By Luke Sumpter

Je wiet drogen en uitharden, ook wel curing genoemd, tilt de smaak, geur en algehele rookervaring naar een hoger niveau. Met name het uitharden helpt om agressieve moleculen te verwijderen en de smaak en zachtheid van de rook te verbeteren.

Sommige telers willen echter niet nog een paar weken wachten totdat ze van hun zuurverdiende wiettoppen kunnen genieten. In dit geval is water curing een eenvoudige en snellere methode. Hoewel je bij deze manier de wiet sneller uithardt, heeft het ook enkele nadelen.

Lees hieronder alles wat je erover moet weten.


Wat Is Water Curing?

Zoals je misschien wel zult weten, houd je bij het curen van je wiet de toppen gedurende een aantal weken in glazen potten. Dit lijkt misschien eenvoudig, maar er vinden in deze periode veel belangrijke processen plaats die de kwaliteit van de wiettoppen enorm verbeteren.

Wanneer je je uitgeharde toppen bij een optimale luchtvochtigheid bewaart, bijvoorbeeld met behulp van Moisture Fighters, veranderen hun fytochemische eigenschappen. Chlorofyl, suikers en andere moleculen die erin zitten, maken het roken minder prettig. Tijdens het curen beginnen deze moleculen echter af te breken. Hierdoor blijven er veel minder in het eindproduct achter en kun je het terpeenprofiel beter ervaren.

Curing verhoogt ook de kwaliteit van de rook. Zo vermijd je een geïrriteerde keel en ervaar je met je bong, vaporizer of blunt romige en zachte hijsjes.

Bij water curing krijg je een vergelijkbaar resultaat als bij het traditionele uitharden in potten, alleen dan via een ander mechanisme. Zo worden de agressieve moleculen door direct contact met water snel uit de wiettoppen onttrokken en hoef je niet wekenlang te wachten totdat ze zijn afgebroken.

Hoewel deze methode veel sneller werkt, zijn er wel enkele belangrijke nadelen waar je je bewust van moet zijn.

Daarnaast wordt het ook vaak verward met bud washing, wat een andere techniek is. Hierover later meer.

Hoe Werkt Water Curing?

Veel agressieve en ongewenste chemische stoffen in wiettoppen zijn in water oplosbaar. Dit betekent dat ze, zodra ze in contact komen met water, uit de hars en het plantmateriaal verdwijnen en oplossen in het water.

Bij het water curen worden de wiettoppen relatief kort ondergedompeld. Wat begint als helder drinkwater vult zich snel met chlorofyl, suikers en andere potentieel irriterende chemicaliën.

Wat Is Water Curing?

In plaats van weken te wachten tot zuurstof in de lucht de fytochemicaliën heeft afgebroken en je wiettoppen de suikers hebben verteerd, kan water curing binnen enkele dagen al een vergelijkbaar resultaat geven.

Maar niet elke in water oplosbare molecule in je wiet smaakt slecht. Sommige zijn zelfs erg waardevol.

Gelukkig zijn cannabinoïden, zoals THC en CBD, vetoplosbaar en hydrofoob. Dit betekent dat ze door contact met water niet uit de trichomen vrijkomen.

Dat is echter anders als we het over terpenen hebben. Deze aromatische moleculen liggen ten grondslag aan de kenmerkende geur van wiet. Ze zorgen er daarbij voor dat iedere strain een ander smaakprofiel heeft.

Terpenen bepalen zelfs hoe stimulerend of ontspannend de psychotrope effecten van een strain zijn door samen te werken met cannabinoïden.

Omdat terpenen wateroplosbaar zijn, komt bij water curing een grote hoeveelheid van deze smakelijke moleculen uit je wiettoppen vrij. Dit brengt ons bij het belangrijkste dilemma van water curing: ga je voor smaak of snelheid?

Sommige stoners omschrijven de smaak van met water uitgeharde toppen als grasachtig en saai. Maar als telers vooral een zachtere rookervaring wensen, kan deze methode toch goed van pas komen.

Wat Zijn de Voordelen van Water Curen?

Veel telers kiezen voor water curing om hun kweek zo snel mogelijk af te ronden.

Eenvoud: Water curen vereist geen specifieke vaardigheden of apparatuur. Een pot, schoon water en wat geduld is alles wat je nodig hebt.

Snelheid: Water curen bespaart je tijd. Als je je toppen zo snel mogelijk wilt oogsten en verwerken, overweeg dan om ze uit te harden met water. Of je nu zo snel mogelijk van je wietvoorraad wilt genieten of zo onopvallend mogelijk wilt blijven, water curen zal alles versnellen.

Minder Geur, Minder Opvallend: Doordat je met water curing de terpenen uit je wiettoppen haalt, zal het aroma en de smaak van je oogst afnemen. Door dit gebrek aan terpenen gaan je wiettoppen echter ook een stuk discreter ruiken. Een hijs nemen van je vaporizer in het stadscentrum of een joint tijdens je lunchpauze is ineens veel gemakkelijker te verbergen.

Zachte Rook: Net als bij het traditioneel curen, maakt water curing het roken van wiet veel aangenamer. Nadat je je met water uitgeharde toppen in een blunt hebt gerold of in een bong hebt gestopt, kun je een zijdezachte hijs verwachten.

Wat Zijn de Voordelen van Water Curen?

Water Curen versus Bud Washing: Wat Is het Verschil?

Hoewel de technieken op elkaar lijken, zijn water curing en bud washing verschillende methoden met verschillende doelen.

Bij bud washing maak je na de oogst je wiettoppen snel schoon met water. Dit wassen duurt maar enkele minuten, terwijl de toppen bij water curing een aantal dagen blijven ondergedompeld.

Kwekers dompelen bij bud washing hun toppen onder in een aantal emmers met water om afvalresten te verwijderen en de smaak te verbeteren. Na deze snelle schoonmaakbeurt leggen ze de wiettoppen meteen op een droogrek.

Wanneer Kies Je voor Bud Washing en Wanneer voor Water Curing?

Water curen kun je niet vervangen door bud washing of andersom. Telers hebben echter wel de keuze om hun wiettoppen te wassen voordat ze deze water curen.

Wassen helpt uiteindelijk om stof, pesticiden, insecten en andere ongewenste deeltjes van je cannabistoppen te verwijderen. Hierdoor worden ze brandschoon en blijven ze in betere conditie. Door dit te doen voordat je ze met water uithardt, zullen ze niet dagenlang ronddrijven in een badje met ongewenste chemicaliën en andere afvalstoffen.

Als je traditioneel wilt curen, kun je je toppen ook wassen voor het drogen en uitharden om eventuele chemicaliën die de smaak kunnen beïnvloeden te verwijderen.

Wiet Curen met Water: Hoe Doe Je Dat?

Je hebt gelukkig niet veel nodig om je wiet met water te curen. Op de onderstaande lijst vind je de benodigde materialen. Volg daarna de instructies om de klus te klaren.

Benodigdheden

  • Voorraadpotten
  • Schoon water (bronwater of omgekeerd osmosewater werkt het beste).
  • Wiettoppen

Instructies

Hieronder volgt hoe je te werk gaat:

  1. Pak, nadat je je toppen geoogst hebt, je snoeischaar erbij en verwijder de suikerblaadjes van elke top. Bewaar de blaadjes om later hasj of edibles te maken.
  2. Stop je gesnoeide toppen in de potten en vul ze met schoon water dat op kamertemperatuur is.
  3. Schud je potten voorzichtig en ververs het water één keer per dag. Schoon water kan ongewenste fytochemicaliën namelijk beter absorberen. Herhaal dit gedurende vijf tot zeven dagen.
  4. Zeef je toppen en leg ze op je droogrek om de rest van het water te verwijderen. Hierna kun je ze roken.
Cannabis Water Curing

Kun Je Gedroogde Wiet Nog met Water Curen?

Je kunt gedroogde toppen prima nog met water curen om ongewenste deeltjes en terpenen te verwijderen. Daarna moet je ze echter wel nog een keer laten drogen. Door verse wiet te water curen, bespaar je veel tijd en voorkom je dat je toppen twee keer moeten drogen.

Zou Je Wiet met Water Moeten Curen?

Je zou je wiet echt alleen met water moeten uitharden als dat nodig is. Het vermindert tenslotte de geur en smaak. Als je echter binnen een paar dagen een zachte, maar minder smakelijke rook wilt hebben, is water curing waarschijnlijk een prima optie voor je.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.