Cannabis staat al een tijdje in de schijnwerpers van de medische industrie. Als je het niet al wist, produceert cannabis van nature honderden cannabinoïden en terpenen die een gunstige interactie hebben met het menselijk lichaam. Het endocannabinoïde systeem (ECS) in het menselijk lichaam is wat dit mogelijk maakt; het is een complex netwerk van natuurlijk voorkomende cannabinoïde receptoren in het zenuwstelsel, de hersenen en over het hele lichaam - die allemaal interfereren met de verbindingen met cannabis.

KENNISMAKING MET HET ENDOCANNABINOÏDE SYSTEEM

Het endocannabinoïde systeem heeft een belangrijke functie in ons lichaam, dat vitale levensfuncties reguleert zoals stemmingswisselingen, slaappatroon, ontstekingen, eetlust, pijnsensatie en het geheugen (om een paar dingen te noemen). Cannabis produceert verschillende soorten cannabinoïde waarvan bekend is dat ze als sleutel en slot passen bij cannabinoïde-receptoren in het endocannabinoïde systeem - en dus hebben ze de mogelijkheid om ons lichaam te activeren om verschillende processen uit te voeren. De twee belangrijkste cannabinoïde-receptoren in het endocannabinoïde systeem zijn CB1 en CB2.

CB1 bestaat voornamelijk uit neuronen in de hersenen, het zenuwstelsel en in bepaalde organen en weefsels zoals de milt en het hart.

CB2 receptoren bestaan vooral uit immuuncellen, microglia genaamd waar hun functie overwegend onduidelijk blijft; zij spelen echter wel een rol van pijnbestrijding in de hersenen.

We beginnen enkel te leren hoe een tekort aan endocannabinoïden in het lichaam kan worden gekoppeld aan een aantal symptomen waaronder:

-Stijfheid in spieren

-Chronische pijn en wijdverspreide stijfheid in de spieren

-Vermoeidheid en hoofdpijn

-Darm- en blaasproblemen

-Slapeloosheid en slaapstoornissen

-Depressie en sombere stemming

Het is geen wonder dat cannabis zo'n overvloed aan positieve voordelen voor de gezondheid heeft als je deze feiten bedenkt, cannabinoïden helpt gewoon bij de functies van het endocannabinoïde systeem in het menselijk lichaam.

Cannabis en Fibromyalgie

CANNABIS, HET ENDOCANNABINOÏDE SYSTEEM, EN FIBROMYALGIA

Fibromyalgie is een medische aandoening die alle hierboven genoemde symptomen produceert. De oorzaak van deze aandoening is al lang besproken, maar onderzoekers beginnen om deze symptomen te verbinden met het endocannabinoïde systeem.

"Gebrekkige cannabinoïde niveaus kunnen de onderliggende oorzaak zijn van tal van aandoeningen, en wordt verlicht door cannabis." - Ethan Russo, Senior adviseur bij GW Pharmaceuticals

Russo schreef dieper ingaand in zijn oorspronkelijke CEDC (klinische endocannabinoïde-deficiëntie) paper, waar hij erop wees dat de ECS je hersenen koppelt aan bepaalde lichaamsdelen en functies; dus zou een verstoring van de cannabinoïde in ons lichaam ervoor zorgen dat de communicatie wordt verstoord. Hij legde uit dat THC invalt voor eigen natuurlijke endocannabinoïde van ons lichaam - anandamide, die overgevoeligheid vermindert.

Een studie uitgevoerd door Dr. Mary-Ann Fitzcharles, een professor in de geneeskunde aan de McGill University onderzocht de geneeskrachtige voordelen van cannabinoïden op 302 fibromyalgie-patiënten en 155 patiënten met een andere chronische pijn aandoening. Zij vonden dat 72% van de patiënten beweerden ongeveer 1 gram cannabis per dag of minder nodig te hebben om significant verminderde pijn te voelen in hun leven. Het slagingspercentage voor de algemene behandelingen op recept is ongeveer 8-10%. Dit is goed nieuws omdat het betekent dat er een potentieel gezonder en goedkoper alternatief is dat gebruikt kan worden met opioïden in combinatie of als een mogelijke vervanging.

MEDISCHE MARIHUANA en Fibromyalgie

Spierspasmen, beklemming en slaapproblemen zijn de definities van de kenmerken van de FM. Trigger-punten liggend onder gespannen spieren kunnen leiden tot pijn in verschillende delen van het lichaam wanneer ze ingedrukt worden; dit betekent dat spierkrampen vaker 's nachts gebeuren en het slaappatroon onderbreken. Nacht medicatie van cannabis kan je diepe slaapcyclus verlengen en helpt je om in slaap te vallen.

De CBD (een niet-psychoactieve verbinding) gevonden in cannabis bleek te helpen bij de behandeling van de symptomen van multiple sclerose (MS) geïnjecteerd in lab muizen, en is sindsdien verder onderzocht als een behandeling voor veel zenuwspier/pijn gerelateerde symptomen. Ook dit heeft gevolgen voor FM-patiënten.

Het toont aan dat in onze jacht naar potentieel veilige, goedkope en effectieve behandelingen, cannabis de voorloper zou kunnen zijn. Het meeste bewijsmateriaal met betrekking tot cannabis en fibromyalgie is anekdotisch, maar het onderzoek dat is uitgevoerd is zeker positief, met zeker meer uitgebreide studies in aantocht voor de toekomst. Wie weet, op een dag, wordt cannabis het antwoord genoemd waar we op zoek naar zijn geweest.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.