30% Korting op Zaden met Code RQS3

By RQS Editorial Team


Ondanks alle vermeende voordelen kleven er ook nadelen aan het gebruik van wiet. Deze nadelen zijn niet iets om je ernstig zorgen over te maken, maar ze kunnen wel een domper zijn op je cannabiservaring.

We hebben allemaal wel een vriend die duizelig wordt na het eten van edibles of op de bank ploft na een paar trekjes van een pijp of joint. Hierdoor kun je je afvragen: wat is hier aan de hand? Kun je flauwvallen door wiet?

In dit artikel geven we antwoord op deze vragen. Ook bespreken we een aantal tips om dit duizelige en onaangename gevoel te voorkomen.

Waarom worden we duizelig?

Voordat we verder ingaan op dit onderwerp, willen we eerst het verschil tussen flauwvallen en een black-out even toelichten. Het is begrijpelijk dat mensen deze twee door elkaar halen, maar ze zijn niet gelijk aan elkaar. 

Het verschil tussen flauwvallen en een black-out

Het is eenvoudig vast te stellen of er sprake is van flauwvallen of een black-out. Bij een black-out heeft iemand korte tijd last van geheugenverlies. Zo'n black-out kan bijvoorbeeld ontstaan na een avond flink alcohol drinken. Volgens deskundigen kan een black-out ontstaan als het alcoholgehalte in het bloed minimaal 0,15% is.

Als een black-out ontstaat door overmatig drinken, werken de hersenen tijdelijk minder goed. Hierdoor kunnen ze eventjes geen herinneringen meer opslaan. De herinneringen komen vaak wel terug als er sprake is van bepaalde triggers.

Black-outs ontstaan vaak ook na een hersenschudding of een toeval. In het laatste geval komen de herinneringen meestal binnen dertig minuten of na de postictale verwarring weer terug.

Bij flauwvallen daarentegen is er sprake van bewustzijnsverlies dat wordt veroorzaakt door een daling van de bloeddruk (hypotensie). Hierdoor stroomt er onvoldoende bloed door de hersenen, waardoor je lichaam zichzelf uitschakelt.

Bepaalde aandoeningen, zoals epilepsie, inwendige bloedingen en hartaandoeningen als hartritmestoornissen, kunnen ook de onderliggende oorzaak zijn van flauwvallen. Daarnaast kan het een gevolg zijn van bijvoorbeeld te snel opstaan.

Waarom worden we duizelig?

Waardoor word je duizelig van wiet?

Vanaf nu wordt het ingewikkelder. De relatie tussen wiet en duizeligheid is namelijk nog niet helemaal opgehelderd. Desalniettemin lijkt het samen te hangen met bepaalde aspecten van onze bloedsomloop.

Wiet en de bloeddruk

Veel doorgewinterde gebruikers die wiet op recreatieve wijze gebruiken, zullen zich hun eerste rookervaring herinneren als een licht gevoel in hun hoofd, net als na het drinken. Deskundigen hebben een verband gevonden tussen wiet en een stijging van de bloeddruk. Dit is met name het geval gedurende de eerste trekken. Er is daarnaast mogelijk ook sprake van een hogere hartslag[1].

Onderzoekers proberen echter ook vast te stellen of wiet de bloeddruk kan verlagen als het lichaam een tolerantie voor THC opbouwt[2]. Onderzoek uit 2018 ondersteunt deze hypothese[3], op basis van mogelijke vaatverwijdende effecten van cannabis. Oftewel; wiet kan tot een verwijding van de bloedvaten leiden. Dit zou ook kunnen verklaren waarom gebruikers na het roken van cannabis rode ogen krijgen. Onderzoek heeft deze relatie echter nog niet definitief vastgesteld. Er zijn dan ook meer studies nodig om tot definitieve conclusies te komen.

Hoe vaak komt flauwvallen door wietgebruik voor?

Je hebt misschien al talloze verhalen gehoord over mensen die tijdens het roken van wiet flauwvielen. Hierdoor gaan er misschien ook alarmbellen bij jou rinkelen. Het eerlijke antwoord is echter dat flauwvallen tijdens het roken van wiet of het eten van edibles niet vaak voorkomt. Bovendien is de scheidslijn tussen flauwvallen en een overweldigend stoned gevoel erg dun. Hierdoor kan het zijn dat sommige mensen naderhand zeggen dat ze zijn flauwgevallen, terwijl ze eigenlijk gewoon stoned waren.

Andere bijwerkingen van wiet

Naast een kleine kans op flauwvallen zijn er een paar andere bijwerkingen waar je rekening mee moet houden als je wiet gaat gebruiken:

Paranoia

Onderzoek heeft het gebruik van wiet in verband gebracht met aanvallen van paranoia. Deze bijwerking komt vooral voor bij het gebruik van THC-rijke soorten.

Psychose

THC-gebruik kan bij mensen met aanleg voor psychoses ook tot een korte psychotische episode leiden.

Droge mond

Een droge mond bij het gebruik van wiet wordt ook wel 'cotton mouth' genoemd. Dit is een veel voorkomende bijwerking, waarbij het lichaam onvoldoende speeksel aanmaakt. Het is niet ernstig, maar wel vervelend.

Problemen met het geheugen

Bij de term 'stoner' komt dit stereotype vaak bij mensen op. En dat beeld klopt ook wel een beetje. Problemen met je geheugen kunnen met name vervelend zijn wanneer je juist functioneel of productief wilt zijn.

Pijn op de borst

Volgens onderzoek[4] zijn mensen met hartkwalen vatbaarder voor deze bijwerking.

Verslaving

Hoewel de kans klein is, is het wel mogelijk om verslaafd te raken aan wiet. Dit geldt met name voor frequente wietgebruikers.

Hoe voorkom je duizeligheid door wiet?

Ben jij een van die ongelukkige zielen die na het roken van wiet duizelig worden? Geen paniek, het is niet het einde van de wereld. Hieronder vind je een aantal tips die wellicht deze duizeligheid kunnen verminderen.

  • Probeer een andere soort

Als je het gevoel hebt dat je gaat flauwvallen na het roken van wiet, dan heb je waarschijnlijk te veel THC binnengekregen.

Wanneer je duizelig wordt door een bepaalde soort, stap dan over op een andere. Zoek een strain uit die minder krachtig is. Een handige tip: neem een soort die een uitgebalanceerd THC:CBD-gehalte heeft. CBD staat er namelijk om bekend dat het de effecten van THC kan neutraliseren. Dit kan wellicht een positieve invloed op je duizeligheid hebben.

  • Eet iets voordat je gaat roken

De effecten van wiet verschillen van persoon tot persoon. Net als bij alcohol, is het effect voor sommigen veel sterker op een lege maag.

Eet daarom voor de zekerheid wat voordat je gaat roken. Je hoeft je niet vol te eten, maar eet voldoende om de komende paar uur door te kunnen komen.

  • Verander van consumptiemethode

Mensen worden vooral duizelig na het eten van edibles. Dit is niet verwonderlijk, aangezien de high hiervan krachtiger is en langer duurt. Het kan daarbij voelen alsof je vier uur lang in een kermisattractie zit waar je niet zomaar uit kunt stappen.

Als je duizelig wordt van edibles, stap dan over op een andere consumptiemethode die beter bij je past. Probeer eens een bowl, steek een joint op, of gebruik een bong om erachter te komen waar jij je het best bij voelt.

Maar als je desalniettemin toch niet af kunt blijven van de edibles, overweeg dan om je wiet te microdoseren. Als je je inname bijvoorbeeld beperkt tot 2,5 mg THC, kun je blijven genieten van de gewenste effecten zonder overweldigd te worden.

  • Loop niet te hard van stapel

Je kunt ook duizelig worden door een plotselinge toestroom van THC in het lichaam. Je systeem kan dit niet meteen verwerken, waardoor het wat onevenwichtig reageert.

Net als bij ons advies voor edibles geldt; ga rustig van start. Loop dus niet te hard van stapel. Ook als je als groentje tussen de doorgewinterde gebruikers zit, hoef je je niet met hen te meten. Volg je eigen tempo, en doe waar jij je goed bij voelt. Later zul je jezelf dankbaar zijn!

Hoe voorkom je duizeligheid door wiet?
  • Begin je rooksessie in een zittende houding

Vooral als je voor het eerst THC gaat gebruiken, moet je proberen de situatie zoveel mogelijk onder controle te houden.

In dit geval kun je beter je rooksessie zittend beginnen. Ten eerste ben je veel stabieler als je comfortabel op een stoel zit. En mocht je toch duizelig worden, dan verklein je de kans om te vallen en jezelf hierbij te bezeren.

Wiet en duizeligheid: moet je je zorgen maken?

Een lichte vorm van duizeligheid is vrij normaal als je wiet rookt. Zelfs de meest ervaren recreatieve gebruikers hebben hier van tijd tot tijd last van. En, zoals we hebben genoemd, heeft wiet op iedereen een andere invloed. Daarom is het belangrijk dat je erachter komt wat voor jou het beste werkt.

Als je onze bovengenoemde tips opvolgt, kun je voorkomen dat je hier last van krijgt. Maar als je last hebt van ernstige duizeligheid, dan is het belangrijk uit te zoeken of er misschien sprake is van een ander gezondheidsprobleem.

External Resources:
  1. Cannabis Use and Blood Pressure Levels: United States National Health and Nutrition Examination Survey, 2005–2012 https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Role of the central autonomic nervous system in the hypotension and bradycardia induced by (-)-Δ9-trans-tetrahydrocannabinol https://onlinelibrary.wiley.com
  3. Frontiers | A Systematic Review of the Complex Effects of Cannabinoids on Cerebral and Peripheral Circulation in Animal Models | Physiology https://www.frontiersin.org
  4. Marijuana and heart health: What you need to know - Harvard Health https://www.health.harvard.edu
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.