Inbegrepen GRATIS producten
Bitterzout: een natuurlijk element voor het kweken van gezonde cannabis
Bitterzout, of magnesiumsulfaat, is de beste en meest biologische manier om magnesium en zwavel aan je cannabisplanten te geven. De voordelen zijn verbazingwekkend en je geeft er bijna nooit te veel van. Lees hier waarom je bij je volgende kweek bitterzout moet gebruiken.
Doorgaans noemt men Epsom zout in het Nederlands bitterzout of magnesiumsulfaat. De naam Epsom zout is afgeleid van het bronwater uit Epsom in Engeland. Plaatselijke boeren kwamen er al snel achter dat dit water "magische" geneeskrachtige eigenschappen had. En dat verspreidde zich als een lopend vuurtje naar alle uithoeken ter wereld.
Wat Is Bitterzout?
Bitterzout, of Epsom zout, lijkt erg op grof keukenzout. Maar vergis je niet, het is totaal verschillend in moleculair opzicht. Bitterzout wordt ook gebruikt in gezondheids- en schoonheidsproducten. Zo zit het in badzout, peeling producten en in middelen tegen spierpijn en migraine. Ook zit het in middeltjes tegen verkoudheid en griep. Pas op dat je deze middelen niet gebruikt om aan je planten te geven. Ze zijn namelijk doorgaans vermengd met verschillende soorten bleekmiddel, alcohol, aroma's en andere ingrediënten die je cannabis kunnen beschadigen. Het juiste product kun je makkelijk kopen in een tuincentrum. Ook kun je het vinden bij de apotheek en natuurvoedingswinkels.
Bitterzout is een fantastische en volledig natuurlijke manier om je cannabisplanten een extra dosis magnesium en zwavel te geven. Het bijkomende voordeel is dat er eigenlijk niets mis mee kan gaan. Geef je te veel van deze microvoedingsstoffen? Dan heeft dat geen enkel negatief effect op je planten. Het is ook bijna onmogelijk dat de grond er na verloop van tijd mee verzadigd raakt. Bitterzout kan eveneens gebruikt worden in hydro systemen. Maar in dat geval moet je goed opletten, omdat de pH-waarde kan gaan schommelen.
Het is zeer eenvoudig te gebruiken, makkelijk verkrijgbaar en niet duur. Ook lost het bijzonder goed op in water. Je kunt het dus als bladspray gebruiken. Iedereen zet tegenwoordig in op volledig natuurlijke manieren om wiet te kweken. Daarom verdient ook bitterzout een ereplaats in je arsenaal met natuurlijke en milieubewuste producten.
Wat Doet Het Magnesium In Bitterzout?
Er zit geen groot verschil tussen het magnesium in bitterzout en bijvoorbeeld Cal-Mag supplementen. Het belangrijkste verschil is dat Epsom zout een volledig natuurlijk product is. Supplementen in flesjes worden echter doorgaans petrochemisch verkregen.
Productieve planten zijn geneigd tekenen van een tekort te vertonen als de voedingsstoffen niet op maat zijn. Dat geldt ook voor cannabis. Vooral planten die hydroponisch gekweekt worden, zijn geneigd tekenen van een magnesiumtekort te vertonen. Zelfs met grond lijken bepaalde strains snel te klagen en een aanzienlijke hoeveelheid van deze microvoedingsstof te eisen. Pas dan kunnen ze mooie, groene bladeren en een krachtige groei behouden.
Magnesium faciliteert ook de opname van stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Treedt er een magnesiumtekort op? Dan is dit eenvoudig vast te stellen door de karakteristieke vergeling van de bladeren, met uitzondering van de nerven. Dit contrasteert met het typerende stikstofgebrek, waarbij wel het hele blad vergeelt. Een magnesiumtekort manifesteert zich ook eerder in de onderste delen van de plant. Daarbij krullen de vergelende bladeren lichtelijk omhoog.
Ook magnesium is sterk bij de fotosynthese betrokken. Het is namelijk onderdeel van de structuur van chlorofyl. Het versterkt ook de celwanden die verantwoordelijk zijn voor de kracht van de plant en een stabiele groei.
Magnesium is ook essentieel voor het behalen van buitengewone opbrengsten. Voor het vormen van grote toppen is een gezonde dosis van dit element vereist. Bovendien is magnesium essentieel voor de zaadvorming.
Wat Doet De Zwavel?
Zwavel is een van de bouwstenen van het immuunsysteem van de plant. Het geeft ook knoflook en uien hun doordringende bijsmaak. Wat cannabis betreft, werkt het samen met magnesium om de opname van NPK te vergroten. Daarbij is het betrokken bij de productie van enzymen, aminozuren en vitaminen.
Chlorofyl heeft ook zwavel nodig. Het element is echter van bijzonder belang bij het kweken van moederplanten. Zwavel stimuleert namelijk de levensduur van een plant en vermindert omgevingsstress. Moederplanten worden buitensporig lang in de groeiperiode gehouden. Cannabis is echter geen vaste plant, waardoor er problemen kunnen ontstaan met de voedingsstoffen. Bitterzout kan de continue verzorging van deze planten vergemakkelijken.
Hoe Gebruik Je Bitterzout?
Bitterzout is erg vergevingsgezind. Zoals we al eerder opmerkten, geef je er niet snel te veel van. Maar zoals met alles, betekent minder vaak meer. Bitterzout mag dan goedkoop zijn, we blijven wel op de kleintjes letten.
Als algemene vuistregel geldt dat 1 eetlepel per 5 liter water een uitstekende bladvoeding oplevert die je om de week kunt geven. Moeilijke aarde, met een pH-waarde van boven de 7, blokkeert automatisch calcium- en magnesiumionen. Het is dan ook een goed idee om hierbij wat bitterzout te gebruiken.
Een wat meer verdunde wateroplossing met bitterzout kan ook gebruikt worden voor het ontkiemen van zaden. Daarnaast kan het zelfs stekjes helpen sneller wortel te laten schieten. Moeilijker te klonen soorten hebben laten zien dat de slagingskans groter wordt als je deze mix geeft aan de stekjes en als je die er ook mee beneveld.
Bij een tekort moet je 3-4 dagen wachten met het evolueren van de resultaten. Bekijk hierbij de nieuwe groeipatronen en het herstel van de minder aangetaste bladeren. Zwaarder beschadigde blaadjes kunnen littekens vertonen door het magnesiumtekort. Deze herstellen nooit meer volledig.
Gebruik Het Zelf Ook
Tot slot is het leuk te vermelden dat bitterzout ook fantastische voordelen voor mensen biedt. Het is het basisbestanddeel van veel soorten badzout en andere cosmetische en gezondheidsproducten. Experimenteer gerust eens met al die bekende toepassingen. Vooral als je wel wat hulp kunt gebruiken bij het aanpakken van verschillende algemene kwaaltjes. Bovendien komen jij en je plant nog nader tot elkaar door allebei hetzelfde product te gebruiken.