By Miguel Ordoñez Reviewed by: Carles Doménech


Stel: je bent op een feestje met een stel vrienden. Een van hen steekt een joint op en begint deze door te geven. Iedereen doet mee, behalve jij. Je neemt niet deel, omdat je over twee dagen een drugstest hebt voor je nieuwe baan, waarop je voorbereid wilt zijn. Toch inhaleer je uiteindelijk veel van de rook in de ruimte. Risico van het vak.

Maar hierdoor gaan er wel wat alarmbellen rinkelen. Er schiet van alles door je gedachten: is het mogelijk om te zakken voor een drugstest zonder zelf te roken? Test ik positief en krijg ik daardoor de baan niet? Ik heb niet eens een hijs genomen!

Degenen met een zwak voor de magische wietplant, hebben dit misschien weleens meegemaakt. Deze situatie werpt een terechte vraag op, namelijk: kun je door meeroken zakken voor een drugstest?

Gerelateerd Artikel

Wat is THC ?

Wat Is het Effect van Meeblowen?

Het blijkt dat dit niet zo onschadelijk is als je wellicht denkt. Dit onderzoek[1] uit 2016 bij laboratoriumratten toonde veranderingen in de bloedtoevoer aan gedurende minstens 90 minuten. En nu komt het ergste: deze symptomen waren al zichtbaar na slechts één minuut passief wiet roken.

En dan is er nog de kwestie van een 'tweedehands high' of 'contact high'. Volgens onderzoek hangt dit volledig af van de situatie.

Laten we een studie uit 2015 van de Johns Hopkins University[2] als referentie gebruiken. Hierbij werden twee experimenten uitgevoerd. Bij de eerste werden twaalf proefpersonen een uur lang in een krappe, ongeventileerde ruimte gepropt. Zes daarvan waren rokers, maar de andere zes rookten niet.

De rokersgroep rookte tien ‘krachtige joints’, die elk 11,3% THC bevatte (niet bijzonder veel volgens de huidige recreatieve normen). Hun niet-rokende tegenhangers begonnen uiteindelijk een ‘prettiger’ gevoel te ervaren, maar voelden zich ook minder alert en wat vermoeider.

 Laat een Drugstest Zien of Je Passief Wiet Hebt Gerookt?

Het tweede experiment vond daarentegen in een geventileerde ruimte plaats. In dit geval ervoeren de niet-rokers niet dezelfde effecten, alleen honger. Deze studie werd echter rond lunchtijd uitgevoerd. Dat kan dus mogelijk een rol hebben gespeeld.

Uiteindelijk concludeerden de onderzoekers dat een contact high van meeblowen inderdaad mogelijk is. Wel moet hierbij gerookt worden "in extreem ongeventileerde omstandigheden" om enige vorm van beperking te veroorzaken.

 • Kan Wietrook door de Huid of Haren Geabsorbeerd Worden?

Het korte antwoord: ja, allebei is mogelijk. Laten we beginnen bij absorptie via haar, wat volgens onderzoek wat lastig ligt. Dit proefschrift [3] heeft bijvoorbeeld aangetoond dat donker haar meer THC vasthoudt dan lichter haar. Dat geeft donker- en roodharigen een nadelige positie bij drugstesten ten opzichte van blondharigen.

De verklaring[4] hiervoor is dat donkerharige mensen een hogere concentratie melanine hebben. Melanine houdt blijkbaar bepaalde medicijnen vaker vast.

Opname door de huid is redelijk voor de hand liggend, aangezien er topische cannabisproducten bestaan. Cannabinoïden als THC en CBD zijn lipofiel[5] van aard. Dit betekent dat ze in vetten oplossen en makkelijk door de huid kunnen worden opgenomen. Ze hebben echter een lagere biologische beschikbaarheid, vooral zonder absorptie-versterkers, en zullen niet gemakkelijk in de bloedbaan terechtkomen.

Can Marijuana Smoke Be Absorbed Through the Skin or Hair?

Wat Zegt Onderzoek over het Meeroken van Wiet?

Eerder benoemden we al de mogelijke fysiologische en gedragskundige effecten van passief wiet roken.

Hoe blootstelling aan wietrook een mens biologisch kan beïnvloeden en hoe dit naar voren komt in monsteranalyses.

Aan een studie uit 2015[6] namen 26 personen deel. Acht daarvan waren cannabisgebruikers met gemiddeld twaalf rookjaren. Zij gebruikten naar eigen zeggen ongeveer 1,5 gram wiet per dag. Daarnaast deden 18 niet-gebruikers mee.

Alle proefpersonen bevonden zich in een speciaal ontworpen rookkamer en droegen papieren wegwerpkleding. Ze moesten meedoen aan drie experimentele rooksessies van elk een uur lang. Later werden urine-, bloed-, haar- en orale vloeistofmonsters verzameld, maar desondanks werden alleen de urinemonsters geanalyseerd.

In deze studie werden twee cannabissoorten gebruikt. Eentje had een lager THC-gehalte van 5,3% en de andere een hoger gehalte van 11,3%.

De eindresultaten laten zien dat na "extreme blootstelling aan rook" er bij een drugstest mogelijk sporen van THC zichtbaar zijn. Deze waarden zitten echter tegen de ondergrens aan. De ondergrens is de concentratie van een stof in een monster die een positief resultaat oplevert.

Kan Ik door Meeblowen Falen voor een Drugstest?

Dus, laat een drugstest zien of je passief wiet hebt gerookt?

Over het algemeen niet. Dat je sporen van THC in je systeem hebt, betekent niet direct dat je faalt voor een drugstest. Zoals we hierboven al hebben vermeld, moet een stof voor een positief of negatief resultaat bij een drugstest aan een bepaalde grenswaarde voldoen. We gaan hieronder dieper op dit concept in.

 • Bloed- en Urine-drugstesten

In tegenstelling tot urinetesten, die testen op THC-metabolieten, testen bloedtesten op THC zelf en worden ze meestal alleen in ziekenhuizen uitgevoerd. Urinetesten zijn om die reden de norm en veel gebruikelijker.

In de VS is de drempelwaarde voor THC – met name THCCOOH – in urine 50ng/ml[7]. De urine van de niet-rokende deelnemers in het eerder genoemde experiment vertoonde THC-gehaltes van rond de 20ng/ml.

In Nederland werd in 2010 een vergelijkbaar experiment[8] gedaan. Acht vrijwilligers werden drie uur lang aan wietrook in een coffeeshop blootgesteld. Het hoogste gehalte THC dat werd aangetroffen was 7,8ng/ml. Dit cijfer ligt veel lager dan de destijds geldende limiet van 25ng/ml.

 Laat een Drugstest Zien of Je Passief Wiet Hebt Gerookt?
 • Speekseltest

In 2004 werd een onderzoek[9] uitgevoerd onder vijf actieve wietgebruikers. Iedereen moest in een kamer plaatsnemen en cannabissigaretten met een zeer laag THC-percentage van 1,75% roken. De deelnemers rookten gedurende twintig minuten, maar de vrijwilligers bleven vier uur in de kamer.

Zelfs met zo'n langdurige blootstelling bevatte het naderhand verzamelde speeksel THC-gehaltes van slechts 3,6 tot 26,4ng/ml. Deze cijfers lagen onder die omstandigheden nog steeds ver onder de huidige limiet van 50ng/ml.

 • Haarzakjestest

Zoals we eerder al hebben aangegeven, houdt donkerkleurig haar door de hoeveelheid melanine meer THC vast dan lichter gekleurd haar. Is dat echter genoeg om bij een drugstest voor een positieve uitslag te zorgen?

Laten we eens kijken naar onderzoek uit 2015, bestaande uit twee experimenten. Bij het eerste experiment nam een deelnemer gedurende dertig dagen dagelijks 50mg THCA-A in. Ondanks deze hoge gehaltes betrof de aangetroffen THCA-A in de haaranalyse minder dan 1% van het gewicht.

Bij het tweede experiment kregen twee deelnemers dronabinol, een oraal THC-medicijn dat bij het behandelen van eetlustverlies gebruikt wordt. Beide personen namen dertig dagen lang drie 2,5mg capsules per dag in.

Het resultaat: er werd geen THC in de monsters van hun hoofdhaar, baardhaar en lichaamshaar aangetroffen.

 Laat een Drugstest Zien of Je Passief Wiet Hebt Gerookt?

Wat te Doen als Je Je Zorgen Maakt over Meeblowen?

We hebben een aantal onderzoeken met je doorgenomen. Het algemene oordeel is dat de kans op een positieve drugstest als gevolg van passief meeroken van uitgeademde wietrook vrijwel nihil is, vooral als je goed ventileert.

Maak je je toch nog zorgen? Dan zijn hier enkele dingen die je kunt doen:

 • Blijf thuis: als je uitgenodigd bent voor een feestje waarvan je weet dat er geblowd wordt, zeg dan gewoon nee.
 • Drink water: zuiver je lichaam ongeveer 24 tot 48 uur voor de test met water. Het idee hierachter is dat je zo de sporen van de THC in je urine verdunt.
 • Neem zink: zink helpt gedurende twaalf tot achttien uur bij het **verlagen van de kans op het detecteren van THC in je systeem. Als je het gebruikt, doe het dan volgens de exacte aanbevelingen van de apotheek.

Hopelijk heeft dit artikel je de geruststelling geboden die je zocht!

External Resources:
 1. One Minute of Marijuana Secondhand Smoke Exposure Substantially Impairs Vascular Endothelial Function https://www.ahajournals.org
 2. Non-Smoker Exposure to Secondhand Cannabis Smoke https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 3. Practical Aspects of Drug Testing in Human Hair https://www.samhsa.gov
 4. FAA Medical Certification & Drug Testing https://www.leftseat.com
 5. Absorption – A Complete Guide https://www.cannify.us
 6. Non-Smoker Exposure to Secondhand Cannabis Smoke https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 7. Cutoff levels for drugs and drug metabolites https://www.nrc.gov
 8. Concentrations of delta9-tetrahydrocannabinol and 11-nor-9-carboxytetrahydrocannabinol in blood and urine after passive exposure to Cannabis smoke in a coffee shop https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 9. Passive cannabis smoke exposure and oral fluid testing https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 10. https://www.researchgate.net/publication/279846256_Delta9-Tetrahydrocannabinolsaure_A_-_Studien_und_Untersuchungen_zur_Anwendung_als_Cannabis-Konsummarker_in_der_forensischen_Toxikologie
 11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4595642/
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.