By Luke Sumpter


Als je weleens een zak potgrond hebt opengescheurd en overal witte stippen hebt gezien, dan was dat perliet. Maar wat heeft het eigenlijk voor functie? Is het een truc van fabrikanten om door minder potgrond in een zak te stoppen hun winst te vergroten? Of heeft perliet echt een nuttige functie, waardoor het daadwerkelijk een goede toevoeging is?

Deze stippen zijn eigenlijk kleine glasdeeltjes en doen wonderen bij het kweken van wiet in een kweekruimte of in de tuin. Verschillende tuinders zweren bij het gebruik van perliet, van moestuin- tot bloementelers. Op het eerste gezicht lijkt het misschien niet zo bijzonder, maar dat geldt eigenlijk ook voor potgrond. Met het blote oog valt er inderdaad weinig te zien, maar perliet is een uitstekende aanvulling die de bodemstructuur en de gezondheid van je wietplanten kan verbeteren.

Wat is perliet?

Perliet begint zijn leven als obsidiaan: van nature voorkomend vulkanisch glas dat ontstaat als lava snel afkoelt. Wanneer obsidiaan vochtig wordt, zorgt de aanwezigheid van het water ervoor dat het perliet wordt. Natuurlijk voorkomend perliet ziet er echter heel anders uit dan het type dat je in de winkel koopt. Fabrikanten vermalen het natuurlijke materiaal namelijk en verhitten het tot 980°C, waardoor het zachter wordt. Dit proces zorgt ervoor dat ingesloten water vrijkomt en dat het glas tot twintig keer uitzet[1]. Net als popcorn wordt het geëxpandeerde perliet wit en krijgt het een poreuze textuur.

Wat is perliet?

Is perliet organisch?

Ja en nee. Vanuit het perspectief van een chemicus is perliet een anorganische stof, vanwege het gebrek aan koolstof. Vanuit het perspectief van een tuinier bevat het geen onnatuurlijke toevoegingen. Je kunt het dus gerust gebruiken in je kweekruimte of tuin als je met natuurlijke middelen wilt kweken.

Wat doet perliet voor mijn bodem?

Nu weet je een beetje de achtergrond van perliet, maar waarom zou je het eigenlijk moeten gebruiken bij je wietkweek? Perliet aan je grond toevoegen heeft een aantal voordelen. Maar omdat we graag eerlijk en objectief willen blijven hier bij Royal Queen Seeds, bespreken we ook enkele nadelen.

Voordelen van perliet voor wietplanten

Wat doet perliet precies? Hoe kan het dat het toevoegen van kleine witte deeltjes vulkanisch glas aan je aarde goed voor je wietplanten is? Lees snel verder voor het antwoord op deze vraag, en nog veel meer!

Verbetert de drainage

Optimale bodemdrainage helpt potentieel dodelijke ziekteverwekkers en verstikking te voorkomen. Water dat niet weg kan, biedt een toevluchtsoord voor anaerobe bacteriën. Ook schimmels zijn dol op natte[2] omgevingen. Door perliet aan de grond toe te voegen, kun je de drainage verbeteren. En dat vermindert het risico op wortelrot en waterophoping.

Verbetert de beluchting

Wortels reiken tot diep in de grond. Ze nemen daarbij niet alleen voedingsstoffen en water op, maar moeten ook nog ademen! Tussen de wortelzone en de atmosfeer vindt gasuitwisseling plaats, en een slechte bodemstructuur kan dit sleutelproces negatief beïnvloeden. Perliet in je potgrond creëert veel kleine poriën. Hierdoor ontvangen de wortels voldoende zuurstof en wordt hun ademhaling vergemakkelijkt.

pH-neutraal

Perliet is een pH-neutraal product, en zal de zuurgraad of alkaliteit van je grond niet aantasten. Dit helpt problemen als een voedingsblokkering te voorkomen.

Vermindert verdichting

Bodemverdichting vindt plaats wanneer de poriën tussen de bodemdeeltjes kleiner worden[3]. Dit staat drainage en beluchting in de weg. Omdat perliet een stevige structuur heeft en veel kleine gaatjes bevat, gaat het bodemverdichting tegen. Bovendien is het hiermee een uitstekende aanvulling op bodems die van zichzelf al heel compact zijn.

Nadelen van perliet voor wietplanten

We zeiden het al: ondanks dat het toevoegen van vulkanisch glas aan je bodem voordelen oplevert, kleven er ook enkele nadelen aan. Maar wat zijn die nadelen dan? Hoewel perliet vrijwel feilloos werkt in potgrond, vormt het ook een bedreiging. Niet alleen voor jou, maar ook voor het milieu in het algemeen.

Irriterende stof

Perliet kan tijdens transport in kleine stofdeeltjes uiteenvallen. Deze minuscule, scherpe stukjes kunnen de ogen en keel irriteren. We raden dan ook aan een veiligheidsbril te dragen bij het werken met grote hoeveelheden perliet om je ogen te beschermen. Bescherm daarbij je longen met een stofmasker wanneer je in een afgesloten ruimte werkt.

Alles behalve duurzaam

Perliet eist ook zijn tol van het milieu. Bij enorme mijnbouwoperaties wordt het glas van de grond gehaald, en middels internationale scheepvaart komt het uiteindelijk bij het plaatselijke tuincentrum terecht. Hoewel veel kwekers dol zijn op perliet, is het minder aantrekkelijk voor milieubewuste wietkwekers die een permacultuur hanteren.

Perliet gebruiken bij wiet kweken

Nu ken je de voor- en nadelen van perliet. Maar hoe gebruik je het eigenlijk in de tuin? Perliet werkt het beste als bodemverbeteraar. Bepaal daarbij hoeveel grond je nodig hebt, voeg de gewenste hoeveelheid perliet toe en meng het goed door elkaar.

Hoeveel perliet moet je gebruiken?

De hoeveelheid perliet die je moet gebruiken hangt af van wat je wilt bereiken. Bekijk hieronder de voordelen van twee verschillende hoeveelheden:

  • 10 tot 20% perliet: dit is een prima hoeveelheid als je je grond wilt beluchten en de drainage wilt verbeteren, zonder dat je voortdurend voedingsstoffen aan je planten hoeft toe te dienen.
  • 30 tot 50% perliet: met deze hoeveelheid neemt de drainage toe, maar zul je tijdens de groeicyclus ook meer voedingsstoffen moeten toevoegen. Dit komt doordat perliet nutriënten uit de grond opeist. De positieve kant? Je planten groeien lekker snel, zolang je maar consequent voeding blijft geven.

Perliet met kokos gebruiken

Je hoeft het echter niet alleen bij perliet te houden. Het materiaal werkt namelijk ook uitstekend in combinatie met kokos (ook wel bekend als 'cocopeat'). Als je de twee combineert, gebruik dan rond de 30% perliet. Dit verbetert de afvoer en creëert voldoende lucht.

Perliet met kokos gebruiken

Kweken in perliet zonder potgrond

Kun je ook wiet met alleen maar perliet kweken? We raden het niet aan. In perliet zitten namelijk niet de belangrijke micro-organismen en voedingsstoffen van potgrond. Bovendien is het watervasthoudend vermogen minder. Zonder deze factoren komen je planten niet eens in de buurt van hun volledige genetische potentieel. Perliet alleen is echter wel een prima levensvatbaar groeimedium voor in de netpotten van een hydrocultuur. Het biedt hier voldoende ruimte voor jonge wortels om het onderliggende reservoir te bereiken. Bovendien zorgt het voor voldoende beluchting en algemene ondersteuning tijdens de groeicyclus.

Perliet vs. vermiculiet

Perliet en vermiculiet lijken veel op elkaar. Mijnbouwbedrijven zetten ook volop in op vermiculiet, met als doel om deze wereldwijd te verkopen. Dit van nature voorkomende mineraal heeft tevens een neutrale pH en houdt voedingsstoffen goed vast. Perliet heeft echter een hogere porositeit, wat betekent dat het iets beter water afvoert en de bodem beter belucht.

Perliet is een geweldige bodemverbeteraar voor wietkweek

Wil je de bodemstructuur, drainage en beluchting verbeteren? Probeer dan eens perliet! Maar je kunt ook hetzelfde bereiken zonder dit geëxpandeerde vulkanische glas in huis te halen. Focus je daarbij op het verbeteren van het bodemleven, en je creëert al in een paar seizoenen een uitstekend groeimedium. Met perliet realiseer je deze voordelen echter in een veel kortere periode. Het is maar net wat je wilt!

External Resources:
  1. Perlite toxicology and epidemiology – a review https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. How to prevent seedling damping off | UMN Extension https://extension.umn.edu
  3. Soil compaction | UMN Extension https://extension.umn.edu
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.