Inbegrepen GRATIS producten

Een Kaliumtekort Bij Cannabis Planten - Een Praktische Handleiding
Het risico op een kaliumtekort is hoger in de bloeiperiode en de gevolgen kunnen gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn. Zorg ervoor dat je weet hoe je een kaliumtekort kunt voorkomen en behandelen, voor het geval dat je ermee te maken krijgt.
Zie meer
Zie meer
Zie meer
HOE KUN JE HET HERKENNEN?
Net als jij en ik, hebben alle levende dingen een zeer specifieke set omstandigheden nodig om te overleven. Maar overleven is niet de enige factor waar je rekening mee moet houden als je cannabis kweekt. Als je de best mogelijke toppen wilt kweken, moet je zeer grondig te werk gaan om florerende plantjes te verzekeren. Hieronder valt ook het tijdig herkennen en aanpakken van tekorten. Vandaag bespreken we één tekort: het kaliumtekort, hoewel de procedures overeenkomen met die van veel andere tekorten.
DE FUNCTIES VAN KALIUM IN CANNABIS
In de cannabisplant is kalium onmisbaar voor veel belangrijke functies. Kalium is betrokken bij het proces van fotosynthese, dat zorgt voor de groene kleur in de plant. Het is ook onmisbaar voor de gezondheid en ontwikkeling. Tijdens een periode van droogte is kalium de voedingsstof die de weerstand van de plant verbetert, waarmee natuurlijk niet wordt bedoeld dat je je planten een tijdlang geen water moet geven. Dit geldt vooral voor cannabisplanten die zich vrij in de natuur ontwikkelen. Kalium ondersteunt namelijk de doorvoer van water door de plant.
In samenhang met fosfor, verbetert kalium de kracht en weerstand van het wortelsysteem, evenals het plantenweefsel. Dat helpt de plant ook beschermen tegen koude en taaie weersomstandigheden.
Gezien al deze factoren is het dus duidelijk dat kalium onmisbaar is voor je cannabisplanten. De gemiddelde kweker vindt het echter vaak belangrijker te weten hoe deze voedingsstof de toppen van de plant beïnvloedt. Kalium is een voedingsstof die bijdraagt aan het verhogen van het gewicht, de dichtheid en het volume van je overheerlijke toppen. In staat zijn dit tekort te herkennen en te behandelen, is dus een belangrijke vaardigheid voor kwekers.
ZICHTBAAR BEWIJS VAN EEN TEKORT
Het is belangrijk op te merken dat je je geen zorgen hoeft te maken over een kaliumtekort als je een hydroponic systeemhebt. Kaliumtekorten zijn extreem zeldzaam in op water gebaseerde systemen. Komen de visuele symptomen overeen met een kaliumtekort? Controleer dan eerst je systeem voordat je problemen gaat behandelen.
Tekorten komen zo af en toe wel voor als je in aarde of een ander medium kweekt. Het meestvoorkomende symptoom is een bruine of gele verkleuring aan de punten en randen van de bladeren. Mettertijd krullen de bladeren op en zien ze er verbrand uit, wat doet denken aan een ijzergebrek. Stretchen is ook verdacht. Het is een slecht teken als een plant groter is dan de andere planten eromheen, omdat het de stelen verzwakt.
Het volgende symptoom is de verschijning van vlekken op de bladeren. Allereerst zie je necrotische vlekjes, gekarakteriseerd door hun bruine kleur. Als je dit niet behandelt, verschijnen er meer vlekjes. Dit keer zijn het echter bleke vlekken die worden gekenmerkt door een witte kleur. De nerven van de bladeren behouden hun groene kleur, in tegenstelling tot veel andere tekorten. De bladeren en stelen laten echter wel een kleurverschuiving zien en ontwikkelen roodachtige tinten.
Hoewel je misschien eerder hebt opgemerkt dat de plant stretcht, groeit de plant niet. Het tekort vertraagt namelijk de groei van de plant. Bladeren behouden een kleiner formaat, waardoor het tekort heel gevaarlijk wordt. In tegenstelling tot andere tekorten is een kaliumtekort erg mobiel en trekt het razendsnel door de plant heen. De symptomen verspreiden zich naar de grotere waaierbladeren, waardoor je plant hoogstwaarschijnlijk sterft.
WAT IS DE OORZAAK?
Voordat je veranderingen aanbrengt in je groeimedium of wateroplossing, moet je eerst je verlichting controleren. Oververhitting van de bladeren is mogelijk als je sterke LED-lampen of HPS kweeklampen gebruikt. Tekenen van verbranding kunnen verschijnen, zelfs als de algemene temperatuur koel is. Controleer dit dus eerst. Hang de lampen een paar dagen iets hoger om te bepalen of dit het probleem is.
Mocht de verlichting niet het probleem zijn, kan het tekort veroorzaakt zijn door een teveel aan mest- en voedingsstoffen. Overtollig zout komt vaak voor, omdat dit meestal ophoopt in het groeimedium.
Een blokkering van voedingsstoffen is ook een veelvoorkomende oorzaak van tekorten. Als de pH van de bodem te laag is, wordt het medium te zuur. Dat veroorzaakt stress in de wortelzone en voorkomt de opname van kalium. Hoe stop je dit?
HET PROBLEEM OPLOSSEN
Als het gaat om pH problemen, moet je ervoor zorgen dat je tijdens de gehele levenscyclus een gezonde pH instelt en vasthoudt. Bij projecten in aarde moet de pH redelijk neutraal zijn, ongeveer 6,0-7,0, zodat een optimale opname van kalium mogelijk is. Bij hydro- of kokosvezelprojecten wordt een iets zuurdere pH aangeraden. Een pH van 5,5-6,5 is hier ideaal. Om problemen met de pH op te lossen, moet je je medium flushen. Gebruik pH neutraal water om overtollige voedingsstoffen in de bodem weg te spoelen. Pas slechts de helft van je gewoonlijke dosis voedingsstoffen in het water toe.
Het is ook mogelijk dat je je planten te veel water geeft. Door correct water te geven, kun je je planten gezond houden. De methode en frequentie van het bewateren, heeft een enorme impact op je toekomstige toppen. Denk hier niet te eenvoudig over.
Zorg er ook voor dat je de labels van je supplementen leest om uit te vinden wat de wisselwerking is tussen verschillende producten. Te veel van het één kan het ander uitsluiten. Calcium en stikstof kunnen bijvoorbeeld de absorptie van kalium verlagen. Gebruik dus niet te veel van iets als je niet weet wat de gevolgen zijn.
Je kunt altijd een supplement gebruiken dat veel stikstof, fosfor en kalium bevat. Doe dit uitsluitend na het flushen van de plant. Gun de plant de tijd om te herstellen en let goed op de ontwikkeling van de nieuwe bladeren.
Wanneer planten te maken hebben met een voedingstekort, zijn ze zwakker en hebben ze een lagere weerstand tegen ziektes. Daarom is het belangrijk dat je weet hoe je een tekort tijdig herkent en behandelt. Kalium is onmisbaar voor de productie van terpenen. Als de plant niet genoeg kalium ontvangt, heeft dat gevolgen voor de smaak en geur van de toppen. Een tekort komt het meeste voor in de bloeiperiode.
ZORG VOOR JE PLANTEN
Hopelijk bezit je nu meer kennis over een kaliumtekort en tekorten in het algemeen. De volgende keer ben je in staat dit probleem tijdig en kundig aan te pakken. Door ervaring op te doen, kun je uiteindelijk de best mogelijke oogsten behalen. Tekorten zijn omkeerbaar en gemakkelijk op te lossen als je weet wat je doet en nu weet je dat. Veel succes met het voorkomen en oplossen van een kaliumtekort!