Inbegrepen GRATIS producten
Alles over eb en vloed: Een slimme manier voor hydroponie
Eb en vloed is een goedkoop, uiterst efficiënt hydroponics systeem. Dankzij de vernuftigheid kweek je grotendeels automatisch. Dit systeem is perfect voor de beginnende tot meer gevorderde kweker die bereid is zijn kweeksysteem te besturen zonder micromanaging.
Inhoud:
Eb en vloed is een effectief hydroponics systeem dat steeds meer cannabisgebruikers inzetten. Het is niet al te duur en je hoeft geen afgestudeerd kweker te zijn. Heb je al eens hydroponisch gekweekt en wil je wat geavanceerder te werk gaan? Dan is het eb en vloedsysteem wellicht wel wat voor je.
WAT IS EB EN VLOED?
Met eb en vloed kweek je planten in een inert medium dat geen voedingsstoffen bevat, maar de wortels verankert en langzaam afwatert. De potten staan in een kweektray die boven een reservoir met voedingsstofrijk water hangt. Dit water wordt van het reservoir in de kweektray gepompt. Hier stroomt het door gaatjes in de potten naar het wortelstelsel van de planten. Het water loopt dankzij de aantrekkingskracht vervolgens weer terug in het reservoir. De wortels blijven hierdoor een tijdje droog, zodat ze zich met zuurstof verbinden.
Het is een soort "vasten en vreten" model. Tijdens de vloed heeft de plant gebrek aan zuurstof. Dus als de wortels droog staan, doet ze zich tegoed aan O₂. Tijdens de eb gebeurt hetzelfde - de planten krijgen dorst en zuipen vervolgens water.
VOORDELEN
Eenmaal draaiende, onderhoudt het eb en vloedsysteem zich eigenlijk zelf. Je beheert het makkelijk en het werkt overwegend geautomatiseerd. Door de beperkte blootstelling van het wortelstelsel van de planten aan de voedingsstoffenoplossing hoef je de temperatuur niet te beheren, zuurstof aan water te binden en andere gecompliceerde factoren te sturen. Dit is wel het geval met andere populaire hydroponics systemen. Het is bovendien goedkoop en betrekkelijk eenvoudig te installeren.
Eb en vloedsystemen zijn erg bescheiden - ze maken geen herrie, nemen weinig ruimte in en verbruiken weinig stroom. Als je een hydroponics systeem wilt dat rustig op de achtergrond draait, is dit een goede optie.
NADELEN
Het grootste nadeel van het eb en vloedsysteem is dat je hele oogst verloren gaat als iets niet werkt. Je moet dit systeem in de smiezen houden, met name als het pas geïnstalleerd en nog niet getest is. Heb je een probleem, dan moet je snel nadenken over een oplossing!
Een ander nadeel is dat deze kweekmethode wortelziekten en voedingsstoffentekorten veroorzaakt als je niet op de hygiëne en het onderhoud let. Zorg ervoor dat je wekelijks je voedingsstoffenoplossing ververst en bovendien alle onderdelen van het systeem na elke kweek goed reinigt.
Slechte afwatering heeft ernstige gevolgen bij dit systeem en leidt tot wortelrot en andere problemen. Zorg er dus voor dat je alles vanaf het begin correct installeert voor een vliegende start.
HOE JE EEN EB EN VLOEDSYSTEEM INSTALLEERT
BASISMATERIAAL
- Reservoir met deksel
- Kweektray om boven het reservoir te hangen
- Rubberen buizen
- Waterpomp met timer (een eenvoudige vijverpomp volstaat)
- Planten die groeien in een inert medium (zoals grofkorrelig zand, schoon steengruis of blokken steenwol)
WERKPLAN
- Boor twee gaatjes in de deksel van het reservoir; doe dit ook in de onderkant van de kweektray, gespiegeld aan die van het reservoir.
- Verbind twee gaatjes met elkaar met een overlooppijp die uitsteekt boven de verwachte waterstand in de kweektray, zodat het overtollige water wegstroomt als het waterpeil te hoog is.
- Verbind de andere twee gaatjes met elkaar met een zwarte buis; deze doet dienst als zowel watertoevoer als afvoer. Bevestig de pomp in het reservoir aan de buis.
- Zet de gepotte planten in de kweektray. De potten moeten ruwweg tweemaal zo hoog zijn als de rand van de kweektray.
- Stel de timer van de pomp in. Stel deze zo in dat de vloed 15 minuten duurt; hetzelfde geldt voor de drainage.
Hoe vaak je het water moet laten pompen en afvoeren? Dat hangt van je kweekmedium en klimaatomstandigheden af. In koelere streken of wanneer de drainage langzamer verloopt, zoals met steenwol, is tweemaal vloed per dag voldoende. In warmere klimaten of met snel afwaterende kweekmediums is vier keer beter, zesmaal kan ook.
Dat was het - als je op zoek bent naar een haalbare uitdaging in de wereld van hydroponie is het eb en vloedsysteem misschien wel wat voor jou!