Er zijn tal van manieren om van cannabis te genieten. Daartoe behoort ook de alom geprezen en hoogst efficiënte bong. Er zijn zelfs wietliefhebbers die vinden dat er niets beters is dan de high die ze ervaren na een ferme hijs hiervan. Daar denkt iedereen zo het zijne over, maar als je wiet met behulp van een bong rookt, profiteer je zeker van een aantal voordelen. Om te beginnen, is de rook koeler en zachter. Bovendien hoef je niet te pielen met lange vloei, zoals bij het bouwen van een joint.

Niet iedereen weet echter hoe je een bong goed gebruikt. Maar met een beetje hulp kom je een heel eind. We hebben daarom dit gidsje voor je samengesteld. Daarin lees je alles wat je zou moeten weten, zodat ook jij als een pro van een bong geniet. Bovendien kom je te weten hoe je een bong schoonmaakt en in topconditie houdt.

DE FUNDAMENTELE ONDERDELEN VAN EEN BONG

Als je een bong of waterpijp gebruikt, zuig je de rook door een vloeistof, waardoor de rook afkoelt en minder pijn aan je keel doet. Bongs zijn vaak van duurzaam borosilicaatglas gemaakt, maar je vindt ze ook van acrylplastic, hout en andere materialen. Qua formaat valt er eveneens genoeg te kiezen; van klein en onopvallend rookgerei tot enorme installaties. De laatste zijn vaak voorzien van allerlei vernuftigheden die garant staan voor een onvergetelijke rookervaring. Voor dit gidsje houden we ons liever bij de grondbeginselen, om de boel simpel en helder te houden.

Om het meeste plezier van je bong te beleven, is het verstandig de onderdelen te kennen. Een bong heeft een bowl, chillum, basis, een rookkamer en een mondstuk. Het gaatje dat in de meeste bongs zit, heet het klapgat.

Bowl

De bowl is het onderdeel waarin je rookwaar moet. Behalve glazen bowls zijn er ook exemplaren van metalen, zoals staal en koper.

Downstem

De bowl van de bong is bevestigd op een buisje dat we een downstem noemen. Deze buis voert naar de basis. Binnenin de bong komt de chillum gedeeltelijk onder water te staan.

Bowl, Chillum

Basis

De basis bevindt zich aan de onderkant van de bong. Hierin zit water. In de basis verzamelt zich tevens de rook nadat deze door het water is geborreld.

Rookkamer

De rookkamer is de grote cilinder die vanuit de basis omhoog loopt. Hier passeert de rook door alvorens deze het mondstuk bereikt.

Mondstuk

Het mondstuk is het grote gat bovenin de bong. Je plaatst je lippen erop om de rook te inhaleren.

Basis, Rookkamer, Mondstuk

HOE JE DE BONG VOORBEREIDT OP EEN ROOKSESSIE

Vul de bong met water

Voordat je in staat bent van je bong te genieten, zou je een paar dingetjes moeten voorbereiden. Geen paniek, dit is een eitje. Om te beginnen, vul je de bong met kraanwater. Stel dat het de eerste keer is dat je dit doet; het is belangrijk dat je zoveel water erin laat lopen dat 3-7cm van de chillum ondergedompeld is. Dat hangt echter een beetje van het formaat van je bong af. Bongs zijn doorgaans doorzichtig, dus het is eenvoudig te controleren of de chillum voldoende in het water steekt.

Tip: Er zijn bong-rokers die in plaats van water een andere vloeistof gebruiken. Dat komt soms de smaak van de rookervaring ten goede. Ben je ook wel in voor zo'n experiment, probeer dan vruchtensap, thee of water waaraan je een etherische olie (bijvoorbeeld munt) toevoegt. Het is ook mogelijk het water in je bong te verrijken met sinaasappel- of citroenschillen.

Vul de bowl

Er zijn bong-rokers die hun bowl met cannabis vullen voordat ze de chillum in de bong plaatsen. Sommige rokers kiezen er echter voor de bowl te vullen terwijl de chillum er al in zit. Kijk wat jij het prettigst vindt.

Voordat je de bowl vult, verkruimel je eerst met een grinder of je vingers je toppen. In sommige bowls is het ook mogelijk een screen te plaatsen. Vul vervolgens de bowl met je verkruimelde rookwaar. Ben je in gezelschap, stop er dan voldoende in, zodat iedereen aan de beurt komt. Heb je hiervoor de chillum uit de bong gehaald, steek hem er dan weer in.

EEN BONG RIPPEN ALS EEN PRO

Op welke manier je een hijs van een bong neemt, hangt af van de aanwezigheid van een klapgat. Dit is het kleine gaatje aan de zijkant of achterkant. Als je bong voorzien is van zo'n klapgat, dek het dan af met je duim. Daarmee blijft de rook in de waterpijp tot het moment waarop je inhaleert.

Steek de inhoud van de bowl aan

Nu is het tijd om je gevulde bowl te ontsteken! Zet het mondstuk op je lippen en wees klaar voor de eerste hijs. Gebruik een geschikte aansteker of aansteeklont, maar steek niet de volledige inhoud van de bowl in de hens. Ben je met rookvrienden, dan is het wel zo beschaafd om maar een klein beetje aan te steken. Het is niet echt aardig om alleen as door te geven.

Vul de bong met rook

Tijdens het aansteken van de bowl zuig je aan het mondstuk, waardoor er zich rook in de rookkamer verzamelt. Zit je duim nog op het klapgat? Mooi zo! Blijf rook in de bong zuigen tot die lekker vol zit. Je mag bijna inhaleren!

Inhaleer de rook

Als er zich voldoende rook in de bong heeft verzameld, is het eindelijk zover. Je mag inhaleren. Haal je vinger van het klapgat of verwijder de chillum uit het bevestigingsgat, mocht je bong geen klapgat hebben. Nu mag je genieten van de rook uit de rookkamer. Zit er een beetje teveel in? Dat is geen issue; het is altijd mogelijk nog een tweede hijs te nemen.

Het is geen pretje om aan de volgende hijs te beginnen terwijl er nog oudbakken rook in de bong zit. En je wilt natuurlijk niet als lompe hork overkomen als je met vrienden rookt. Dat vermijd je door de rook die in de bong is blijven hangen eruit te blazen als je klaar bent.

EEN BONG RIPPEN ALS EEN PRO

HET REINIGEN EN ONDERHOUDEN VAN JE BONG

Als je ervoor zorgt dat je de bong goed schoonmaakt en onderhoudt, dan blijft de rook goed smaken, de waterpijp genoeg rook genereren en de high fijn. Verzorg je de bong echter niet als een pro, dan is dat mogelijk schadelijk voor je gezondheid. Binnen 24 uur krioelt het vaak al van de bacteriën die het heerlijk vinden zich te vermeerderen in het stilstaande water dat je er niet uit hebt gegoten. Ook is het zo dat de plakzooi die op je bong achterblijft schimmels en bacteriën aantrekt. Daarom is het belangrijk hem na gebruik schoon te maken. Maar geen paniek, de reinigingsprocedure van een bong is niet ingewikkeld en je bent zo klaar.

Om te beginnen, zou je er een gewoonte van moeten maken het water uit je bong te gieten na een rooksessie. Gewoonweg omdat er zonder water minder narigheid ontstaat. Vervolgens spoel je de bong na met heet water. Droog hem met keukenpapier af en laat hem verder aan de lucht opdrogen. Bij dagelijks gebruik zou dat voldoende moeten zijn om hem niet te vies te laten worden.

Tip: Constateer je plakzooi die je niet weg krijgt, bijvoorbeeld op de chillum of in de bowl, gebruik dan een doekje met schoonmaakalcohol, dan vliegt het er zo vanaf. Vervang ook regelmatig je screens als je die gebruikt.

Maak gebruik van deze eenvoudige tips om je bong in topconditie te houden. Zo ben je altijd verzekerd van enorme hijsen en heerlijke smaken. Wil je meer lezen over het reinigen en onderhouden van je bong, lees dan het artikel Het schoonmaken van je bong, kom of pijp. Daarin vind je aanvullende tips over het reinigen van je bong en soortgelijk rookgerei.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.