By Luke Sholl


Nog nooit eerder was het een beter moment om je passie voor cannabis om te zetten in een baan. En niet alleen een baan om de rekeningen te betalen. De legale cannabisbranche groeit snel. Naar verwachting neemt dat tempo alleen maar toe nu de legalisering zich steeds verder verspreidt. De legale verkoop van marihuana zou in 2027 $57 miljard dollar moeten bedragen. Tegen die tijd bevinden de meeste klanten zich naar verwachting in Noord-Amerika, op de voet gevolgd door de rest van de wereld.

Bedrijven van allerlei formaat schieten als paddenstoelen uit de grond, om hun deel van de markt te claimen. Maar daartoe zijn ze niet in staat zonder gekwalificeerd personeel. Het totaal aantal cannabis-gerelateerde banen is tussen 1 januari 2017 en 1 augustus 2018 gegroeid met 690%. Het loon is daarbij toegenomen met 16,1%. Naar verwachting werken in 2021 meer dan 400.000 mensen in de legale cannabisbranche.

Als je ervaring en kennis hebt, helpt dat soms om een baan te vinden in de cannabisbranche. Maar het is niet langer een vereiste. De vraag naar gemotiveerd personeel is enorm groot. Cannabisbedrijven hebben dan ook geen keus dan nieuwe werknemers op de werkvloer op te leiden om hun open posities in te vullen. Bovendien hebben ze mensen nodig die niet direct met marihuanaplanten werken. Zakelijke vaardigheden op het gebied van boekhouding, klantenservice, marketing en programmeren staan ook hoog bovenaan de vacaturelijsten.

HOE KOM JE BINNEN BIJ DE CANNABISBRANCHE?

1. TRADITIONELE MANIEREN VAN SOLLICITEREN DOEN HET NOG STEEDS GOED

Banen in de cannabisbranche vind je niet in een geheime club die je buiten de deur wil houden. Traditionele manieren van solliciteren doen het nog steeds goed. Woon je in een regio waar medicinale of recreatieve cannabis legaal is? Zoek dan naar geclassificeerde, online vacaturesites en let goed op of er een baan van jouw gading tussen staat. Of misschien krijg je wel werk door gewoon aan te kloppen bij een bedrijf dat je interesseert en te vragen om vacatures.

Ook vacaturebanken bieden veel mogelijkheden. Er zijn meerdere sites die specifiek zijn gericht op cannabis. Maar werkgevers die veel mensen willen aannemen, vermelden dat wellicht ook op algemene vacaturesites. Recruiters, maar eveneens uitzendbureaus, zijn ook op zoek naar nieuw talent. Als je niet precies weet wat voor soort werk je wilt, helpt het soms om eerst als uitzendkracht aan de slag te gaan. Zo kom je erachter welke baan het best bij je past.

Search Cannabis Job

2. VERGROOT JE KENNIS OVER CANNABIS

Besteed je tijd goed als je op zoek bent naar je droombaan. Dat doe je door zoveel mogelijk informatie te lezen. Over cannabis, de plaatselijke wetgeving en over de bedrijven waarvoor je wilt werken. Zelfs als je geen expert of cannabisgebruiker bent, toont dit je toekomstige werkgever dat je gemotiveerd bent.

Bovendien is dit een van de meest gereguleerde branches ter wereld. Solliciteer je op een baan waarin je soms beslissingen moet maken die mogelijk riskant zijn voor een bedrijf? Dan neemt de werkgever je eerder aan als hij het gevoel heeft dat je weet wat al dan niet wettelijk is toegestaan. Dat geldt voor posities op alle niveaus, van verkopers tot directeurs.

3. GA NETWERKEN OM CONNECTIES OP TE DOEN

Net zoals in elke bedrijfstak, moet je voor een baan in de cannabisbranche soms de nodige mensen kennen. Dat is vaak belangrijker dan wat je precies weet. Wees vriendelijk en professioneel; of je nu langsgaat bij een coffeeshop, een cannabisfestival of een beurs. Dring je niet op, maar zorg ervoor dat men weet dat je graag aan de slag wilt in de branche. Daardoor ontdek je waar je de beste vacatures vindt, online of offline. Maar een nieuw contact belt je misschien ook wel als er een vacature is ontstaan. Bovendien is het in elke willekeurige beroepsgroep nooit verkeerd om de insiders van de branche te kennen.

Is het voor jou niet mogelijk om persoonlijk te netwerken? Volg dan bedrijven voor wie je het liefst wilt werken op social media. Soms zetten ze vacatures en andere beschikbare functies online.

4. WEES FLEXIBEL!

De cannabisbranche is een opkomende sector. De betrokken bedrijven veranderen hun werkwijze dan ook sneller dan dat ze groeien. Ze hebben flexibele mensen nodig die in staat zijn zich aan te passen aan veranderende rollen. Daardoor hebben personen die in het verleden bij een startup hebben gewerkt een voordeel ten opzichte van degenen die uit de gevestigde sector komen. Maar zelfs gevestigde bedrijven schudden hun werknemers tegenwoordig regelmatig even wakker. Bereid je voor, zodat je tijdens je sollicitatiegesprek in staat bent voorbeelden te geven van je flexibiliteit in een eerdere baan.

5. ZORG ERVOOR DAT JE VOLDOET AAN WETTELIJKE EISEN EN OPLEIDINGSVEREISTEN

Als je een baan wilt in een branche waar je voor geregistreerd of gecertificeerd moet zijn, regel dat dan voordat je solliciteert. Iemand die bijvoorbeeld in Nevada werkt met marihuana moet een door de staat uitgegeven licentie bezitten. Kandidaten die daarvoor de procedure doorlopen, ondergaan een grondige achtergrondcheck. De licentie specificeert ook wat voor soort werk de houder mag doen. Snoeiers moeten bijvoorbeeld aan de kweek-kant van de branche werken, maar verkopers zijn alleen in staat in dispensaria aan de slag te gaan.

Training Legal Cannabis Job

BANEN IN DE CANNABISINDUSTRIE—EN HOEVEEL JE ERMEE VERDIENT

1. SNOEIERS: €10–€16 PER UUR

Dit is waarschijnlijk de laagst betaalde baan die er is in de cannabisindustrie, maar het is ook de makkelijkste om te krijgen. Het is echter geen makkelijk werk. Mocht je het nog niet eerder hebben gedaan; snoeien is zwaar. Vraag willekeurige kwekers ernaar en 9 van de 10 vertellen je dat het de klus is waar ze het minst van houden. Voor deze baan heb je geen ervaring nodig. Het is soms seizoenswerk bij grote outdoor kweekoperaties. Daarbij gaat men er mogelijk van uit dat je naast je werk als snoeier ook meehelpt met oogsten en inpakken.

Vanwege de aard van dit beroep werken snoeiers op locatie. De beste plaatsen om een baan als snoeier te vinden, zijn de staten van de VS waar wiet legaal is. Dat zijn bijvoorbeeld Californië, Colorado en de staat Washington. Maar ook in Canada, Nederland, Duitsland en Zwitserland kunnen snoeiers aan het werk.

2. BEZORGERS: €12-€15 PER UUR + FOOIEN, INDIEN TOEGESTAAN

In gebieden waar het legaal is, zijn mensen in staat gedroogde toppen, edibles en concentraten online te bestellen. Vervolgens krijgen ze die thuis bezorgd, net als een pizza. Bezorgers doen dat werk. Voor deze baan heb je een goede rijvaardigheid nodig en een betrouwbaar voertuig als de werkgever dat niet voor je regelt. In stedelijke gebieden rijdt de bezorger soms op een fiets, net als een koerier. Dit is een baan op instapniveau. Ervaring met cannabis is een plus, maar geen strikte vereiste. Het is veel belangrijker dat je in staat bent GPS effectief te gebruiken, instructies op te volgen en dat je betrouwbaar bent.

Een bezorger werkt per definitie veel met het product en klanten. Maar iemand met deze baan is het grootste deel van de dag buiten de deur. Californië en Washington DC zijn geweldige plaatsen om op zoek te gaan naar werk als bezorger. In beide gebieden is de bezorgservice voor cannabis een bloeiende business.

3. VERKOPERS: €28.000–€37.000 PER JAAR

Verkopers zijn meer dan balie- of kassamedewerkers. Ze luisteren naar wat de klant nodig heeft en helpen hen om de juiste plant te kiezen. Indien nodig, leggen ze aan klanten uit welke soort cannabis in specifieke situaties “beter” is dan een andere. Verkopers helpen mensen vaak bij de zoektocht naar nieuwe manieren om wiet en andere producten te gebruiken. In de cannabisindustrie behoren ze tot degenen met de meeste kennis. Verkopers met veel ervaring hebben vaak veel baanopties.

Ook dit is een baan op locatie. Verkopers werken in verkooppunten en zijn het gezicht van de branche. Het is een populaire baan, met name in de Amerikaanse staten Californië, Oregon, Colorado en Michigan. Maar ook in andere staten waar mensen cannabis regelmatig gebruiken vanwege medische redenen. Nu de legalisering zich verspreidt, komen er steeds meer banen op voor verkopers.

4. WEBSITEMANAGERS EN CONTENTSCHRIJVERS: €26.000-€61.000 PER JAAR

Cannabisbedrijven hebben een goede online aanwezigheid nodig om te floreren. Het bevestigt voor het publiek dat een bedrijf legitiem is en helpt mee aan het versterken van een merk. Websitemanagers, social mediamanagers en e-mailmanagers zorgen voor de eerste indruk. Contentschrijvers en editors geven klanten informatie over het bedrijf zelf en over cannabis in het algemeen. Een achtergrond in digitale marketing, grafisch ontwerpen, websitedesign of copywriting is een vereiste.

Bij dit soort werk ben je in staat op afstand te werken en op elke willekeurige plek in de wereld te wonen. Zelfs in een gebied waar cannabis illegaal is. Gevestigde merken hebben het meeste budget voor hun websites, maar er is minder competitie voor banen bij een startup.

Cannabis Website Job

5. MAKERS VAN EDIBLES OF CANNABISCHEFS: €35.000-€79.000 PER JAAR

Edibles zijn ongelooflijk populair, of je het nu hebt over snoep met cannabis, gebakken producten of drankjes met wiet. En iemand moet die voedingsmiddelen maken! Voor deze baan is een achtergrond in voedselveiligheid nodig en soms een culinaire opleiding. Onafhankelijke chefs en makers van edibles bij gevestigde merken verdienen het meest. Mensen die bij een klein, nieuw bedrijf werken, krijgen het minst betaald.

Zolang aan isolaten of extracten te komen is, ben je in staat edibles te maken op elke plaats waar dat wettelijk is toegestaan. Het is niet nodig dat je keuken zich in de buurt van een kweeklocatie of verkooppunt bevindt. Vanwege regelgeving op het gebied van gezondheid is het waarschijnlijk juist wenselijk dat dat niet zo is. Edibles zijn erg populair in Amerikaanse staten waar medicinale marihuana al lange tijd legaal is, zoals Californië en Colorado. Dat zijn dus de beste plaatsen om op zoek te gaan naar zo’n baan. Ook in andere gebieden ontstaan steeds meer dergelijke banen.

6. TOEZICHTHOUDER: €39.000-€131.000 PER JAAR

Als je niet hip genoeg bent om binnen te komen bij een echt cannabisbedrijf, is het altijd nog mogelijk toezichthouder te worden bij een regelgevende instantie. Het is daarbij jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat elk bedrijf in je district zich te allen tijde houdt aan de geldende regels. Je komt veel te weten over de insiders van de industrie en doet behoorlijk wat kennis op over cannabis en het juridische systeem.

Voor een dergelijke baan is het noodzakelijk dat je een juridische achtergrond hebt. In de meeste gevallen is een universitaire opleiding vereist. Werkgelegenheid vind je in staten of landen met een sterke legale cannabisbranche en veel overheidstoezicht.

7. EXTRACTIEMANAGER: €41.000-€168.000 PER JAAR

Als je in staat bent prachtige, heldere shatter te maken, dan passen je vaardigheden bij een leuk salaris als extractiemanager voor een grote leverancier van cannabis. Het is jouw taak om de extractietechnici te managen. Ook ben je verantwoordelijk voor kwaliteit en naleving van wetgeving. Daarnaast is het aan jou om betere manieren te ontwikkelen voor het maken van dabs, budder, wax en dergelijke. Als je voor een kleiner bedrijf werkt, heb je meer invloed op je werk, maar gemiddeld een lager loon. Bij een grotere onderneming heb je meer overzicht en moet je meer rapporteren in ruil voor een hoger salaris.

Extracten bestaan al eeuwenlang in de vorm van hasj, maar Colorado heeft extractie verheven tot een vorm van kunst. Tegenwoordig zijn kundige ambachtslieden wereldwijd net zo gevraagd als hun producten. Zoek in gebieden waar cannabis legaal is als je een dergelijke carrière nastreeft.

8. BEDRIJFSLEIDER VERKOOPPUNT: €53.000-€132.000 PER JAAR

Een bedrijfsleider is verantwoordelijk voor het op peil houden van de voorraden. Ook moet hij ervoor zorgen dat de toppen vers zijn en dat werknemers worden opgeleid en ingepland. En dan nog alle andere zaken die dagelijks langskomen in een verkooppunt. Een bedrijfsleider zorgt er ook voor dat het verkooppunt zich binnen de wettelijke grenzen beweegt. Hoog gekwalificeerde bedrijfsleiders van andere sectoren in de detailhandel krijgen al een baan bij een verkooppunt als ze basiskennis hebben over cannabis. Maar eigenaren laten meestal hun beste verkopers promoveren tot deze positie.

Als bedrijfsleider werk je op locatie. Dergelijke banen vind je meestal in staten en landen waar cannabis legaal is en verkooppunten zijn toegestaan.

Dispensary

9. CANNABISKWEKER: €44.000-€882.000 PER JAAR

Het kweken van cannabis is niet langer het terrein van ondergrondse netwerken. Het is nu een wettige carrièremogelijkheid die soms zeer lucratief is. Als je kweker bent voor een bedrijf, verdien je een leuk salaris. Maar niet half zo veel als wanneer je een onafhankelijke teler bent. De totale hoeveelheid die je netto kunt verdienen per jaar is mede afhankelijk van de wetgeving in het gebied waar je werkt. Op sommige plaatsen is er een beperking op de hoeveelheid wiet die een persoon mag kweken en verkopen. Soms gelden er zelfs regels voor aan wie je wel en niet mag leveren. Op sommige locaties zijn ook de prijzen gereguleerd.

Kwekers werken ook op locatie. De beste plaatsen om te werken als kweker zijn Californië, Colorado, Oregon, Michigan, Canada, Spanje en Uruguay. Grondige kennis van cannabis en gespecialiseerde vaardigheden op het gebied van kweken zijn absoluut vereist. Ook moet je in staat zijn om te gaan met veelvoorkomende problemen.

10. EIGENAAR VERKOOPPUNT: TOT OF MEER DAN €880.000 PER JAAR

Als je het geld hebt om zelf een verkooppunt te beginnen, dan is er bijna geen grens aan hoeveel je in staat bent te verdienen. Je hebt echter wel te maken met licenties en de juridische rompslomp die erbij komt kijken. Op dit niveau gaat de baan minder over cannabis en meer over alle managementtaken die horen bij het draaien van een gemiddeld tot groot bedrijf. Maar dit is wel de baan met het hoogst mogelijke salaris in de branche. Natuurlijk gaat het ook gepaard met risico’s.

Een slimme eigenaar van een verkooppunt zorgt ervoor dat zijn faciliteit regelmatig open is. Hij weet echter ook dat het niet nodig is om altijd op locatie te zijn, zeker niet als hij goed en loyaal personeel heeft. Het verkooppunt zelf moet zijn gevestigd in een staat of land waar het legaal is om cannabis te verkopen.

SAMENVATTING

In de afgelopen tien jaar is de cannabisbranche geëxplodeerd en de nieuwe baanmogelijkheden lijken eindeloos. Het is nu de tijd om in te springen op de snel ontwikkelende bedrijven en een expert te worden in het vakgebied. Zelfs als je er op dit moment weinig over weet. Ontwikkel je vaardigheden en wees creatief bij je sollicitatie. Wellicht betaalt het zich uit in een lucratieve nieuwe baan waarbij je werkt in een vakgebied waar je van houdt!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.