By Luke Sumpter


Wiet en drank zijn als water en vuur. De twee middelen produceren heel andere effecten, en kunnen soms tot veel verdeeldheid leiden. Zo zijn er puristen die van het een genieten en het ander verafschuwen. Fans van wiet zijn vaak dol op het introspectieve effect ervan, wat ideaal is als je het alleen of met een kleine groep vrienden gebruikt. Drinkers genieten daarentegen van het extra zelfvertrouwen dat bier, wijn of sterke drank biedt, het liefst in een levendige bar of kroeg.

Uiteraard zijn er ook altijd mensen die de kloof tussen alcohol en wiet willen overbruggen. Sommigen belanden daarbij in het ravijn en ervaren misselijkheid en black-outs. Anderen genieten echter van het beste van beide werelden en hebben de kunst van het crossfaden onder de knie gekregen.

Hieronder ontdek je alles wat je moet weten als je high wilt worden en alcohol wilt drinken. Je leest hoe alcohol het effect van wiet versterkt, in welke volgorde je de twee kunt gebruiken en hoe je met een negatieve reactie op deze controversiële combi omgaat.

Wat is crossfading?

Het woord 'crossfading' beschrijft de overlappende effecten van het gebruik van meerdere stoffen op hetzelfde moment. Het verwijst soms naar de combinatie van andere drugs, maar wordt vooral gebruikt als het om alcohol en wiet gaat. De kans is groot dat je deze bewustzijnstoestand al eens hebt ervaren, of misschien ken je iemand die het weleens heeft gedaan.

Maar waarom zou je crossfading overwegen? Zijn de effecten van drank en wiet op zich niet genoeg om plezier te hebben? Nou, drank versterkt de bedwelmende effecten van wiet enorm. Het helpt ook om de remmingen en het zelfbewustzijn te verminderen. Toch vereist crossfading een voorzichtige aanpak. Als je namelijk te veel gebruikt van een bepaalde stof, ook al is het een klein beetje, eindigt je avond al snel in een ramp, voordat deze goed en wel begonnen is!

In het tijdschrift Cannabis is in 2018 een interessante enquête hierover gepubliceerd. Men vroeg aan 807 jongvolwassenen hoe ze dachten over crossfading en wat hun ervaringen ermee waren[1]. Dit is natuurlijk een kleine groep in vergelijking met het aantal mensen dat het daadwerkelijk doet, maar deze paper helpt wel beter te begrijpen hoe mensen op crossfading reageren.

In totaal associeerde slechts 43% van de deelnemers het woord 'crossfading' specifiek met alcohol en wiet. 60% had er daarbij geen interesse in. 5% wilde er wel graag mee experimenteren. Velen beschouwden crossfading ook als iets wat je beter kunt vermijden: 33% was van mening dat het riskant was. Slechts 5% beschouwde het als een risicoarme manier om high te worden.

Wat is crossfading?

De wetenschap achter crossfading

Het is geen geheim dat mensen het vaak lastig krijgen als ze drank met grote trekken van een bong of vaporizer combineren. Maar waarom lopen zaken zo vaak uit de hand met crossfading? Wat is er precies onverenigbaar als het om drank en wiet gaat? Gelukkig hebben wetenschappers van de American Association for Clinical Chemistry de tijd genomen om dit uit te zoeken.

Het team ging op zoek naar de interactie tussen alcohol en wiet[2] naar aanleiding van bevindingen die aantoonden dat de twee vaak werden aangetroffen bij mensen die bij verkeersongelukken betrokken waren. Volgens de onderzoekers lijkt het erop dat drinken tijdens het vapen het THC-niveau, evenals de metaboliet 11-hydroxy-THC, in de bloedbaan verhoogt. 11-hydroxy-THC is een nog krachtigere vorm van delta-9-THC. Een hoger niveau hiervan kan de bedwelmende effecten dan ook behoorlijk versterken.

De onderzoekers rekruteerden voor hun onderzoek negentien volwassen deelnemers. Deze mensen ontvingen een placebo of een kleine hoeveelheid alcohol. Daarna gebruikten ze ofwel 500mg placebo, ofwel milde wiet of heel sterke wiet met een vaporizer. De onderzoekers namen vervolgens bloedmonsters af, waarna ze ontdekten dat de aanwezigheid van alcohol de hoeveelheid THC en 11-hydroxy-THC in het bloed aanzienlijk verhoogde.

Bij deze studie bevatte de 'sterke wiet' een THC-gehalte van 6,7%. De meeste moderne strains bevatten echter wel drie keer zoveel. Combineer dit met een aantal shotjes of biertjes en het is geen wonder dat veel mensen met crossfading in de problemen komen!

Het is dus wel duidelijk dat sommige mensen een slechte (soms gevaarlijke) ervaring hiermee hebben. Toch betekent dit niet dat het niet mogelijk is om alcohol samen met wiet te gebruiken. Als je het goed doet, biedt crossfading een buzz die met de stoffen op zich simpelweg onmogelijk is. De sensatie brengt je in een gezellige stemming en biedt uitkomst in sociale gelegenheden. Hieronder ontdek je hoe je effectief kunt crossfaden, zonder vriendjes met het toilet te maken.

Hoe moet je crossfaden?

Als je succesvol wilt crossfaden, moet je eerst een plan van aanpak bedenken en grenzen voor jezelf stellen. Veel mensen worden slachtoffer van oncomfortabele bijwerkingen doordat ze te dronken zijn om een rationele beslissing over de dosering en het tempo te nemen.

Wanneer je je bewust bent van wat je gaat doen voordat je het doet, minimaliseer je de kans op een rampzalige uitkomst. Leg jezelf op verstandig te zijn en besluit in welke volgorde je de twee wilt gebruiken. De opties zijn simpel: drink eerst of rook eerst. Laten we eens dieper op beide ingaan.

  • Starten met alcohol

Als je alcohol drinkt voordat je wiet rookt, kun je het effect van de THC en de metabolieten ervan aanzienlijk uitvergroten. Wanneer je voor deze volgorde kiest, beoordeel je gevoel dan per trekje. Wacht enkele minuten en leg die joint weg als je het gewenste effect voelt. Drink ook niet te veel voordat je rookt. Een overvloedige hoeveelheid alcohol zorgt namelijk vaak dat je overmoedig wordt. En voor je het weet, gooi je je plan van aanpak dan overboord en zie je je avondeten voor de tweede keer!

  • Starten met het roken van wiet

Interessant genoeg hebben wetenschappers achterhaald wat er gebeurt als je eerst met wiet begint. In 1992 werd onderzoek[3] uitgevoerd waarbij vijftien proefpersonen eerst alcohol dronken. Daarna ontvingen ze ofwel een placebo, ofwel wiet in een hoge of lage dosering.

De wetenschappers ontdekten dat wiet mogelijk de biologische beschikbaarheid van ethanol verandert en de opkomst van het effect ervan mogelijk vertraagt. Dit kan helpen voorkomen dat je de effecten van crossfaden te snel voelt. Toch maakt dit het ook gemakkelijker om door te drinken, zonder te beseffen hoe dronken je daadwerkelijk bent. Het is dan al snel te laat. Als je er dus voor kiest om wiet te roken voordat je drinkt, doe het dan rustig aan. Wacht eventjes voordat je nog een drankje neemt!

Starten met het roken van wiet

Kun je met edibles crossfaden?

Het antwoord op deze vraag is niet zozeer of het kan, maar eerder: zou je dat nu wel doen? Natuurlijk ben je zelf de baas over je lijf. Maar als je een edible oppeuzelt en doorspoelt met een paar glazen bier, hoef je waarschijnlijk niet op een prettige ervaring te rekenen. Als je wiet eet, zet je lever het namelijk in 11-hydroxy-THC om. En, zoals vermeld, is deze verbinding veel sterker dan delta-9-THC.

Het duurt dan wel langer voordat het effect van edibles opkomt, maar dat effect is wel veel krachtiger in vergelijking met het roken van wiet. De toevoeging van alcohol verhoogt de circulerende hoeveelheden 11-hydroxy-THC, wat tot een nog extremere ervaring leidt.

Sommige gebruikers van wiet ervaren bijwerkingen met edibles. Denk aan misselijkheid en irritatie. De drank haalt wellicht de scherpe randjes hiervan af, maar zal je maag niet kalmeren. Kortom: we raden het af tegelijkertijd edibles en alcohol te gebruiken.

Welke alcohol moet je kiezen?

Het maakt eigenlijk niet zoveel uit welke alcoholische versnapering je kiest. Het is belangrijker dat je je op de hoeveelheid richt. Drink dus niet te veel.

Toch kun je je ervaring wel verbeteren als je je drankje met zorg kiest. Daarbij hangt veel van je persoonlijke voorkeuren af. Drink je graag een biertje? Waarom kies je dan niet voor een heerlijke IPA met veel terpenen, in combinatie met goede wiet? Is wijn jouw ding? Misschien is het dan fijn om gekoelde witte wijn met ijs-gekoelde hijsjes van een bong te combineren. Houd er wel rekening mee dat als je kiest voor sterke drank, je veel minder nodig hebt om hetzelfde niveau te bereiken.

Wat te doen bij een slechte reactie op crossfading?

Crossfading kan een prettige sensatie zijn als je het goed doet. Maar als de balans doorslaat, kun je een negatieve reactie ervaren. Tekenen dat je te ver gegaan bent, komen overeen met die van een green out, aangevuld door de vervelende bijwerkingen van de alcohol. Je kunt de volgende klachten ervaren:

Maar wat moet je doen als dit gebeurt? Nou, allereerst vererger je de situatie alleen maar als je aan de paniek toegeeft. Richt je dus allereerst op je ademhaling, waarbij je buik opzet. Adem in door je neus, houd je adem een paar seconden vast en adem langzaam door je mond weer uit.

Zoek nu een comfortabel plekje. Stap uit de chaos en herrie van het feestje en probeer te gaan liggen totdat de gevoelens verdwijnen. Voel je je echt niet lekker en erg slaperig? Vraag dan of een vriend op je wil letten om te verzekeren dat je tijdens het liggen niet stikt. Probeer ook je bloed en maaginhoud wat te verdunnen door veel water te drinken. Verhoog daarnaast je bloedsuikerspiegel door wat te eten, als dat lukt.

Verantwoordelijk crossfaden

Crossfading gaat vaker fout dan zou moeten. Natuurlijk gaan we op feestjes en tijdens andere sociale gebeurtenissen allemaal weleens te ver. Maar als je crossfading wilt proberen, moet je echt onthouden dat matiging niet alleen belangrijk is, maar dat dit ook voorkomt dat je een mogelijk prettige ervaring ruïneert.

Bepaal voor het drinken en roken je grenzen en houd deze bewust laag. Het is beter om een subtiele buzz te ervaren dan de avond misselijk door te brengen! Crossfaden met een vriend kan ook uitkomst bieden. Je kunt dan op elkaar letten en zorgen dat jullie niet te ver gaan. Succes en veel plezier!

External Resources:
  1. Cross-faded: Young Adults’ Language of Being Simultaneously Drunk and High https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Any dose of alcohol combined with cannabis significantly increases levels of THC in blood https://www.sciencedaily.com
  3. Marihuana attenuates the rise in plasma ethanol levels in human subjects - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.