Cannabis wordt meer en meer erkend als een belangrijk medicijn tegen een groot aantal ziekten. In toenemende mate wordt het gezien als potentiële behandelmethode voor aandoeningen aan de lever. Het gaat daarbij onder andere om cirrose en leververvetting. In nieuwe studies wordt onderzocht hoe cannabis kan helpen om de lever effectiever te laten functioneren, ook als die beschadigd is. Bovendien is gebleken dat wiet kan bijdragen aan de behandeling van bijna alle aandoeningen waarbij het orgaan ontstoken raakt.

HOE ONTSTAAN LEVERZIEKTEN EN WAAROM ONTWIKKELEN ZE ZICH?

Leverziekten kunnen erfelijk zijn. Ze kunnen ook worden veroorzaakt door virussen, alcohol- en drugsmisbruik en obesitas.

Hepatitis is het meest bekende virus waardoor de lever wordt beschadigd. Het kan littekens achterlaten, waardoor het orgaan niet meer op de juiste manier kan functioneren.

Alcohol- en drugsmisbruik zijn de belangrijkste oorzaken van leverziekten die worden veroorzaakt door de manier waarop je leeft. Ongeveer 10% van elke nationale bevolking heeft een “probleem” met alcohol. Ook de opiatenepidemie is een urgente kwestie voor de publieke gezondheid in westerse landen.

Obesitas[1] is echter een wereldwijd probleem, zelfs in arme landen. Naar schatting hebben wereldwijd meer dan 350 miljoen mensen zwaar overgewicht. Ten minste de helft daarvan lijdt aan daarmee verwante gezondheidsproblemen, waaronder leveraandoeningen.

Het goede nieuws? Cannabis kan helpen, niet alleen bij de behandeling van deze aandoeningen, maar ook bij andere veelvoorkomende comorbiditeiten. Bijvoorbeeld bij depressies.

Obesitas En Cannabis

WAT IS DE FUNCTIE VAN DE LEVER?

De lever is een van de grootste organen van ons lichaam. Hij weegt ongeveer 1,5kg. De lever bestaat uit twee grote delen die zich recht onder de ribbenkast bevinden. De belangrijkste taak van het orgaan is het filteren van het bloed van het spijsverteringsstelsel, voordat het verder door het lichaam wordt gepompt. Je kunt de lever zien als een gigantisch filtersysteem. Het orgaan produceert ook proteïnen die belangrijk zijn voor de bloedstolling. Tot slot verwijdert de lever giftige chemicaliën uit ons lichaam en verwerkt hij drugs.

Leverfalen is een levensbedreigende aandoening waarvoor onmiddellijke, urgente medische hulp is vereist. Vaak ontstaat het geleidelijk en ontwikkelt het zich over een langere periode. Acuut leverfalen kan echter in een tijdspanne van minder dan 48 uur optreden.

De meestvoorkomende oorzaken van chronisch leverfalen zijn onder andere langdurig en chronisch alcoholgebruik. Daardoor wordt een aandoening, genaamd cirrose, veroorzaakt. Virussen, waaronder hepatitis A, B en C kunnen ook leverfalen veroorzaken. Evenals een aandoening met de naam leververvetting.

CANNABIS EN HEPATITIS

Uit onderzoeken is al gebleken dat cannabis een grote zegen kan zijn voor mensen met virale hepatitis[2]. Het blijkt op meerdere manieren te helpen. Allereerst helpt cannabis bij het verminderen van de depressiesymptomen waar hepatitispatiënten vaak last van hebben. Ook stimuleert het mensen met de aandoening om van alcohol af te blijven. Bovendien kan cannabis helpen bij de bestrijding van chronische pijn die voorkomt bij virale hepatitis. Cannabinoïden kunnen ook bijdragen bij het verlichten van leverontstekingen, die door de ziekte worden veroorzaakt.

Cannabis kan mensen die lijden aan hepatitis ook helpen om de voortdurende behandeling beter te verdragen. Veel patiënten krijgen chemotherapie. Dat veroorzaakt ernstige misselijkheid. Er zijn ook patiënten die stoppen met bestralingen vanwege de bijwerkingen. De welbekende anti-braakwerking van cannabis helpt deze mensen om dergelijke behandelingen beter vol te houden.

CANNABIS EN LEVERVERVETTING

Leververvetting (FLD) wordt gewoonlijk veroorzaakt door alcoholmisbruik. Maar het is ook een aandoening die steeds vaker voorkomt bij mensen met slechte eetgewoonten en die veel zitten. Het is een aandoening die al een op de drie Amerikaanse burgers treft. FLD verspreidt zich ook in landen waar obesitas epidemische vormen heeft aangenomen.

Een lever die meer dan 5-10% vet bevat, kan al beschadigd raken. Een dergelijke hoeveelheid vet in het orgaan kan leiden tot fibrose, leverkanker en cirrose (littekenvorming).

Gewicht verliezen (circa 10% van het lichaamsgewicht) is op dit moment de “beste behandeling” voor mensen die lijden aan deze aandoening. Er is geen erkende medicatie die werkt. Maar het lijkt erop dat cannabis de perfecte oplossing biedt.

In een nieuwe studie[3] – de eerste in haar soort - uitgevoerd aan de University of Massachusetts Medical School, is onderzocht wat de invloed is van cannabisgebruik op de gezondheid van de lever. De onderzoekers bestudeerden de medische gegevens van 5,8 miljoen patiënten uit 3000 ziekenhuizen. Hun doel? Uitzoeken of cannabisgebruik van invloed is op de ontwikkeling van niet aan alcohol gerelateerde leververvetting (NAFLD).

Het is interessant dat de onderzoekers een directe correlatie vonden tussen het gebruik van cannabis en een lager risico op leververvetting. De link was het sterkst bij mensen die veel wiet gebruiken. Mensen die het af en toe consumeren, hadden ongeveer 15% minder risico om de ziekte te ontwikkelen. Regelmatige gebruikers lopen maar liefst 52% minder risico.

Maar dit is niet de eerste studie waarin onderzoek is gedaan naar de invloed van cannabis op leververvetting. Zo heeft een onderzoek[4] uit 2010 aangetoond dat cannabinoïden een belangrijke rol spelen in de behandeling van FLD. Het lijkt erop dat de stimulering van zowel de CB1 als CB2 receptoren helpt bij het afbreken van vet, voornamelijk in de lever.

Dat gezegd hebbende, blijkt uit hetzelfde onderzoek dat het roken van cannabis leververvetting bij hepatitis C patiënten kan verergeren, al is niet bekend hoe dat komt.

Nader onderzoek is absoluut nodig om tot definitieve antwoorden te komen.

Cannabis En Leververvetting

CANNABIS EN CIRROSE

Cirrose is een veelvoorkomende ziekte aan de lever. De gezonde cellen raken in de loop der tijd beschadigd door een aandoening of door slechte leefgewoonten. Daarbij denken we onder andere aan chronisch alcoholisme, maar dat is niet het enige. Bij een dergelijke beschadiging, wordt de gewoonlijk zachte en rubberachtige lever hard en klonterig. Daardoor kan hij niet meer functioneren.

Bovendien zorgt de aanwezigheid van littekenweefsel ervoor dat het bloed niet goed door de primaire ader kan stromen, waarmee het de lever binnenstroomt. Als gevolg daarvan hoopt het bloed zich op in de ader. Dat gaat vervolgens naar de milt, waardoor dit belangrijke en aangrenzende orgaan ook uitvalt.

Er is geen behandeling tegen cirrose, behalve een levertransplantatie.

Het blijkt dat een menselijke lever met cirrose meer CB2 receptoren bevat dan een gezonde lever. Een onderzoek uit 2005 aan de Hebrew University Medical School toont aan dat endocannabinoïden cruciaal zijn in het reguleren van het immuunsysteem en het zenuwstelsel. Maar ook werd ontdekt dat endocannabinoïden essentieel zijn voor het goed functioneren van het zenuwstelsel als geheel. Daaronder valt een correcte werking van de lever. En in een studie[5] uit 2011, gepubliceerd in het tijdschrift Cell Death and Disease, is ontdekt dat CBD bijdraagt aan het afsterven van kwaadaardige cellen, die bij leverfibrose voorkomen.

External Resources:
  1. WHO | Controlling the global obesity epidemic http://www.who.int
  2. Medical Marijuana and Viral Hepatitis - Marijuana Doctors https://www.marijuanadoctors.com
  3. Cannabis use is associated with reduced prevalence of non-alcoholic fatty liver disease: A cross-sectional study http://journals.plos.org
  4. Role of Cannabinoids in the Development of Fatty Liver (Steatosis) https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  5. Cannabidiol attenuates cardiac dysfunction, oxidative stress, fibrosis, inflammatory and cell death signaling pathways in diabetic cardiomyopathy https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.