Cannabisgebruikers kunnen te maken krijgen met enkele onaangename neveneffecten die korte tijd aanhouden. De meeste van die effecten lijken zich bij de onervaren gebruiker voor te doen. Ze verdwijnen echter stapsgewijs naarmate men beter bekend raakt met de sensatie van het high zijn. Maar ook wanneer de tolerantie toeneemt.

Een van die onaangenaamheden is duizelig worden nadat je gerookt hebt. Dit kan zelfs de meest ervaren rokers overkomen. In extreme gevallen kan de duizeligheid een “green-out” teweegbrengen. Dit is een term die een klassieke tijdelijke aanval van bewusteloosheid omschrijft na het inhaleren van een sterke heroïsche dosis wiet.

Maar niet iedereen lurkt aan een bong alsof morgen de wereld vergaat. Veel mensen worden gewoonweg al duizelig van een joint die rond gaat. Maar wees gerust, dit is volstrekt onschuldig. De waarheid daarbij is dat het niet direct de cannabis is die de duizeligheid veroorzaakt.

ZELFS DE MEESTE ERVAREN ROKER KAN DUIZELIG WORDEN

Duizeligheid is een sensatie die veroorzaakt wordt door een snelle daling van de bloeddruk. Cannabis verlaagt de bloeddruk en blokkeert het vasculaire systeem in de hersenen. Hierdoor is er sprake van een soort dubbel effect.

Cannabis beïnvloedt de bloedbaan op veel manieren. Behalve dat de stroom van het bloed (de bloeddruk) verlaagd wordt, zijn de hersenen plotseling in staat meer bloed vast te houden. Hierdoor neemt de rest van het bloed dat door het lichaam stroomt licht af. En daardoor gaat de bloeddruk nog verder omlaag.

Heb je je weleens duizelig gevoeld toen je plotseling opstond nadat je een hele poos zittend had doorgebracht? De plotselinge verandering van een zittende of voorovergebogen houding tot een volledig verticale positie veroorzaakt een sterke tegendruk in je aderen. De zwaartekracht zorgt er letterlijk voor dat je bloedsomloop tijdelijk stopt. Daar krijg je ogenblikkelijk een licht gevoel van in je hoofd. Je hoeft niet high te zijn om dit te laten gebeuren. Maar wiet speelt zeker een rol bij het versterken van de ervaring, omdat de psychoactieve aard van THC je zintuigen beïnvloedt.

Precies hetzelfde kan gebeuren als je onder invloed van alcohol verkeert, maar dan in mindere mate. Alcohol werkt eerder als een stimulerend dan als een kalmerend middel. Maar het komt vaak voor dat iemand die onder invloed van drank is, zich wankel voelt.

Cannabis Roken Duizeligheid

IK DACHT DAT IK DOOD ZOU GAAN

Dit denken onervaren cannabisgebruikers vaak na het blowen. We zouden het een klassieke bad trip van beginners kunnen noemen. Van cannabis kun je absoluut niet doodgaan. Maar een beetje opwinding, gevolgd door duizeligheid, kan een toestand van paranoia opwekken, aangewakkerd door angst. In dit geval is het angst voor het onbekende - wat kan escaleren tot een paniekaanval.

Laten we de bewering ontkrachten dat het allemaal tussen je oren zit. Eigenlijk betekent het niet meer dan dat je overweldigd bent geraakt door de sensatie van het high zijn. En een negatieve gedachtegang is er vervolgens mee aan de haal gegaan.

HOE KAN IK VOORKOMEN DAT DIT GEBEURT?

Je licht in je hoofd en wazig voelen, je evenwicht verliezen, of zelfs daadwerkelijk flauwvallen door cannabis is niet gevaarlijk (zolang je je hoofd maar niet stoot). Overkomt je dit echter vaak nadat je gerookt hebt? Dan raden we je uitdrukkelijk aan eens een compleet andere soort met een andere afkomst te proberen en te vergelijken. Ben je regelmatig duizelig, zelfs wanneer je geen wiet hebt gerookt? Dan doe je er verstandig aan snel een afspraak te maken met je huisarts.

Het komt vrij vaak voor dat mensen zich angstig voelen van indica soorten terwijl er niets aan de hand is als ze een sativa gerookt hebben. Echter, niet iedereen houdt van sativa’s omdat ze zich hierdoor paranoïde voelen en hun hoofd erdoor "op slot" gaat. Zij geven juist de voorkeur aan de kalmerende fysieke high van een indica. Sommigen vinden hun gedroomde soort in een kruising. Tegenwoordig worden ook CBD-rijke soorten in toenemende mate gebruikt. Deze verminderen als het ware de intense psychoactieve effecten die door THC veroorzaakt worden.

Je kunt alle problemen overwinnen als je flink aan het experimenteren gaat. Begin kalm aan en laat anderen je ervaring niet verknallen. Word je overvallen door een ouderwetse couch-lock? Strek dan je ledematen en beweeg wat voordat je probeert op te staan. Zo verhoog je de bloeddruk een beetje.

Houd wat te knabbelen binnen handbereik. Niet alleen voor de vreetkick, maar suiker en zout verhogen ook je bloeddruk. Neem genoeg water tot je, anders raak je uitgedroogd. Gelukkig gebeurt dit niet snel, want de goede neveneffecten van wiet doen je daar wel naar verlangen. In feite is lichte uitdroging een transversaal sociaal fenomeen dat veel symptomen veroorzaakt. En een lage bloeddruk is er daar een van.

Tot slot, mocht je duizelig worden - houd je hoofd koel! Het overkomt iedereen, met of zonder wiet. Ook neemt het gevoel redelijk snel af. Houd je ergens aan vast of ga even zitten en haal een paar keer diep adem. Laat je niet door negatieve gedachten overmeesteren. Dan voel je je binnen een paar seconden weer helemaal opgeknapt en nog steeds net zo high.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.