By Luke Sumpter

Stel, iemand vertelt je dat je het merendeel (of alle) bladeren van je cannabisplant af moet halen om de opbrengst te verbeteren. Zou je dan luisteren? Of denk je dat die persoon compleet gestoord is?

MINDER BLADEREN, GEWELDIGE OPBRENGST

Eigenlijk valt er best wat te zeggen voor deze bewering. Verwijder je de fan leaves van je planten in de bloeiperiode? Dan lijkt het formaat en de energie van cannabis toppen razendsnel te verbeteren.

Ontbladeren is de term die vaak wordt gebruikt voor het afknippen van een paar bladeren. Als het echter gaat om het volledig strippen van de plant, wordt meestal "schwazzing" gebruikt.

De term schwazzing is afkomstig uit Three a Light, een boek van Joshua Haupt. Het concept? Het toepassen van diverse kweekmethodes om een gigantische opbrengst (1,4 kilo) van wiet te produceren onder één kweeklamp. Schwazzing is een van die methodes. Daarbij wordt beweerd dat kwekers er monsterlijke opbrengsten mee kunnen produceren.

Haupt vergelijkt schwazzing met naar de sportschool gaan. In de sportschool wordt een spier zwaar belast en blootgesteld aan stress. Spiervezels scheuren en worden beschadigd om vervolgens sterker te worden.

Cannabisplanten reageren op dezelfde manier na zo'n harde aanpak. Haupt zegt bovendien dat spieren alleen goed reageren als ze voldoende worden gevoed na het sporten. Deze metafoor kan natuurlijk ook op planten worden toegepast: ze hebben de juiste voedingsstoffen nodig nadat de kostbare en geliefde bladeren zijn verwijderd.

Omdat de plant hierbij bijna geen bladeren meer heeft, kan het zomaar zijn dat al haar, nu zeldzame, energie naar de toppen wordt geleid. Dit kan een verklaring zijn voor de explosieve groei van de toppen als planten worden blootgesteld aan dit soort methoden.

Schwazzing Cannabis

WANNEER SCHWAZZEN?

Tijdens de levenscyclus van de plant, vindt het schwazzen meestal twee keer plaats. De eerste keer is net voordat de bloei wordt opgewekt. De kweker verwijdert dan het merendeel van de fan leaves van de planten. Hierdoor zien ze er bijna kaal uit.

Hoewel dit bijna op mishandeling lijkt, wordt beweerd dat dit later voordelig werkt. De fotoperiode moet vervolgens worden veranderd naar een lichtcyclus van 12 uur licht aan en 12 uur licht uit. Daarmee wek je de bloeiperiode van de kweekcyclus op.

Door het verwijderen van veel bladeren kunnen de toppen locaties, die eerder werden geblokkeerd door het bladerdak, nu meer licht ontvangen.

Wanneer Schwazzen?

SCHWAZZ NUMMER 2

20 dagen na het opwekken van de bloeiperiode, dus ongeveer op ⅓ van de bloei, wordt het schwazzen voor de tweede keer uitgevoerd. In deze periode zijn er veel nieuwe fan leaves verschenen, waardoor weer een belemmerend bladerdak is ontstaan. Dit voorkomt wederom dat grote hoeveelheden licht de toppen kunnen bereiken.

Op dit moment werkt de plant keihard aan de ontwikkeling van toppen. Het is dan ook een goed moment om de fan leaves te verwijderen en de toppen veel licht te gunnen. Hierna ontwikkelen de planten bijna geen nieuwe bladeren meer. Het is dan ook belangrijk ze niet helemaal kaal te plukken. Laat een paar bladeren hangen om hun biologische functie te kunnen vervullen. Richt je voornamelijk op het verwijderen van grote fan leaves die veel licht tegenhouden.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.