Inbegrepen GRATIS producten
Is Je Stash Kurkdroog? Laat Je Wiettoppen Weer Vocht Opnemen!
Heb je weleens meegemaakt dat een top verkruimelde toen je er een joint mee wilde rollen? Ontdek hoe je je wietvoorraad in no-time opnieuw leven inblaast met een van onze simpele manieren.
Een van de vreselijkste dingen die je kan overkomen, is dat je wietvoorraad volledig uitgedroogd raakt. Maar als je dat meemaakt, maak je dan geen zorgen. Je kunt er namelijk nog iets aan doen! Met gedegen kennis en simpele technieken kun je de wiet opnieuw leven inblazen.
Bij een paar van die technieken komen er zelfs nieuwe smaken vrij. Maar als je het niet zorgvuldig doet, kun je je voorraad ook om zeep helpen. Hoe dan ook, je wiet wordt nooit precies zoals het was, maar je kunt het wel weer enigszins in oude glorie herstellen.
Inhoud:
De Allerbeste Methode - Preventie
De twee belangrijkste redenen waarom wiet droog wordt, zijn overmatig drogen na de oogst en niet correct bewaren.
Wiet droogt van buiten naar binnen. De buitenste bladeren kunnen er dan ook al droog uitzien als de binnenste toppen en de stengel nog behoorlijk wat vocht bevatten. Daarom controleren veel kwekers of de stengel kan knakken om te beoordelen of de wiet goed is gedroogd.
Als je wiet afknipt om te drogen, is de stengel binnen de kortste keren niet meer stevig en recht. Wanneer je zo’n steeltje vastpakt, buigt die zonder dat hij knakt. Daarom geldt als vuistregel dat je de stengel van een top zonder moeite in tweeën moet kunnen breken, om te weten dat de wiet voldoende gedroogd is. Als de steel nog buigt, moet je hem nog wat langer laten drogen. Met deze truc kan een ervaren kweker goed uit de voeten, maar het is absoluut geen wetenschappelijke methode.
In een gematigd klimaat met een gemiddelde luchtvochtigheid, zal het drogen van wiet langzaam en gelijkmatig verlopen. Maar in droge klimaten is het essentieel een bevochtiger bij de hand te hebben.
Controleer Het Vochtgehalte Met Een Vochtregelaar
Na het knippen, moet je de toppen in een luchtdichte pot doen om ze uit te harden. Helaas komt er uit de wiet nog steeds vocht, wat in de omgeving terechtkomt. Dus tenzij je goed oplet, drogen je geliefde toppen helemaal uit. Een van de makkelijkste manieren om de perfecte omgeving voor wiet te handhaven, is met een vochtregelaar.
Zo’n handige vochtregelaar kun je zowel bij kleine als grote oogsten inzetten. De siliconengel die erin zit, zorgt voor de uitwisseling van vocht met de lucht rondom je toppen. Dat resulteert in een stabiele relatieve luchtvochtigheid van 58–65% — de ‘sweet spot’ voor het uitharden.
Het Kwaad is Al Geschied, Mijn Wiet is Kurkdroog - Wat Nu?
Dat is een gelukje bij een ongelukje; cannabis kan vocht aan de lucht afgeven, maar ook weer watermoleculen opnemen. Je kunt dit relatief simpel doen. Alles wat je nodig hebt, is een luchtdichte container of iets vergelijkbaars. Voor deze reddingsactie maakt het voor een goed resultaat echter niet zoveel uit of het luchtdicht is. Als de toppen weer voldoende vocht bevatten, moet je ze echter, als je ze langer wilt bewaren, wel weer in een luchtdichte container doen.
Het achterliggende idee is dat je de luchtvochtigheid in de container verhoogt, zodat er een soort kaseffect ontstaat. De watermoleculen verspreiden zich van gebieden met een hoge concentratie naar die met een lage concentratie. Zo ontstaat een balans.
Je kunt dit op een paar manieren doen. Sommige zijn zelfs toepasbaar op extreem uitgedroogde toppen. Al deze methoden lijken op elkaar, maar zijn net iets anders (behalve de supersnelle tip die we als laatste voor je hebben.)
3 Manieren Om Je Wiet Opnieuw Leven in Te Blazen
1. Broodkorst, Sla of Vochtig Keukenpapier
Hiermee voeg je geen extra smaak toe aan je toppen, maar het kan wel weer zorgen voor de juiste vochtigheidsgraad. Pak een broodkorst en maak die vochtig (niet doorweekt). Je kunt ook sla gebruiken. Een vochtig stukje keukenpapier is tevens prima, maar zorg wel dat het niet te nat is.
Leg het bovenop de wiet in een stevig plastic of Ziploc zakje, sluit het goed af en laat het een paar uur zo staan. Daarna controleer je je wiet en hussel je het wat door elkaar. Check hoeveel vocht de sla, broodkorst of het keukenpapier nog bevat. Daaraan merk je hoeveel water de toppen hebben opgenomen.
Als je een behoorlijke voorraad wiet hebt, moet je dit wellicht een aantal keren herhalen. Overdrijf echter niet. Maak het brood bijvoorbeeld niet te vochtig en laat hetzelfde slablaadje niet te lang in je voorraadpot zitten. Daardoor kan er namelijk schimmel ontstaan, waar ook de toppen last van kunnen krijgen.
Controleer de wiet goed en als je tevreden bent, doe het dan in een luchtdichte pot waar je het langere tijd in kunt bewaren.
2. Fruitschillen
Hiermee maak je het extra leuk en het is ook nog eens een interessant experiment. Je kunt meerdere soorten fruitschillen en kruiden gebruiken om je wiet weer nieuw leven in te blazen, op dezelfde manier als hierboven. Het verschil is echter dat fruitschillen ook de smaak beïnvloeden.
Het vaakst gebruikt men hiervoor sinaasappels en citroenen, omdat deze niet alleen je toppen opnieuw bevochtigen, maar ook een extra citrussmaak afgeven. Je moet ze echter niet bij wiet doen die je langere tijd bewaart of aan het uitharden bent, omdat er dan schimmel of toprot kan ontstaan. Kijk regelmatig of alles er nog normaal uitziet om schimmel te voorkomen en vervang daarbij de schil. Hiermee zorg je ook weer voor extra smaak.
Ook bananenschillen zijn populair. Ze werken sneller, maar ze rotten ook eerder. Sommige mensen stellen dat de wiet er krachtiger door wordt, maar daarvoor is geen concreet bewijs. Appelschillen geven hun smaak niet zo effectief af, maar ze geven wel langzaam en consistent vocht af. En dat is weer heel handig als de toppen vochtiger moeten worden.
Welke fruitsoort je ook kiest, het idee is om de schillen een aantal uren bij je wietvoorraad te leggen. Het kan een paar uur tot een dag duren totdat de toppen weer geschikt zijn om te roken.
Je kunt ook munt, koriander, rozemarijn, tijm of een ander smaakvol keukenkruid toevoegen. Dit zorgt niet alleen voor hydratatie, maar geeft je rookervaring ook wat extra pit.
3. Hete Damp
Als je haast hebt en geen tijd hebt om te wachten, kun je het proces ook versnellen. Maar wees wel gewaarschuwd; je loopt het risico dat je de wiettoppen te heet of te vochtig maakt om ze nog te kunnen roken.
Pak een grote pan, vul die met water en breng het aan de kook. Als het water kookt, haal je de pan van het vuur en zet je het op een stabiel oppervlak. Daarna bedek je de bovenkant met een doek of stuk stof dat je aan de randen vastmaakt. Pas op dat je je niet brandt (gebruik ovenhandschoenen!).
Leg nu je wiet op het stuk doek en laat de verdamping van het water zijn werk doen. Door de hete damp die erdoorheen komt, heeft je wiet in een mum van tijd weer de juiste vochtigheidsgraad.
Keer de toppen regelmatig om, zodat de damp je toppen gelijkmatig bevochtigt. Na dertig minuten tot een uur zijn ze klaar voor gebruik!