Mensen consumeren al duizenden jaren alcohol en cannabis en beide middelen zijn diep verankerd in verschillende culturen. Maar er zitten behoorlijk wat verschillen tussen drank en wiet en ze worden dan ook allebei op andere gelegenheden gebruikt. Hieronder onderzoeken we de meest opvallende contrasten tussen cannabis en alcohol.

BELANGRIJKSTE VERSCHILLEN

Afhankelijk van je culturele achtergrond en waar je woont, kan het roken van wiet sociaal meer geaccepteerd zijn dan het drinken van alcohol. Het tegenovergestelde komt echter ook voor. In sommige culturen is het volstrekt normaal om in je eentje te genieten van een joint en een film. Terwijl in je uppie drinken hierbij vaak wordt veroordeeld.

De belangrijkste verschillen tussen cannabis en alcohol worden duidelijk als we bekijken hoe deze middelen het normaal functioneren van de hersenen beïnvloeden. Het cerebellum is een deel van de hersenen dat drastisch wordt beïnvloed door alcohol. Het reguleert je balans en beweging, wat ook de reden is waarom mensen vaak onhandig worden als ze te veel hebben gedronken. Alcohol beïnvloedt daarnaast de cerebrale cortex, waar beslissingen worden genomen. Hierdoor kunnen drinkers overhaaste besluiten nemen.

Cannabis werkt op een andere manier. Het richt zich op receptoren die van nature aanwezig zijn in je hersenen, centrale zenuwstelsel en de rest van je lichaam. Cannabinoïden als THC komen erg overeen met endogene cannabinoïden. Ze binden zich aan receptoren als CB1 en CB2 om psychoactieve en mogelijk nuttige effecten op te wekken. Dit is de reden waarom veel personen liever stoned zijn dan dronken. De cannabis high kan de remmingen inderdaad wegnemen. Maar het is veel waarschijnlijker dat alcohol resulteert in ongepast of atypisch gedrag.

GEZONDHEIDSVERSCHILLEN

We hebben al een aantal manieren besproken waarop deze middelen het lichaam beïnvloeden, maar laten we eens dieper graven. Uiteindelijk is alcohol dodelijk. Je kunt inderdaad overlijden door een overdosis alcohol, maar ook aan de ontwenningsverschijnselen. Er is echter nog nooit iemand overleden aan een overdosis cannabis. Alleen al in de VS zijn er dagelijks zes sterfgevallen door alcoholvergiftiging, volgens de Centers for Disease Control and Prevention.

Drinken kan leiden tot alcoholische leverziekte en dat kan vervolgens uitmonden in kanker. Proberen te stoppen met drinken, kan ook gevaarlijk zijn. De ontwenningsverschijnselen van alcohol zijn ernstig. Indien niet correct wordt gehandeld, kan het lichaamssysteem instorten, met mogelijk fatale gevolgen. Aan cannabis kleven geen negatieve lange termijn effecten, maar er is minder onderzoek naar gedaan dan naar alcohol.

Een andere belangrijke factor is dat alcohol geen echte medicinale toepassingen heeft. Hoewel wordt beweerd dat matige drinkers genieten van gezondheidsvoordelen, is dit niet klinisch bewezen. Cannabis creëert echter een geheel nieuwe industrie in de medische wereld. De medicinale toepassingen zijn talrijk en het wordt al succesvol gebruikt voor de behandeling van verschillende aandoeningen.

Bij het analyseren van de informatie die reeds verzameld is, zien we een trend. Ondanks de meer wijdverspreide legaliteit van alcohol in tegenstelling tot cannabis, is het laatste zonder twijfel veiliger.

Cannabis joint

WAAROM CANNABIS BETER IS

Om te beginnen, is er niet sprake van een kater. Als je ultra-stoned wordt, kun je soms eindigen met een soort "green-out". Maar dit is zeker niet genoeg om de volgende dag van invloed te zijn op je productiviteit, stemming of welzijn. Het is duidelijk dat hetzelfde niet van alcohol kan worden gezegd. Dit is waarschijnlijk ook de reden waarom chronische cannabisgebruikers vaak beter functioneren dan frequente alcoholgebruikers.

Ook worden er geen black-outs geassocieerd met cannabis gebruik, hoewel het verlies van het kortetermijngeheugen wel een bekend effect is. Maar je vergeet simpelweg waarom je ook alweer naar de koelkast liep en bent geen hele nachten kwijt. Als je een avondje flink stoned geworden bent, word je de volgende ochtend gewoon met een goed gevoel wakker. Je denkt nooit: "Oh nee, wat heb ik gisteravond gedaan?" Je denkt wel: "Wat een geweldige avond heb ik gehad." Misschien word je wakker naast je partner en herinner je je de geweldige seks van die nacht. Want dat is ook een geweldig voordeel van cannabis: het kan de geslachtsgemeenschap verbeteren![1]

Alcohol werkt niet op dezelfde manier. Je bent meer bezig met misselijkheid en duizeligheid dan met wat je daadwerkelijk aan het doen bent. In 2016 publiceerde de New York-universiteit een paper[2] waarin werd uitgezocht wat de invloed van cannabis en alcohol is op de seksuele ervaring. Het onderzoeksteam concludeerde dat cannabis sensaties verbetert, waardoor de activiteit prettiger wordt, terwijl alcohol het lichaam verdooft. In 2017 is er ook een onderzoek van Stanford gepubliceerd. Hierin valt te lezen dat stoners 20% meer seks hebben dan niet rokers. Hieruit kan worden opgemaakt dat blowers meer en betere geslachtsgemeenschap hebben. 

Nu snap je waarom we fanatieke stoners zijn. Alcohol is niet voor iedereen en ook niet voor elke situatie. Alleen jij kunt beoordelen wat het beste voor je is. Rook en drink verantwoordelijk en je hebt zeker een leuke tijd.

Helthy cannabis

External Resources:
  1. A Qualitative Investigation Comparing Psychosocial and Physical Sexual Experiences Related to Alcohol and Marijuana Use among Adults | SpringerLink https://link.springer.com
  2. Regular marijuana use linked to more sex | News Center | Stanford Medicine http://med.stanford.edu
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.