Het curen van cannabistoppen is een essentieel onderdeel van de verwerking na het oogsten. Hiermee zorg je dat niets van de kweektijd voor niets is geweest en dat je toppen zo lekker mogelijk smaken. Het oogsten lijkt misschien de laatste stap van het teeltproces. Het drogen en curen van wiet is echter cruciaal om schimmelvorming te voorkomen. Ook verwijder je zo restanten uit de toppen die een scherpe en vaak minder aangename rookervaring geven.

Van oudsher vindt het curingproces na het droogproces plaats en draait het om het bewaren van gedroogde toppen in potten. Op die manier kunnen de toppen rijpen. Hierbij kan de overgebleven suiker en zout afbreken die tot een ongewenste smaak leidt bij het roken. Deze aanpak is uitvoerig geprobeerd, getest en effectief gebleken. Toch bestaat er een snellere en meer grondige methode.

Water curing vindt voor het droogproces plaats en is extreem effectief in het wegspoelen en verwijderen van veel ongewenste substanties. Water is een soort van zuiverende kracht gedurende het gehele kweekproces. Deze heldere levensbron kan in de laatste weken voor de oogst gebruikt worden om onzuiverheden weg te spoelen en de smaak te verbeteren. Ook speelt het een cruciale rol bij het curen ter afronding van het gehele proces.

HOE WERKT WATER CURING?

Water curing maakt gebruik van potten, net zoals traditionele curing. In plaats van dat ze vol met lucht zitten, zijn ze echter gevuld met water. De toppen worden in de met water gevulde potten gedaan. Daarbij blijven ze ongeveer een week ondergedompeld.

Bij traditionele “lucht curing” krijgen de toppen een langere periode om achtergebleven stoffen af te breken. Bij water curing helpt de aanwezigheid van water dit proces te versnellen en intensiveren. Wateroplosbare stoffen in de toppen, zoals suiker, zout, insecticiden en chlorofyl, lossen op in het water. Dit proces is effectiever dan wanneer je de toppen zelf deze substanties laat verwerken.

Maar hoe zit het met de belangrijkere stoffen, zoals THC? Cannabinoïden zijn in vet oplosbaar. Dat houdt in dat water alleen niet genoeg is om ze los te krijgen van de trichomen en ze uit de toppen te verwijderen. Dit betekent dat water curen nare restanten uit de toppen verwijdert, zonder de kracht te verminderen. Dit proces werkt middels diffusie. Oftewel, de verplaatsing van stoffen van een plek met een hoge concentratie naar een plek met een lage concentratie.

Water curing kan dus met succes ongewenste stoffen verwijderen. Maar er zijn ook andere wateroplosbare deeltjes in de toppen die hierdoor weggespoeld kunnen worden. Dit kan helaas de gewenste smaken en geuren van bepaalde soorten verminderen. Dat is het echter absoluut waard als je te scherp rookwaar wilt voorkomen.

Water Curing Cannabis

EEN KORTE HANDLEIDING VOOR WATER CURING

Voordat je aan het watercuringproces begint, moet je vers water en een geschikte pot bij de hand hebben. Bij voorkeur gedestilleerd water, aangezien dit vrij is van potentiële vervuiling.

Vervolgens knip je de bladeren en takjes van je toppen. Je kunt de restanten bewaren om er later hasj van te maken. Doe daarna de toppen in de pot. Giet het gedestilleerde water erbij tot de pot vol zit. De toppen drijven daarbij naar het oppervlak. Het is dan ook belangrijk om de pot vol en de toppen ondergedompeld te houden.

Ververs elke dag het water om zo de uitgespoelde stoffen te verwijderen. Helder, schoon water werkt bovendien beter bij het absorberen van residu dan meer verzadigd water. Het water curen kan tussen de 5-8 dagen duren.

Nadat de water curing is afgerond, moet je ervoor zorgen dat je je toppen goed droogt, zodat schimmel geen kans krijgt. Het eindresultaat: toppen die extreem zacht zijn om te roken, met een discrete geur.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.