By Steven Voser

Zie meer
 
Zie meer
 
 
Zie meer
 
 
 


Hoewel het een micronutriënt is, is zink cruciaal voor de gezondheid van planten. Maar waarom hebben wietplanten het precies nodig? En hoe herken, behandel en voorkom je een zink tekort?

In dit artikel leggen we uit hoe je dat precies doet en hoe je een eventueel tekort kunt aanvullen.

Waarom zink belangrijk is voor de groei van cannabis

Zink is een essentiële micronutriënt voor cannabis en de meeste andere planten. Wietplanten gebruiken het voor het produceren van enzymen die nodig zijn voor hun groei en ontwikkeling. Specifieker gezegd, is het vereist voor de productie van enzymen die noodzakelijk zijn voor de aanmaak van koolhydraten, eiwitten en chlorofyl. Zonder deze enzymen kan een wietplant simpelweg niet groeien. Een van de symptomen van een zinktekort is dan ook dat de groei vertraagt of stopt.

Trichomes

Zink: een cruciale micronutriënt voor cannabis

De voedingsstoffen die planten nodig hebben, worden over het algemeen aangeduid als 'macro-' of 'micronutriënt'.

De drie macronutriënten zijn stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Wietplanten hebben deze in zeer grote hoeveelheden nodig, anders groeien ze niet. Van micronutriënten hebben ze echter minder nodig.

Maar ondanks wat sommigen denken, zijn micronutriënten niet minder belangrijk; ze hoeven alleen niet zo overvloedig aanwezig te zijn. Een plant die alleen macronutriënten krijgt, kan simpelweg niet overleven.

Goede wietvoeding bevat de juiste verhoudingen van beide. Ook kun je het middels een bepaald recept zelf maken, met daarin alles wat je planten nodig hebben.

De functie van zink in wietplanten

Hieronder gaan we dieper in op de rol die zink speelt in de wietplant. Zoals je zult zien, is het nodig voor diverse functies die ten grondslag liggen aan de groei van de plant.

Activering van enzymen
Zoals eerder gezegd, is zink nodig voor de aanmaak van enzymen die verantwoordelijk zijn voor diverse essentiële processen.

DNA- en RNA-synthese
Zink speelt een belangrijke rol bij de synthese van DNA en RNA in plantencellen en -kernen. Zonder zink kunnen plantencellen zich niet goed repliceren, wat tot ontwikkelingsproblemen leidt.

Weerstand tegen plagen en ziekten
Zink speelt, net als andere voedingsstoffen, een sleutelrol bij het beschermen van planten tegen plagen en ziekten. Een gezonde plant heeft nu eenmaal een beter immuunsysteem. Specifieker kan zink helpen bij de productie van metabolieten, zoals callose, glucosinolaten, lignine, fenolen en fytoalexinen.

Ontwikkeling van toppen (en zaden)
Wietplanten hebben zink ook nodig om gezonde toppen (en zaden) te produceren. Daarnaast draagt het tevens bij aan de algemene plantgezondheid, wat eveneens in betere wiettoppen (en zaden) resulteert.
Eiwitsynthese
Bijna 10% van de planteneiwitten behoort tot het zinkproteoom. Dit betekent dat ze zink nodig hebben voor katalyse of als structureel element. Zink is dus uiterst belangrijk voor de aanmaak van eiwitten, die vereist zijn voor bijna alle plantfuncties.

Fotosynthese
Zink staat bekend als een overgangsmetaal. Dergelijke elementen zijn in hoge mate nodig voor de fotosynthese. Chloroplasten (organellen waar chlorofyl voor de fotosynthese wordt geproduceerd) hebben namelijk een grote behoefte aan overgangsmetaalionen. Zonder zink kunnen planten dit essentiële proces dan ook niet uitvoeren.

Zink tekort symptomen bij wiet: hoe herken je het?

Nu je iets meer weet over de rol van zink bij de groei van wietplanten, gaan we eens kijken hoe je een zink tekort kunt herkennen. De signalen lijken enigszins op die van andere tekorten, dus je moet je planten zorgvuldig observeren om te bepalen wat er aan de hand is. Hier volgen enkele zinktekort symptomen:

Chlorose

Wanneer wietplanten een zinktekort hebben, zullen er vroeg tekenen van chlorose verschijnen. Dit verschijnsel treedt op wanneer chloroplasten beginnen af te sterven en een plant niet langer chlorofyl kan produceren. Hierdoor verliest ze haar groene kleur; eerst wordt ze geel en daarna bruin.

Chlorose zal het eerst zichtbaar zijn bij de jongere bladeren bovenin de plant, aangezien zink een immobiele voedingsstof is. Als oudere groei als eerste verkleurt, is er waarschijnlijk wat anders aan de hand.

Interveinale chlorose

Specifieker gezegd, vergelen eerst de randen van de bladeren en de ruimtes tussen de nerven. Dit wordt ook wel 'interveinale chlorose' genoemd.

De plant stopt met groeien

Zonder voldoende zink kunnen planten niet goed nieuwe cellen vormen, en zal de groei vertragen en stagneren. Je zult waarschijnlijk eerst een verkleuring van de bladeren opmerken voordat je plant stopt met groeien, maar dit laatste is zeker iets om in de gaten te houden.

Een vertraagde groei kan echter ook op een ander probleem wijzen. Kijk dus goed of je ook andere tekenen ziet.

Slechte toppenontwikkeling

Als planten moeite hebben om aan voldoende zink te komen, kan de productie van toppen (en zaden) ook ondermaats zijn. Lijkt verder alles prima te zijn, maar merk je dat de toppen niet goed groeien, dan kan het zijn dat je te maken hebt met een zinktekort.

Vertraagde bloei

Bovendien kan een gebrek aan zink de bloeiperiode vertragen, al is dat ook afhankelijk van andere factoren.

Als je dit echter opmerkt samen met bladverkleuringen, dan kan het zomaar eens zijn dat je plant niet genoeg zink krijgt.

Abnormale bladkleuring

Waar de bladeren eerst zullen verbleken en geel worden, kleuren ze bruin en gaan ze krullen als het zinktekort onbehandeld blijft. Dus als je verkleuringen opmerkt anders dan vergeling - zoals bruine vlekken, dan bestaat de kans dat er sprake is van een zinktekort.

Trichomes

De oorzaak van een zinktekort bij wiet

Een tekort aan zink hoeft niet altijd veroorzaakt te worden door te weinig zink in de voeding of grond. Wietplanten hebben er maar een klein beetje van nodig, en het zit meestal al voldoende in plantenvoeding en aarde (zeker in hoogwaardige compost), dus de kans is groot dat je de oorzaak elders moet zoeken.

Laten we eens kijken wat er precies aan de hand kan zijn:

  • Weinig zink in de grond

Ondanks wat we hierboven zeiden, kan een zinktekort heel goed het gevolg zijn van te weinig zink in het kweekmedium. Als je echter goede aarde en hoogwaardige voeding gebruikt, kun je aannemen dat dit niet het geval is.

Maar als je slechte grond gebruikt, of zelfs goede aarde waaraan je slechte voeding hebt toegevoegd, kan er wel een tekort ontstaan. In voeding of compost van lage kwaliteit met weinig organisch materiaal kan soms te weinig van deze voedingsstof zitten.

Het goede nieuws is dat het gemakkelijk is om goede voeding te verkrijgen, zodat je het zinktekort weer kunt aanvullen. Bijna alle meststoffen voor planten bevatten voldoende zink. Ook als je zelf grond van organisch materiaal maakt, zal het genoeg zink bevatten.

  • Hoge pH

Een kweekmedium met een te hoge pH (oftewel alkalisch) kan zinkionen binden, waardoor planten de micronutriënt niet goed kunnen opnemen. Voor grondteelt is een pH van boven de 7 te hoog, en in het geval van hydro- en kokosteelt mag de pH-waarde niet boven de 6,5 uitkomen.

  • Teveel fosfor

Als er te veel fosfor in het kweekmedium zit, kan dit leiden tot een blokkade van voedingsstoffen, waardoor planten niet voldoende zink kunnen opnemen.

  • Zieke wortels

Planten met zieke wortels kunnen met allerlei problemen te maken krijgen, waaronder voedingsstoffentekorten. Zieke wortels kunnen het gevolg zijn van slechte kweekpraktijken (te veel water geven of foutjes bij het verplanten) of het ongelukkige gevolg van ziekteverwekkers in de grond.

Een zink tekort aanvullen: hoe behandel je een tekort bij cannabis?

Gezien het bovenstaande, is de kans groter dat het probleem te wijten is aan de samenstelling van het kweekmedium, dan simpelweg aan een tekort aan zink. Hieronder leggen we uit hoe je een zinktekort kunt verhelpen.

Herstel de pH

De kans is het grootst dat de pH te hoog is, maar gelukkig is dit makkelijk op te lossen. Als je in grond teelt, kun je de aarde en het afvloeiende water meten met een pH meter om te ontdekken of dit inderdaad het geval is. Is de pH te hoog, dan kun je deze aanpassen met een pH-verlager, totdat het afvloeiende water de juiste waarde aangeeft (6–7).

Bij een kokos- of hydrokweek ligt de ideale waarde tussen de 5,5 en 6,5.

Video id: 484372680

Verbeter de grond met organisch materiaal

Als er simpelweg te weinig zink in het medium zit, zal het toevoegen van organisch materiaal aan de grond helpen. Voeg bijvoorbeeld mest, compost of mulch toe. Al deze materialen leveren een gezonde dosis organische meststoffen aan de grond en vullen zo het zinktekort aan. Met dergelijke methoden hoef je je geen zorgen te maken over overvoeding of teveel zink.

Spoel de grond

Als je denkt dat er te veel voedingsstoffen in de grond zitten en dit leidt tot een blokkade, dan moet je het medium spoelen.

Spoel hiervoor meerdere liters schoon, voedingsstoffen-vrij water door de grond om de voedingsstoffen er als het ware uit te wassen. Je kunt vervolgens weer vanaf nul beginnen met voeden, ditmaal zonder te veel te geven!

Het is de moeite waard om te vermelden dat organische meststoffen eigenlijk geen blokkade van voedingsstoffen kunnen veroorzaken. Als je hiervoor kiest, in plaats van synthetische voeding, kun je een blokkade voortaan misschien wel helemaal voorkomen!

Hoe een zink tekort bij wiet te voorkomen

Of je nu net een tekort hebt verholpen, of het gewoon helemaal wilt voorkomen, de stappen hieronder helpen je hierbij. Sterker nog, je kunt hiermee meerdere tekorten voorkomen. Je planten zullen je dankbaar zijn.

Verrijk de bodem

Het verbeteren van het bodemleven voordat je met kweken begint, heeft tal van voordelen. Zo kun je bijvoorbeeld nuttige microben toevoegen, zoals mycorrhizaschimmels. Deze gaan een synergetische relatie aan met plantenwortels, en helpen planten zo om voedingsstoffen op te nemen en te beschermen tegen bodempathogenen, allemaal in ruil voor plantensuikers. Een echte win-winsituatie!

Meet regelmatig de pH van de grond

Het regelmatig meten van de pH van de grond (bijvoorbeeld eens in de twee weken) helpt je alles in de gaten te houden en te voorkomen dat de waarde te veel afwijkt. Het aanpassen van de pH-waarde is heel eenvoudig, zeker als je er vroeg bij bent. Je kunt hiermee allerlei plantenproblemen voorkomen, waaronder een blokkade van voedingsstoffen.

Maak je eigen compost

Door je eigen compost te maken, kun je ervoor zorgen dat het boordevol voedingsstoffen zit en rijk is aan organisch materiaal, wat helpt de bodem te voeden. Bovendien bespaar je hiermee geld!

Als je thuis de mogelijkheid hebt om compost te maken, dan moet je dat zeker doen - het heeft superveel voordelen.

Zink: een vaak vergeten, maar belangrijke micronutriënt voor wiet

Een zink tekort is vrij zeldzaam, en aangezien zink geen macronutriënt is, wordt het vaak over het hoofd gezien. Echter, als je een goede wietteler wilt worden, is het belangrijk om alle voedingsstoffen te kennen en te weten hoe je een tekort kunt voorkomen - om nog maar te zwijgen van het verhelpen ervan. Een goede voorbereiding is nu eenmaal het halve werk!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.