Zaden van goede kwaliteit zijn een belangrijke factor voor gezonde en veerkrachtige planten. Uiteraard draagt ook eersteklas voeding, regelmatige bewatering en goede lichtkwaliteit bij aan de uiteindelijke opbrengst. Maar een project beginnen met geweldige genetica is net zo belangrijk, zo niet belangrijker. Selecteer je cannabis zaden met zorg, zodat je gegarandeerd de gewenste genetica ontvangt. Je geniet niet alleen van het gewilde cannabinoïde- en terpenenprofiel, maar voorkomt ook slecht presterende zaden.

Bij de aanschaf van zaden moet je rekening houden met verschillende factoren. Ook zijn er tekenen die erop duiden dat het zaadje de tijd en moeite niet waard is.

UITERLIJK EN GEVOEL

Bekend raken met het uiterlijk van een cannabis zaadje is een goede manier om de kwaliteit en kenmerken te peilen. Bepaalde details zijn zonneklaar, maar andere vergen wat oefening voordat je ze herkent. Gezondere en genetisch superieure zaden hebben donkerdere kleuren op de schil. Zwarte en grijze tinten, soms voorzien van tijgerstrepen, zijn kenmerkend voor een goed zaadje.

Gezonde zaden lijken daarnaast een waxcoating op hun schil te hebben. Wanneer je het zaadje onder fel licht bekijkt, wordt deze glans zichtbaar.

Donkere en superieure zaden voelen tevens stevig aan. Plaats het zaadje tussen duim en wijsvinger en druk zachtjes. Niet met al je kracht, maar genoeg om de flexibiliteit te testen. Als het zaadje solide aanvoelt en niet buigt of breekt onder de uitgeoefende druk, is deze hoogstwaarschijnlijk het zaaien waard.

Inferieure of oude zaden barsten en breken onder druk. Als ze onder lichte stimulatie in stukjes uiteenvallen, zijn ze onbruikbaar. Maar dan zijn ze sowieso de moeite niet waard. Zaden zijn, simpel gezegd, capsules met plantgenetica. Na verloop van tijd verouderen ze en worden ze onstabiel. Zaden die duidelijk hun beste tijd hebben gehad, zijn je tijd niet waard.

Jonge en onrijpe zaden hebben een groene en witte kleur. Het is onwaarschijnlijk dat deze zaden ontkiemen. Lukt het toch, zal het langer duren. Het loont om verse zaden te bemachtigen met een optimale leeftijd.

ZADEN UIT EEN ZAKJE

Sommige blowers zijn blij verrast als ze een paar wietzaadjes tegenkomen in hun zakje en prijzen zichzelf misschien gelukkig. Maar zaadjes in een zakje vinden, is altijd een slechte zaak. Om te beginnen, wijst dit op een fout van de kweker. De vrouwelijke planten zijn namelijk bestoven door een invasieve mannelijke plant. Bestoven toppen produceren niet langer THC-rijke hars en richten hun energie op de productie van zaden. Daarnaast dragen de zaden bij aan het uiteindelijke gewicht van het zakje; je hebt dus minder wiet ontvangen voor je geld.

Dit gezegd hebbende, kan je wel eens geluk hebben als de betreffende soort een buitengewoon exemplaar is. In dat geval voer je de volgende test uit om uit te vinden of het zaadje het ontkiemen waard is.

Cannabis Zaden Ontkiemt

ONTKIEM ZE HOE DAN OOK

De enige echte manier om het genetisch potentieel van een zaadje te testen, is door het eenvoudigweg in de grond te stoppen. Het duurt niet lang voor je resultaat ziet. Deze optie leent zich het best voor de hobbymatige thuiskweker met de tijd en ruimte voor een gewaagd project. Commerciële kwekers hebben meestal de tijd niet voor dit soort experimenten.

KIES KWALITEITSLEVERANCIERS

Een gegarandeerde manier om fantastische zaden te verkrijgen, is het kiezen van een gerenommeerde zadenbank. Deze bedrijven zijn trots op hun breeding vaardigheden. Ze verzekeren dat hun klanten exact ontvangen wat er wordt geadverteerd. Ze hebben reputaties hoog te houden, dus het leveren van minderwaardige producten schaadt hun imago.

Een alternatief is het aanschaffen van zaden bij een hobbyist. Hiermee bedoelen we niet dat hobbyisten geen fantastische genetica produceren. Maar als je onbekend met ze bent, weet je nooit zeker of je zaden daadwerkelijk presteren.

Doe de drijtest

DOE DE DRIJFTEST

Ben je niet helemaal overtuigd van de kwaliteit van je zaden nadat je ze goed hebt bekeken en gecontroleerd op stevigheid? Dan is het tijd om je witte jas aan te doen en je veiligheidsbril op te zetten. Nou, niet helemaal. Deze test is namelijk helemaal niet moeilijk en heeft maar twee mogelijke uitkomsten. Vul een drinkglas of glazen pot met water (bij voorkeur bronwater of gedistilleerd water) en leg je zaadje op het wateroppervlak.

Deze simpele en kosteneffectieve methode is een geweldige manier om goede genetica te scheiden van slechte. De zaadjes zullen zinken of blijven drijven, letterlijk. Bij zaden die op het oppervlak blijven drijven is de kans heel groot dat ze van slechte kwaliteit zijn. Die zaadjes moet je dan ook weggooien. Zaden die naar de bodem zakken, zoals een botanische kanonskogel, zijn waarschijnlijk gezond. Die moet je laten ontkiemen.

Je hebt wel wat geduld nodig voor het uitvoeren van de drijftest, want de uitkomst is niet altijd meteen duidelijk. Je moet ongeveer 1-2 uur wachten voordat je het resultaat kunt aflezen. Sommige hoogwaardige zaden hebben voldoende tijd nodig om genoeg water te absorberen om hen te laten zinken. Gebruik deze tijd om de tuin water te geven en wat noodzakelijk snoeiwerk te doen. Als je terugkomt zijn de zaadjes die nog steeds op het oppervlak drijven waarschijnlijk niet levensvatbaar. Je hoeft daar verder geen tijd en moeite aan te besteden.

Het is belangrijk dat je deze test alleen uitvoert als je van plan bent om de zaadjes meteen daarna in de grond te stoppen. De levensvatbare zaadjes die naar de bodem van het glas zijn gezonken, hebben water opgenomen. Dat is in het membraan van het zaad gekomen. Daar is vervolgens het signaal afgegeven dat het tijd is om tot leven te komen. Het heeft de ontkieming geactiveerd.

buy Quality Cannabis Seeds

Royal Queen Seeds is de producent van een aantal van de beste cannabis zaden in Europa en dit verzekert dat hobby kwekers over de hele wereld toegang hebben tot de beste cannabis soorten.

Koop bij RQS
 

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.