By Ryan Najjar Reviewed by: Gloria Payá

Wat je moet weten voor het doorstaan van een THC-speekseltest.


Ondanks dat legale wiet steeds meer geaccepteerd wordt, testen werkgevers nog altijd weleens op THC-gebruik onder hun werknemers. Daarbij zijn er inmiddels ook nieuwe testmethoden ontwikkeld. Met name speekseltesten worden steeds vaker ingezet.

Deze speekseltesten zijn vrij nieuw en verschillen enorm van de standaard urinetesten. Sommigen geloven dat deze nieuwe testen nauwkeuriger zijn, terwijl anderen zeggen dat ze makkelijker te doorstaan zijn. Hoe dan ook, een speekseltest is een snelle, goedkope en simpele testmethode. De kans bestaat dus dat je zo'n test vaker tegen zult komen bij bepaalde beroepen. Daarom is het belangrijk te weten hoe speekseltesten werken en wat je zelf kunt doen om de kans dat je de test niet doorstaat zo klein mogelijk te maken.

HOE WERKT EEN SPEEKSELTEST?

Een van de grootste verschillen tussen een speekseltest en een standaard urinetest is de bestanddelen waarop ze testen. Urinetesten controleren urine op het bestanddeel 11-nor-9-carboxy-Δ9-tetrahydrocannabinol (THC-COOH). Dit is een metaboliet die wordt aangemaakt als je lichaam Δ9-tetrahydrocannabinol (THC) afbreekt.

Een speekseltest test echter specifiek op THC zelf, of Δ9-tetrahydrocannabinol. Als je hebt gerookt, kan THC nog een tijdje in je mond blijven hangen. En als je dit vlak voor de test doet, dan kan dat voor problemen zorgen.

HOELANG IS THC TERUG TE VINDEN IN JE SPEEKSEL?

THC blijft echter niet al te lang in je speeksel. Als je af en toe rookt, dan duurt het slechts drie dagen totdat alle sporen verdwenen zijn. Wanneer je vaak blowt, dan kan dit ongeveer een maand duren.

In vergelijking met een urinetest is dit vrij kort. Om het even in de juiste context te plaatsen; afhankelijk van je lichaamstype en de hoeveelheid die je rookt, kan THC-COOH wel dertig dagen na gebruik nog teruggevonden worden in je urine. Bij veelvuldige rokers kan dit zelfs twee maanden zijn.

WELKE WERKGEVERS TESTEN SPEEKSEL OP THC?

Als je de arbeidsmarkt opgaat, is het belangrijk te weten dat sommige bedrijven testen op drugsgebruik. Wanneer je de verantwoordelijkheid krijgt over bijvoorbeeld zware machines, dan wil de werkgever graag weten of je in staat bent hiermee veilig om te gaan. Het klopt inderdaad dat wiet toegestaan is en dat het veiliger is dan veel andere soorten drugs. Toch is en blijft het een drug. (Overmatig) gebruik kan nog steeds iemands werkprestaties beïnvloeden en in bepaalde situaties aanzienlijke risico’s met zich meebrengen.

Als je solliciteert voor een functie als treinmachinist, piloot, schipper, loodsmedewerker of chauffeur, wordt je vaak getest voordat je in dienst gaat. En nadat je bent aangenomen, wordt dit waarschijnlijk ook nog steekproefsgewijs gedaan.

X

TESTEN SPEEKSELTESTEN OOK OP CBD?

Gelukkig test men in Amerika en Europa niet op cannabidiol (CBD), omdat het geen psychoactief bestanddeel is. Op dit moment is er ook nog geen standaard voor het meten van het CBD-gehalte in je lichaam. Daarnaast mogen CBD-producten op basis van hennep wettelijk gezien niet meer dan 0,2/0,3% THC bevatten. Het is dus onwaarschijnlijk dat een drugtest THC in je lichaam vindt als je alleen een CBD-product gebruikt.

Als je echter wietsoorten rookt met veel CBD, kan de hoeveelheid THC erg variëren. Afhankelijk van hoeveel je rookt (en andere zaken) is het dan toch mogelijk te zakken voor een THC-urinetest en soms ook voor een speekseltest. Er is echter nog niet genoeg onderzoek of anekdotisch bewijs om hier iets met zekerheid over te kunnen zeggen.

WELKE FACTOREN BEÏNVLOEDEN EEN SPEEKSELTEST?

De drempelwaarde van de specifieke test

In Amerika wordt voor THC-COOH en THC bij de meeste urine- en speekseltesten een grenswaarde van 50ng/ml gehanteerd.

Hoeveel je hebt gerookt

Zoals we eerder hebben gezegd: als je af en toe rookt, heeft je lichaam maar een paar dagen nodig om THC in je speeksel af te breken. Frequentere rokers mogen echter verwachten dat er na een aantal weken nog steeds resten van het laatste rookmoment in hun mond terug te vinden zijn.

Hoelang het geleden is dat je hebt gerookt

Ook al zou je elke dag roken, een maand stoppen zou het probleem moeten oplossen. Als je echter de dag nadat je bent gestopt wordt getest, dan moet je je zelfs als gelegenheidsroker zorgen gaan maken.

Kracht van de soort

Wat je ook rookt, uiteindelijk zal de kracht van de wiet bepalen hoe snel THC uit je speeksel verdwijnt. Het gebruik van een gemiddeld krachtige soort zal niet zoveel sporen achterlaten als wanneer je een concentraat zou gebruiken. Hoe meer THC een product bevat, hoe meer er in je mond achterblijft.

Je mondhygiëne

Als je het type bent dat drie keer per dag je tanden poetst, dan heb je geluk als je een test moet ondergaan. Wanneer je je tanden regelmatig poetst en mondwater gebruikt, dan ben je zelfs als frequente roker binnen een paar weken THC-vrij.

HOE KUN JE EEN THC-SPEEKSELTEST DOORSTAAN?

Voorstanders van deze testmethode denken dat deze test accurater is. Velen hebben echter manieren gevonden om de speekseltest te doorstaan.

X

HOE KUN JE SNELLER ONTGIFTEN?

Er is geen waterdichte methode om een drugstest te beïnvloeden. Wel bestaan er verschillende manieren die voor sommige mensen succesvol zijn. Je kunt er gerust eentje proberen, of een combinatie ervan. Moet je binnenkort een drugstest ondergaan? Stop dan allereerst met roken. Het is ook zinvol om je tanden driemaal daags zorgvuldig te poetsen. Besteed extra aandacht aan je tandvlees, wangslijmvlies en tong. Drink ook voldoende, al geldt dat advies altijd en niet alleen als je een drugstest ondergaat.

Als de tijd dringt, probeer dan een flinke vette maaltijd te eten. Vetcellen kunnen namelijk THC absorberen en opslaan. Kort voor de test spoel je je mond met citroensap, azijn of een waterstofperoxide oplossing (0,3%). Er zijn ook commerciële producten op de markt die de THC in je speeksel maskeren. Ze werken echter maximaal een half uur. Hopelijk is dat genoeg, maar proberen kan geen kwaad.

  • STOPPEN MET ROKEN

Wanneer je weet dat je binnenkort zal worden getest, dan is de eerste stap die je moet zetten: stoppen met roken. Ja, wiet is lekker, maar je moet ook aan je toekomst denken en cannabis mag daarbij niet in de weg staan. Neem gewoon een pauze tot de dag waarop je wordt getest. Je hebt genoeg geld om aan goede wiet te komen als je eenmaal die baan hebt.

  • JE TANDEN POETSEN

Zoals we al eerder hebben gezegd, is mondhygiëne de sleutel tot succes. Het is vooral zinvol om je tanden een paar dagen van tevoren drie keer per dag grondig te poetsen. Besteed extra aandacht aan je tandvlees, wangen en tong. Mondwater zou ook moeten helpen. Met name op plaatsen die met een tandenborstel moeilijk te bereiken zijn.

  • VOEDING MET EEN HOOG VETGEHALTE ETEN

Als je weinig tijd hebt, probeer dan eens een behoorlijke maaltijd te eten met een hoog vetgehalte. Vetcellen absorberen THC namelijk. Dus zoek je een excuus om een bord gefrituurde kip te eten? Dan is dit je kans!

  • SPOELEN

Vlak voor de test kun je proberen je mond te spoelen met citroensap of azijn. Dit verdunt alleen je speeksel, maar is niet slecht als laatste redmiddel.

THC-SPEEKSELONDERZOEK: TOT SLOT

Speekseltesten zijn vrij nieuw en daarom nog ietwat onbekend terrein. Toch kun je er zeker van zijn dat ze makkelijker te doorstaan zijn dan de standaard urinetest. En aangezien deze tests nog steeds onbetrouwbaar zijn, is het mogelijk dat je de test doorstaat, ook al heb je een paar uur eerder nog gerookt (ja, dit is voorgekomen). Mocht je toch niet slagen voor de test, dan kun je proberen te onderhandelen over een hertest, met het argument dat deze methode nog niet erg gereguleerd is.

Heb jij al eens een speekseltest moeten ondergaan? Bijvoorbeeld voordat je ergens werd aangenomen of bij een politiecontrole? Hoe is dit gegaan? We horen het graag!

Verantwoord cannabisgebruikRoyal Queen Seeds benadrukt het belang van verantwoord cannabisgebruik.

Hoewel velen regelmatig wiet gebruiken zonder problemen te ervaren, kunnen sommigen gevoelig zijn voor het ontwikkelen van ongewenst gedrag. Wij zijn van mening dat de plant je leven moet verrijken en niet belemmeren.

Verantwoord gebruik houdt in dat het is beperkt tot volwassenen, dat je onder invloed niet mag autorijden of zware machines bedienen en er alles aan doet om misbruik te voorkomen.

Stay Cultivated.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.