By Luke Sumpter


Bij het kweken van cannabis streven kwekers naar een aantal hoofddoelen, waaronder enorme opbrengsten van hoogwaardige toppen. Cannabisgebruikers hebben ook de kracht van toppen hoog op hun lijstje staan, zodat ze de gewenste cannabinoïde kwantiteit en ratio krijgen voor hun geld. Een andere belangrijke factor die karakter en waarde toevoegt aan een marihuana oogst is de geur en smaak van het product. Veel soorten kenmerken zich door een typische en klassieke geur en smaak, zodanig, dat soorten letterlijk zijn vernoemd naar of de wietgeur van cheese (kaas), diesel (diesel) en skunk (stinkdier), of naar de meer fruitachtige en frisse aroma's, zoals pineapple (ananas), blueberry (bosbes) en apple (appel).

Een van de eerste dingen die iemand doet bij het aanschaffen van marihuana, is het ruiken in de bewaarzak of pot en de aromatische schoonheid in zich opnemen. Geur en smaak zijn absoluut belangrijk als het aankomt op rookvoorkeuren. Er bestaat echter een bulk aan informatie over hoe je enorme oogsten kunt produceren en hoe je ervoor zorgt dat je toppen compleet bedekt zijn met royale hoeveelheden cannabinoïden. Het belang van deze factoren kan niet ontkend worden bij het kweken; het nemen van maatregelen om de optimale resultaten in termen van geur en smaak van je gewas te bereiken, kan alleen maar de algehele kwaliteit van je oogst verbeteren.

Terpenen en terpenoïden

De belangrijkste zaken bij het verbeteren van de smaak en geur van je cannabis zijn, zonder twijfel, terpenen en terpenoïden. Deze verbindingen worden langs cannabinoïden gevormd in de kleine klieren van de cannabistoppen, en worden ook wel trichomen genoemd. Met het nemen van directe maatregelen om de productie van terpenen en terpenoïden te bevorderen, kun je de geur en smaak maximaliseren van de specifieke soort die je kweekt. Elke soort heeft een eigen unieke geur en smaak dankzij genetische factoren. Deze geur en smaak kunnen worden bevorderd door bepaalde kweektechnieken te hanteren, maar het is in eerste instantie belangrijk om ongeveer te weten welke geur en smaak je wilt krijgen, om vervolgens de juiste soort uit te kunnen kiezen om die wensen te kunnen vervullen.

Terpenen en terpenoïden zijn de moleculen die verantwoordelijk zijn voor de diverse geuren en smaken van veel verschillende cannabissoorten. Ze komen ook op andere plaatsen voor in het plantenrijkdom en veroorzaken de bekende geuren van lavendel, dennen, citrusvruchten, basilicum enzovoort. Hoewel de moleculen zeker een belangrijke rol spelen in de geur en smaakwereld, is ontdekt dat ze ook het type high van een cannabisplant kunnen beïnvloeden. Daarnaast is gebleken dat ze van groot belang zijn op het gebied van medicinale cannabis.

Terpenen en terpenoïden

Trichomen: de sleutel tot betere aroma's en smaken

Veel kwekers vragen ons wat de beste manieren zijn om wiet te kweken. 'Hoe zorg ik dat mijn cannabis goed smaakt?' is een van de meest gestelde vragen. Gelukkig kun je op tal van manieren voor een ongelooflijke terpenenproductie zorgen.

Heb je weleens van trichomen gehoord? Deze minuscule klieren bevinden zich op de wiettoppen en zorgen voor hun 'ijzige' uiterlijk. Ze zijn verantwoordelijk voor de productie van cannabinoïden en terpenen, die ze uitscheiden in de vorm van kleverige hars. Aangezien trichomen terpenen aanmaken, kun je met het optimaliseren van de productie van trichomen uiteindelijk de smaken en geuren van je toppen verbeteren.

Hieronder ontdek je een aantal betrouwbare manieren om de hoeveelheid trichomen op te voeren, waardoor je overheerlijke smaken en verleidelijke aroma's krijgt!

Kies de juiste genen

Genen zijn doorslaggevend voor de productie van trichomen en terpeenprofielen. Het genotype van een plant bepaalt de belangrijkste eigenschappen, waaronder de geur en smaak. Sommige soorten zijn bijvoorbeeld fruitig en zoet, terwijl andere bloemig en aards zijn en weer andere aan benzine of muskus doen denken.

Genen bepalen niet alleen het type terpenen dat een plant produceert, maar ook hoeveel ze van deze aromatische moleculen aanmaakt. Middels doelbewuste selectie hebben breeders variëteiten ontwikkeld die veel meer hars aanmaken dan andere soorten. Naarmate dit proces vordert en er steeds meer kruisingen ontstaan, worden strains met het jaar kleveriger en aromatischer.

Als je de allerlekkerste wiet wilt kweken, moet je dan ook beginnen met een geschikte soort die gekruist is om veel trichomen te produceren. Uiteraard moet je een strain ook selecteren op basis van de smaken die je wilt ervaren. Bekijk deze voorbeelden van terpeenrijke soorten uit het assortiment van Royal Queen Seeds maar eens:

Terpenes and Terpenoids
Fruit Spirit: Het nageslacht van Blueberry en White Widow. Je vindt niet snel zulke kristalrijke toppen als deze!
Fat Banana
Fat Banana: Zoals haar naam al suggereert, produceert deze indica-dominante kruising een overvloed aan tropische terpenen.
Haze Berry
Haze Berry: Haar vele lagen trichomen produceren THC-gehaltes van 20%, naast fruitige en aardse terpenen.
Sherbet Queen
Sherbet Queen: Kijk naar de foto's van deze soort en je ziet meteen hoe ijzig het kan worden! Geniet van ongelooflijke THC-gehaltes van 24% in combinatie met smaken van snoep, citrus en munt.
Wedding Crasher
Wedding Crasher: Haar hoge concentratie trichomen vormt een glinsterende laag op de prachtige groene/paarse toppen. Maak je klaar voor unieke smaken van fruit en vanille.

Genen zijn weliswaar het belangrijkst om de lekkerste wiet te kweken, maar om het volledige potentieel van je planten te benutten, is het ook cruciaal dat je de kweekomgeving optimaliseert. Waar 'genotype' verwijst naar de genetische samenstelling van een wietplant, refereert 'fenotype' aan de eigenschappen die een plant vertoont, afhankelijk van hoe het genotype op de omgeving reageert.

Door de juiste hoeveelheid stress toe te passen en de juiste voeding voor je planten te gebruiken, kun je hun volledige genetische potentieel benutten. Bekijk onderstaande tips om te zorgen voor een overvloed aan hars!

Pas de juiste hoeveelheid stress toe

Je planten op de verkeerde manier stress bezorgen kan allerlei problemen opleveren, denk aan brandplekken door licht en een teveel aan water. Maar de juiste hoeveelheid stress kan juist gunstig uitpakken. In de plantkunde gebruiken we de term 'hormesis' voor een positieve reactie op beperkte toepassing van negatieve prikkels, waarbij planten beter gaan presteren.

Door onze antropocentrische blik op de wereld kun je denken dat terpenen voor het menselijk genot gemaakt zijn. En zeker, deze fytochemicaliën smaken geweldig en kunnen de high van wiet enorm verbeteren. Maar in de plantenwereld zijn het feitelijk oorlogswapens. Deze moleculen staan bekend als 'secundaire metabolieten' en dragen niet zozeer bij aan de groei of voortplanting, maar helpen planten tegen plagen en ongedierte te beschermen.

Toch produceren wietplanten terpenen niet lukraak. Pas nadat ze schade hebben opgelopen van bijvoorbeeld planteneters, beginnen ze ter verdediging terpenen aan te maken, met voor deze planteneters ongewenste smaken om ze af te schrikken. Ze gebruiken terpenen zelfs als signalen om naburige planten te waarschuwen voor een op handen zijnde aanval[1].

Maar wat heeft dit van doen met het thuis kweken van smaakvolle wiet? Nou, net zoals je het zonlicht nabootst met kweeklampen en de wind met ventilatoren, kun je ook de stress van herbivoren simuleren, namelijk middels training. Daarmee bevorder je niet alleen de productie van trichomen, maar tegelijk ook de structuur en groei. Bekijk hieronder enkele populaire trainingstechnieken:

 • Low Stress Training (LST)

Bij LST buig je planten tot de gewenste vorm. Dit veroorzaakt niet veel stress, maar genoeg om invloed te hebben op de productie van trichomen. Het levert daarbij weinig risico op en doet wonderen wat betreft het verbeteren van de vorm van het bladerdak en het verkrijgen van homogene toppen.

LST pas je vroeg in de vegetatieve fase toe, waarbij je de hoofdsteel forceert om evenwijdig aan het kweekmedium te groeien. Daardoor kunnen de zijtakken de hoogte in schieten en een dichtbegroeide, productieve laag toppen vormen die allemaal evenveel licht krijgen. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is wat binddraad en een handboormachine.

Pas de juiste hoeveelheid stress toe
 • Ontbladeren

Ontbladeren is een uitstekende trainingstechniek als aanvulling op LST. We raden je aan om het eenmaal tijdens de groei en eenmaal tijdens de bloei te doen. Zoals de naam al doet vermoeden, haal je hierbij de fan leaves op een beheerste manier weg. Hiermee boots je vrij accuraat de schade na die door plantenetende vijanden wordt aangericht. Als extra voordeel zorgt ontbladeren voor een betere beluchting en lichtinval.

Pas de juiste hoeveelheid stress toe
 • Supercroppen

Aangezien super cropping een vorm van high-stress training betreft, heb je hiervoor een ervaren en vaste hand nodig. Hierbij knijp je wiet-takken op een manier die het binnenste weefsel buigzamer maakt, zonder de buitenste lagen te breken. Als je het goed doet, worden de takken slap en kun je ze naar wens leiden. Supercroppen resulteert in een prachtig beheerst bladerdak dat productief is, en het levert genoeg stress op om de productie van trichomen en terpenen op te voeren.

Pas de juiste hoeveelheid stress toe
 • Stelen splitsen

Het splitsen van stelen lijkt misschien bizar voor niet-ingewijden. Toch kan het splijten van de hoofdsteel met een mes in de laatste weken van de bloei juist voor betere resultaten en meer trichomen zorgen.

Pas de juiste hoeveelheid stress toe

Gebruik de beste voedingsstoffen voor de smaak

Soms komen kwekers bij ons met de mededeling: "Mijn toppen hebben geen smaak!". Maar soms is alleen een verandering in voeding nodig om het aantal trichomen te verbeteren. Voeg de onderstaande supplementen toe voor toppen die je smaakpapillen geweldig zullen prikkelen:

Melasse Melasse is een zoet bijproduct van suikerverwerking. Het is rijk aan koolhydraten, calcium, ijzer, selenium, koper en magnesium. Naast je planten voedt melasse ook gunstige micro-organismen in de bodem. Voeg simpelweg 4-5ml per liter lauwwarm water toe en dien het in de vegetatieve fase 1-2 keer per week toe. Verhoog de dosering tijdens de bloei naar 8–10ml.
Aminozuren Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Ze zijn cruciaal voor het opwekken van energie, het transporteren van voedingsstoffen en de synthese van essentiële vitamines. Breng aminozuren aan als bladspray om de toppenontwikkeling tijdens de bloei te bevorderen.
Kies voor biologisch Voor biologisch kiezen betekent dat je je op de gezondheid van de bodem richt en natuurlijke methoden boven synthetische verkiest. Een combinatie van kweken zonder grondbewerking en de aarde verrijken met gunstige micro-organismen verbetert de bodemgezondheid en verhoogt uiteindelijk de terpenenproductie. Met name mycorrhiza-schimmels hebben bewezen de terpenengehaltes te stimuleren.

Gebruik superaarde

Superaarde geeft je planten de best mogelijke start en voorziet ze van voedingsstoffen die ze nodig hebben om terpeenrijke toppen te produceren. Er bestaan verschillende recepten voor supergrond, waaronder deze simpele, maar effectieve formule:

 • 3 delen biologische basisgrond
 • 1 deel perliet
 • 1 deel wormenmest
 • 100g olivijnzand
 • 50g guano
 • 100g dolomietkalk

Verlaag 's nachts de temperatuur

Als je binnen kweekt, kun je de temperatuur van je kweekruimte 's nachts met 12°C verlagen in de laatste weken van de bloei om je planten lichte stress te bezorgen, zodat ze meer terpenen gaan produceren. Lagere temperaturen helpen daarnaast bij het behoud van deze vluchtige stoffen. Je kunt een combinatie van ventilatoren en airconditioning gebruiken om dit te bereiken.

Gebruik UV-licht om de terpeenproductie te stimuleren

Je bewust zijn van het type licht dat je gebruikt voor je cannabisplanten, kan invloed hebben op de resultaten van je gewas in termen van hoe lekker deze ruikt en hoe zacht of sterk de smaak van de toppen zal zijn. Verondersteld wordt dat UV lichten mogelijk de productie van trichomen bevorderen, en aangezien terpenen in deze kleine klieren worden aangemaakt, zullen de lichten waarschijnlijk van invloed zijn op de algehele geur en smaak van het gewas. Vooral UV-B licht veroorzaakt de productie hiervan, mogelijk omdat de plant hierbij overmatige trichomen aanmaakt om zich tegen de straling te beschermen. Zorg ervoor dat je veiligheidsmaatregelen neemt als je met deze lichtbron werkt, gebruik in ieder geval beschermende lenzen.

Spoel je planten om de smaak van de toppen te verbeteren

Als je biologisch kweekt, hoef je je hier geen zorgen over te maken. Maar wanneer je chemische voedingsstoffen gebruikt, moet je je wiet twee weken voor de oogst van voeding onthouden, ook wel 'spoelen' genoemd. Dit zorgt ervoor dat je planten de opgeslagen voedingsstoffen gaan verbruiken. En dat komt de smaak van je toppen aanzienlijk ten goede!

Verduisteren

Wietplanten hebben licht nodig om energie aan te maken. Je kunt de terpenengehaltes echter op het laatste moment een boost geven door je planten vlak voor de oogst te verduisteren. Zet je lampen 24–48 uur voor de oogst uit voor extra smaakvolle toppen.

Verduisteren

Oogst je planten op het juiste moment

Als je te vroeg oogst, krijgen je planten geen kans om tot volle bloei te komen. Wacht je echter te lang, dan zullen de terpenen afbreken. Let goed op deze signalen om te weten wanneer het tijd is om te oogsten:

 • De trichomen worden melkachtig wit (betrouwbaarste methode)
 • 60–70% van de stampers kleurt donkerrood
 • De fan leaves worden geel

Drogen en curen

Je hebt de beste genen gekozen en je planten van alles voorzien wat ze nodig hebben om hun volledige genetische potentieel te benutten. Maar het werk houdt niet op bij het oogsten! Nu moet je je toppen nog drogen en curen om ze langer houdbaar te maken en hun smaak naar een nog hoger niveau te tillen.

 • Het nut van drogen

Door je wiet te drogen, laat je het overtollige vocht uit de toppen verdampen, voorkom je schimmelvorming en kun je je oogst langere tijd bewaren. Om dit te doen, knip je de stelen in hun geheel af en hang je ze in een daarvoor bestemde ruimte op. Houd een relatieve luchtvochtigheid van 45–55% aan en zorg voor een goede luchtstroom. Je toppen zijn na 7–12 dagen klaar om te worden gecured.

 • Curen verandert de smaken ten goede

Zodra je toppen droog zijn, is het tijd om ze te curen. Met deze laatste stap bereik je het perfecte vochtgehalte in de wiettoppen en verbeter je hun smaak enorm. Vul je curing potten voor ¾ en voeg een vochtregelaar toe. Bewaar ze 2–8 weken op een droge en donkere plaats bij een temperatuur van 21°C en open de potten om de dag om oude lucht eruit te laten en frisse lucht erin.

 • Smaakversterkende technieken

Je kunt ook speciale smaakversterkende technieken voor, tijdens en na het oogsten gebruiken. Hiervoor heb je de keuze uit een aantal opties, van het toedienen van gearomatiseerde wateroplossingen tot het weken van watjes in essentiële olie. Experimenteer gerust om te ontdekken welke manier het beste op jouw wensen aansluit.

Smaakvolle wiet: jij hebt de touwtjes in handen!

Hoewel genen de belangrijkste rol spelen bij het kweken van verrukkelijke wiet, heb je als kweker ook enige invloed. Zoals je hebt gezien, kun je genoeg dingen doen om de productie van trichomen te stimuleren en de smaak van je toppen naar een hoger niveau te tillen. Train je planten, kweek ze in supergrond, benut de kracht van melasse en symbiotische schimmels en neem de tijd om je oogst zorgvuldig te drogen en curen. Als je dat allemaal doet, zullen je smaakpapillen je dankbaar zijn!

External Resources:
 1. Terpenoids in plant and arbuscular mycorrhiza-reinforced defence against herbivorous insects - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.