By Luke Sumpter


Hoewel in sommige landen wiet gelegaliseerd is, lopen veel landen nog achter. Tijdens werkpauzes kun je vaak zonder problemen tabak roken en je mag vaak gerust alcohol drinken in je vrije tijd, maar op cannabis rust nog steeds een taboe.

Dit betekent dat veel zowel holistische als recreatieve wietgebruikers het risico lopen hun werk te verliezen als er tests worden uitgevoerd (vaak bij overheidsbanen en risicovolle beroepen). Ook worden mensen in het verkeer weleens op wietgebruik betrapt.

Maar hoe voorkom je dat je betrapt wordt op gebruik van THC? Wij geven je hier de antwoorden. Lees hieronder onze professionele tips en ontdek hoe je je liefde voor wiet kunt verbergen en de kans op een positief testresultaat verkleint.

Hoe Is het Testen op THC Geëvolueerd?

We beginnen met een geschiedenislesje. THC-testen hebben zich in de loop der jaren naast de toenemende populariteit van cannabis enorm ontwikkeld. In de jaren zestig was de technologie er nog niet om werknemers en automobilisten te testen op sporen van wiet in hun lichaam.

In het huidige tijdperk van smartphones en Tesla's kunnen werkgevers en politie werknemers en burgers echter snel en gemakkelijk testen. Cannabis is nog altijd een van de populairste geestverruimende middelen die er zijn, terwijl het ook in veel landen nog illegaal is.

Draconische wetgeving laat politie burgers vervolgen die de weg op gaan terwijl ze high zijn. Daarnaast testen bepaalde werkgevers hun werknemers nogal eens met het argument dat wiet roken buiten het werk het moreel en de productiviteit op de werkplek zou kunnen schaden.

Hoe Is het Testen op THC Geëvolueerd?

 • Testen op de Werkplek

Als je door het dolle heen bent omdat je net bent aangenomen voor een baan, kun je ineens overrompeld worden door de wens van je baas om een biochemisch kijkje in je persoonlijke leven te nemen. Ondanks dat je buiten werktijd naar hartenlust alcohol kunt consumeren, geldt dat helaas niet voor wiet.

Veel rokers beschouwen dit beleid als ronduit ongepast, maar dit soort praktijken komen in sommige landen helaas steeds vaker voor. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld werken veel bedrijven tegenwoordig met drugstestprogramma's.

Werkgevers testen doorgaans urinemonsters op sporen van drugs, waaronder THC. Metabolieten van de cannabinoïde kunnen weken of zelfs maanden na consumptie nog in de urine zitten (afhankelijk van de gebruiksfrequentie), en sommige bedrijven hanteren zelfs een onaangekondigd testbeleid om werknemers te verrassen.

Zelfs nu wiet op steeds meer plekken legaal is, voeren sommige bedrijven alsnog een zero tolerance beleid wat betreft wiet, ook in 'legale' staten. Andere organisaties beginnen THC-testen juist te schrappen.

 • Testen in het Verkeer

Autorijden met sporen van THC in je lichaam kan je in veel landen in de problemen brengen. Als je wordt verdacht van autorijden onder invloed van THC moet je langs de kant van de weg vaak een speekseltest ondergaan. Deze tests kunnen tot twaalf uur na gebruik (bij gemiddelde gebruikers) nog THC detecteren.

Bij zware wietgebruikers kan de test echter na maar liefst dertig uur nog een positief resultaat opleveren. Hierdoor is het risico op vervolging groot, ook als je niet eens high achter het stuur zat.

Hoe Verschillen THC-testen van Land tot Land?

THC-testen op de werkplek en in het verkeer variëren enorm van land tot land. In striktere landen, zoals het VK, komt het steeds vaker voor, terwijl het in de Verenigde Staten juist steeds minder plaatsvindt.

Hoe Verschillen THC-testen van Land tot Land?

Amerika

De Verenigde Staten zijn wereldwijd voorloper wat betreft de legalisatie van wiet. Hoewel cannabis volgens de federale overheid nog steeds een Schedule I-drug is, hebben 36 staten het op medische gronden gelegaliseerd. In 14 van deze 36 staten kun je wiet zelfs recreatief gebruiken.

Maar hoe heeft deze liberale houding THC-testen op het werk beïnvloed? Check hieronder enkele belangrijke voorbeelden.

 • Oregon

Drugstests zijn schaars in deze staat aan de westkust. Als een werkgever vermoedt dat een van zijn werknemers wiet gebruikt, kan hij geen drugstest opleggen. Het kan echter wel voorkomen dat werknemers met specifieke functies aan tests worden onderworpen. Een positief resultaat kan daarbij leiden tot disciplinaire maatregelen en zelfs ontslag.

De staatswet van Oregon bepaalt dat mensen die een functie bekleden waarvoor een commercieel rijbewijs vereist is, worden getest.

 • Nevada

Nevada is een van de meest libertaire staten van Amerika. Werknemers kunnen hier in hun vrije tijd in principe zonder problemen blowen. Naast dat Nevada een van de meest tolerante wapenwetten van het land heeft, heeft de staat na legalisatie van wiet ook alle THC-testen op de werkplek verboden.

Europa

Waar sommige Europese landen resoluut zijn met betrekking tot autorijden onder invloed van wiet en blowen buiten werktijd, zijn andere landen een stuk milder. Hier volgen enkele verschillen:

 • VK

Het Verenigd Koninkrijk heeft een beruchte, autoritaire reputatie wat cannabis betreft. Het kweken van een paar planten kan voor een gezagsgetrouwe burger al genoeg zijn om tot wel veertien jaar cel te krijgen.

Na de introductie van 'drugalyser'-speekseltests in 2015, die voornamelijk screenen op wiet en cocaïne, is het aantal gevallen van drugstesten in het verkeer drastisch toegenomen. Straffen voor een positief testresultaat zijn onder meer rijverboden, boetes tot £ 5000,-, maximaal één jaar gevangenisstraf en een strafblad.

Ondanks een toename van het aantal tests langs de weg, zijn THC-testen op de werkplek relatief zeldzaam. De meeste functies vereisen geen frequente screening op THC, afgezien van bepaalde functies in de transport- en bouwsector.

 • Nederland

Het komt vast niet als een verrassing dat in ons land, beroemd om zijn coffeeshops, werknemers bijna niet op THC worden getest. Tests in het verkeer komen echter wel steeds vaker voor.

Hoelang Blijft THC in Je Lichaam?

Bloed-, urine- en speekseltesten zijn de meest voorkomende manieren waarop werkgevers en wetshandhavers op THC screenen. Omdat de cannabinoïde de neiging heeft om gedurende verschillende perioden in verschillende delen van het lichaam te blijven zitten, kunnen sommige tests alleen kort nadat iemand THC heeft gebruikt een positief resultaat opleveren. Bij andere screeningsvormen daarentegen kunnen weken (of maanden) later nog sporen worden gevonden.

Hoelang Blijft THC in Je Lichaam?
 • Urine

Urinetesten kunnen lang nadat je high bent geweest nog THC detecteren. Incidentele gebruikers kunnen tussen de één en zeven dagen na het roken positief worden getest. Bij regelmatige blowers kan men tussen de zeven en dertig dagen na het roken nog THC opsporen.

 • Bloed

Bloedtesten worden op de werkplek zelden gebruikt, omdat ze de aanwezigheid van THC alleen kunnen detecteren gedurende een korte periode na het roken. Ze worden echter wel vaak gebruikt na verkeersongevallen en bij controles langs de weg.

THC is 1-2 dagen na het roken in het bloed nog detecteerbaar, hoewel chronische gebruikers tot wel 25 dagen na de laatste joint nog positief kunnen worden getest.

 • Speeksel

Speekseltesten zijn vergelijkbaar met bloedtesten, in de zin dat de THC niet heel lang detecteerbaar is. Bij incidentele gebruikers kunnen deze tests THC tot een paar uur na gebruik nog detecteren. Maar ook hier hebben reguliere blowers het moeilijker; THC kan drie dagen lang in het speeksel blijven zitten.

Een Fout-positieve Test

Een fout-positief resultaat betekent een positief testresultaat, terwijl de persoon in kwestie geen cannabis heeft gebruikt. Tests zijn nooit 100% nauwkeurig, en zelfs gebruik van ibuprofen heeft weleens tot positieve resultaten geleid.

Veel werkgevers omzeilen dit probleem door een positief resultaat nog een keer te testen. Als de eerste test een positief resultaat geeft, sturen ze het monster naar een laboratorium voor een nauwkeurigere test met een gaschromatograaf-massaspectrometer (GCMS).

Hoe Ga Je met THC-testen in het Verkeer Om?

Voor sommige gebruikers, vooral degenen die wiet holistisch gebruiken, is stoppen met blowen geen optie. We raden je sowieso af om high de weg op te gaan, maar sommige tests in het verkeer testen alsnog positief als je uren nadat je hebt gerookt pas achter het stuur bent gekropen.

Bekijk de onderstaande tips om te voorkomen dat je positief op THC test als je door de politie aan de kant van de weg wordt gezet.

 • Incidentele Wietgebruikers

Incidentele wietgebruikers lopen veel minder risico om betrapt te worden. Het THC-gehalte in je urine en speeksel verdwijnt snel als je wiet slechts sporadisch gebruikt. Komt dit je bekend voor, dan zal het volgende de kans verkleinen dat je op THC betrapt wordt.

Wacht een Paar Uur Voordat Je Gaat Rijden
Urine- en speekseltesten kunnen THC alleen binnen een paar uur na het roken van wiet detecteren. Stop dus gewoon een paar uur voordat je in de auto stapt met roken, en voorkom dat je de resterende tijd midden tussen de blowers zit.
Drink Veel Water
Drink veel water voordat je vertrekt. Dit verdunt je bloed, urine en speeksel en verkleint de hoeveelheid THC en zijn metabolieten.
 • Recreatieve Wietgebruikers

Ervaren chronische rokers hebben een zogenaamd opbouwprobleem als het gaat om THC-metabolieten. Ook als je een paar weken stopt met roken, kun je in theorie nog steeds een positief testresultaat krijgen. Gebruik de onderstaande technieken om het risico hierop te verkleinen.

Gebruik Kleaner
Spuit wat Kleaner in je mond voordat je de weg op gaat om eventuele restjes te verwijderen die op een monduitstrijkje kunnen verschijnen.

Hoe Ga Je met THC-testen op het Werk Om?

Terwijl tests in het verkeer meestal speeksel behelzen, worden bij testen op het werk vaak urinemonsters gebruikt. Maar maak je geen zorgen, zowel sporadische als hardcore rokers kunnen voorkomen dat ze op THC betrapt worden.

 • Incidentele Wietgebruikers

Naast het drinken van water de dag voor de test (maar niet te veel), raden we aan actief te blijven om het risico op een positief resultaat verder te verkleinen.

Lichaamsbeweging
Lichaamsbeweging versnelt het metabolisme en helpt het lichaam om verdwaalde THC-metabolieten uit te zweten en af te breken. Zet wat motiverende muziek op en spring op de loopband, maak een fietstocht of ga naar het zwembad om wat calorieën te verbranden.
 • Recreatieve Wietgebruikers

Als je het afgelopen jaar elke dag hebt gerookt, is de kans veel groter dat je positief test bij een urinetest, ook als je een paar weken voorafgaand aan de test niet gebruikt. Gebruik de onderstaande tips en combineer ze met water drinken en beweging om te voorkomen dat je op THC betrapt wordt.

Detox
Detox-drankjes kunnen helpen om sporen van THC uit je lichaam en bloed te halen. Hoewel er ook dure opties zijn, helpen natuurlijke diuretica, zoals koffie en cranberrysap, je lichaam ook om veel meer urine dan normaal te produceren.
Houtskool
Geactiveerde houtskool heeft een groot oppervlak, waarmee het zich aan moleculen bindt en deze uit het lichaam haalt. Artsen gebruiken deze stof vaak bij vergiftiging vanwege de effectieve werking ervan om stoffen uit het lichaam te halen. Neem dus in de week voorafgaand aan je test een paar actieve houtskoolcapsules in.
Praat met Je Werkgever
Supplementen en water drinken helpen alleen tot op zekere hoogte, en werken pas echt als je een tijdje stopt met roken. Als je een holistische gebruiker bent en afhankelijk van wiet, moet je wellicht met je baas in gesprek gaan.

In Amerika bestaat bovendien een medische certificering. Als je echter ergens woont waar geen enkele vorm van wiet legaal is, wordt dit veel moeilijker. Wanneer je echt cannabis nodig hebt en onthouding geen optie is, overweeg dan om als laatste redmiddel met je baas te praten.

De Toekomst van THC-testen in het Verkeer en op het Werk

Hoewel sommige landen en staten losser worden wat betreft testen op de werkplek, worden andere juist strenger. Maar aangezien de legalisering van wiet over de hele wereld toeneemt, zal het testen op THC de komende jaren waarschijnlijk wel afnemen.

Door deze ontwikkeling zal er echter waarschijnlijk wel sprake zijn van een toename van testen in het verkeer. We zien nu al problemen hiermee, waarbij mensen uren nadat de effecten van THC zijn uitgewerkt nog positief getest worden.

Hopelijk helpt de vooruitgang in de testtechnologie om dit in de toekomst te voorkomen. Tot die tijd gaat het kat-en-muisspel gewoon door.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.