By Adam Parsons Reviewed by: Mr José


Wat is guano?

Vleermuizen zijn zeer sociale schepsels. Deze schattige kleine zoogdieren vormen grote kolonies die generatie na generatie in dezelfde grot wonen. In de loop der eeuwen ontstaan op de ondergrond van die grotten bergen ontlasting. In gecomposteerde vorm wordt dat guano genoemd. De oorspronkelijke Zuid-Amerikaanse Quechua noemden het "wanoe".

Guano is superfood voor planten, rijk aan de drie essentiële voedingsstoffen: stikstof, fosfor en kalium. Stikstof zorgt voor een krachtige en weelderige groei tijdens de vegetatieve cyclus. Fosfor leidt tot een gezonde bloei en wortelgroei. Kalium zorgt ervoor dat de stammen en takken stevig worden. Guano bevat ook een compleet pakket micronutriënten voor een algehele gezonde ontwikkeling van een plant.

Het dieet van de specifieke vleermuissoort is van invloed op het voedingsstoffen profiel van de guano. Insectenetende vleermuizen produceren guano met een hoge concentratie stikstof. Dat maakt het ideaal voor het voeden tijdens de vegetatieve fase. Fruitetende vleermuizen produceren guano met een hoog fosforgehalte. Dit kun je het beste gebruiken tijdens de bloeifase, als de cannabis meer fosfor nodig heeft.

Diverse merken bieden voeding aan voor specifieke stadia van de groei. Zo zijn er poedervormige producten met een NPK-verhouding van 8-1-1 of 7-3-1. Deze formules bevatten hogere concentraties stikstof, wat de bladgroei in de vegetatieve fase bevordert. Andere producten zijn gericht op het voeden van planten tijdens de bloei. Deze formules bevatten vaak een NPK-waarde van 0-10-0 of 0-12-0. Wietplanten hebben dan namelijk hogere concentraties fosfor nodig om grote, gezonde toppen te ontwikkelen.

RQS Bat Guano: een natuurlijke bron van fosfor

Bat guano is een natuurlijke bron van fosfor en organisch materiaal om bloeiende planten en de bodem te voeden. Het voedingsprofiel van dit product kan per batch iets verschillen, maar elke zak van 500g bevat een minimale NPK-verhouding van 1:10:1. Deze hoeveelheid essentiële macronutriënten helpt bloeiende wietplanten te gedijen doordat het een snellere ontwikkeling bevordert, zorgt voor optimale topvorming en de fotosynthese faciliteert.

Welke macronutriënten bevat bat guano?

Wietplanten vereisen diverse voedingsstoffen om hun volledige potentieel te bereiken. Naast macrovoedingsstoffen hebben ze ook verschillende microvoedingsstoffen nodig om te overleven en gedijen. Hoewel ze deze stoffen in kleinere hoeveelheden nodig hebben, zijn ze niet minder belangrijk! Microvoedingsstoffen stellen wietplanten namelijk in staat om belangrijke fysiologische functies te vervullen, van het opbouwen van celwanden tot de fotosynthese. Dit zijn de voordelen van de micronutriënten die bat guano bevat:

Boor (B)

Dit element draagt bij aan de vorming van celwanden, de integriteit van celmembranen en de toevoer van suikers naar groeiende delen.

Calcium (Ca)

Calcium is essentieel voor de plantstructuur, omdat het de ontwikkeling van celwanden en membranen ondersteunt. Het element speelt ook een rol bij het reageren op biotische stress die veroorzaakt wordt door pathogene virussen, bacteriën en schimmels.

IJzer (Fe)

Ijzer draagt bij aan de productie van chlorofyl, het groene pigment dat bij de omzetting van licht in suikers betrokken is.

Mangaan (Mn)

Dit metaal speelt een rol bij diverse plantprocessen, waaronder de fotosynthese, het stikstofgebruik, de respiratie en de gezondheid van wortelcellen.

Zwavel (S) en Zink (Zn)

Deze essentiële microvoedingsstoffen zijn onmisbaar voor de opbouw van eiwitten en de aanmaak en activatie van belangrijke enzymen.

Magnesium (Mg)

Magnesium is het hart van het chlorofyl-molecuul. Zonder dit metaal beschikken planten niet over de middelen die nodig zijn voor de fotosynthese.

Guano is ideaal om organische grond mee te verbeteren. Je kunt het verdelen over de aarde rondom de plant of er thee van maken die je als vorm van bewatering aan de planten toedient. Het is de ideale basis voor elke gewenste samenstelling van grond. Daarbij heeft het de unieke eigenschap dat het nooit verbranding veroorzaakt bij planten, wat bij de meeste voedingsstoffen wel het geval is. Vruchten en groenten die zijn verbouwd met guano hebben meer smaak en zijn beter bestand tegen ziekten. Datzelfde geldt voor cannabis. Guano zorgt ervoor dat de gedroogde toppen prettige "mango-achtige" of zoetere smaken hebben.

Hoe snel werkt bat guano?

Bat guano werkt niet onmiddellijk. Aangezien het een natuurlijke bron van fosfor en rijk aan organisch materiaal is, moeten micro-organismen in de aarde het eerst afbreken om de fosformoleculen beschikbaar te maken voor de plantenwortels. Nadat je bat guano hebt toegevoegd, hebben bacteriën en schimmels ongeveer twee weken nodig om hun werk te doen en het af te breken.

Toch profiteren planten op meerdere manieren van deze trage afgifte. Zo verbetert het de kwaliteit van het microbieel leven, wat weer zijn weerslag heeft op de plantgezondheid. Ten tweede voorziet een langzame, maar constante afgifte van fosfor de planten geleidelijk van voeding, waardoor er geen risico is op 'nutrient burn' of vergiftiging.

Als je tekenen van een fosfortekort ziet, is het belangrijk dat je je planten zo snel mogelijk voeding geeft. Gelukkig kun je enzymen samen met bat guano toedienen om het proces te versnellen. Vloeibare enzym-formules versnellen de afgifte en geven je ondervoede planten eerder toegang tot deze essentiële voedingsstof.

Hoe gebruik je guano?

1. Als organisch grondmengsel met beendermeel en kippenmest

Gebruik guano vanaf de start voor een organisch grondmengsel. Met beendermeel, kippenmest, verenmeel en steengruis zorgt het voor vele essentiële voedingsstoffen, vitamines en mineralen voor de cannabisplant. Probeer dit recept eens voor een overvloedige groei van je cannabis.

1. Als organisch grondmengsel met beendermeel en kippenmest

2. Als bewatering in de vorm van thee

Dit is waarschijnlijk de handigste manier om guano toe te voegen aan je tuin. Hieronder een recept:

 • Gebruik 1 eetlepel guano per liter water;
 • Gebruik warm water. Geen heet water; daarmee dood je de micro-organismen;
 • Roer het water door als je de guano toevoegt;
 • Laat het een nachtje staan;
 • Gebruik het eenmaal per week om een welige groei te garanderen.

Kraanwater is prima. Je kunt daarbij een bat guano-theezak maken, zodat de voedingsstoffen in het water kunnen lekken. Wikkel je bat guano in kaasdoek en sluit het geheel af met een elastiek. Gebruik een stok om de zak 's nachts onderin de bak met water te houden.

Als bewatering in de vorm van thee

3. Rechtstreeks als aanpassing van de grond

Voeg guano rechtstreeks toe aan de grond zodat de plant een oppepper krijgt om beter te presteren. Hieronder leggen we uit hoe het werkt:

 • Begraaf het in de grond (onder de laag mulch) zodat het op de juiste manier wordt geactiveerd;
 • Het droogt uit, klontert samen en is niet effectief als je het alleen over het oppervlak sprenkelt;
 • Geef heel veel water zodat het goed kan aanslaan.
Rechtstreeks als aanpassing van de grond

4. Aanbrengen als compostthee

Je kunt bat guano ook gebruiken om een extra voedingsrijke compostthee te maken. Voor dit voedzame elixer heb je nodig:

 • Grote emmer
 • Luchtsteen
 • 5 liter kraanwater
 • 65g afgebroken compost
 • 1 theelepel blackstrap melasse
 • 5 eetlepels bat guano
Aanbrengen als compostthee

Doe alle ingrediënten in de emmer en roer het geheel grondig door. Zet de luchtsteen aan en laat deze de oplossing 48 uur beluchten. In die tijd gaan gunstige aerobe microben de suikers in de voedingsrijke mix koloniseren. Los daarna 1 deel compostthee op in 10 delen water en breng het aan als bladspray of doorweek de aarde ermee om het bodemvoedselweb een boost te geven en de topproductie te bevorderen.

Waarom is guano goed voor cannabis?

De snuggere hedendaagse consument van cannabis is steeds vaker op zoek naar hoogwaardige, organische marihuana. Met guano kun je zelf wiet van wereldklasse kweken, ongeacht of je organische plantage zich binnen of buiten bevindt.

Guano heeft talrijke voordelen voor de groei van de plant:

 • Het verbetert de textuur van de grond. Als de aarde te losjes is, zorgt guano ervoor dat het beter bindt en het water beter vasthoudt. Als de grond te solide is, zorgt het ervoor dat de textuur losser wordt en het water er makkelijker doorheen kan.
 • Herstel van het bodemleven. Guano kan helpen bij het wegspoelen van giftige stoffen uit de grond terwijl het de microbiologie van de wortels beschermt en de aangetaste plant van voedingsstoffen blijft voorzien.
 • Het zorgt voor een gezonde ontbinding van uitgeput materiaal. Als je guano aan compost toevoegt, versnelt dat het composteringsproces waardoor de korreligheid van de grond wordt verbeterd.
 • Het is een meststof die haar voedingsstoffen langzaam afgeeft. Guano zorgt ervoor dat je planten tijdens het grootste deel van hun leven voldoende nutriënten hebben.
 • Het is van invloed op de pH-waarde en functioneert als buffer voor het pH-niveau van het wortelstelsel.
 • Het beschermt je planten tegen rondwormen en is een natuurlijk schimmeldodend middel en breekt als zodanig chitine (uit de schilden van insecten) af.
 • Het zorgt ervoor dat de grond korrelig blijft en het functioneert als een bodemverbeteraar. Guano voegt nuttige enzymen en microflora toe zodat de grond gezond blijft.
 • Als je het combineert met andere toevoegingen, zoals uitwerpselen van wormen en verschillende soorten meel, dan helpt guano bij het creëren van florerende kolonies wortelfauna.
 • Als je het in verdunde vorm gebruikt als spray, kan guano planten beschermen tegen schimmels.
 • Creëert een uitgesproken terpeen-profiel tijdens de bloeifase.
 • Hoge fosforgehaltes zorgen voor sterke bloei en dikkere takken die het gewicht van zware toppen kunnen ondersteunen.
 • Waardevolle microvoedingsstoffen en organisch materiaal bevorderen wietplanten en de bodem gedurende de gehele groei.
 • Aangezien verschillende bat guano-meststoffen verschillende NPK-verhoudingen hebben, kunnen kwekers meerdere producten mengen voor unieke verhoudingen macrovoedingsstoffen.

Dingen die je moet voorkomen bij het gebruik van bat guano

Hoewel guano ongelooflijk goed werkt om de bodemgezondheid te bevorderen en de bloei te versterken, moet je wel rekening houden met de volgende punten:

 • Bat guano kan schadelijk zijn voor de longen en aandoeningen als Histoplasmose veroorzaken bij immuungecompromitteerde personen. Draag altijd een masker wanneer je het met water mengt!
 • Gebruik je bat guano-preparaten altijd onmiddellijk. Wanneer je ze laat staan, gaan er slechte bacteriën in groeien.
 • Houd je bat guano-poeder uit de buurt van direct zonlicht en zet het niet op een koude vloer.

Guano heeft een lange geschiedenis

Guano heeft een lange en interessante geschiedenis als een van de meest gewaardeerde meststoffen ter wereld. Al voordat de Europeanen in Zuid-Amerika arriveerden, was het een gerespecteerde meststof bij de Inca’s en oudere Zuid-Amerikaanse culturen. Het was zo belangrijk dat de heersers van de Inca’s de eilanden waarop guano voorkwam, verdeelden over verschillende provincies. Er was nauwkeurig vastgelegd hoeveel en waar het mocht worden gewonnen.

Tussen 1806 en 1841 zorgde guano voor verbazing en aarzeling bij zowel Europese als nieuw-Amerikaanse boeren. Deze rariteit op het gebied van tuinbouw zorgde voor zulke grote en gezonde plantengroei dat men vreesde dat de grond er onherstelbaar door zou worden uitgeput. Echter, binnen enkele jaren was de vraag naar guano enorm onder boeren overal ter wereld.

Vanaf 1840 werd maar liefst twee miljoen ton guano geïmporteerd door Groot-Brittannië en de overheid van de Verenigde Staten noemde het zelfs een agrarische noodzaak. Tijdens zijn ambtstermijn zei President Fillmore: “Guano is zo’n begerenswaardig product geworden voor het agrarische belang van de VS dat de regering verplicht is om alles in het werk te stellen het tegen een schappelijke prijs te importeren.”

In de loop der eeuwen zijn er enorme fortuinen verkregen uit en verloren aan guano-mijnen. Aan het eind van de 19e eeuw, zorgde het voor een gekte die te vergelijken is met de Californische goudkoorts. Veertig jaar lang exporteerde Peru meer dan twintig miljoen ton guano naar landen over de hele wereld. Ze behaalden daarmee een winst van twee miljard dollar.

Vleermuis guano is rijk aan essentiële macro- en micronutriënten. Het is dan ook organisch superfood met veel te bieden voor de hedendaagse cannabiskweker. Guano is een ongeëvenaarde toevoeging voor elke organische kweek, of die nu binnen of buiten plaatsvindt. Het zorgt op een natuurlijke manier voor rijk bloeiende planten.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.