By Luke Sholl


Zijverlichting wordt bij binnenkweek vrij veel toegepast. Het verwijst simpelweg naar het verlichten van de zijkanten in plaats van de bovenkant van de planten. Het is vrij populair geworden, maar niet om de redenen die je misschien zou verwachten.

Kwekers proberen constant de volgende factor te ontdekken die hun oogst beperkt. Vaak heeft het toevoegen van wat extra licht de duidelijkste positieve effecten.

Het is inderdaad waar dat de zon laag aan de horizon opkomt, rond het middaguur recht naar beneden schijnt en dan weer zakt. Cannabisplanten hebben hun groeipatroon van nature zo aangepast dat ze het licht optimaal opnemen. Dat is de reden dat ze een driehoekige, kerstboomachtige vorm hebben.

Kerstboomachtige Cannabis

SUPER! LATEN WE ZIJVERLICHTING TOEVOEGEN VOOR EEN MAXIMALE OOGST!

Natuurlijke selectie is geen simpel proces; integendeel. Cannabis is een eenjarige plant die werkelijk een topprestatie levert. Ze is een soort superatleet die geprogrammeerd is om te sterven na het behalen van de finish. “Succes” wordt alleen bereikt wanneer de vrouwelijke plant wordt bestoven, zaadjes ontwikkelt en zich voortplant. Als ze niet bestoven wordt, raakt ze zo seksueel gefrustreerd dat haar toppen zo groot mogelijk worden voordat de tijd om is.

De vrouwelijke cannabisplant schiet haar toppen zo hoog mogelijk de lucht in om de kans op bestuiving te vergroten. Ze is hormonaal gezien zo ingesteld dat ze de voorkeur geeft aan de hoogste en buitenste toppen. Dit heet apicale dominantie. De plant kan voelen welke toppen de hoogste zijn en geeft de ontwikkeling hiervan prioriteit.

Er zijn verschillende trainingstechnieken die vaak ingezet worden om dit gedrag te benutten. Neem bijvoorbeeld topping, waarbij je de hoofdsteel vroeg in de vegetatieve fase afknipt. De plant krijgt zo twee nieuwe hoofdstelen. De eens eenzame top wordt zo een tweeling van dominante cola’s.

Wat we hiermee willen zeggen: als je cannabis kweekt door alleen van de zijkant te verlichten, worden de bovenste toppen alsnog de grootste. De bovenste cola’s zijn groter en dikker, terwijl de lagere, inferieure toppen altijd kleiner en luchtiger blijven. Dit is nu eenmaal hoe de cannabisplant zich heeft ontwikkeld.

Trainingstechnieken Cannabis Zijverlichting

IS ZIJVERLICHTING EEN HOAX?

Zijverlichting werkt wel, alleen niet met het effect dat je misschien zou verwachten. Het verdubbelen van de blootstelling aan licht aan de zijkanten en de onderkant gaat je oogst niet verdubbelen. Het zorgt zeker voor een boost, maar zijverlichting zou niet je voornaamste strategie moeten zijn voor een maximale opbrengst.

Bij het kweken van andere plantensoorten zonder apicale dominantie bestaat er een positieve correlatie tussen zijverlichting en de oogst. In het geval van cannabis kan het ook zeker iets betekenen, vooral binnenshuis. Stiekeme micro-kwekers hebben bijvoorbeeld uitdagend kleine ruimtes om mee te werken en moeten wel creatief te werk gaan. Hetzelfde geldt voor kweekoperaties in kastjes waarbij de ruimte heel krap is. Er is dan niet genoeg ruimte voor de lichtstralen om zo te reflecteren dat ze de onderste bladeren bereiken. In deze situatie is zijverlichting essentieel om het basisniveau van de fysiologische fotosynthese te bewerkstelligen.

Zijverlichting Broeikas Cannabis

Hetzelfde principe geldt voor grotere kweekruimtes die om wat voor reden dan ook een zone zonder adequate verlichting hebben. Planten in deze prestatietuinen ontvangen meestal veel voedingsstoffen. Als de helft van een plant geen licht ontvangt, is ze niet in staat om deze nutriënten te verwerken. Dit leidt vervolgens tot vergiftiging door voedingsstoffen. Zijverlichting helpt hierbij de algemene gezondheid van de plant te ondersteunen.

Bepaalde lichtsystemen, zoals CFL of T5, hebben simpelweg niet genoeg doordringingsvermogen. Dit betekent dat het uitgestraalde licht niet in staat is om de binnenste en lagere onderdelen van de planten te bereiken. Dit heeft een negatief effect op de groei. In dit geval hebben strategisch geplaatste lampen zeker hun voordeel.

Soms kom je als kweker bij het proberen van nieuwe soorten voor een verrassing te staan. Dit gebeurt vooral bij kwekers die gewend waren aan gedrongen indica’s en opeens met een sativa landras experimenteren. De planten kunnen soms zo hoog worden als de grootste kweektent toestaat. Het enige wat een kweker daaraan kan doen, is het licht naar de zijkant verplaatsen.

Scrog Gecultiveerde Cannabistechniek

DUS WAT MOET IK DOEN?

Allereerst moet je er zeker van zijn dat je de volledige controle over de omstandigheden hebt en dat je de beperkende factoren correct hebt geïdentificeerd. De dag-/nachttemperatuur, vochtigheid, het CO₂-gehalte, de dichtheid en het spectrum van het licht, voedingsstoffenmanagement, hoe vaak je water geeft - deze dingen zijn veel crucialer dan het toevoegen van lampen om de onderkant van de planten te verlichten.

Voordat je overweegt om de zijkant van je planten te verlichten, is het een goed idee om training te overwegen. Er bestaan verschillende technieken, die we nu niet in detail bespreken, maar die we wel even aanstippen om je nieuwsgierig te maken. Ze delen allemaal hetzelfde onderliggende principe - het maximaliseren van horizontale groei en/of doorbreken van de apicale dominantie van de hoofdsteel. Deze technieken zorgen voor struikachtigere planten met meer cola’s. Het resultaat is een veel efficiënter gebruik van je kunstmatige verlichting van boven en een significante toename van de opbrengst.

Voorbeelden van trainingstechnieken:

Verlichting Aan De Zijkant Cannabis

Een andere slimme truc is om zogenaamde light movers te gebruiken. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn dit gadgets die het licht heen en weer bewegen over de verschillende planten. Het idee is tweevoudig. Ten eerste kun je zo de natuurlijke beweging van de zon nabootsen. Ten tweede kun je de lampen simpelweg over het bladerdak laten bewegen voor een maximale lichtdistributie en om schaduw te verminderen.

Tegelijkertijd zorgen de light movers ervoor dat je de lampen dichter bij het bladerdak kunt plaatsen zonder dat je veel risico loopt op hittestress. Verlichting werkt volgens de omgekeerde kwadratenwet. Dat betekent dat je de efficiëntie in theorie met 30-50% kunt vergroten door je lampen te verlagen.

IS ZIJVERLICHTING VOOR CANNABISPLANTEN ZINLOOS?

Zijverlichting is zeker niet zinloos. Het heeft een functie voor zowel groente als wietplanten. De voornaamste overweging is of het de extra kosten wel de moeite waard is. De ultieme vraag is wat je liever doet: het gewicht van je schamele popcorn-toppen met 20% vergroten of je totale oogst een boost geven van 20%?

Wie het kweken volledig in de vingers heeft en zeker weet dat de soort haar volledige genetische potentieel heeft bereikt, kan gerust wat extra zijverlichting toevoegen om de planten net dat beetje extra te geven. In andere gevallen kun je veel beter trainingstechnieken toepassen. Dat heeft een meer direct effect op de uiteindelijke opbrengst.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.