat op de bladeren achterblijft. Het is ook een perfecte voedingsbron voor roetdauw. Omdat de sporen in de lucht dwarrelen, kunnen ze erin verstrikt raken. Deze uitscheiding van insecten is de ideale voedingsbodem voor de apicale uitbreiding van schimmeldraden. Dat betekent dat de schimmel zich razendsnel verspreidt in de aanwezigheid van deze honingdauw.
Terwijl de ziekte zich verspreidt, raken de bladeren bedekt met een zwart laagje. Daardoor kunnen ze niet meer fotosynthetiseren en wordt er dus geen energie meer geproduceerd. Hoewel de plant niet direct aangevallen wordt, kan ze indirect te maken krijgen met verstoorde groei en een verzwakt immuunsysteem. Mochten luizen je planten injecteren met een virus, dan zijn de rapen echt gaar. Je kunt niet alleen je hele kweek verliezen, ook klonen gaat niet meer lukken.
HOE BEHANDEL EN ELIMINEER JE ROETDAUW?
Roetdauw geeft de voorkeur aan binnenmilieus. De hogere en stabielere binnentemperaturen maken van je verborgen paradijs een perfect toevluchtsoord voor een snelle en acute plaag. Zoals we echter al eerder schreven, is roetdauw het directe gevolg van een onderliggend ongedierteprobleem.
Hetzelfde geldt voor ongedierte. Binnenmilieus zijn stabieler dan buitenplantages en als je uitnodigende omstandigheden creëert voor bepaalde beestjes die zich op grote schaal reproduceren, maken ze graag van je uitnodiging gebruik. Bovendien zijn er geen natuurlijke vijanden en is de ruimte afgesloten.
Geef je planten regelmatig een grondige inspectiebeurt. Dat kun je met een vergrootglas doen, maar je kunt beter een handloep (30x of 100x) gebruiken. Veel van de beestjes die honingdauw afscheiden, zijn met het blote oog namelijk bijna niet te zien. Controleer de toppen en inspecteer vooral de onderkant van de bladeren op eitjes. Check de steel van de plant, de zijtakken, kortom alles; ook het oppervlak van de aarde. De grond is namelijk eveneens een favoriete kraamkamer voor nieuwe eitjes. Doe je best om de plantenmoordenaars te vinden en stel vast welk vijandig leger van sapzuigende woestelingen je moet afweren.
Je hebt vervolgens twee opties, afhankelijk van de ernst van het probleem. De ene is een milieuvriendelijker, biologisch middel, de andere optie omvat nare, chemische middelen. Om te beginnen, moet je de plaag uitroeien. Als dat gelukt is, kun je verdergaan en de roetdauw verwijderen.
BIOLOGISCH (NATUURLIJK) VERSUS INSECTENVERDELGINGSMIDDELEN
Niemand is dol op insectenverdelgingsmiddelen. Ze worden meestal gemaakt van ruwe olie en hoewel ze het directe probleem oplossen, zijn ze op de lange duur schadelijk voor mens en natuur. Als je aan het eind van de rit je wiet wilt roken of consumeren, moet je eigenlijk helemaal geen pesticiden gebruiken. Zelf biologische middelen als neem olie kunnen schadelijk zijn voor ons.
Ook moet je goed weten hoe je ze gebruikt. Als je het op de juiste manier doet, zouden ze geen problemen moeten opleveren. Bij foutief gebruik kunnen ze echter leiden tot gezondheidsrisico's.
WAT ZIJN DE NATUURLIJKE OPTIES?
Biologische (oftewel organische) ongediertebestrijding kun je op verschillende manieren uitvoeren. Er zijn middelen die erg effectief, maar duur zijn en sommige kosten bijna niets. Ze zijn echter niet altijd geschikt om een invasie mee te bestrijden. Sommige pesticiden zijn namelijk alleen voor specifieke soorten. Dat betekent dat niet alle biologische bestrijdingsmiddelen geschikt zijn voor alle schadelijke insecten. Als de plaag nog meevalt, kun je als beste eerst het volgende proberen:
Extreem grote hoeveelheden snel afgegeven CO₂ zijn bijzonder effectief en laten geen residu achter. Helaas is dit een kostbaar geintje als je nog geen kwalitatief hoogwaardige CO₂ supplement apparatuur hebt. En dan hebben we het nog niet eens over het veiligheidsrisico van een CO₂-rijke atmosfeer.
Hand-held UV lampen kunnen ook wonderen verrichten. De hoeveelheid elektriciteit die ze nodig hebben om effectief te zijn, kan echter in de papieren lopen. UV-C (golflengte 467nm) werkt bijna 100% tegen vliegenpoppen. UV-A (387nm) heeft echter een effectiviteit van 40%. Over het algemeen bestrijken deze lampen een breed spectrum. Onderzoek heeft bovendien aangetoond dat dit soort licht een populatie schadelijke insecten aanzienlijkkan terugbrengen, met name bladluizen. Ook UV is schadelijk voor mensen en planten bij te veel blootstelling.
Neem olie is een klassieke bladspray tegen insecten en met name effectief tegen dwergcicaden. Deze volledig biologische remedie laat echter een vieze smaak en -lucht op je planten achter. Spray dus niet op de toppen. Anders zijn ze niet meer te consumeren en zelfs gevaarlijk als je ze toch rookt.
Daarnaast kunnen nuttige insecten als lieveheersbeestjes, bepaalde wespen en netvleugeligen effectief zijn. Het probleem hierbij is wel dat je moet weten hoe je ze verzorgt. Anders leggen ze binnen een paar dagen het loodje. Je moet dus een habitat voor ze creëren. Dat wil zeggen dat je ze moet huisvesten en voeren, anders neemt de populatie snel af.
Spinosad producten worden gemaakt van verbindingen uit de bacteriesoort Saccharopolyspora spinosa. Ze worden als volkomen veilig beschouwd en zijn onschadelijk voor huisdieren, kinderen en planten. Het werkt wonderbaarlijk goed tegen dwergcicaden, bladmineerders, spintmijt, muskieten, fruitvliegjes en vele andere insecten. Als je vaak geplaagd wordt door schadelijke beestjes is het goed om dit preventief te gebruiken.
Zeepwater-spiritus (op basis van saponine) is ook een biologische vorm van insectenbestrijding tegen bladluis, wolluis, spintmijt, witte vlieg en andere ellende. Het smelt het buitenskelet van insecten weg. Voor de mens wordt het als veilig aangemerkt. Nuttige insecten kunnen echter ook slachtoffer worden. Doorgaans loopt zeepwater-spiritus snel van de bladeren af. Je moet het dus meerdere keren opbrengen.

Neemolie biedt een compleet natuurlijke manier om je wietplanten te beschermen tegen plagen.
Koop Neem Oil
Neemolie biedt een compleet natuurlijke manier om je wietplanten te beschermen tegen plagen.
IK HEB TE MAKEN MET EEN ALLESVERNIETIGENDE INVASIE!
Staat je niets anders te doen dan het gebruik van een gifbom om een allesvernietigende invasie tegen te gaan? Lees dan goed de instructies op de verpakking.
In de meest tuincentra zijn duizenden producten verkrijgbaar die bedoeld zijn voor specifieke insecten. Het is dus belangrijk te weten wie de boosdoeners zijn voordat je een middel koopt.
Je doet er verstandig aan om volgens de instructies eerst één tak te behandelen en na een dag of twee even te checken hoe de plant erop reageert. Chemische middelen kunnen namelijk neveneffecten veroorzaken. Net als bij ons. Het steeds weer verbieden en op de markt brengen van petrochemische pesticiden is dan ook een vicieuze cirkel. Overheden verbieden een bepaald middel en figuren in een laboratorium gebruiken gewoon iets wat erop lijkt waarvan het gebruik (nog) niet aan regels gebonden is.
Als er geen tekenen zijn dat de plant stress ondervindt van de spray kun je verdergaan met het uitroeien van de zich met honingdauw voedende gluiperds die je nachtmerries bezorgen. Mochten de gesprayde bladeren negatieve signalen vertonen (verbranding, omkrulling of verpietering), weet je dat je beter iets anders kunt proberen.
WAT DOE JE AAN ROETDAUW?
Dat is heel eenvoudig. Echt waar. Zoals vermeld, veroorzaakt roetdauw zelf geen directe schade aan de plant.
Regel wat bio-afbreekbare plantveilige zeep en doe dat in een plantenspuit. Veeg de roetdauw er gewoon vanaf en dan met name de honingdauw op de bladeren. Dat is wel een saai en tijdrovend werkje, maar het is absoluut noodzakelijk.
Wees zachtmoedig en maak er geen haastklus van. Honingdauw plakt namelijk als de neten. Als je te snel en met te veel kracht veegt, kan het blad afbreken. De beste manier is om je planten van boven naar beneden met het product te reinigen. Je ziet dan dat de honingdauw oplost en de roetdauw zachter wordt. Vervolgens veeg je het er makkelijk vanaf.
Als je klaar bent, moet je de planten even afspoelen met schoon water. Zo kunnen de bladeren namelijk weer ademen en licht opvangen.
Je kunt nu met een schone lei beginnen en hopelijk heb je er iets van opgestoken. Regelmatige en grondige inspectie van je planten is de beste manier om plagen te voorkomen. En daarmee voorkom je ook roetdauw.