Inbegrepen GRATIS producten
Silicium Gebruiken om Gezondere Wietplanten te Kweken
Silicium en wiet hebben een vreemde relatie. De planten hebben dit element weliswaar niet nodig om te overleven, maar als je het ze geeft, zal het hun complete gesteldheid verbeteren. Het helpt ze namelijk beschermen tegen plagen, ziekten en verontreinigende stoffen, terwijl het ook de celwanden versterkt en de fotosynthese stimuleert.
Inhoud:
Neem eens een kijkje in je kweektent of tuin en bekijk je wietplanten eens goed. Die planten die voor je staan, zitten vol silicium. Sterker nog, ze bevatten er meer van dan essentiële macrovoedingsstoffen, zoals stikstof en kalium.
Maar in tegenstelling tot deze twee nutriënten, is wiet niet afhankelijk van silicium om te functioneren. Dus waarom hebben ze er dan zo veel van?
Het blijkt dat silicium veel goeds kan doen voor je wietplanten. Hoewel ze het niet per se nodig hebben, kan het zeker hun overlevingskansen vergroten, en zelfs de kwaliteit van de toppen verbeteren.
Over het algemeen biedt silicium veel voordelen voor wietkwekers. Voordat we echter de details gaan bespreken, geven we je een klein overzicht van de belangrijkste voordelen ervan:
- Versterkt de celwanden
- Verbetert de opname van voedingsstoffen
- Beschermt planten tegen bodemverontreiniging
- Verbetert het plantmetabolisme
- Beschermt planten tegen ziekten
- Helpt ongedierte af te weren
Wat Is Silicium?
Silicium komt overal in de natuur voor, bijvoorbeeld in de vorm van silica (ook wel 'siliciumdioxide' genoemd), en we zouden er niet zonder kunnen. Op zuurstof na is silicium het meest voorkomende element op aarde. Het is verantwoordelijk voor 25,7% van het gewicht van de aardkorst. Als we naar het universum kijken, staat het van alle elementen op de achtste plek.
Silicium komt in de vorm van silicaten en silica in ongeveer 95% van de bekende gesteenten voor. Silica zit in drie belangrijke kristallijne gesteenten, waaronder kwarts. En aangezien silicium samen met zuurstof zand vormt, kom je bij elke stap op het strand ermee in aanraking.
Ten slotte speelt het molecuul ook een fundamentele rol in je eigen lichaam. Het helpt namelijk bij de vorming van collageen, dat weefsels vormt, zoals kraakbeen, botten, pezen, tanden, haar en bloedvaten.
Zijn Silica en Silicium hetzelfde?
Nee, maar ze lijken wel veel op elkaar. Silicium komt op het periodiek systeem met het symbool Si voor. Als chemisch element staat het in dezelfde kolom als koolstof, germanium, tin en lood. Het is een harde kristallijne vaste stof en heeft een blauwgrijze metaalachtige glans.
Silicium kan echter alleen zijn pure vorm behouden wanneer er geen zuurstof aanwezig is. Wanneer silicium met zuurstof in aanraking komt, ontstaat de chemische verbinding silica.
Hoe Wordt Silica Precies Gevormd?
Omdat de aardkorst enorme hoeveelheden zuurstof en silicium bevat, is ook de vorming van veel silica onvermijdelijk. De chemische stof ontstaat wanneer één siliciumatoom zich met twee zuurstofatomen bindt. Wanneer er genoeg van deze stoffen in de bodem samenkomen, vormen ze een kleurloze kristallijne verbinding, die vooral de vorm van kwarts, zand en vuursteen aanneemt.
Waarom Zou Je Silicium voor het Kweken van Wiet Gebruiken?
Nu je wat meer over silicium weet, vraag je je misschien af waarvoor je het bij je wietkweek kunt gebruiken? Nou, in feite voor verschillende dingen. Het kan je planten namelijk helpen sterker te worden, hun afweer tegen schimmels en andere ziekteverwekkers vergroten en ongedierte afschrikken. Bovendien kan het je oogst verbeteren als je aarde van mindere kwaliteit is.
Laten we hieronder eens kijken naar de precieze voordelen van silicium voor zowel kweek met aarde als voor hydrokweek.
Kweken in Aarde
Als je je planten in aarde kweekt, kan silicium helpen ze te beschermen tegen externe bedreigingen en zelfs de productiviteit van je wiet verhogen. Aarde is een levend kweekmedium en bevat ontelbare microben. Hoewel sommige van deze kleine beestjes gunstig zijn voor je planten, veroorzaken andere juist problemen. Silicium kan hierbij uitkomst bieden. Het element kan je planten ook helpen beschermen tegen gifstoffen die zich door menselijk toedoen in de bodem hebben opgehoopt.
Het Versterkt de Celwanden
Silicium is heel gunstig voor celwanden. Dit betekent dat je planten meer weerstand krijgen tegen mechanische en osmotische stress, een fysiologische verstoring die ontstaat door een plotselinge verandering in de concentratie van opgeloste stoffen en een snelle verandering in het transport van water door het celmembraan veroorzaakt.
Is alle moed je weleens in de schoenen gezakt bij het zien van je buitenwiet, omdat alle takken door de wind of het gewicht van een vogel waren gebroken? Door silicium aan je aarde toe te voegen, kun je de treksterkte en veerkracht van je planten verbeteren en dergelijke schade voorkomen.
Sterkere en dikkere celwanden zorgen ook voor dikkere stelen. Hierdoor kunnen planten essentiële stoffen, zoals water en voedingsstoffen, veel gemakkelijker door hun weefsels verspreiden.
Het Verbetert de Opname van Voedingsstoffen
Silicium helpt je planten ook belangrijke voedingsstoffen veel efficiënter op te nemen. Het helpt ze dus niet alleen om te gedijen in gezonde grond, maar kan ze ook helpen te overleven in een mineraalarm kweekmedium. Door silicium aan arme grond toe te voegen, kunnen de wortels de lage niveaus van de aanwezige voedingsstoffen beter opnemen. Hierdoor wordt de kans op een lonende opbrengst aan het einde van de groeicyclus groter.
Silicium speelt een belangrijke rol bij de opname van drie essentiële voedingsstoffen:
Stikstof |
Wietplanten hebben grote hoeveelheden van deze voedingsstof nodig voor de fotosynthese en de ontwikkeling van bladeren. |
Kalium |
Wiet heeft ook veel kalium nodig. Dit mineraal helpt om de structuur van celwanden te behouden, net als silicium. Ook beschermt het je planten tegen mechanische stress en verwelken. |
Magnesium |
Dit belangrijke mineraal vormt de basis van het chlorofyl-molecuul. Dat is de chemische stof die planten in staat stelt zonlicht in energie om te zetten. Lage niveaus ervan leiden tot groeiachterstanden en een matige oogst. |
Stikstof |
Wietplanten hebben grote hoeveelheden van deze voedingsstof nodig voor de fotosynthese en de ontwikkeling van bladeren. |
Kalium |
Wiet heeft ook veel kalium nodig. Dit mineraal helpt om de structuur van celwanden te behouden, net als silicium. Ook beschermt het je planten tegen mechanische stress en verwelken. |
Magnesium |
Dit belangrijke mineraal vormt de basis van het chlorofyl-molecuul. Dat is de chemische stof die planten in staat stelt zonlicht in energie om te zetten. Lage niveaus ervan leiden tot groeiachterstanden en een matige oogst. |
Het Beschermt Planten tegen Bodemverontreiniging
In de afgelopen eeuwen hebben ongereguleerde menselijke activiteiten een grote impact op onze planeet gehad. Twijfelachtige landbouwpraktijken hebben bijvoorbeeld erosie van de bovengrond veroorzaakt. Daarnaast is de vruchtbare bodem ook vervuild geraakt met een heleboel verontreinigende stoffen, waaronder zware metalen.
Zware metalen, zoals chroom, lood, aluminium en kwik, zijn giftig voor planten, zelfs bij zeer lage concentraties[1]. Zo remmen ze onder meer de fotosynthese, leiden ze tot vergeling van de bladeren en voorkomen ze de opname van voedingsstoffen. Planten kunnen er zelfs aan doodgaan.
Gelukkig kan silicium helpen je wietplanten tegen deze boosdoeners te beschermen. Idealiter test je eerst je aarde en vermijd je het kweken in vervuilde grond. Mocht je echter later pas zware metalen ontdekken, dan kan silicium de schade beperken.
Onderzoekers hebben ook onderzoek gedaan naar de effecten van silicium op de toxiciteit van zware metalen bij planten[2]. Na diverse experimenten, kwamen ze tot de conclusie dat het de biologische beschikbaarheid van zware metalen in de bodem en de opname ervan door planten vermindert.
Het Verbetert het Plantmetabolisme
Silicium helpt ook om het metabolisme van planten te stimuleren. Dit leidt uiteindelijk tot een snellere groei en efficiëntere energieproductie. Als je je planten silicium geeft, maken ze namelijk meer chlorofyl aan. Daardoor neemt de fotosynthese toe en produceren ze sneller suikers.
Het Beschermt Planten tegen Ziekten
Schimmelziekten en parasieten, zoals Pythium en echte meeldauw, kunnen veel schade aanrichten. Gelukkig kan het geven van silicium helpen om je planten tegen deze verwoestende plagen te beschermen.
Planten zijn in staat om grote hoeveelheden silicium naar geïnfecteerde gebieden te sturen. Dit helpt vervolgens om kwetsbare plekken tegen infecties te beschermen. Door een stevige barrière van mineralen te vormen, creëert je plant als het ware een muur die haar tegen het binnendringen van schimmeldraden beschermt[3].
Het Helpt Ongedierte Af te Weren
Micro-organismen zijn niet de enige levensvormen in de natuur die van wietplanten houden. Er zijn ook veel insecten die wietbladeren en -toppen op het menu hebben staan. Silicium biedt ook hiertegen uitstekende bescherming.
Op dezelfde manier als dat silicium je wiet beschermt tegen micro-organismen, biedt het ook bescherming tegen plantenetende insecten[4]. Het element hoopt zich op in de celwanden van de bladeren en vormt daar een barrière. Dit voorkomt dat insecten aan de blaadjes gaan knagen, erin gaan bijten en eraan gaan zuigen.
Hydroponics
Kwekers die voor een hydrocultuur kiezen, kunnen ook van de vele voordelen van silicium profiteren. Zonder de aanwezigheid van aarde, hangen de wortels van je planten hierbij direct in een voedingsoplossing. Dit heeft als voordeel dat ze direct toegang tot mineralen hebben. Hierdoor groeien ze vaak sneller en leveren ze vaak een grotere oogst op.
Door silicium toe te voegen aan je voedingsoplossing, kun je, naast de voordelen wat betreft het beschermen van je planten tegen ziekten en het verhogen van het chlorofylgehalte, de al snelle groei nog meer versnellen.
Drogen en Curen
Silicium is ook erg handig na de oogst. Vochtregelaars met silica kunnen namelijk het overtollige vocht uit je toppen opnemen. Plaats zo'n zakje tijdens het drogen tussen je wiettoppen, en in de voorraadpot gedurende het curen, en je wiet is nog sneller klaar om van te genieten!
Welk Supplement op Basis van Silicium Is het Beste voor Wiet?
Er zijn twee soorten siliciumsupplementen verkrijgbaar: voedingsformules voor wortels en bladsprays. Je hebt keuze te over, maar niet alle middelen zijn even effectief.
We raden aan om supplementen met een siliciumdioxide-concentratie van minimaal 8% te kiezen. Dit zorgt niet alleen voor meer silicium in de cellen van je planten, maar zal ook de aarde verzadigen en de beschikbaarheid ervan voor de wortels verbeteren. Sommige producten bevatten slechts 3% siliciumdioxide, wat vaak niet voldoende is.
Hoe Kun Je Silicium bij het Kweken van Wiet Gebruiken?
Het toedienen van siliciumproducten is eenvoudig. Volg simpelweg de instructies op de verpakking om te zorgen dat je het supplement correct gebruikt.
Kweken in Aarde
Als je kweekt in aarde kun je silicium tijdens de hele groeicyclus gebruiken. Sommige mensen raden aan om het na de derde week van de bloei niet meer te geven, maar veel kwekers dienen het met succes gedurende de hele levenscyclus toe.
Om het meeste uit je siliciumproducten te halen, moet je ook rekening houden met de pH van je aarde. Omdat silicium een alkalisch element is, zal het de pH-waarde van de grond verhogen. Een pH-meter en pH-down product komen dan ook zeker van pas.
Ten slotte moet je silicium afzonderlijk van andere voedingsstoffen toevoegen. Wanneer je het met andere nutriënten combineert, ontstaan er namelijk problemen met de biologische beschikbaarheid. Voeg het dus toe op dagen dat je je planten normaal gesproken niet voedt.
Je kunt silicium ook in de vorm van een bladspray aanbrengen. Volg ook hierbij de aanwijzingen op de verpakking. Hiermee versterk je de bladeren met een wasachtige laag. Silicium die je op de blaadjes aanbrengt, heeft een hoge biologische beschikbaarheid doordat het door de vele huidmondjes op het bladoppervlak wordt opgenomen.
Hydroponics
Silicium met succes bij een hydrocultuur gebruiken, is best een uitdaging. Als je net begint met kweken, is het misschien wat ingewikkeld, maar ervaren kwekers gaan de uitdaging waarschijnlijk maar al te graag aan.
Omdat je silicium niet met andere voedingsstoffen kunt geven, kun je het beste een eb-en-vloed-systeem gebruiken. Zorg hierbij dat je een extra voedingsreservoir speciaal voor de siliciumoplossing hebt. Zo weet je zeker dat er geen andere voedingsstoffen aanwezig zijn wanneer je het de wortels geeft. Verdun de oplossing volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Omdat je planten het silicium via een aparte oplossing krijgen, hoef je je over de pH in je standaard voedingsreservoir geen zorgen te maken. Zorg er wel voor dat je siliciumoplossing voor een optimale opname boven de neutrale pH-waarde blijft.
Drogen en Curen
Dankzij de Moisture Fighters van Royal Queen Seeds was het gebruik van silicium voor het drogen en curen nog nooit zo makkelijk. Deze zakjes creëren een tweerichtingssysteem dat het vocht in je curing potten reguleert. Je kunt ze ook tijdens het droogproces bij je toppen leggen.
Een zakje van 8g is voldoende voor een kleine persoonlijke stash. Een zakje van 67g is ideaal voor het curen van grotere hoeveelheden. Afhankelijk van hoeveel vocht je toppen moeten behouden, kun je een zakje met een relatieve luchtvochtigheid van 58% of 62% kiezen.
Elk zakje bevat ook een gekleurde stip die je laat weten wanneer je het moet verwisselen. Wanneer deze van paars in blauw is veranderd, is het tijd voor een nieuw zakje.
Silicium Gebruiken om Grotere Toppen te Kweken
Silicium biedt een eenvoudige en effectieve manier om het maximale uit je wietplanten te halen. Zo helpt het insecten en ziekteverwekkers af te weren, maar ook je planten tegen harde wind en zelfs zware metalen te beschermen.
Hoewel elke kweker kan profiteren van silicium, is het geen wondermiddel. Om het meeste eruit te halen, moet je eerst zorgen dat het water geven goed verloopt, je verlichting goed afgesteld is, maar ook dat je de juiste voeding en training toepast. Succes!
External Resources:
- Frontiers | Heavy Metal Tolerance in Plants: Role of Transcriptomics, Proteomics, Metabolomics, and Ionomics | Plant Science https://www.frontiersin.org
- Mechanisms of silicon-mediated alleviation of heavy metal toxicity in plants: A review - ScienceDirect https://www.sciencedirect.com
- Frontiers | Silicon and Plants: Current Knowledge and Technological Perspectives | Plant Science https://www.frontiersin.org
- Novel Mechanism by which Silica Defends Grasses Against Herbivory | Annals of Botany | Oxford Academic https://academic.oup.com
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.