By Steven Voser

Als wietkweker heb je misschien weleens van de term 'Trichoderma' gehoord. Wellicht heb je het gehoord van andere telers, ben je het tegengekomen bij het lezen van informatie over het kweken van cannabis of heb je het op het etiket van een bodemverbeteraar, meststof of potgrond zien staan. Maar wat is Trichoderma precies en waarom zweren zoveel cannabistelers erbij? Blijf lezen om er alles over te weten te komen.

Wat is Trichoderma?

Trichoderma is een geslacht van bodemschimmels die in bijna alle soorten bodems in verschillende ecosystemen voorkomen. Het voedt zich met andere schimmels en gedijt goed in grond met veel plantenwortels die het kan koloniseren. Trichoderma-soorten identificeren is echter moeilijk, omdat ze weinig (en moeilijk te herkennen) morfologische verschillen vertonen. Trichoderma werd zelfs lang als monotypisch beschouwd (met slechts één enkele soort); maar inmiddels weten we dat er minstens 33 unieke Trichoderma-soorten zijn.

Trichoderma

Waarvoor wordt Trichoderma gebruikt?

Trichoderma wordt vaak gebruikt in de landbouw, omdat het andere schimmels en bacteriën bestrijdt en zich ermee voedt. Daarbij is het bewezen effectief bij de bestrijding van een verscheidenheid aan pathogenen. Trichoderma-producten worden op de volgende manieren gebruikt:

  • Om zaden te behandelen voor het planten
  • Als bodemverbeteraar voor het planten
  • Als groeistimulans en biocontrolemiddel tijdens de groei

Wat zijn de voordelen van Trichoderma voor cannabis?

Hoewel we er al enkele hebben laten doorschemeren, hieronder de belangrijkste voordelen van Trichoderma voor cannabiskweek:

1. Betere wortelontwikkeling

Trichoderma koloniseert graag plantenwortels en gedijt goed in de rhizosfeer, waar het zich met bacteriën en andere schimmels voedt. Het kan rechtstreeks op zaden, op potgrond of rond de wortelzone van groeiende planten worden aangebracht. En zodra het in contact komt met de wortels, koloniseren ze het worteloppervlak (cortex). Sommige soorten Trichoderma (zoals T. harzianum of T-22) worden beschouwd als 'zeer rhizosfeer competent' en kunnen plantenwortels koloniseren terwijl ze groeien. Van planten die met Trichoderma zijn gekweekt, is herhaaldelijk aangetoond dat ze grotere, gezondere wortelstelsels[1] ontwikkelen dan planten die zonder de schimmels zijn geteeld.

2. Bescherming tegen ziekteverwekkers

Trichoderma beschermt planten op verschillende manieren tegen ziekteverwekkers. Ten eerste kan het andere schimmels parasiteren door zich eraan te hechten en enzymen te produceren die hun cellen afbreken (terwijl het zichzelf tegelijkertijd tegen die enzymen beschermt). Ten tweede kan Trichoderma antibiotica en metabolieten aanmaken die plantpathogenen aanvallen en vernietigen.

Trichoderma is ook bedreven in het concurreren om voedingsstoffen in de rhizosfeer en kan andere, minder competitieve schimmels uithongeren. Daarnaast is aangetoond dat het de eitjes en jonge exemplaren van plantenetende nematoden vernietigt. Ten slotte zou de aanwezigheid van Trichoderma in de wortelzone planten helpen om natuurlijke afweerstoffen[2] te produceren die zowel bodemgebonden als bovengrondse ziekteverwekkers verder afweren.

Trichoderma

3. Verbeterde plantgezondheid en toppenproductie

Naast het stimuleren van de wortelgroei en het bestrijden van plantpathogenen, kan Trichoderma ook de algehele groei van planten bevorderen en de kwaliteit van vruchten (of wiettoppen) verhogen. Onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat Trichoderma zure metabolieten produceert die organisch materiaal in de aarde kunnen afbreken en daardoor de opname van voedingsstoffen door het wortelstelsel bevorderen.

Deze afscheiding van organische zuren kan ook helpen de pH van de bodem onder controle te houden, waardoor planten (vooral planten die van lichtzure grond houden, zoals cannabis) voedingsstoffen maximaal kunnen opnemen. Daarnaast is aangetoond dat Trichoderma "hormoonachtige" verbindingen afscheidt die zowel de boven- als de ondergrondse plantgroei bevorderen[3].

4. Natuurlijk en milieuvriendelijk

In tegenstelling tot chemische bestrijdingsmiddelen/herbiciden is Trichoderma 100% natuurlijk. Trichoderma-soorten komen van nature voor in bodemecosystemen en het introduceren ervan in je cannabistuin zal waarschijnlijk geen negatief effect hebben op het planten- en dierenleven. Ook beschadigt het niet de belangrijke microbiële levensvormen die nodig zijn om een gezonde, levende bodem te behouden. En hoewel is aangetoond dat Trichoderma bij sommige mensen allergische reacties en andere gezondheidsproblemen veroorzaakt, wordt het over het algemeen als veilig beschouwd als het op de juiste manier wordt gebruikt (meer informatie hieronder).

5. Bodemontgifting

Een laatste voordeel van het gebruik van Trichoderma in een agrarische omgeving, of in de tuinbouw, is het vermogen ervan om oude of verontreinigde grond te zuiveren. Onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat het kan helpen bij het afbreken van zware metalen, zoals cadmium, kwik, koper, zink en arseen; stoffen die vaak in chemische bestrijdingsmiddelen, herbiciden en meststoffen zitten. Bovendien is aangetoond dat Trichoderma organische verontreinigende stoffen, zoals diesel[4], kan afbreken. Daarnaast zijn veel Trichoderma-soorten zeer resistent voor chemische toxines, zoals pesticiden.

Hoe kun je Trichoderma gebruiken om gezondere wiet te kweken?

Dankzij al deze vele voordelen wenden allerlei soorten cannabiskwekers zich tot Trichoderma om hun planten te ondersteunen. En het gebruik ervan is gelukkig supereenvoudig. We raden aan om Trichoderma op een van de onderstaande drie manieren te gebruiken.

Let op: Trichoderma kan de huid, ogen en/of luchtwegen irriteren. Draag daarom altijd handschoenen, een veiligheidsbril en een gezichtsmasker bij het hanteren van Trichoderma-producten.

Trichoderma

💚 Zaden coaten voor het planten

Onderzoek heeft aangetoond dat zaden die vóór het planten met Trichoderma zijn bedekt, meer weerstand bieden tegen pathogenen, zoals Fusarium en Pythium. Om je zaden met Trichoderma te coaten:

1. doe je een kleine hoeveelheid Trichoderma-poeder in een schoon en droog petrischaaltje of bord;
2. plaats je met een pincet je zaadjes voorzichtig in het poeder;
3. plant je de zaden direct in de aarde of in kiempluggen om ze te laten ontkiemen.

Zodra je zaden ontkiemen, zal de Trichoderma die je erop hebt aangebracht automatisch de wortels gaan koloniseren. Dit stimuleert de wortelgroei vanaf dag 1 en beschermt je zaailingen tegen ziekteverwekkers die verwelking, verzwakking en andere problemen kunnen veroorzaken.

🌟 De bodem samenstellen voor de groei

Trichoderma kan ook zeer effectief zijn als bodemverbeteraar voor het planten. Er is een aantal manieren om dit aan te pakken:

1. Je kunt Trichoderma aan je aardemix toevoegen in een verhouding van ongeveer 1g Trichoderma-poeder of -korrels per liter aarde. Vergeet niet goed te mengen!

2. Of je kunt gewoon 5g Trichoderma toevoegen aan de bovenste laag van je aarde, waar het in direct contact komt met de wortels van je plant. Om dit te doen, strooi je je Trichoderma-poeder of -korrels in het gat waar je de zaailingen in gaat planten.

💹 Planten ondersteunen terwijl ze groeien

Tot slot kun je Trichoderma ook toevoegen aan water en het rechtstreeks op de aarde aanbrengen, zoals je zou doen met vloeibare voeding:

1. Doe 5g Trichoderma in 1l kraanwater en bewater zoals gewoonlijk.
2. Herhaal dit eens in de 2-3 weken om een gezonde groei te bevorderen en je planten tegen ongedierte te beschermen.


Ondersteuning van het microbiële leven met Rhizobacter

Bij Royal Queen Seeds zijn we echte fans van biologische cannabisteelt, omdat het niet alleen een natuurlijk product oplevert met een fantastische geur en smaak, maar ook de impact op het milieu beperkt. Als je op zoek bent naar manieren om milieuvriendelijker te kweken: ons Rhizobacter-product is 100% natuurlijk en gemaakt van algen die de groei van nuttige microben en schimmels, zoals Trichoderma, in de wortelzone bevorderen, allemaal zonder negatieve gevolgen voor de omgeving. Onze formule helpt je planten te beschermen tegen ziekteverwekkers, ondersteunt de wortelgroei en verbetert de opname van voedingsstoffen. Het resultaat: gezonde wietplanten die optimaal groeien.

Zo gebruik je Royal Queen Seeds Rhizobacter:

• In een grondmengsel: voeg 1g Rhizobacter toe aan elke liter grond en meng grondig.

• Bij het verplanten: voeg 1g Rhizobacter toe aan het gat waar je je zaailing of groeiende plant in wilt zetten, zet je zaailing/plant erin, vul het gat op met aarde en geef goed water.

• Als bodembevochtiger: voeg 1g Rhizobacter aan 1 liter water toe en begiet de bovengrond om de 21 dagen.

Mycorrhiza en nematoden

De term 'mycorrhiza' kom je vaak op forums over biologische cannabisteelt tegen. Veel telers begrijpen echter niet wat dit precies betekent. Mycorrhiza betekent letterlijk 'schimmel' (myco) 'wortel' (rhiza), en verwijst naar een symbiotische relatie tussen plantenwortels en schimmels. Mycorrhiza-supplementen (zoals onze Easy Roots Mycorrhiza Mix) bevatten meestal schimmelsporen die de groei van mycorrhiza-schimmels bevorderen, en die, net als Trichoderma, planten kunnen helpen water en voedingsstoffen op te nemen en ziekteverwekkers af te weren. Fabrikanten voegen verschillende schimmelsoorten toe aan hun Mycorrhiza producten, maar onze Easy Roots Mycorrhiza Mix bevat de volgende:

• Rhizophagus irregularis

• Entrophospora colombiana

• Glomus spurcum

• Glomus mosseae

• Glomus geosporum

• Glomus clarum

• Glomus etunicatum

Net als Rhizobacter kan onze Easy Roots Mycorrhiza Mix als bodemverbeteraar of als bodembevochtiger worden gebruikt. Als je het als bodemverbeteraar gebruikt, meng dan 4g Mycorrhiza Mix door de bovengrond en doe 1g rechtstreeks in het plantgat. Bij gebruik in de gieter, kun je 5g Mycorrhiza Mix mengen met 1l water en dit elke 2-3 weken op de grond aanbrengen om de groei van nuttige wortelschimmels te bevorderen.

Net als Trichoderma en mycorrhiza-schimmels zijn nematoden een ander organisme dat de gezondheid van de bodem en dus van je planten kan verbeteren. Nematoden zijn ongesegmenteerde rondwormen die in vrijwel elk ecosysteem op de planeet te vinden zijn. Hoewel er enkele plantparasitaire nematoden zijn die je uit de buurt van je cannabis wilt houden, zijn de meeste nematoden juist gunstig voor het bodem- en plantenleven. Meer specifiek, voeden nematoden zich met bacteriën en kunnen ze helpen bij het beheersen van bacteriepopulaties. Ook kunnen ze je planten tegen roofzuchtige insecten beschermen. Tuincentra verkopen vaak nematoden van de families Steinernematidae en Heterorhabditidae, waarvan bekend is dat ze gunstig zijn voor planten.

Trichoderma: een natuurlijke methode om de wortel- en plantengroei te stimuleren

Trichoderma biedt wietkwekers een natuurlijke manier om de wortelgroei en opname van voedingsstoffen te stimuleren en tegelijkertijd hun planten te beschermen tegen pathogenen, allemaal zonder giftige afvoer of andere negatieve gevolgen voor het milieu. Dus voordat je je wendt tot synthetische alternatieven, laat Moeder Natuur eens het werk voor je doen!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.