By Luke Sumpter Reviewed by: Gloria Payá

Gebruik deze handleiding om THC uit je lichaam te krijgen!


Goed nieuws! Je hebt zojuist je droombaan gevonden. Er is echter wel een addertje onder het gras: voor de baan geldt een zero tolerance drugsbeleid. Neem je hiervoor afscheid van je wiet? We snappen best dat dit ondraaglijk of zelf onmogelijk is. Er zijn talloze reden waarom mensen cannabis gebruiken. Ook wij geven graag joints door en zijn wel de laatsten die je zouden veroordelen.

Je besluit er het beste van te maken en gewoon te blijven gebruiken. Maar dan... een drugstest. Oeps. Wat nu!? Lees door en ontdek hoe je THC uit je lichaam krijgt.

Hoelang blijft wiet in je lichaam?

Hoelang wiet in je systeem blijft, heeft veel te maken met hoe jouw lichaam werkt en je gewoonten. Iedereen is anders.

Cannabis bij ons allemaal vaak waarneembaar in vloeistoffen, zoals urine en speeksel. De tijdsduur varieert daarbij van één tot dertig dagen na het laatste gebruik. In je haar is het mogelijk zelfs maanden detecteerbaar.

THC wordt verwerkt door de lever. Hier wordt het afgebroken tot ruim tachtig metabolieten. Uiteindelijk worden de THC en de metabolieten uitgescheiden uit je systeem. Veel van deze metabolieten blijven echter langer in je lichaam aanwezig dan de THC zelf. De meeste drugstesten zijn ontworpen om bepaalde metabolieten op te sporen, zoals THC-COOH.

Hoelang blijft wiet in je lichaam?

Factoren die beïnvloeden hoe snel je THC metaboliseert

Sterkte van de wiet die je gebruikt Je genen
Hoeveel/hoe vaak je wiet gebruikt Je hoeveelheid lichaamsvet en stofwisseling
Het type drugtest dat gebruikt wordt en de gevoeligheid ervan Hoe vaak en intensief je beweegt
Je hydratatieniveau
 • Sterkte van de wiet die je gebruikt

Wietsoorten worden almaar sterker. Tegenwoordig kunnen cultivars een THC-gehalte van wel 30% of meer bevatten. Met deze variëteiten komen er veel hogere concentraties THC in je bloedbaan en lichaamsweefsels terecht. Hierdoor word je niet alleen van je sokken geblazen, maar blijven er ook sporen van THC en THC-metabolieten in je lichaam achter.

 • Je genen

Je genen spelen ook een grote rol bij hoe snel je lichaam cannabinoïden als THC afbreekt. Cytochroom P450-enzymen in de lever zijn onder andere bij het afbreken van THC betrokken. Maar door de genetische variabiliteit van onze genen hebben deze enzymen bij iedereen een ander tempo. Sommige mensen zetten THC dus sneller om dan anderen.

 • Dosis en frequentie van gebruik

De hoeveelheid wiet die je gebruikt (en de frequentie) is waarschijnlijk de belangrijkste factor. Hierbij geldt: hoe meer cannabis je consumeert, hoe meer metabolieten door je lichaam zwerven. Oraal gebruikte wiet, zoals edibles, blijven vaak ook langer hangen dan gerookte toppen.

De consumptieregels gelden voor zowel individuele doses als langdurige gewoonten. Je lichaam heeft meer tijd nodig om twee gram wiet te verwerken dan één gram. Krachtigere wiet blijft ook langer hangen. Als je incidenteel gebruikt, verwerkt je lichaam de THC sneller. Als je dus vaak cannabis consumeert, moet je je gebruik wellicht langer staken voordat je een drugstest kunt doorstaan.

 • Lichaamsvet en algehele stofwisseling

THC is dus langer waarneembaar bij regelmatige gebruikers. Dit komt omdat THC-metabolieten worden opgeslagen in vetcellen (ze zijn in vet oplosbaar). Iemand met minder lichaamsvet slaat dus minder van deze moleculen op; mensen met meer vet meer. Daarom speelt het geslacht vaak ook een rol. Over het algemeen hebben vrouwen meer lichaamsvet dan mannen. Zij zetten cannabinoïden dan ook vaak trager om.

Ook de algehele stofwisseling van een persoon speelt een grote rol. Sommige mensen verbranden al zittend calorieën; anderen worstelen met afvallen, hoe actief ze ook zijn. Iemand met een snelle stofwisseling verwerkt de cannabinoïde-metabolieten sneller. Ben je van plan te sporten voor een drugstest? Weet dan wel dat het verbrande vet soms meer THC-metabolieten afgeeft in je systeem, wat leidt tot een tijdelijke piek.

 • Gevoeligheid van drugstests

Drugstesten (urine, haar, speeksel, bloed) kennen diverse detectielimieten. In verschillende testen, zoals haar- en urinetesten, meet men de THC-metaboliet THC-COOH. Een bloedonderzoek test echter op het THC-gehalte zelf. Van alle standaard testmethoden is de urinetest het gangbaarst[1]. Een drugstest op de werkvloer test dus bijna altijd je urine.

Met testgevoeligheid bedoelen we de drempelconcentratie van THC of de metabolieten. Komt een test boven deze drempel, dan is de uitslag positief. De limiet voor de meeste urinetesten ligt op 50ng/ml THC-COOH. Het is echter ook mogelijk dat de drempel op 15ng/ml ligt. Hoe lager de detectielimiet, hoe gevoeliger de test.

Gevoeligheid van drugstests

Hoelang blijft wiet in het systeem van een sporter?

Sporters stimuleren hun stofwisseling voortdurend bij trainingen en wedstrijden. Maar biedt dit ook een voordeel als je THC uit je systeem wilt krijgen? Nou, dat ligt wat genuanceerd.

 • Beweging

Sporters zijn bijna altijd goed in vorm. Door intensieve beweging tijdens regelmatige trainingen blijven ze vaak goed op gewicht en kunnen ze de opbouw van lichaamsvet beperkt houden. Cannabinoïden als THC zijn lipofiel, wat betekent dat ze door vet opgenomen worden. Vandaar dat mensen bij het koken met wiet ook boter of kokosolie gebruiken.

Dat principe geldt ook voor het menselijk lichaam. THC wordt voor langere tijd in vetcellen opgeslagen. Beweging bevordert de afbraak van vet, waardoor je energie krijgt. Daarbij komt er ook weer THC in het bloed. Een aantal weken voordat je een test hebt genoeg bewegen, kan helpen om de THC uit je lichaam te krijgen.

Als je echter een paar dagen voor een test wiet gebruikt en op het laatste moment pas gaat sporten om je kans op een positief resultaat te beperken, kan dit juist averechts werken!

Het is dus verstandig om een paar weken voor een drugstest cannabis te vermijden, als je tenminste de mazzel hebt om de exacte datum te weten.

 • Hydratatie

Hydratatie is geen onbekend fenomeen voor sporters. Vloeistoffen en elektrolyten dragen namelijk bij aan de spierfunctie, de bloedsomloop en de bloeddruk. Maar hydratatie speelt ook een rol als je tijdens een drugstest niet positief wilt testen. Als het je niet lukt om je te onthouden van wiet en er waarschijnlijk sporen van THC in je bloed zitten, kan het binnenkrijgen van veel vocht helpen om de cannabinoïde te verdunnen en de kans op een positieve uitslag verlagen.

Hydratatie

Drugstesten en detectietijden

Volgens onderzoek geven de data hieronder de meest voorkomende detectietijden bij verschillende drugstesten weer. Houd er rekening mee dat dit kan variëren, afhankelijk van je fysiologie en gewoonten.

Urinetesten

De detectietijd wat betreft de waarneembaarheid van wiet en de metabolieten ervan in urine[2] varieert. Dit hangt af van hoe regelmatig je gebruikt:

Incidentele gebruiker (één tot driemaal per week): drie dagen
Gematigde gebruiker (viermaal per week): 5–7 dagen
- Regelmatige gebruiker (dagelijks): 10–15 dagen
- Zeer regelmatige gebruiker (meerdere malen per dag): 30+ dagen

De drempel voor deze test bedraagt vaak de standaard 50ng/ml.

Urinetesten

Speekseltesten

In sommige landen waar wiet legaal is, kun je te maken krijgen met een speekseltest als je deelneemt aan het verkeer. Dit is bedoeld om rijden onder invloed vast te stellen. Volgens een wetenschappelijke[3] review kan cannabis doorgaans in speeksel worden opgespoord gedurende:

Incidentele gebruiker: 1-3 dagen
Regelmatige gebruiker: tot wel 29 dagen

Speekseltesten

Bloedtesten

Een bloedtest is relatief duur en ingrijpend. Daarom is deze methode minder gebruikelijk dan de andere testmethoden. Bloedtesten worden soms wel gebruikt in klinische omgevingen of noodgevallen. In tegenstelling tot urinetesten, die metabolieten opsporen, zoekt men met een bloedtest naar de aanwezigheid van THC. THC is bijna onmiddellijk na het inhaleren van wiet zichtbaar in het bloed. Daarom zijn bloedtesten ideaal om recent drugsgebruik op te sporen.

Uit onderzoek blijkt[4] dat wiet ongeveer 1-2 dagen waarneembaar is in het bloed. In bepaalde gevallen is dit echter 25 dagen. Zwaar, regelmatig cannabisgebruik verlengt de detectietijd.

Bloedtesten

Haartesten

Na het gebruik van wiet bereikt THC de haarzakjes via kleine bloedvaten. Resthoeveelheden kunnen tot wel negentig dagen in je haar worden gedetecteerd. Dit is in 2015 in onderzoek[5] bevestigd. Over het algemeen is cannabisgebruik drie maanden lang waarneembaar in een haarlok van 4cm vanaf de hoofdhuid (haar groeit met een snelheid van ongeveer 1,2–1,5cm per maand).

Moet je een haartest ondergaan? Dan neemt men ongeveer honderd haren uit de kruin van je hoofd. Je haar wassen, verven of stylen met producten heeft geen invloed op de nauwkeurigheid van de test.

Haartesten

Hoe krijg je THC uit je systeem?

Oké, er hangt een drugstest boven je hoofd en je voelt je ongemakkelijk. Laat je echter niet ontmoedigen! Zo kun je proberen de test te doorstaan:

1. Staak de consumptie van cannabis

Dit klinkt logisch, maar als er een drugstest boven je hoofd hangt, moet je allereerst stoppen met het gebruik van wiet. Het doel is om zoveel mogelijk van alle resten THC of de metabolieten af te komen. Hoe langer je het roken voor de test staakt, hoe waarschijnlijker het is dat je slaagt. Afhankelijk van de test en je rookgewoonten, moet je wellicht een langere pauze inlassen.

Staak de consumptie van cannabis

2. Drink veel water

Ook gaat er niets boven water. Uiteraard is dit vooral effectief als je een urinetest moet ondergaan. Gelukkig is dat ook de meest gebruikte test.

Om je lichaam te reinigen, moet je 24-48 uur voor de test zoveel mogelijk proberen te plassen. Drink ook genoeg op de dag van de drugstest. Het doel hier is het verdunnen van je urine, waardoor het lastiger wordt resterende metabolieten te ontdekken.

Ga echter niet te ver. Als je teveel water drinkt, is het resultaat een opvallend verdund monster. Dit leidt mogelijk tot een nieuwe test of verdenking. Je moet genoeg water drinken, maar niet zoveel dat het opvalt. Dit is inderdaad best ingewikkeld.

Drink veel water

3. Gebruik zink

In 2011 is in een studie[6] ontdekt dat zink urine op een effectieve manier beïnvloedt, wat kan leiden tot een vals negatief testresultaat. Onderzoek suggereert dat oraal gebruik van zinksupplementen na licht cannabisgebruik de detectie van THC-metabolieten in de urine tot wel 12-18 uur kan verstoren.

Zinksupplementen zijn zonder recept verkrijgbaar bij de drogist. Als je dus een drugstest moet ondergaan of wat extra zekerheid nodig hebt, probeer dan eens vitamines. Raadpleeg wel eerst je huisarts of apotheek als je medicatie gebruikt.

Gebruik zink

4. Detox-drankjes

Wil je wat verder gaan dan louter water drinken? Probeer dan eens een detoxdrankje. Detox-drankjes stimuleren de hydratatie en dragen op lange termijn mogelijk bij aan het functioneren van ontgiftende organen.

Detox producten kunnen echter behoorlijk duur zijn. Als je er het geld niet voor hebt, kun je ook gewoon gaan voor detox-drankjes die je thuis zelf kunt maken, zoals koffie of cranberrysap.

Detoxdrankjes

5. Actieve kool

Actieve kool is een andere manier om je lichaam voor te bereiden op een drugstest. De medische wereld gebruikt dit regelmatig bij de behandeling van overdoses. Het bindt zich namelijk aan diverse stoffen en helpt het lichaam deze uit te scheiden. Dit komt omdat de moleculen van actieve kool een negatieve elektrische lading hebben; ze binden zich met positief geladen moleculen van verschillende medicijnen/drugs en vangen ze.

Dit bindingsproces werkt ook met THC-metabolieten. THC-metabolieten circuleren vele malen door je lichaam, wat de "enterohepatische recirculatie" wordt genoemd. Ze gaan van je bloed, naar je lever, naar je gal en naar je darmen, waarna ze opnieuw in de bloedbaan terechtkomen. Deze cyclus herhaalt zich en telkens wordt een deel van de metabolieten uitgescheiden als afvalstoffen. Uiteindelijk, na diverse cycli, zijn alle metabolieten uit je systeem.

Onderzoek[7] toont aan dat actieve kool zich bindt aan metabolieten als THC-COOH en THC-COO-glucuronide, wat de resorptie ervan in de bloedbaan voorkomt en de uitscheiding versnelt. Dit betekent dat actieve kool mogelijk kan helpen om een drugstest te doorstaan.

Actieve kool

Hoe krijg je actieve kool binnen?

Maar wat is nu de beste manier om actieve kool binnen te krijgen? Dankzij de zuiverende eigenschappen ervan is actieve kool inmiddels populair als aanvulling op cosmetica, gezondheidsproducten en zelfs voedsel. De simpelste manier om het te gebruiken, is middels een capsule. Laten we echter eerlijk zijn; het is leuker om zelf wat te kokkerellen! Hieronder vind je daarom een recept voor houtskoolbrood. Hiermee bak je een uniek, zwart brood, dat er geweldig uitziet en verrukkelijk smaakt.

Wees wel voorzichtig met het innemen van actieve kool. Mogelijk verstoort het namelijk de opname van medicijnen en vitamines. Als je je zorgen maakt of medicatie gebruikt, overleg dan eerst met je huisarts of apotheek.

Recept voor houtskoolbrood

Dit gotische deeg verandert elke boterham in een gespreksonderwerp.

Ingrediënten

240g witte bloem
7g gedroogde gist
50g basterdsuiker
½ theelepel zout
2 theelepels geactiveerd koolpoeder
140ml warm water
30g boter

Overige benodigheden

Grote schaal
Snijplank/broodplank
Broodvorm
Theedoek
Braadslede
Houten pollepel

External Resources:
 1. OBJECTIVE TESTING – URINE AND OTHER DRUG TESTS https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 2. DEFINE_ME https://www.mayoclinicproceedings.org
 3. Current Knowledge on Cannabinoids in Oral Fluid https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 4. Detection times of drugs of abuse in blood, urine, and oral fluid. | Semantic Scholar https://pdfs.semanticscholar.org
 5. Hair Drug Testing Results and Self-reported Drug Use among Primary Care Patients with Moderate-risk Illicit Drug Use https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 6. Zinc Reduces the Detection of Cocaine, Methamphetamine, and THC by ELISA Urine Testing - PubMed https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 7. An in vitro experiment on the interaction of charcoal or wheat bran with 11-nor-9-carboxy-Δ 9 -tetrahydrocannabinol and its glucuronide | SpringerLink https://link.springer.com
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.