WAT IS EEN KELK

De kelk is het eerste onderdeel van de bloem dat wordt gevormd als een jonge plant de bloeifase bereikt, indien het een plant betreft die ook daadwerkelijk in bloei kan staan. In een perfecte spiraalvormige Fibonacci-reeks vormt de plant snel en op een effectieve manier een beschermend onderdeel van kleine bladeren, die de kelkbladeren worden genoemd. Dit beschermende deel van de bloem in zijn geheel wordt de kelk genoemd.

De kelk is ontworpen om de voortplantingsorganen van de plant te beschermen, die tussen de kelkbladeren zitten, en geeft de bloem stabiliteit. Hoewel alle bloeiende mannelijk en vrouwelijke planten kelken hebben, zijn in het geval van cannabisplanten alleen de kelken van de vrouwelijke planten van belang voor de ambitieuze cannabiskweker.

Bij het verbouwen van cannabis, is het van belang om mooie grote cola's te oogsten waar de kelken deel van uit maken. Niet zomaar een deel, maar het belangrijkste onderdeel, aangezien je in de kelken de voortplantingsorganen, genaamd de stampers, en de trichomen vindt.

De stampers bevinden zich op de plek waar je lange haren uit ziet komen; deze haren worden stempels genoemd. De stempels worden wit als de plant zich nog in de vroege bloeifase bevindt, maar worden amber of geel, en uiteindelijk bruin, naarmate de bloeifase van de plant vordert. De trichomen zijn de harsklieren waarin de cannabinoïden worden gevormd, waaronder de psychoactieve en vertrouwde THC.

kelk cannabisplant vrouwelijke voortplantingsorganen van de plant

WAT VERTELT DE KELK DE ERVAREN KWEKER

De stampers zijn ook het beste middel voor een kweker om het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke planten te ontdekken. Het is belangrijk om de mannelijke planten vroeg te herkennen zodat ze kunnen worden verwijderd en het risico van bestuiving wordt verkleind of zelfs wordt uitgesloten. Vrouwelijke planten kunnen worden herkend aan hun lange witte haren, die vroeg in de bloeifase, waarin de toppen en cola's zich vormen, beginnen te groeien. De mannelijke planten hebben zakjes pollen, die naar beneden gaan hangen en uiteindelijk openbarsten om de vrouwelijke kelken te bestuiven.

De stempels of lange haren kunnen de kweker helpen bij het identificeren van een plant die klaar is voor de oogst. In de eerste weken wordt een vrouwelijke cannabisbloem of top gevormd, met lange witte haren die eruit steken. Na 4 tot 5 weken worden de stempels geelachtig. Als ongeveer 50 tot 80 procent van je plantentoppen stempels heeft die geel of amber zijn geworden, is het tijd voor de oogst. Als je later oogst, worden de stempels bruin en drogen ze uit; wacht niet zo lang met het oogsten van je cannabisplanten, aangezien dit zorgt voor een verminderde potentie en smaak van je toppen.

De meeste cannabinoïden worden in de stampers en kelken van de cannabisplant gevormd. Dit is het bloeiende deel van de plant, dat uiteindelijk zal worden geoogst, gedroogd en bereid om uiteindelijk klaar te zijn voor consumptie.

Het consumptiegedeelte is waarom je niet wilt dat je vrouwelijke planten worden bestoven; ze zullen zaden gaan vormen die zeer moeilijk te verwijderen zijn en die een vreselijke smaak en krakend geluid veroorzaken bij het roken. Ook zal de meeste energie van de vrouwelijke planten naar het maken van zaden gaan, waardoor de toppen niet opzwellen en cannabinoïden vormen.

Als je je eigen cannabissoort wilt maken door twee soorten te kruisen, wacht dan totdat je de kelken ziet van je groeiende planten om de mannelijke planten van de vrouwelijke te kunnen onderscheiden, waarbij je de laatste wilt gebruiken voor je experiment.

stempels cannabisbloem stampers cannabinoiden

WAT IS EEN KELK TOT BLAD RATIO

Bij het oogsten van je cannabisplanten, moet je de bladeren afknippen om de toppen bloot te leggen, die vervolgens op de juiste manier kunnen worden gedroogd en klaargemaakt.

De grote bladeren die lager aan de plant en tussen de toppen groeien, maar niet in de toppen of de cola's zelf, worden ventilatorbladeren genoemd; dit zijn in principe de zonnepanelen van de plant. Deze bladeren voorzien de plant van energie en de benodigdheden om te groeien en toppen te vormen. De paar ventilatorbladeren die na besnoeiing in de bloeifase achterblijven, kunnen gemakkelijk afgeknipt worden bij de oogst in het geval van binnenkweek. Bij buitenkweek zitten de meeste ventilatorbladeren nog aan de plant aan het einde van de bloeifase, maar die kunnen gemakkelijk verwijderd worden als het tijd is om te oogsten.

Er zijn ook bladeren die uit de toppen zelf groeien; dit worden de suikerbladeren genoemd, omdat ze bedekt zijn met trichomen die eruit zien als witte suiker, en deze bladeren zijn veel lastiger te snoeien, omdat de grote hoeveelheid hars ze zeer kleverig maakt. Kleverige bladeren zorgen ervoor dat je je knipper vaker moet schoonmaken en dat het moeilijker is om te snoeien doordat de bewegende delen van de schaar aan elkaar plakken.

De suikerbladeren zijn bepalend voor de kelk tot blad ratio, die je een indicatie geeft van hoeveel werk het snoeien zal vergen bij de oogst. Planten met een hoge kelk tot blad ratio hebben minder suikerbladeren, waardoor de toppen en cola's gemakkelijker zijn af te knippen.

Suikerbladeren zijn echter niet alleen maar slecht; ze kunnen uitstekend worden gebruikt om etenswaren te maken zoals cannaboter, tincturen, extracten, topicals of zelfs hashish. Ook kunnen ze worden gerookt, maar vanwege de hoge verbrandingstemperatuur kan de smaak van de bladeren worden aangetast.

suiker verlaat bud cannabisplant hars cola

De top 5 soorten met een hoge kelk tot blad ratio zijn:

 

 
 

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.