By RQS Editorial Team

Hoewel vaak overschaduwd door het oogstproces zelf, is het knippen een van de belangrijkste stappen in het kweekproces. Dat geldt zeker in de hedendaagse, op kwaliteit gerichte markt. Fatsoenlijk knippen betekent het verschil tussen een aangename, zachte rookervaring en een minder prettige en scherpere sensatie. Voor het knippen zijn er twee manieren: machinaal of met de hand. Elke manier heeft haar voor- en nadelen en unieke gebruikssituaties. Welke methode je kiest, heeft uiteindelijk grote invloed op de kwaliteit van het uiteindelijke product.

WAT IS HANDMATIG KNIPPEN?

Handmatig knippen is precies wat de naam doet vermoeden. De bladeren van elke top knip je afzonderlijk af met de hand. Handmatig knippen is de traditionele methode om je toppen van blaadjes en ander ongewenst plantaardig materiaal te ontdoen. Het is een beproefde manier die consistent uitstekende resultaten levert, hoewel het tijdrovend is. Beschik je echter over de goede middelen, wat tijd en geduld? Dan geeft handmatig knippen absoluut het beste resultaat.

Hand Trimming

WAAROM HANDMATIG KNIPPEN?

Het grootste voordeel van handmatig knippen is de kwaliteit en schoonheid van het eindproduct. Elke unieke top knip je afzonderlijk, zodat de beste karakteristieken eruit springen. Handmatig knippen is preciezer dan met een machine. Je haalt werkelijk het beste uit elke top. Door toppen zorgvuldig handmatig te knippen met een scherpe schaar, verliezen ze minder trichomen dan bij machinale verwerking. Daarbij zien ze er ook aantrekkelijker uit.

NADELEN VAN HANDMATIG KNIPPEN

Het grootste nadeel van handmatig knippen is de tijd en concentratie die vereist is om het op hoog niveau te doen. Moet je een grote hoeveelheid verwerken? Dan is handmatig knippen ongelofelijk eentonig, tijdrovend en zelfs duur. Dit offer loont mogelijk echter wel; je legt de laatste hand aan de beste wiet. Handmatig knippen werkt prima voor een persoonlijke kweek. Commerciële kwekers hebben echter vaak grote hoeveelheden te verwerken. In die gevallen betekent handmatig knippen dat er kosten en moeite vereist zijn om mensen in te huren.

WAT IS MACHINAAL KNIPPEN?

Naarmate de vraag naar wiet omhoog is geschoten, is ook de verwerkingstechnologie mee ontwikkeld. Speciale machines zijn in staat je cannabis voor je te knippen. Deze verschillen in formaat, snelheid, kosten en kwaliteit. Nieuwere knipmachines knippen meerdere kilo’s wiet per uur. Deze maken het inschakelen van handmatige knippers compleet overbodig.

WAAROM MACHINAAL KNIPPEN?

Het grootste voordeel van een machinale knipper is de snelheid waarmee je in staat bent je cannabis te verwerken. Sommige hoogwaardige commerciële trimmers verwerken tot wel 8,6kg per uur. Dat maakt ze veel efficiënter dan handmatige knippers. Voor commerciële telers is het door dit verschil in verwerkingstijd eenvoudig wat te kiezen.

De noodzaak om in hoog tempo grote hoeveelheden cannabis op de markt te brengen, betekent dat machinaal knippen altijd een rol blijft spelen in de wietindustrie. Dankzij de drastische verbetering van technologie de afgelopen decennia, leveren machines tegenwoordig fantastische toppen af. Hoewel verlies van trichomen nog altijd een zorg is, zijn vervormde of verspilde producten zeldzaam. De meeste knipmachines produceren consistent hoogwaardige toppen die de meeste blowers niet zouden aanmerken als machinaal geknipt.

Trimming Machine

NADELEN VAN MACHINAAL KNIPPEN

Knipmachines zijn berucht voor het beschadigen van toppen. Handmatig geknipte wiet behoudt meer trichomen en hars dan een machinaal geknipte top. Een knipmachine knipt cannabis simpelweg niet zonder teveel te verwijderen.

Knipmachines beschadigen toppen soms ook door ze overmatig te knippen. Als je wiet te lang in een knipmachine doet, resulteert dat in onnodig kleine toppen. Het overmatig knippen tast soms ook de kracht en smaak aan.

Knipmachines zijn soms behoorlijk prijzig. Kleinere, minder efficiënte modellen zijn te koop voor een paar honderd euro, maar hoogwaardige trimmers kosten duizenden euro’s. Afhankelijk van hoeveel cannabis je wilt knippen, verdien je de aanloopkosten soms snel terug door te besparen op het inhuren van knippers. Als je echter voor een persoonlijke voorraad knipt, dan is het wellicht beter het handmatig te doen.

ANDERE OVERWEGINGEN: DROOG VERSUS NAT KNIPPEN

Een ander punt om te overwegen, is of je je toppen nat of na het drogen gaat knippen. Bij het eerste knip je ze meteen nadat ze van de steel zijn gehaald. In het geval van droog knippen wacht je tot je toppen gedroogd zijn voordat je ze knipt. Veel kwekers hebben voorkeur voor een van de twee. Anderen kiezen ervoor om een balans te vinden, door wat natte wiet te knippen en de rest nadat het droog is.

Veel kwekers raden nat knippen aan, omdat plantaardig materiaal dan gemakkelijker te verwerken is. Dit is ook meer geschikt voor machines, aangezien de toppen dan minder snel beschadigen. Daarnaast zou het knippen van natte wiet de kans op schimmel verlagen tijdens het droogproces.

Droog knippen is minder efficiënt en tijdrovender. Het is lastiger om gedroogde toppen te snoeien, omdat ze veel brozer zijn en sneller beschadigen. Deze methode is wel accurater dan nat knippen en levert aantrekkelijkere wiet op. Als je de best mogelijke cannabis wilt produceren, is dit waarschijnlijk het beste.

Nat Knippen, Droog Knippen

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.