By Luke Sumpter


Korean Natural Farming (KNF) is een milieuvriendelijke landbouwtechniek die in de jaren zestig is ontwikkeld. Het idee hierachter is het gebruik van traditionele Japanse en Koreaanse landbouwmethoden als een alternatief voor agressieve chemicaliën.

De KNF-techniek is de afgelopen jaren ook steeds populairder geworden onder cannabistelers, omdat deze past in het bewust afstappen van synthetische voedingsstoffen, additieven en kweekmethoden. Te midden van discussies over de koolstofvoetafdruk, gebruiken sommige commerciële wiettelers nu KNF-technieken om die voetafdruk te verminderen.

Lees verder om meer te weten te komen over de grondbeginselen en voordelen van deze duurzame teeltmethode.

Gerelateerd Artikel

Duurzaam cannabis kweken

Wat is Korean Natural Farming (KNF)?

Korean Natural Farming (KNF) is gericht op het optimaliseren van natuurlijke hulpbronnen en duurzaamheid. In de kern volgt het een theorie waarbij het gebruik van inputs in bepaalde groeistadia centraal staat. Beoefenaars van KNF kunnen in een bepaald gebied met minimale kosten een optimale opbrengst binnenhalen - en tegelijk de omgeving beschermen en verbeteren.

De bedenker Cho Han Kyu, geboren in Korea in 1935, groeide op de boerderij van zijn familie op. In 1965 ging hij naar Japan om natuurlijke landbouwmethoden te bestuderen. Teruggekeerd naar Korea combineerde Cho zijn nieuwe kennis met traditionele Koreaanse landbouw- en fermentatiemethoden, waarmee hij de grondbeginselen van KNF uitvond. Hij opende in 1995 de Natural Farming Life School en Research Farm in de provincie Noord-Chungcheong.

Sindsdien is KNF de hele wereld over gegaan. Samen met zijn zoon heeft Cho seminars gehouden in Afrika, Azië, Noord- en Zuid-Amerika en Europa. En tot 2014 hadden ze meer dan 18.000 mensen aan het Janong Natural Farming Institute opgeleid.

Hieronder een idee van wat met KNF is bereikt:

De VS KNF-boeren in Hawaï zagen de productiviteit van hun gewassen verdubbelen. Het waterverbruik daalde met 30% en er waren geen kunstmatige bestrijdingsmiddelen meer nodig.
Mongolië De barre weersomstandigheden in de Gobiwoestijn lieten drie pogingen om bomen te planten mislukken. Met KNF hadden de bomen echter een overlevingspercentage van 97% en in 2014 waren ze al zo'n zes meter hoog.
China Het Chinese leger voedt zijn militairen met producten van eigen bodem. Tijdens de Olympische Spelen in Beijing werden varkens naar de stad gebracht. Dit veroorzaakte onrust vanwege de stank. KNF-technieken werden toegepast, en de stank werd met succes geëlimineerd.
 • Belangrijkste principes van KNF

KNF streeft naar het optimaal benutten van het intrinsieke potentieel van planten en dieren door:

 • het benutten van voedingsstoffen in zaden;
 • het benutten van inheemse microben;
 • het benutten van het genetisch potentieel met meer incidentele factoren;
 • het vermijden van synthetische meststoffen;
 • het vermijden van bewerking van landbouwgrond;
 • het vermijden van het gebruik van vee.

KNF houdt in essentie praktijken in die het bacteriële en schimmelleven versterken. Het gaat erom de diversiteit van het bodemleven te vergroten en gebruik te maken van natuurlijke middelen uit de directe omgeving.

Calcium, fosfor en kalium kunnen bijvoorbeeld aan een wateroplosbare oplossing worden toegevoegd middels extractie uit bronnen als beenderen of schalen van schaaldieren. Zo'n oplossing kan dan op planten worden aangebracht wanneer ze een extra stimulans vereisen.

Al het water dat bij KNF wordt gebruikt, laat men eerst enkele dagen in een open bak staan. Hierdoor kunnen eventuele chloor en andere vluchtige stoffen zich verspreiden. Voor toepassing moet sprake zijn van een verhouding van 500-1000:1.

Wat is Korean Natural Farming (KNF)?

Wat zijn de voordelen van KNF voor de cannabisteler?

KNF kan door cannabistelers worden gebruikt om de gezondheid en de prestaties van hun planten te optimaliseren. Enkele voordelen van het gebruik van Korean Natural Farming in je cannabistuin zijn:

 • lagere kosten, omdat er geen synthetische bestrijdingsmiddelen en kunstmest nodig zijn;
 • minder arbeidsintensief dankzij de 'no-till'-aanpak;
 • sterkere, gezondere en smakelijkere planten;
 • hogere opbrengst (door betere milieuomstandigheden en minder problemen met plagen/ziekten);
 • geen afval, dus geen terugvoer in de voedselketen;
 • gezondere bodem, waarbij het leemgehalte, de bodemtextuur en -structuur verbeterd worden;
 • natuurlijke inputs, zoals inheemse micro-organismen, die het milieu versterken en herstellen.

 • Belang van inheemse micro-organismen

KNF maakt gebruik van inheemse micro-organismen om het potentieel van het ecosysteem waarin planten worden geteeld te benutten. Dit resulteert in een snellere afbraak van organisch materiaal in de bodem, een grotere beschikbaarheid van nutriënten, een betere opbrengst, minder pathogene microben en een betere plantenbescherming.

KNF benut (onder andere) de volgende aerobe micro-organismen die in een zuurstofrijke omgeving overleven en groeien:

 • Melkzuurbacteriën: deze verbeteren de bodemventilatie en bevorderen de plantengroei. Het toevoegen van melkzuurbacteriën aan je cannabiskweek kan daarbij de trichomen- en terpeenproductie verhogen.
 • Paarse bacteriën: deze bacteriën gedijen in zuurstofarm water. Ze dragen bij aan de fotosynthese en het opnemen van energie uit koolstof.
 • Bacillus subtilis: Bacillus subtilis is een multifunctioneel probioticum. Het voorkomt mogelijk de groei van pathogene bacteriën en kan de assimilatie van voedingsstoffen verbeteren.
 • Gist: gist ventileert de bodem en voorkomt dat deze anaeroob wordt, zodat micro-organismen hun werk kunnen doen. Het helpt ook tegen vieze geurtjes.
 • Mycorrhizaschimmels: deze schimmels vergroten de omvang van het wortelsysteem. Ze gebruiken enzymen om voedingsstoffen in de bodem om te zetten in een voor planten beschikbare vorm, wat cruciaal is voor de kwaliteit en kwantiteit van de uiteindelijke oogst. Mycorrhizaschimmels kunnen ook koolhydraten uit planten omzetten in bodemverbeteraars, waardoor koolstof wordt 'vastgelegd'. De accumulatie van koolstof in de bodem wordt mogelijk gemaakt door de afzetting van glomaline. Glomaline geeft grond zijn textuur, drijfvermogen en waterabsorptievermogen. Andere voordelen zijn een verbeterde wateropname, een verhoogde weerstand tegen droogte, betere weerstand tegen pathogenen, en een krachtiger groeiende plant.
 • Nematoden: nematoden zijn superkleine, draadachtige bodemorganismen, waarvan sommige als schadelijk voor de landbouw worden beschouwd en met pesticiden worden bestreden. KNF leert ons echter dat 99% van de nematoden juist gunstig is voor de bodem en plantgezondheid, en parasitaire nematoden kan verorberen.

De nadelen van KNF

KNF vergt zorg, aandacht en arbeid. Dit zijn niet per se nadelen, maar het vraagt wel behoorlijk wat tijd om het te laten slagen. Het grootste deel van het werk bestaat uit het vinden en maken van de juiste formules.

KNF-oplossingen

KNF beslaat negen kernoplossingen[1]. Deze basisformules kunnen samen in verschillende verhoudingen worden gebruikt om planten en micro-organismen te helpen.

 • Microben — inheemse micro-organismen

De meeste cannabistelers weten wel dat stikstof, fosfor en kalium (NPK) in grote hoeveelheden nodig zijn voor een gezonde plantengroei. Bij KNF worden microben in de grond aangebracht om een vruchtbare basis te leggen. Dit creëert in een paar maanden tijd veerkrachtige, vruchtbare, droogtebestendige grond.

Zowel binnen- als buitenwiettelers kunnen enorm veel baat hebben bij microben in de grond. Bodemmicroben metaboliseren namelijk opgesloten voedingsstoffen, waaronder NPK, die aan anorganische moleculen zijn gebonden, waardoor ze voor planten beschikbaar worden. Naar verluidt zijn dergelijke gunstige microben dan ook belangrijk voor de plantengroei in een natuurlijke omgeving.

Voor deze formule moet je witte rijst en water gedurende enkele dagen laten fermenteren, en vervolgens gelijke hoeveelheden bruine suiker toevoegen.

KNF-oplossingen
 • Handhaving - melkzuurbacteriën

Melkzuurbacteriën zijn supersterk. Ze kunnen zonder zuurstof overleven, zijn bestand tegen hoge temperaturen en vermenigvuldigen zich bij kamertemperatuur sneller dan bijna alle andere bacteriën. Daarbij helpen ze de bodem te steriliseren en ophopende bijproducten te verwijderen, waardoor er een evenwichtige omgeving ontstaat die het plantenleven kan ondersteunen. Hiervoor moet je witte rijst, bruine suiker en melk laten fermenteren.

 • Mineralen - verdund zeewater

Zeewater is alkalisch en bevat allerlei spoormineralen, waarmee het uitstekend voor zure grond is. Het maakt arme aarde rijker, gaat verdichting tegen en maakt bij gebruik in de late fase van de bloei vruchten zoeter. Zeewater kun je ook met rijst en bijvoet laten fermenteren om er schimmel mee aan te pakken. Daarnaast kun je het combineren met humus- en fulvinezuur om planten droogtebestendiger te maken.

 • Voeding — gefermenteerd plantensap

Gefermenteerd plantensap is een vloeibare meststof die ontstaat na het fermenteren van snelgroeiende planten en bruine suiker. Het bevat gezonde plantenhormonen, primaire en secundaire plantenvoedingsstoffen, melkzuurbacteriën en gist. Hoe sneller de plant groeit, hoe meer heilzame hormonen ze heeft. Je kunt gefermenteerd plantensap voor van alles gebruiken, van het weken van zaden en het voorbereiden van grond tot het maken van bladspray of een algemene meststof.

 • Cleanser - bruine rijstazijn

Bruine rijstazijn vergemakkelijkt de vegetatieve groei. Het helpt bijvoorbeeld bij de vorming van de waslaag op de bladeren, waardoor er een resistentie tegen ziekten en insecten ontstaat. Ook kan het de groei van bacteriën steriliseren en afremmen, het effect van calcium verbeteren en de voortplanting versnellen. Het wordt gemaakt door granen of rijpe vruchten en water te laten fermenteren, waardoor azijn ontstaat. Je moet een 'moeder' van een andere azijn toevoegen om het proces te versnellen. Zo'n moeder is het mengsel van gist en bacteriën dat zich tijdens de gisting van azijn vormt.

 • Genezing - voedingsstof op basis van Oosterse kruiden

Dit zijn tincturen bestaande uit knoflook, gember, zoethout, kaneel, en engelwortel. Een tinctuur is een oplossing die ontstaat na het oplossen van een bepaald middel in alcohol. Deze traditionele kruiden worden al generaties lang als een effectief holistisch preparaat gebruikt. Een dergelijke tinctuur verbetert de opname van andere stoffen en versterkt het immuunsysteem van de plant en bodem.

 • Kracht — aminozuren van vis

Dit behelst een vloeistof die ontstaat uit visafval en die voor de groei van planten en micro-organismen van grote waarde is. Het bevat veel voedingsstoffen en aminozuren die het een goede stikstofbron voor planten maken. Het kan daarbij worden toegepast op de bodem en het gebladerte om de groei in de vegetatieve periode te bevorderen. Ook wordt gedacht dat het opbrengsten verhoogt en de smaak en geur van bladgroenten verbetert. Hiervoor moet je vismateriaal met gelijke hoeveelheden bruine suiker laten fermenteren.

KNF-oplossingen
 • Structuur — in water oplosbaar calciumfosfaat

In water oplosbaar calciumfosfaat ontstaat bij het verbranden van de beenderen van dieren als koeien, varkens, kippen en vissen. De beenderen worden verbrand tot ze zwart en verkoold zijn. De resten worden vervolgens opgelost in azijn, waarna de vloeistof wordt gezeefd en klaar voor gebruik is. De voordelen zijn onder meer een betere bloei en structurele ondersteuning.

 • Reproductie — in water oplosbaar calcium

Toegepast als bladspray helpt dit planten bij celprocessen, de wortelgroei en vruchtvorming. Eierschalen worden hiervoor gemengd met een zwak zuur, zoals azijn, en men laat dit vervolgens gisten.

Waarom KNF in elke fase van de cannabis-levenscyclus gebruiken?

Het mooie van KNF is dat het in elke fase van de levenscyclus van cannabis met groot succes kan worden gebruikt.

 • Zaden, voortplanting en klonen

Een goed begin is het halve werk: je kunt al bij het weken van je zaden en het klonen een microbenoplossing en gefermenteerd plantensap gebruiken. Ook het spoelen van het groeimedium met een microbenoplossing 2-3 dagen voordat je je jonge planten erin zet, zal ze enorm ten goede komen!

 • Vegetatieve stadium

De plant is in deze fase druk met de groei van wortels, takken en bladgroen. Aminozuren van vis zitten vol stikstof en kunnen de explosieve groei aanwakkeren die ze nodig heeft. Melkzuurbacteriën kunnen in de vegetatieve fase de bladgrootte helpen vergroten en de plant tegen witte vlieg en mijt beschermen.

Een voedingsstof op basis van Oosterse kruiden kan gedurende de hele levenscyclus van je cannabisplant worden gebruikt. Dit voorkomt de groei van ziekteverwekkende microben en bestrijdt ongedierte en schimmels. Het helpt cannabisplanten ook om beter bestand te zijn tegen diverse omgevingsfactoren, om sterker te worden en om krachtiger te groeien.

Waarom KNF in elke fase van de cannabis-levenscyclus gebruiken?
 • Bloei

Als een vrouwelijke wietplant voldoende omvang heeft bereikt, richt ze het grootste deel van haar energie op het opbouwen van toppen, het aanmaken van kleverige hars en het proberen aan te trekken van potentiële bestuivers. De essentiële voedingsstoffen die in dit stadium nodig zijn, zijn calcium en fosfor.

Gefermenteerd vruchtensap bevat voedingsstoffen als kalium die de energie verhogen en de productie bevorderen van hormonen die worden gebruikt om de opbrengst te verbeteren. Dit sap is gebaseerd op hetzelfde principe als gefermenteerd plantensap; je gebruikt alleen fruit in plaats van snelgroeiende planten. Als alternatief kan wateroplosbaar calcium (verdund tot 1:1000) of een mengsel van wateroplosbaar calciumfosfaat en wateroplosbaar calcium helpen voedingsstoffen in de toppen te krijgen om de kwaliteit ervan te verbeteren.

Hoe KNF-inputs te gebruiken

KNF kan op verschillende manieren worden toegepast. Zo kun je bodemverbeteraars gebruiken, maar ook bladvoeding.

 • Bodemverbeteraars

Microben kunnen in bescheiden mate door de grond worden verspreid en met mulch worden bedekt om een donker en vochtig milieu te handhaven (om de verdere ontwikkeling van micro-organismen te bevorderen). Je moet dit vóór het planten, ongeveer 2-3 uur vóór zonsondergang/licht uit, en een paar uur na het mengen doen. Als je arme grond hebt, doe dit dan veertien dagen voor het planten en je bodem wordt een stuk rijker.

Je kunt ook kijken naar grondverrijkingspraktijken als Recycled Organic Living Soil (ROLS). ROLS is in wezen een bodemsysteem dat gebruikmaakt van biologische en duurzame praktijken om voedingsstoffen en vitaliteit in de bodem terug te brengen.

Melkbacteriën kunnen ook aan de bodem worden toegevoegd, en moeten worden verdund in een verhouding van 5000-10.000:1. Dit helpt om fosfaat in de aarde op te laten lossen en de fosfaat-afbraak te bevorderen.

Hoe KNF-inputs te gebruiken
 • FMC

Gefermenteerde gemengde compost (FMC) bestaat uit diverse compostmaterialen, en is daarmee rijk aan microben en oplosbare voedingsstoffen. Een schaduwrijke, natuurlijk beschutte plaats met een goede afwatering biedt de beste omgeving hiervoor.

FMC moet 2-3 uur voor zonsondergang/licht uit worden toegediend en met meer aarde of mulch worden bedekt. Je kunt ook een vloeibare meststof maken door FMC in een stoffen zak te doen en deze samen met andere KNF-inputs in water onder te dompelen.

 • Bladvoeding

Andere KNF-inputs worden rechtstreeks via bladvoeding toegepast, in verschillende stadia van de plantontwikkeling. Bladvoeding levert de benodigde elementen door de bladeren lichtjes te bedekken, wat in een snelle opname resulteert. Bladvoeding met KNF-stoffen is bovendien een geweldige, niet-giftige manier om ongedierte te verdelgen.

KNF en no-till farming

Met no-till-praktijken en KNF samen kun je het beste uit je planten halen. Geen grondbewerking (no-till) zorgt dat de bodemstructuur intact blijft, en een betere bodemstructuur betekent een betere waterretentie. Dit vermindert vervolgens weer bodemerosie en wegstroming, waardoor wordt voorkomen dat verontreinigingen in nabijgelegen waterbronnen terechtkomen. Wanneer de bodem ongemoeid wordt gelaten, kunnen nuttige bodemorganismen zich er bovendien beter vestigen en zich met organisch materiaal voeden.

Sommigen zeggen ook dat het terpenenprofiel van cannabisplanten die in levende grond zonder grondbewerking worden gekweekt beter is. De harsproductie wordt namelijk verhoogd en de trichomen zullen dichter opeengepakt groeien.

Een gezond bodembioom is daarbij essentieel voor de nutriëntencyclus en het voorkomen van plantenziekten. Naarmate het organische materiaal in de bodem verbetert, neemt ook de interne structuur toe, waardoor de grond beter in staat is planten op te leveren die rijk zijn aan voedingsstoffen.

KNF en no-till farming

KNF vs. bokashi

Bokashi komt van een Japans woord dat 'gefermenteerd organisch materiaal' betekent, en het wordt als compost of compostthee gebruikt. Bij bokashi wordt anaerobe fermentatie benut om een meststof te produceren. Hierbij is sprake van microben die geen zuurstof nodig hebben. Bokashi kan vervolgens rechtstreeks op de bodem worden aangebracht zonder dat het extra tijd nodig heeft om af te breken, zoals gewone compost.

Hierbij worden keukenresten, waaronder vlees en zuivelproducten, met melasse en een 'gastheer'-medium gemengd. Het gastheer-medium is vaak biologisch graan of een grasachtige substantie, zoals zemelen, rijst, een gebruikt groeimedium voor paddenstoelen, gedroogde bladeren of zelfs zaagsel. De voedselresten worden in een bokashi emmer geperst, en bedekt met een handvol van het gastheermateriaal. Dit wordt vervolgens gedurende 10-12 dagen afgedekt. Hierna is de inhoud klaar om te worden gebruikt.

Korean Natural Farming volgt echter een traditionelere aanpak en maakt gebruik van aërobe fermentatie om biologische meststoffen te produceren. Afgezien van bruine suiker benut KNF ingrediënten van lokale oorsprong. Daarbij maakt het geen gebruik van melasse, maar van eenvoudige extracten van mineralen, voedingsstoffen, hormonen en micro-organismen om de gezondheid van de bodem en planten te verbeteren. KNF is daarmee in wezen een betaalbaar zelfgemaakt medicijn voor aarde en wiet. Soms kan het zelfs nuttig zijn voor dieren en mensen!

Het idee van KNF toegepast op marihuana

KNF is een stap op weg naar een leven in harmonie met onze omgeving. Het is dan ook fantastisch dat deze duizenden jaren oude landbouwtechniek de mainstream heeft bereikt en iedereen, van hobbykwekers tot commerciële kwekers, helpt om beter met het milieu om te gaan. En aangezien de cannabisindustrie nog altijd groeit en dus steeds belastender wordt voor het milieu, is het belangrijk over minder schadelijke teeltmethoden na te denken.

Dit is in geen geval een volledige lijst van alles wat er over KNF te weten valt. Het is echter wel een goed beginpunt om het fundamentele concept te begrijpen en hoe het op cannabisteelt kan worden toegepast. KNF is een verrijkende praktijk die je op een andere manier naar de natuur laat kijken. En deze praktijk toepassen in je cannabistuin, of dat nu binnen of buiten is, zal ongetwijfeld betere planten opleveren.

External Resources:
 1. KNF Recipes: How-to Make Solutions https://naturalfarminghawaii.net
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.