By Steven Voser

Wietzaadjes van goede kwaliteit zijn de sleutel tot gezonde planten en goede oogsten. Natuurlijk zijn er andere factoren die meespelen. Denk aan goede voeding, lichtkwaliteit en correct bewateren. Toch is het beginnen van een kweek met eersteklas genen minimaal net zo belangrijk. Maar hoe onderscheid je kwaliteitszaadjes van de rest? In dit artikel bespreken we uitgebreid hoe je wietzaadjes van topkwaliteit herkent. Ook leer je blindgangers te vermijden. Zo geniet je in elk geval van een goede start.  

Uiterlijk en Gevoel - De Kleur, Grootte en Vorm van Je Zaden Controleren

In tegenstelling tot bijvoorbeeld groenten, fruit of graan, ondergaat cannabis geen rigoureuze veredelingstechnieken die zorgen voor een stabiel gewas. Als je dus je zaden zaait, krijg je soms planten die er allemaal anders uitzien, ook al zijn ze van dezelfde soort. Het betekent ook dat de individuele zaden die je bij een zadenbank koopt, er allemaal anders uit kunnen zien.

Doordat wietzaadjes qua uiterlijk kunnen verschillen, denken sommige kwekers dat de grootte, vorm of kleur van een zaadje bepalend is voor de kwaliteit ervan.

We raden niet aan om de kwaliteit van een zaadje uitsluitend op de grootte of vorm te beoordelen. Sommige soorten produceren nu eenmaal kleinere zaadjes dan andere. Soms produceert dezelfde planten zaadjes in verschillende maten en vormen. Gooi een zaadje dus nooit weg alleen omdat het kleiner of anders gevormd is.

De kleur en het gevoel van een zaadje vertellen je daarentegen wél iets meer over de rijpheid, evenals het vermogen om te ontkiemen en uit te groeien tot een gezonde zaailing.

Cannabis Zaden Ontkiemt

Rijpe wietzaadjes hebben meestal een harde schil. Deze kan in kleur variëren van heel donker, zelfs bijna zwart, tot heel lichtgrijs. Ook zie je soms tijgerachtige strepen. Deze zaden moet je stevig tussen je vingers kunnen drukken zonder beschadiging.

Onrijpe cannabiszaden zijn daarentegen meestal groen. Ze hebben een zachte buitenkant die breekt als je er op drukt.

Onthoud ook dat het proces van het verpakken en bewaren van cannabiszaden ook invloed heeft op het uiterlijk. Door plotselinge veranderingen in vochtigheid, temperatuur of blootstelling aan licht kunnen sommige zaden er donkerder of lichter uitzien dan andere. Dit heeft echter geen effect op de kwaliteit.

Net als dieren en alle andere levende wezens, verschillen wietzaadjes biologisch van elkaar, zelfs als ze technisch gezien dezelfde soort zijn. Ze vertonen dan ook verschillende fysieke kenmerken. Laat je niet misleiden door deze natuurlijke verschillen. Neem bijvoorbeeld niet aan dat een groter, ronder en donkerder zaadje van betere kwaliteit is dan een lichter, kleiner en meer ovaal zaadje.

Het uiterlijk van F1-hybride wietzaadjes

F1-hybride wietzaadjes kunnen er anders uitzien dan traditionele zaden. Wanneer je een pack F1-hybride wietzaden in handen hebt, valt het je misschien op dat ze klein, licht geopend of gebarsten lijken. Maak je echter geen zorgen, dit is helemaal normaal.

F1-hyrbide zaden worden geproduceerd met twee inteeltlijnen die meerdere generaties met zichzelf zijn teruggekruist. Om deze reden zijn inteeltlijnen vatbaar voor een fenomeen dat 'inteeltdepressie' wordt genoemd. Dit kan leiden tot een verminderde zaadproductie en soms kleine, opengebarsten zaden. Bij het kiemen vertonen deze zaadjes echter een uitstekende kiemkracht, waarna ze uitgroeien tot robuuste, vitale planten.

Buy F1 Hybrids

Kun Je het Geslacht van Wietzaadjes Afleiden Aan Hun Uiterlijk?

We krijgen deze vraag regelmatig van klanten en beginnende kwekers en het antwoord is een volmondig nee. Er is simpelweg geen manier om het geslacht van een wietzaadje te bepalen door ernaar te kijken.

Als je echter op internet zoekt, kom je allerlei mythes tegen over hoe je vrouwelijke wietzaadjes van mannelijke kunt onderscheiden. Een van de meest populaire is een overzicht met 5 verschillende zaden. Hier beweert men dat de vrouwelijke zaden "een perfect ronde vulkaanachtige holte aan de onderkant hebben, waar het zaadje aan de plant vast zat."

Dit is absoluut niet waar. Zoals we eerder hebben uitgelegd, zien wietzaadjes er van nature verschillend uit. Geen enkele fysieke eigenschap van een zaadje kan je vertellen of dat zaadje mannelijke of vrouwelijke genen bevat. De enige manier om een vrouwelijke wietplant van een mannetje te onderscheiden, is door naar de toppen te kijken wanneer ze volwassen beginnen te worden. Trap niet in de broodjeaapverhalen. Gooi geen gezonde zaden weg omdat een populair overzicht op internet dat beweert.

Zaden Uit een Zakje

Sommige blowers zijn blij verrast als ze een paar wietzaadjes tegenkomen in hun zakje en prijzen zichzelf misschien gelukkig. Maar zaadjes in een zakje vinden, is altijd een slechte zaak. Om te beginnen, wijst dit op een fout van de kweker. De vrouwelijke planten zijn namelijk bestoven door een invasieve mannelijke plant. Bestoven toppen produceren niet langer THC-rijke hars en richten hun energie op de productie van zaden. Daarnaast dragen de zaden bij aan het uiteindelijke gewicht van het zakje; je hebt dus minder wiet ontvangen voor je geld. Tot slot bestaat er bij het kiemen van dit zaad een kans op een mannelijke plant vanwege stuifmeel: ofwel van een mannelijke plant, of van een gestreste vrouwelijke plant die zelf pollen heeft aangemaakt.

Dit gezegd hebbende, kan je wel eens geluk hebben als de betreffende soort een buitengewoon exemplaar is. In dat geval voer je de volgende test uit om uit te vinden of het zaadje het ontkiemen waard is.

Ontkiem Ze Hoe Dan Ook

De enige echte manier om het genetisch potentieel van een zaadje te testen, is door het eenvoudigweg in de grond te stoppen. Het duurt niet lang voor je resultaat ziet. Deze optie leent zich het best voor de hobbymatige thuiskweker met de tijd en ruimte voor een gewaagd project. Commerciële kwekers hebben meestal de tijd niet voor dit soort experimenten.

Video id: 484382081

Kies Kwaliteitsleveranciers

Een gegarandeerde manier om fantastische zaden te verkrijgen, is het kiezen van een gerenommeerde zadenbank. Deze bedrijven zijn trots op hun breeding vaardigheden. Ze verzekeren dat hun klanten exact ontvangen wat er wordt geadverteerd. Ze hebben reputaties hoog te houden, dus het leveren van minderwaardige producten schaadt hun imago.

Een alternatief is het aanschaffen van zaden bij een hobbyist. Hiermee bedoelen we niet dat hobbyisten geen fantastische genetica produceren. Maar als je onbekend met ze bent, weet je nooit zeker of je zaden daadwerkelijk presteren.

Doe De Drijftest

Ben je niet helemaal overtuigd van de kwaliteit van je zaden nadat je ze goed hebt bekeken en gecontroleerd op stevigheid? Dan is het tijd om je witte jas aan te doen en je veiligheidsbril op te zetten. Nou, niet helemaal. Deze test is namelijk helemaal niet moeilijk en heeft maar twee mogelijke uitkomsten. Vul een drinkglas of glazen pot met water (bij voorkeur bronwater of gedistilleerd water) en leg je zaadje op het wateroppervlak.

Deze simpele en kosteneffectieve methode is een geweldige manier om goede genetica te scheiden van slechte. De zaadjes zullen zinken of blijven drijven, letterlijk. Bij zaden die op het oppervlak blijven drijven is de kans heel groot dat ze van slechte kwaliteit zijn. Die zaadjes moet je dan ook weggooien. Zaden die naar de bodem zakken, zoals een botanische kanonskogel, zijn waarschijnlijk gezond. Die moet je laten ontkiemen.

Je hebt wel wat geduld nodig voor het uitvoeren van de drijftest, want de uitkomst is niet altijd meteen duidelijk. Je moet ongeveer 1-2 uur wachten voordat je het resultaat kunt aflezen. Sommige hoogwaardige zaden hebben voldoende tijd nodig om genoeg water te absorberen om hen te laten zinken. Gebruik deze tijd om de tuin water te geven en wat noodzakelijk snoeiwerk te doen. Als je terugkomt zijn de zaadjes die nog steeds op het oppervlak drijven waarschijnlijk niet levensvatbaar. Je hoeft daar verder geen tijd en moeite aan te besteden.

Het is belangrijk dat je deze test alleen uitvoert als je van plan bent om de zaadjes meteen daarna in de grond te stoppen. De levensvatbare zaadjes die naar de bodem van het glas zijn gezonken, hebben water opgenomen. Dat is in het membraan van het zaad gekomen. Daar is vervolgens het signaal afgegeven dat het tijd is om tot leven te komen. Het heeft de ontkieming geactiveerd.

Kwaliteit van Wietzaadjes – Tot Slot

De kwaliteit van je zaden heeft een directe invloed op de kwaliteit van je oogst. Met dat het achterhoofd, moet je de bovenstaande tips gebruiken om de kwaliteit van alle gekochte zaden te testen. Maar vergeet niet dat elke cannabisplant anders is en daarom net iets andere zaden gaat produceren.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.