Inbegrepen GRATIS producten
Amount exceeded
.
Bij elke hijs van een bong, blunt of vaporizer, ervaar je aromatische terpenen. Maar om het unieke aromaprofiel van cultivars écht te proeven, moet je eens een cannabisproeverij organiseren. Proef verschillende wiettoppen met je vrienden, doe dit zonder dat je weet welke soorten je proeft, vergelijk de ervaringen met elkaar en bepaal je favoriet!
Inhoud:
In deze handleiding laten we zien waar het om gaat bij het aroma van wiet. We vertellen daarbij welke componenten waardevol zijn en hoe ze je helpen om toppen beter te waarderen. Binnen de kortste keren lukt het je hiermee om je wiet te beoordelen als een echte kenner.
Geur, aroma, bouquet en parfum zijn veel gebruikte woorden als het over cannabis gaat. Naast wat je ziet, is dit namelijk de primaire component om de kwaliteit van wiet te bepalen.
Geur is een vluchtige gewaarwording, dus het is lastig om daar woorden aan te geven. Net zoals met muziek is er sprake van afzonderlijke categorieën en groepen. Niet iedereen waardeert een geur bovendien op dezelfde wijze. Net zoals bij muziek, bestaat het uit meerdere lagen en nuances. Het is dan ook geen verrassing dat de taal die we gebruiken voor geuren, lijkt op de taal die we voor muziek hanteren. Geur heeft bijvoorbeeld noten en is onder te verdelen in verloop en noten.
Het zintuig geur en het zintuig smaak zijn nauw met elkaar verbonden. Het verlies van je reukvermogen zorgt er dan ook voor dat je veel van je smaak kwijtraakt. Dat is zelfs een chronische aandoening die soms leidt tot depressie en de kwaliteit van leven aanzienlijk kan beïnvloeden.
Geur is, net zoals het gehoor en zicht, rechtstreeks verbonden met de hersenen middels een grote zenuw. Hoog bovenin de neus zit een klein stukje weefsel met reukzintuiglijke neuronen. Geur is onderdeel van het chemo-sensorische systeem of de chemische zintuigen.
We geven hier eventjes een voorbeeld bij: vluchtige moleculen vervliegen vanaf een bloem en je ademt ze in met de neus. Daarbij detecteren de zintuiglijke neuronen de moleculen. De hersenen interpreteren de boodschap ervan als geur. In het geval van cannabis zijn deze moleculen vooral terpenen en fenolen.
Is het je weleens opgevallen dat als je een vers geperste top, droog of nat, bij je neus houdt, je meteen een sterke geur ruikt? En dat die even later een iets andere nuance heeft en je vijftien minuten later weer iets anders ruikt als je je vingers bij je neus houdt? Dat noemen we de top-, hart- en basisaroma’s.
Terpenen en fenolen zijn vluchtige, aromatische bestanddelen. Door blootstelling aan lucht verdampen ze. Dat proces ervaren wij als geur. De lagen en nuances hiervan zorgen er echter voor dat we niet kunnen zeggen dat een top naar iets specifieks ruikt.
Een strain heeft absoluut een overheersend, kenmerkend en herkenbaar aroma. Skunks en Cheese-soorten bijvoorbeeld, hebben een specifieke, eigenaardige geur. De componenten van deze geuren zijn echter altijd een spoor van dit, een hint van dat en een vleugje van iets anders. Het betreft een specifiek verloop van individueel herkenbare noten die in combinatie de complexe geur van cannabis vormen.
De eerste indruk van een geur noemen we de topnoten. De moleculen die de terpenen van deze gecombineerde topnoten vormen, zijn de meest vluchtige van het aroma. Ze verdampen en vervliegen dus snel. Een geoefende neus herkent daarbij de afzonderlijke noten die de eerste indruk vertegenwoordigen.
De terpenen die de hartnoten vormen, verdampen langzamer en verdwijnen niet zo snel als topnoten. Ze zijn ook een langer leven beschoren en blijven daarbij langer in de lucht hangen. Hartnoten vormen samen het overheersende geurakkoord dat op de zintuigzenuwen aanwezig blijft nadat de topnoten hun eerste indruk hebben achtergelaten.
Basisnoten bestaan uit noten die het traagst verdampen en het langst blijven hangen. Het zijn de geuren op je bovenlip en het aroma dat op je vingers zit, zelfs nog uren nadat je wiet hebt aangeraakt. Na een lange tijd curen, zijn het de overheersende geuren die je ruikt als je de bewaarpot opent. Pas als je een top openbreekt, ervaar je het hele bouquet opnieuw.
Je kunt een cannabis-top als volgt omschrijven:
Als je een rijpe en plakkerige top aanraakt, verspreidt deze een doordringend gelaagd topakkoord. De topnoten van zure citrus en zoete bloemen prikkelen de neus en bestormen de zintuigen. Als de topnoten vervagen, ervaar je de hartnoten. Deze representeren herinneringen aan warme middagen in het dennenbos en je ruikt ze zelfs in de lucht. Even later ontdek je op je vingers en kleren een zweem van heerlijke bloemen en gedroogde gember. Dat zijn de basisnoten die zich kenbaar maken.
Net zoals bij muziek kost het tijd en ervaring om de taal van geur te leren begrijpen. Je herinnert je geuren net zoals veel andere dingen die je in je hoofd stopt. Na verloop van tijd verzamel je op deze manier een bibliotheek van aroma’s. En dat is ideaal voor het identificeren van cannabis. Na een tijdje kun je dus zelfs afzonderlijke geuren in een akkoord herkennen, met hun diverse fasen van vervluchtiging.
Niks is mooier dan de verschillende smaakprofielen van wiet met je vrienden ervaren. Verzamel verschillende toppen en organiseer een avondje cannabisproeven! Dit is niet alleen leuk om te doen met vrienden, maar zal je ook fascinerende smaakervaringen bieden. Door vervolgens de smaken te vergelijken en te contrasteren, kun je een objectief beeld krijgen van wat elke wietsoort werkelijk te bieden heeft.
Het is daarbij tof als iedereen in de groep zijn of haar eigen bijdrage levert. Laat iemand bijvoorbeeld een vaporizer meenemen (bij voorkeur een desktop vaporizer, zoals de Volcano Hybrid), en vraag weer een andere vriend om verschillende soorten vloeitjes en een paar blunt wraps mee te nemen. Als je dezelfde soort op diverse manieren inhaleert, kun je de smaak van cannabis vanuit verschillende hoeken ervaren. Zorg ten slotte voor voldoende snacks voor als je de munchies krijgt of je smaakpapillen extra wilt verwennen.
Er zijn duizenden soorten wiet, te veel om allemaal te proberen. Bovendien, als je teveel strains tegelijk probeert, raken je smaakpapillen in de war. Het wordt dan lastiger om smaken te herkennen. We raden aan om maximaal zes verschillende soorten per sessie aan te houden, zodat je elke soort optimaal kunt waarderen.
Ook helpt het om wat structuur in de cannabisproeverij aan te brengen. Als je zes verschillende soorten hebt, verdeel ze dan onder in bredere smaakcategorieën. Denk aan fruitig, bloemig, aards, houtachtig, dieselachtig en peperig. Neem voor iedere soort de tijd, zodat je ze afzonderlijk goed kunt ervaren. Smaak is echter niet het enige wat je kunt categoriseren. Je kunt de soorten namelijk ook opsplitsen in kweekmethoden. Hierdoor krijg je een idee van hoe elke kweektechniek de smaakprofielen van de wiet beïnvloedt. Mogelijke categorieën: binnen gekweekt, buiten gekweekt, biologisch, niet-biologisch, hydrocultuur en aeroponic. Je kunt ook onderscheid maken tussen till en no-till om te zien of deze methoden impact op de smaak hebben.
Wil je je cannabisproeverij naar een nog hoger niveau tillen? Probeer dan zes compleet verschillende soorten met elkaar te vergelijken. Je ervaart zo niet alleen een diversiteit aan smaken, maar de verschillende effecten vallen zo ook echt op. Een voorbeeld: neem een soort met een hoog THC-gehalte, zoals Royal Gorilla, eentje met een laag THC-gehalte, zoals Quick One, een soort met evenveel THC als CBD, zoals Euphoria, een citrusachtige en energieke strain, zoals Lemon Shining Silver Haze, een ontspannende soort, zoals Skunk XL, en eentje met een uniek terpenenprofiel, zoals Royal Cheese.
Ten slotte kun je dezelfde soort ook in verschillende vormen gebruiken. Probeer bijvoorbeeld pure toppen, hasj, rosin en shatter van dezelfde soort om te zien hoe ze zich tot elkaar verhouden. Oh, en denk aan genoeg water en een notitieboekje voor al je gasten.
De fysieke verschijning van een top onthult diverse kenmerken voordat je deze consumeert. Vaak ruik je er ook even aan; het is bijna onmogelijk om bij een inspectie NIET aan de wiet te ruiken. Cannabis heeft een opvallende geur; wie kan dat bedwelmende parfum nu weerstaan!?
Door goed naar de plant te kijken, leer je iets over de soort. Bijvoorbeeld of het een sativa of indica is of dat geen van beide dominant is. Het vertelt je ook iets over de rijpheid en of het binnen of buiten is gekweekt. De dingen waar je op moet letten bij het inspecteren zijn onder andere:
⇢ Het uiterlijk:
⇢ Het gevoel:
⇢ De geur:
Zoals we hierboven al hebben gezegd, krijg je een algemene eerste indruk door de kenmerkende geur van een strain. Daarna is er sprake van drie fases in het aroma die per soort verschillen. Het is lastig te omschrijven, maar je onthoudt ze altijd. Ze komen daarbij terug als herinnering als je in de toekomst weer wiet gaat beoordelen.
De kracht en effecten van wiet zijn niet universeel. Ze zijn daarbij volledig afhankelijk van persoonlijke voorkeur en afzonderlijke biologie. Wat de ene persoon doet opstijgen, zorgt bij de ander voor een couchlock. Dit is gewoon de aard van het beestje.
Dingen om te overwegen als je een smakelijke top evalueert, zijn psychotrope en fysieke effecten, de smaak en het gevoel in de mond/keel. De volgende aspecten moeten onderdeel zijn van het evaluatieproces:
⇢ Het soort high:
⇢ Duur en effecten in fasen:
⇢ Tolerantie:
Bij sommige strains is er sprake van een grens aan de te gebruiken hoeveelheid, waarna de effecten niet meer merkbaar zijn. Bepaalde soorten zijn na verloop van tijd ook minder effectief bij dagelijks gebruik. Andere strains hebben echter altijd dezelfde effecten, ongeacht hoe vaak je ze gebruikt.
⇢ Medicinale effecten:
Als je cannabis gebruikt vanwege het therapeutische effect, let hier dan op en wat het doet met je lichaam. Biedt de gekozen strain de gewenste uitwerking voor de te behandelen aandoening? Nee? Probeer dan andere strains uit totdat je die met de ideale kenmerken hebt gevonden.
⇢ Mond- en keel-gevoel:
Als je eenmaal hebt besloten welke wiet je wilt proeven, zijn er een paar voorbereidingen die je kunt treffen om de ervaring zo aangenaam mogelijk te maken. Houd in je achterhoofd dat het je doel is om de smaken echt te ervaren. Een cannabisproeverij is dus geen informele rooksessie met als doel om stoned te worden. Je wilt echt van die terpenen genieten!
Blind wiet proeven maakt de ervaring nog leuker en uitdagender. Laat een van de deelnemers elke soort labelen op een manier dat niemand anders kan zien welke strains het zijn. Vervolgens moeten alle andere gasten proberen te raden welke wietsoort ze roken. Geef de joint door en laat iedereen zijn of haar stem uitbrengen. Blind wiet proeven zal ook eventuele vooroordelen omzeilen, en stelt je in staat om vanuit een neutrale positie van de smaken te genieten!
Leg alle benodigdheden op tafel en maak het jezelf comfortabel. Een witte tafel werkt daarbij het beste. Op deze manier komen namelijk alle kleuren mooi tot hun recht. Je kunt natuurlijk ook een wit tafelkleed gebruiken.
Biologische, smaakneutrale vloeitjes zijn veruit de beste optie als je besluit jointjes te draaien. Dit type vloei haalt namelijk het terpenenprofiel optimaal naar voren. Gebruik je bongs, pijpjes of vaporizers, zorg er dan voor dat ze goed schoon zijn, zodat de smaak niet wordt beïnvloed.
Het moment van de dag en zelfs het jaargetijde kunnen ook van invloed zijn op je proeverij, vraag het maar aan een echte cannabiskenner. Je kunt eigenlijk altijd wel een cannabisproeverij organiseren, maar er gaat niets boven een zonnige zomermiddag met een licht briesje. Is het zomer en zijn de temperaturen overdag zomers - zo'n 22 tot 24°C graden? Ideaal! Een relatieve luchtvochtigheid van rond de 50% zou helemaal perfect zijn. Waarom is dit van belang? Nou, omdat luchtvochtigheidswaarden en temperaturen die buiten deze marges vallen kunnen leiden tot uitdroging van het neusslijmvlies, waardoor je reukvermogen afneemt.
Het is ook belangrijk om je gehemelte te reinigen. Zowel voorafgaand aan de proeverij als tussen het proeven van de verschillende wietsoorten door. Op deze manier ervaar je geen vervormde smaak. Probeer daarbij geen eten of drinken met intense smaken te nuttigen voordat je begint. Wijn- en sigarenkenners zweren bij een hapje van een droge cracker tussen verschillende producten door (met een slokje water om een droge mond te voorkomen).
Je weet nu hoe je je cannabisproeverij perfect voorbereidt. Laten we daarom snel eens het proeven zelf bekijken:
Heb je het gevoel dat cannabisproeven echt iets voor jou is? Dat verbaast ons niets: cannabisproeverijen zijn gewoon superleuk. Het gaat er echter niet om je wietkennis op anderen over te brengen of zogenaamd deskundig te doen. Het draait allemaal om de subjectieve beleving van iedere deelnemer. Doe gewoon rustig aan, geniet van elke terpeen en ervaar wiet op een heel nieuwe manier. Op den duur kun je zo je smaak verfijnen en meer waardering krijgen voor de smaken van wiet, die vervolgens ook bij je reguliere rooksessies terug zullen komen.