By Luke Sholl

Zie meer
 
Zie meer
 
 
Zie meer
 
 
 

Koper deficiëntie bij cannabisplanten komt niet al te vaak voor. Maar als het voorkomt, kan het je oogst negatief beïnvloeden. Het weerhoudt de toppen namelijk om te rijpen als je niet meteen ingrijpt. Koper deficiëntie kan veroorzaakt worden door een gebrek aan koper in de bodem of het water. Maar de kans is groter dat het veroorzaakt wordt door een pH probleem bij de wortels van je planten. Hierbij wordt de toegang tot voedingsstoffen belemmerd.

Onze gids over koper deficiëntie kan je helpen om de kenmerken vroeg te herkennen, zodat je het kunt herstellen voordat er schade optreedt. Je kunt niet altijd de aangetaste bladeren die geel zijn geworden door een kopertekort redden. Wel kun je ervoor zorgen dat de nieuwe groei in orde is. En belangrijker nog, je cannabisplanten kunnen weer zonder problemen bloeien en toppen ontwikkelen.

Kopertekort In Cannabisplant

WAT ZIJN DE SIGNALEN VAN KOPER DEFICIËNTIE?

Als er sprake is van koper deficiëntie, worden de bladeren van je plant donker met blauwe of paarse ondertonen. Terwijl ze donker worden, worden de uiteinden en randen van de blaadjes felgeel of wit. De bladeren van je cannabisplant kunnen er ook glimmend en metaalachtig uitzien. Soms krullen ze daarbij naar beneden als ze zijn aangetast. Als je planten al in bloei staan, kan koper deficiëntie de groei van de toppen ernstig aantasten. De toppen rijpen daarbij zeer traag of helemaal niet.

DE SYMPTOMEN VAN KOPER DEFICIËNTIE VERSUS VOEDINGSVERBRANDING

Voedingsverbranding kan ook beginnen met vergelende bladpunten, maar je zou het onderscheid moeten kunnen zien. De aangetaste uiteinden van de bladeren bij een voedingsverbranding worden op een gegeven moment bruin. Ook drogen ze uit en verkruimelen ze. Bij koper deficiëntie blijven ze echter felgeel of wit. Een ander verschil met voedingsverbranding is dat een kopertekort de rest van het blad donker maakt. Hierbij krijgen de bladeren soms een blauwe of paarse kleur. Koper deficiëntie kan de blaadjes er ook glimmend uit laten zien. De felgele of spierwitte punten staan in sterk contrast tot de rest van het blad.

Niet alle cannabissoorten zijn even vatbaar voor koper deficiëntie. Sommige soorten kunnen gevoeliger zijn dan andere. Als er tijdens de bloei sprake is van koper deficiëntie, ontwikkelen bepaalde planten donkerpaarse of roodachtige tinten. Dit zie je op de bladeren die het dichtst op je kweeklampen zitten.

Koper deficiëntie tijdens de bloei kan een groot probleem zijn. Zijn de bladeren aangetast door het tekort? Dan heeft je plant niet de benodigde energie voor een fatsoenlijke topproductie. Het is daarom belangrijk dat bladeren, met name die bij de toppen, gezond zijn. Alleen dan kun je optimale oogsten garanderen. Het is normaal dat cannabisbladeren geel worden en afsterven in de late fase van de bloei. Merk je echter bladproblemen op die onverwacht of ongebruikelijk zijn? Dan verdienen ze je aandacht en moet je vlug handelen.

Kopertekort Bladeren Detectie

WAT KUN JE DOEN TEGEN KOPER DEFICIËNTIE?

Een gebrek aan koper en andere mineralen in de bodem of het water kan soms de reden zijn voor koper deficiëntie. Toch is dit vaak niet het geval. Het is veel aannemelijker dat het tekort voortkomt uit een pH probleem in de wortelzone van de cannabisplant. Om die reden is het eerste wat je zou moeten doen, het wortelgebied herstellen. Start met het spoelen van je cannabisplant met pH-gebalanceerd water.

SPOEL JE PLANTEN OM DE WORTELZONE TE HERSTELLEN

Voor een gezonde groei van je cannabisplanten is de pH waarde van je water of voedingsoplossing van groot belang. Cannabis kan alleen bij bepaalde pH waarden voedingsstoffen opnemen. Als de pH waarde afwijkt, kunnen de planten de nutriënten niet opnemen. Ook niet als deze wel aanwezig zijn.

Een veelvoorkomende reden voor een afwijkende pH waarde is dat zouten en mineralen ophopen in de grond. Deze zouten “wegspoelen” herstelt de pH voor een gezonde wortelzone. Spoel je cannabisplanten met pH-gebalanceerd water dat de juiste mix voedingsstoffen bevat.

Als je in aarde kweekt, ligt de beste pH waarde voor je planten tussen de 6 en 7. Als je hydroponisch teelt, moet je de pH waarden tussen de 5,5 en 6 houden.

ANDERE OPTIES ALS JE CANNABISPLANTEN KOPER DEFICIËNTIE HEBBEN

Naast het spoelen van je planten om de pH waarde en de wortelzone te herstellen, kun je nog meer doen als je te maken hebt met koper deficiëntie. Bij tuincentra kun je koper fungiciden vinden die kopersulfaat en gechelateerde koper bevatten. Je kunt deze gebruiken om je planten direct koper te geven. Als je cannabis voorziet van groenzand, kelp en compost, kan dat je ook helpen bij een koper deficiëntie.

Sommige kwekers behandelen koper deficiëntie door munten in water te dompelen en dan het water aan de planten te voeden. Dit werkt omdat bepaalde munten, zoals de 1 pond en 2 pond munten uit Groot-Brittannië en de dimes en quarters uit de VS, bijna geheel van koper gemaakt zijn. (Gebruik geen Amerikaanse penny, aangezien deze meer zink dan koper bevat.) Week een paar munten een nacht in water en gebruik het water voor de planten als je een snelle oplossing zoekt.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.