Marinol is de merknaam voor een synthetische vorm van THC die dronabinol wordt genoemd. Het werd begin jaren '80 op de markt gebracht om de symptomen van AIDS te behandelen.

Sindsdien wordt het als zeer controversieel beschouwd.

Het medicijn werd oorspronkelijk ontwikkeld tijdens de eerste, beperkte pogingen om een op cannabinoïden-gebaseerd medicijn [1]te commercialiseren. Veel patiënten, vooral diegenen die lijden aan andere aandoeningen, zijn er ontevreden over. Ze zeggen dat het helemaal niet werkt of zo intens werkt dat ze de effecten niet kunnen reguleren. Anderen, vooral diegenen die lijden aan misselijkheid, geven aan dat het hun maag van streek maakt.

Marinol werd in eerste instantie geïntroduceerd als Schedule II stof, maar werd later opnieuw geclassificeerd naar Schedule III. Het is onduidelijk of het middel, net als Sativex, opnieuw zal worden gedegradeerd. Ondertussen valt de plant zelf nog steeds in Schedule I in de VS en het grootste deel van de wereld.

Onderzoek naar THC en cannabinoïden in het algemeen lijken de beweringen van hierboven te bevestigen. Marinol bevat geen CBD, wat toch een cannabinoïde is waarop veel wordt vertrouwd binnen de medische gemeenschap. Het bevat ook geen flavonoïden of terpenen. Daarnaast wordt ook het microdoseren van cannabis steeds meer beschouwd als een rendabele, medische toepassing.

De opkomst van de "gehele" plantenmedicatie kan misschien eindelijk een einde maken aan het gebruik van Marinol. Tot dat moment zijn veel patiënten echter gedwongen te vertrouwen op Marinol in plaats van het echte werk. Hoe zit dat? Nou, het wordt door de verzekering vergoed, terwijl dit niet geldt voor cannabis toppen.

Marinol samenstelling synthetische thc

WAT IS MARINOL?

THC is een chemische molecuul. Het kan dus worden gereproduceerd in een lab. En dat is Marinol: Een medicijn gebaseerd op cannabinoïde scheikunde.

Dit resulteert in de synthetische cannabinoïde dronabinol, die vervolgens wordt opgelost in sesamolie en tot tabletten wordt geperst.

WAAR WORDT HET VOOR GEBRUIKT?

Marinol wordt over het algemeen voorgeschreven voor AIDS wasting syndroom en misselijkheid, maar ook steeds meer voor chronische pijn die veroorzaakt wordt door bewegingsstoornissen, waaronder MS en Dystonie. Het medicijn valt ook in Schedule III en wordt daarom vergoed door de meeste westerse zorgverzekeringen.

Op de meeste plaatsen zorgt het huidige gevecht ervoor dat er meer bewustzijn ontstaat als het gaat om gehele plantenmedicatie als een meer effectief en natuurlijk alternatief voor synthetische formuleringen.

WAAROM IS DE NATUURLIJKE CANNABISPLANT BETER?

Er zijn vele, vele redenen waarom de gehele cannabisplant en haar chemische verbindingen superieur zijn aan Marinol.

  1. Patiënten kunnen hun dosering beter beheren. Zelfs 5mg Marinol, de kleinste dosis, is voor veel patiënten teveel om in een keer te kunnen behappen. Het gebruik van cannabinoïden op andere manieren is gemakkelijker en de dosis kan ook beter worden aangepast. Marinol kan je de stratosfeer insturen. Voor patiënten die liever willen blijven functioneren, is dit natuurlijk erg oncomfortabel.
  2. Het middel kan de maag van streek maken. Marinol kan er daadwerkelijk voor zorgen dat patiënten met misselijkheid zich zieker voelen en niet beter.
  3. Het bevat geen andere cannabinoïden. Marinol bevat uitsluitend synthetische THC. Vooral van CBD is bekend dat het op vele nuttige manieren een wisselwerking heeft met THC. Medicijnen ontdoen van deze en andere cannabinoïden, schiet het doel compleet voorbij.
  4. Medicinale cannabis bevat een meer efficiënt medicijn. Het bevat alle cannabinoïden van de plant en nog veel meer. Aromatische verbindingen, bekend als terpenen, hebben de laatste tijd veel aandacht gekregen omdat ontdekt is dat ze bijdragen aan de algehele medicinale effectiviteit van cannabis. Deze vind je niet in Marinol. Ook ontbreken de flavononïden, waarvan wordt aangenomen dat ze het medicijn versterken.
  5. Er zijn ook andere bijwerkingen. Sommige patiënten kunnen het medicijn simpelweg niet verdragen. Hoewel cannabis ook bijwerkingen heeft, kunnen velen worden verlicht, afhankelijk van de soort. Er is slechts één soort Marinol.

Een ding is echter wel duidelijk. Als patiënten de keuze zouden krijgen, zouden ze massaal kiezen voor natuurlijke vormen van cannabis. Kan dit niet, kiezen ze voor stoffen die direct afkomstig zijn van de plant.

WAAROM WORDT MARINOL NOG STEEDS GEBRUIKT?

Dat is een goede vraag. De antwoorden zijn voornamelijk politiek. Marinol is altijd al gebruikt om de hervormingen van cannabis wetten te vertragen. Dit komt vanwege het stigma rondom de cannabis cultuur. Het komt ook door de lobbyende kracht van gevestigde farmaceutische bedrijven. Over het algemeen houdt de medicijnenindustrie niet van medicinale cannabis, omdat ze deze als bedreiging ziet.

Dit kan echter veranderen. In medische testen, vooral in die naar kanker, worden interessante ontdekkingen gedaan. Het toevoegen van cannabis aan conventionele medicijnen lijkt de werking van beide medicijnen te verbeteren.

In deze omgeving zullen farmaceutische bedrijven hun mening over cannabis waarschijnlijk bijstellen. Als ze tenminste niet begonnen zijn met het patenteren van een cannabinoïde brouwsel, om dat vervolgens te verkopen aan een hongerige markt.

In de tussentijd is Marinol een van de weinige, op cannabinoïde gebaseerde medicijnen die wereldwijd verkrijgbaar zijn.

Zelfs wanneer het medisch wordt gebruikt, blijft de plant verboden in veel delen van de wereld. Mogelijk verandert dit ook, al is de strijd nog niet gestreden. In zowel Canada als Duitsland, klagen patiënten zorgverzekeringen aan die weigeren de kosten van hun medicatie te vergoeden.

THC vergelijking tegen synthetische THC

HOE OVERTUIG IK MIJN DOKTER?

Als je een van de gelukkige patiënten bent met een behulpzame dokter, is het initiëren van een gesprek de eerste stap.

Het eerste probleem is de prijs.

Is dit geen probleem in het gebied waar jij woont, dan heb je geluk.

In de Verenigde Staten, Canada, Israël, Australië en Duitsland is dit aan de orde van dag. Deze kans is gecreëerd door de vorderingen die de beweging heeft gemaakt om cannabis te hervormen en te legaliseren.

Er is echter nog een lange weg te gaan. In Duitsland moeten patiënten momenteel de onaantrekkelijke "keuze" maken om 10 euro te betalen voor een maandelijkse voorraad dronabinol of veel meer voor de echte plant.

De meeste mensen kunnen geen keus maken.

Daarom is dit probleem zo omstreden.

KAN HET VERSCHIL IN EEN DRUGSTEST WORDEN BEPAALD?

Over deze vraag wordt nog flink gediscussieerd. Sommige mensen gebruiken Marinol in een drugstest te misleiden. Dit is helaas geen effectieve oplossing. Cannabis bevat meer chemische stoffen dan Marinol. In drugstests wordt naar het verschil gekeken. In een noodgeval kan je altijd om een nieuwe test vragen en een maand op Marinol vertrouwen. Dit zijn de oncomfortabele situaties waar patiënten zich vaak in bevinden, al moet deze tactiek wel als laatste redmiddel worden gezien.

Het verschil tussen de twee stoffen is echter altijd te bepalen in testen waar lichaamsvloeistoffen worden gebruikt.

 

External Resources:
  1. Medical marijuana: Medical necessity versus political agenda https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.