Gebruik deze handleiding om THC uit je lichaam te krijgen!

Inhoud:

Goed nieuws! Je hebt zojuist je droombaan gevonden. Er is echter wel een addertje onder het gras: voor de baan geldt een zero tolerance drugsbeleid. Neem je hiervoor afscheid van je wiet? We snappen best dat dit ondraaglijk of zelf onmogelijk is. Er zijn talloze reden waarom mensen cannabis gebruiken. Ook wij geven graag joints door en zijn wel de laatsten die je zouden veroordelen.

Je besluit er het beste van te maken en gewoon te blijven gebruiken. Maar dan... een drugstest. Oeps. Wat nu!? Lees door en ontdek hoe je THC uit je lichaam krijgt.

HOELANG BLIJFT WIET IN JE LICHAAM?

Hoelang wiet in je systeem blijft, heeft veel te maken met hoe jouw lichaam werkt en je gewoonten. Iedereen is anders. Toch is cannabis bij ons allemaal vaak waarneembaar in vloeistoffen, zoals urine en speeksel. De tijdsduur varieert daarbij van één tot dertig dagen na het laatste gebruik. In je haar is het mogelijk zelfs maanden detecteerbaar.

THC wordt verwerkt door de lever. Hier wordt het afgebroken tot ruim tachtig metabolieten. Uiteindelijk worden de THC en de metabolieten uitgescheiden uit je systeem. Veel van deze metabolieten blijven echter langer in je lichaam aanwezig dan de THC zelf. De meeste drugstesten zijn ontworpen om bepaalde metabolieten op te sporen, zoals THC-COOH.

THC Metabolism and Storage

WELKE FACTOREN BEÏNVLOEDEN DE OMZETSNELHEID VAN THC?

Maar hoelang duurt het nu eigenlijk voordat alle wietrestjes je lichaam hebben verlaten? Dit hangt af van diverse factoren, waaronder:

• Hoeveel/hoe frequent je wiet gebruikt
• Hoeveel lichaamsvet je hebt/de stofwisseling
• Hoe gevoelig de drugstest is/het type drugstest

DOSIS EN FREQUENTIE VAN GEBRUIK

De hoeveelheid wiet die je gebruikt (en de frequentie) is waarschijnlijk de belangrijkste factor. Hierbij geldt: hoe meer cannabis je consumeert, hoe meer metabolieten door je lichaam zwerven. Oraal gebruikte wiet, zoals edibles, blijven vaak ook langer hangen dan gerookte toppen.

De consumptieregels gelden voor zowel individuele doses als langdurige gewoonten. Je lichaam heeft meer tijd nodig om twee gram wiet te verwerken dan één gram. Krachtigere wiet blijft ook langer hangen. Als je incidenteel gebruikt, verwerkt je lichaam de THC sneller. Als je dus vaak cannabis consumeert, moet je je gebruik wellicht langer staken voordat je een drugstest kunt doorstaan.

LICHAAMSVET EN ALGEHELE STOFWISSELING

THC is dus langer waarneembaar bij regelmatige gebruikers. Dit komt omdat THC-metabolieten worden opgeslagen in vetcellen (ze zijn in vet oplosbaar). Iemand met minder lichaamsvet slaat dus minder van deze moleculen op; mensen met meer vet meer. Daarom speelt het geslacht vaak ook een rol. Over het algemeen hebben vrouwen meer lichaamsvet dan mannen. Zij zetten cannabinoïden dan ook vaak trager om.

Ook de algehele stofwisseling van een persoon speelt een grote rol. Sommige mensen verbranden al zittend calorieën; anderen worstelen met afvallen, hoe actief ze ook zijn. Iemand met een snelle stofwisseling verwerkt de cannabinoïde-metabolieten sneller. Ben je van plan te sporten voor een drugstest? Weet dan wel dat het verbrande vet soms meer THC-metabolieten afgeeft in je systeem, wat leidt tot een tijdelijke piek.

GEVOELIGHEID VAN DRUGSTESTS

Drugstesten (urine, haar, speeksel, bloed) kennen diverse detectielimieten. In verschillende testen, zoals haar- en urinetesten, meet men de THC-metaboliet THC-COOH. Een bloedonderzoek test echter op het THC-gehalte zelf. Van alle standaard testmethoden is de urinetest het gangbaarst[1]. Een drugstest op de werkvloer test dus bijna altijd je urine.

Met testgevoeligheid bedoelen we de drempelconcentratie van THC of de metabolieten. Komt een test boven deze drempel, dan is de uitslag positief. De limiet voor de meeste urinetesten ligt op 50ng/ml THC-COOH. Het is echter ook mogelijk dat de drempel op 15ng/ml ligt. Hoe lager de detectielimiet, hoe gevoeliger de test.

DRUGSTESTEN EN DETECTIETIJDEN

Volgens onderzoek geven de data hieronder de meest voorkomende detectietijden bij verschillende drugstesten weer. Houd er rekening mee dat dit kan variëren, afhankelijk van je fysiologie en gewoonten.

URINETESTEN

De detectietijd wat betreft de waarneembaarheid van wiet en de metabolieten ervan in urine[2] varieert. Dit hangt af van hoe regelmatig je gebruikt:

Incidentele gebruiker (één tot driemaal per week): drie dagen
Gematigde gebruiker (viermaal per week): 5–7 dagen
Regelmatige gebruiker (dagelijks): 10–15 dagen
Zeer regelmatige gebruiker (meerdere malen per dag): 30+ dagen

De drempel voor deze test bedraagt vaak de standaard 50ng/ml.

Preparing for the test

SPEEKSELTESTEN

In sommige landen waar wiet legaal is, kun je te maken krijgen met een speekseltest als je deelneemt aan het verkeer. Dit is bedoeld om rijden onder invloed vast te stellen. Volgens een wetenschappelijke[3] review kan cannabis doorgaans in speeksel worden opgespoord gedurende:

Incidentele gebruiker: 1-3 dagen
Regelmatige gebruiker: tot wel 29 dagen

BLOEDTESTEN

Een bloedtest is relatief duur en ingrijpend. Daarom is deze methode minder gebruikelijk dan de andere testmethoden. Bloedtesten worden soms wel gebruikt in klinische omgevingen of noodgevallen. In tegenstelling tot urinetesten, die metabolieten opsporen, zoekt men met een bloedtest naar de aanwezigheid van THC. THC is bijna onmiddellijk na het inhaleren van wiet zichtbaar in het bloed. Daarom zijn bloedtesten ideaal om recent drugsgebruik op te sporen.

Uit onderzoek blijkt[4] dat wiet ongeveer 1-2 dagen waarneembaar is in het bloed. In bepaalde gevallen is dit echter 25 dagen. Zwaar, regelmatig cannabisgebruik verlengt de detectietijd.

HAARTESTEN

Na het gebruik van wiet bereikt THC de haarzakjes via kleine bloedvaten. Resthoeveelheden kunnen tot wel negentig dagen in je haar worden gedetecteerd. Dit is in 2015 in onderzoek[5] bevestigd. Over het algemeen is cannabisgebruik drie maanden lang waarneembaar in een haarlok van 4cm vanaf de hoofdhuid (haar groeit met een snelheid van ongeveer 1,2–1,5cm per maand).

Moet je een haartest ondergaan? Dan neemt men ongeveer honderd haren uit de kruin van je hoofd. Je haar wassen, verven of stylen met producten heeft geen invloed op de nauwkeurigheid van de test.

Dilute your urine

HOE KRIJG JE THC UIT JE SYSTEEM?

Oké, er hangt een drugstest boven je hoofd en je voelt je ongemakkelijk. Laat je echter niet ontmoedigen! Zo kun je proberen de test te doorstaan:

STAAK DE CONSUMPTIE VAN CANNABIS

Dit klinkt logisch, maar als er een drugstest boven je hoofd hangt, moet je allereerst stoppen met het gebruik van wiet. Het doel is om zoveel mogelijk van alle resten THC of de metabolieten af te komen. Hoe langer je het roken voor de test staakt, hoe waarschijnlijker het is dat je slaagt. Afhankelijk van de test en je rookgewoonten, moet je wellicht een langere pauze inlassen.

DRINK VEEL WATER

Ook gaat er niets boven water. Uiteraard is dit vooral effectief als je een urinetest moet ondergaan. Gelukkig is dat ook de meest gebruikte test.

Om je lichaam te reinigen, moet je 24-48 uur voor de test zoveel mogelijk proberen te plassen. Drink ook genoeg op de dag van de drugstest. Het doel hier is het verdunnen van je urine, waardoor het lastiger wordt resterende metabolieten te ontdekken.

Ga echter niet te ver. Als je teveel water drinkt, is het resultaat een opvallend verdund monster. Dit leidt mogelijk tot een nieuwe test of verdenking. Je moet genoeg water drinken, maar niet zoveel dat het opvalt. Dit is inderdaad best ingewikkeld.

GEBRUIK ZINK

In 2011 is in een studie[6] ontdekt dat zink urine op een effectieve manier beïnvloedt, wat kan leiden tot een vals negatief testresultaat. Onderzoek suggereert dat oraal gebruik van zinksupplementen na licht cannabisgebruik de detectie van THC-metabolieten in de urine tot wel 12-18 uur kan verstoren.

Zinksupplementen zijn zonder recept verkrijgbaar bij de drogist. Als je dus een drugstest moet ondergaan of wat extra zekerheid nodig hebt, probeer dan eens vitamines. Raadpleeg wel eerst je huisarts of apotheek als je medicatie gebruikt.

DETOXDRANKJES

Wil je een stap verder gaan dan water drinken? Probeer dan een detoxdrankje. Deze drankjes zouden de aanwezigheid van THC en de metabolieten ervan verdrijven of maskeren. Velen bevatten ook diuretica, zodat je vaker moet plassen.

Detoxproducten zijn soms behoorlijk aan de prijs. Als je een beperkt budget hebt, richt je dan op simpele detoxdrankjes, zoals koffie of cranberrysap.

Detox Diet For Get THC Out Of Your Body

ACTIEVE KOOL

Actieve kool is een andere manier om je lichaam voor te bereiden op een drugstest. De medische wereld gebruikt dit regelmatig bij de behandeling van overdoses. Het bindt zich namelijk aan diverse stoffen en helpt het lichaam deze uit te scheiden. Dit komt omdat de moleculen van actieve kool een negatieve elektrische lading hebben; ze binden zich met positief geladen moleculen van verschillende medicijnen/drugs en vangen ze.

Dit bindingsproces werkt ook met THC-metabolieten. THC-metabolieten circuleren vele malen door je lichaam, wat de "enterohepatische recirculatie" wordt genoemd. Ze gaan van je bloed, naar je lever, naar je gal en naar je darmen, waarna ze opnieuw in de bloedbaan terechtkomen. Deze cyclus herhaalt zich en telkens wordt een deel van de metabolieten uitgescheiden als afvalstoffen. Uiteindelijk, na diverse cycli, zijn alle metabolieten uit je systeem.

Onderzoek[7] toont aan dat actieve kool zich bindt aan metabolieten als THC-COOH en THC-COO-glucuronide, wat de resorptie ervan in de bloedbaan voorkomt en de uitscheiding versnelt. Dit betekent dat actieve kool mogelijk kan helpen om een drugstest te doorstaan.

HOE KRIJG JE ACTIEVE KOOL BINNEN?

Maar wat is nu de beste manier om actieve kool binnen te krijgen? Dankzij de zuiverende eigenschappen ervan is actieve kool inmiddels populair als aanvulling op cosmetica, gezondheidsproducten en zelfs voedsel. De simpelste manier om het te gebruiken, is middels een capsule. Laten we echter eerlijk zijn; het is leuker om zelf wat te kokkerellen! Hieronder vind je daarom een recept voor houtskoolbrood. Hiermee bak je een uniek, zwart brood, dat er geweldig uitziet en verrukkelijk smaakt.

Wees wel voorzichtig met het innemen van actieve kool. Mogelijk verstoort het namelijk de opname van medicijnen en vitamines. Als je je zorgen maakt of medicatie gebruikt, overleg dan eerst met je huisarts of apotheek.

RECEPT VOOR HOUTSKOOLBROOD

Dit gotische deeg verandert elke boterham in een gespreksonderwerp.

INGREDIËNTEN

• 240g witte bloem
• 7g gedroogde gist
• 50g basterdsuiker
• ½ theelepel zout
• 2 theelepels geactiveerd koolpoeder
• 140ml warm water
• 30g boter

OVERIGE BENODIGDHEDEN

• Grote schaal
• Snijplank/broodplank
• Broodvorm
• Theedoek
• Braadslede
• Houten pollepel

WERKWIJZE

1. Verwarm de oven voor op 200°C. Doe de bloem, gist, suiker, het zout en het koolpoeder in een grote schaal en meng goed.

2. Voeg water toe en maak een mooi deeg van de mix.

3. Strooi wat bloem over de broodplank en kneed het deeg. Voeg nu steeds een klein stukje boter toe. Kneed tot de boter is opgelost en je een zacht en rekbaar deeg hebt.

4. Doe het deeg in een ingevette broodvorm. Bedek het brood met een vochtige theedoek. Zet de broodvorm in de braadslede en giet hier kokend water in. Plaats het geheel in de oven. Na dertig minuten voeg je meer kokend water toe.

5. Zodra er nogmaals dertig minuten verstreken zijn (de baktijd bedraagt dus een uur in totaal), haal je voorzichtig de braadslede uit de oven. Haal het brood uit de braadslede en zet het nogmaals vijftien minuten in de oven.

6. Haal het brood uit de oven en laat het afkoelen.

Charcoal Bread

CONCLUSIE: THC UIT JE LICHAAM KRIJGEN

Hier is een kort overzicht van de besproken punten:

De lever zet THC om in metabolieten als THC-COOH; de meeste drugstesten zoeken naar deze verbinding.
De detectietijd verschilt per drugstest. Dit hangt ook af van je lichaamsvet, stofwisseling en hoeveel/hoe vaak je wiet gebruikt.
Urinetesten zijn verreweg het populairst, vooral onder werkgevers.
Als er een drugstest gepland staat, moet je onmiddellijk stoppen met je cannabisgebruik.
Drink veel water (maar niet teveel!). Zo versnel je de uitscheiding van THC of maskeer je de aanwezigheid ervan.
Andere opties: zink, detoxdrankjes en actieve kool.

Uiteindelijk bestaat er geen onfeilbare formule om THC snel uit je lichaam te krijgen. Er zijn gewoon te veel variabelen die meespelen. Dat betekent echter niet dat je machteloos bent. Onderzoek toont aan dat de hierboven besproken manieren mogelijk helpen het proces te versnellen. Met deze kennis in handen en een beetje geluk, kun je gewoon van je high genieten in je vrije tijd en hoeft niemand iets te weten. Want, laten we eerlijk zijn, je gebruik gaat niemand wat aan.

External Resources:
  1. OBJECTIVE TESTING – URINE AND OTHER DRUG TESTS https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. DEFINE_ME https://www.mayoclinicproceedings.org
  3. Current Knowledge on Cannabinoids in Oral Fluid https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  4. Detection times of drugs of abuse in blood, urine, and oral fluid. | Semantic Scholar https://pdfs.semanticscholar.org
  5. Hair Drug Testing Results and Self-reported Drug Use among Primary Care Patients with Moderate-risk Illicit Drug Use https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  6. Zinc Reduces the Detection of Cocaine, Methamphetamine, and THC by ELISA Urine Testing - PubMed https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  7. An in vitro experiment on the interaction of charcoal or wheat bran with 11-nor-9-carboxy-Δ 9 -tetrahydrocannabinol and its glucuronide | SpringerLink https://link.springer.com
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.