Een van de ergste dingen die met je wietvoorraad kunnen gebeuren, is dat je het veel te droog laat worden. Herkenbaar?

Gisteravond heb je onbewust je zakje opengelaten terwijl het hartje zomer is. Vandaag pak je de wiet en valt het als poeder in je hand uiteen. Je steekt er een op en onmiddellijk voel je de scherpe pijn achter in je keel. Alle aangename smaken en aroma's zijn vervlogen.

Beginnende kwekers voelen zich vaak onzeker als ze hun oogst moeten drogen. Regelmatig laten ze het daarbij te droog worden. Drogen is midden in de winter een heel ander verhaal dan wanneer je het hartje zomer doet. Een perfect gedroogde zak met wiet, met de juiste vochtigheid, kan zelfs in een ander klimaat in no time kurkdroog worden.

Gelukkig is dit niet de ergste ramp die je kan overkomen. Je kunt je cannabis namelijk met een paar simpele technieken weer vochtiger maken. Soms krijgt het zelfs een extra smaakje. Bij onjuiste uitvoering kunnen de technieken je stash echter ook naar de gallemiezen helpen. Lees verder en ontdek er alles over.

DE BESTE METHODE - PREVENTIE

Er zijn twee schuldigen aan te wijzen voor te droge wiet. De eerste is dat de cannabis na het oogsten te veel gedroogd is; de tweede een ongeschikte bewaarmethode.

Cannabis droogt van buitenaf naar binnen. De buitenste blaadjes kunnen dan wel droog aanvoelen, maar de binnenkant van de toppen en takjes bevatten mogelijk nog veel vocht. Kwekers luisteren daarom vaak even naar het knakgeluidje dat een takje maakt om de droogheid te beoordelen.

Als je een plant oogst en droogt, worden de takken minder buigzaam. Wanneer je dan een takje buigt, breekt het niet. Daarom is de vuistregel: als je het steeltje van een top in tweeën kunt breken, dan is de top voldoende gedroogd. Buigt het nog steeds? Dan moet je nog even geduld hebben. De meer ervaren kwekers hebben hier veel aan, maar het is absoluut niet de meest wetenschappelijke methode. Als je in een gematigd klimaat woont met een gemiddelde luchtvochtigheid, verloopt het droogproces langzaam en geleidelijk. In dorre streken doe je er echter goed aan de lucht te bevochtigen en de toppen regelmatig te controleren.

Na het trimmen van de toppen mogen ze in een luchtdichte container om uit te harden. Doe je ze in een papieren of plastic zak die je openlaat, dan blijven ze vocht uitwisselen met de buitenlucht. Daar kunnen ze uiteindelijk helemaal van uitdrogen. Als je de wiet echter in een luchtdichte container doet, blijft de vochtigheid op peil. Zo kunnen de toppen goed curen en dat verbetert hun uiteindelijke smaak, geur en kracht.

Curing Cannabis Plant

HET KWAAD IS AL GESCHIED, MIJN WIET IS KURKDROOG - WAT NU?

Dat is een gelukje bij een ongelukje; cannabis kan vocht aan de lucht afgeven, maar ook weer watermoleculen opnemen. Je kunt dit relatief simpel doen. Alles wat je nodig hebt, is een luchtdichte container of iets vergelijkbaars. Voor deze reddingsactie maakt het voor een goed resultaat echter niet zoveel uit of het luchtdicht is. Als de toppen weer voldoende vocht bevatten, moet je ze echter, als je ze langer wilt bewaren, wel weer in een luchtdichte container doen.

Het achterliggende idee is dat je de luchtvochtigheid in de container verhoogt, zodat er een soort kaseffect ontstaat. De watermoleculen verspreiden zich van gebieden met een hoge concentratie naar die met een lage concentratie. Zo ontstaat een balans.

Je kunt dit op een paar manieren doen. Sommige zijn zelfs toepasbaar op extreem uitgedroogde toppen. Al deze methoden lijken op elkaar, maar zijn net iets anders (behalve de supersnelle tip die we als laatste voor je hebben.)

DE METHODE MET DE WITTE BOTERHAM, SLA EN VOCHTIGE ZAKDOEKJES

Met deze methode worden er geen smaakjes afgegeven. Maak een boterham een beetje nat (niet weken). Je kunt ook sla of een vochtig papieren zakdoekje gebruiken; als het maar niet doordrenkt is.

Leg dit vervolgens bovenop je wiet in een stevige plastic- of Zip lock zak. Goed sluiten en een paar uur wachten. Na verloop van tijd kijk je even naar je wiet en hussel je het een beetje door elkaar. Controleer de sla, boterham of het zakdoekje en voel hoe droog het geworden is. Dat geeft een goede indicatie van de hoeveelheid vocht die de toppen hebben opgenomen.

Afhankelijk van hoeveel wiet je hebt, moet je dit mogelijk een paar keer herhalen. Doe het in ieder geval niet te gehaast. Maak bijvoorbeeld het brood niet te vochtig of laat hetzelfde blaadje sla er niet te lang inzitten. Dat kan schimmelvorming veroorzaken, ook op je toppen.

Voer vervolgens grondige inspecties uit. Zijn alle toppen naar behoren, doe ze dan in een deugdelijke luchtdichte container zodat je ze langer kunt bewaren.

 Voorraadje Wiet In No Time Weer Vochtiger Krijgt

DE METHODE MET DE VRUCHTENSCHIL

Deze reddingsactie is geinig om te doen en je kunt er naar hartelust mee experimenteren. Je kunt van verschillende soorten fruit de schillen, maar ook verse kruiden gebruiken om je wiet weer vochtiger te krijgen. Net als met de hierboven beschreven methode. Het enige verschil is dat je hiermee ook smaken en geuren overbrengt.

De meest gebruikte vruchten zijn sinaasappels en limoenen. Deze zijn geweldig om je toppen weer vochtiger te maken. Bovendien betoveren ze je cannabis met een heerlijk frisse citrussmaak. Je moet ze echter niet gebruiken als je de wiet voor langere tijd wilt bewaren of tijdens het curen. Dan ligt namelijk het gevaar van toprot op de loer. Je moet dan ook dagelijks even kijken, anders riskeer je een schimmeluitbraak. Als je om de paar dagen een vers stukje schil gebruikt, blijven de smaken bovendien langer hangen.

Bananenschillen doen het eveneens goed. Ze leveren daarbij snellere resultaten, maar ze bederven ook sneller. Sommigen beweren dat het wiet krachtiger maakt. Er zijn echter geen concrete bewijzen waaruit dit blijkt.

Appelschillen geven hun smaak niet zo effectief af, maar bevochtigen je cannabis langzaam en consistent, wat zeer voordelig is.

Welke fruitsoort je ook kiest, de truc is dat je de schillen er een paar uur bij doet en dan even controleert. Het kan een paar uur of wel een hele dag duren voordat je toppen weer enigszins rookbaar zijn.

Je kunt er ook kruiden bijvoegen, zoals munt, koriander, rozemarijn, tijm of om het even welk ander welriekend keukenkruid. Ze brengen niet alleen weer je toppen tot leven, maar voegen eveneens een heerlijk kruidenaroma toe.

DE SUPERSNELLE METHODE

Als je een superspoedgeval hebt en direct hulp nodig hebt, kun je de procedure versnellen. Wees echter gewaarschuwd, je loopt het risico dat je de wiet kookt, of dat het zo nat wordt dat je het niet meer kunt roken.

Breng een flinke pan met water aan de kook. Zodra het kookt, zet je het vuur uit en de pan op het aanrecht. Bedek de pan vervolgens met een stevige doek. Tip: als je ovenwanten draagt, krijg je geen brandblaren!

Leg daarna de wiet op de doek en laat het verdampingsproces zijn werk doen. De warme dampen stijgen naar boven, waardoor je toppen razendsnel weer vochtig zijn.

Keer de toppen wel regelmatig om zodat alle delen evenveel vocht kunnen opnemen. Na een half uurtje, maximaal een uur, zijn je toppen weer rookbaar!

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.