By Steven Voser

Stelen splitsen is een agressieve kweektechniek, die veel stof doet opwaaien in de wereld van de cannabisteelt. Voorstanders van deze techniek stellen dat het de plant op gunstige wijze stress oplevert. Daardoor zou ze meer voedingsstoffen opnemen en grotere, krachtigere toppen aanmaken. Maar klopt dit ook? Lees verder om erachter te komen.

DE THEORIE ACHTER HET SPLITSEN VAN STELEN

De meeste kweektechnieken waarbij je stress toepast, zijn gestoeld op hetzelfde principe. Namelijk dat het de opname van voedingsstoffen bevordert. Dit resulteert in meer vegetatieve groei en zwaardere oogsten.

De theorie achter het splitsen van stelen is daarop geen uitzondering. Toch is het een stuk controversiëler dan andere technieken, zoals toppen, fimmen of super cropping. De stelen van je bloeiende cannabisplanten met een mes bewerken, is natuurlijk ook tamelijk rigoureus.

Toch stellen veel kwekers dat het splitsen van stelen vaak grotere en dikkere toppen oplevert, met een hogere concentratie trichomen. Trichomen beschermen de cannabisplant feitelijk tegen plagen, omgevingsfactoren en ziektes. Kwekers geloven dat stress door het klieven van je planten aan het eind van de bloeicyclus de aanmaak van trichomen bevordert, precies op tijd voor de oogst.

HOE JE DE STELEN VAN JE CANNABISPLANT SPLITST

Voor het splitsen van je cannabisplant heb je nodig:

  • Een schoon, scherp mes (een Stanleymes werkt prima)
  • Meetlint
  • Touwtje of tape om de snee te markeren die je in de steel wilt maken
  • Een potlood, eetstokje of satéprikker om de steel te scheiden na het splitsen

1. Meet om te beginnen het deel van de steel dat je wilt splitsen. Maak een snee van zo’n 10-20cm vlak onder de onderste takken van je plant. Gebruik wat tape of een touwtje om de onder- en bovenkant van de snede te markeren.

2. Pak vervolgens het mes en doorklief de steel. Begin bovenaan met snijden. Zorg dat je hierbij een zuivere snede maakt door het midden van de steel.

3. Snijd tot de aangegeven markering. Zorg dat je zo recht mogelijk snijdt. Zodra je tot aan de markering hebt gesneden, laat je het mes in de steel zitten. Gebruik een potlood/eetstokje/satéprikker om de snee open te breken. Haal je mes er vervolgens uit.

HOW TO SPLIT THE STEMS OF YOUR CANNABIS PLANT

WANNEER ZOU JE DE STEEL MOETEN SPLITSEN?

Er zijn verschillende theorieën over wat de beste tijd is om het mes in de steel te zetten. De meeste kwekers raden echter aan om het in de laatste week van de bloei te doen. Hoewel sommigen aanbevelen het in de 3 dagen voor de oogst te doen, raden wij iets eerder aan (7-10 dagen voor het oogsten).

WAT ZIJN DE RISICO’S VAN STELEN SPLITSEN?

Het splitsen is een agressieve techniek. We raden het daarom alleen ervaren kwekers aan. Daarnaast raden we deze techniek af bij autoflowering soorten, aangezien het daarvoor mogelijk wat te intens is.

WERKT HET SPLITSEN ECHT?

Genoeg ervaren kwekers zeggen dat het splitsen van stelen geweldige resultaten oplevert. Helaas zijn er niet genoeg kwalitatieve data om dat te bewijzen. Het stelen splitsen zou hier echter al sinds 1970 zijn toegepast door professionele Nederlandse kwekers.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.