Inbegrepen GRATIS producten
Waarom word ik duizelig van wiet?
Word je duizelig nadat je wiet hebt gerookt? Of ben je bang om flauw te vallen na het eten van edibles? In dit artikel geven we advies en bespreken we preventieve maatregelen om duizeligheid te voorkomen.
Inhoud:
Ondanks alle vermeende voordelen kleven er ook nadelen aan het gebruik van wiet. Deze nadelen zijn niet iets om je ernstig zorgen over te maken, maar ze kunnen wel een domper zijn op je cannabiservaring.
We hebben allemaal wel een vriend die duizelig wordt na het eten van edibles of op de bank ploft na een paar trekjes van een pijp of joint. Hierdoor kun je je afvragen: wat is hier aan de hand? Kun je flauwvallen door wiet?
In dit artikel vind je enkele antwoorden op deze vragen. Ook bespreken we een aantal tips om dit duizelige en onaangename gevoel te voorkomen.
Waarom worden we duizelig?
Voordat we verder ingaan op dit onderwerp, willen we eerst het verschil tussen flauwvallen en een black-out even toelichten. Het is begrijpelijk dat mensen deze twee door elkaar halen, maar ze zijn niet gelijk aan elkaar.
Verschil tussen een black-out, bijna syncope en flauwvallen
Bij een black-out ben je even je geheugen kwijt, maar treedt er geen verslapping van je spieren op. Je kunt dit bijvoorbeeld krijgen als je te veel alcohol gedronken hebt. Volgens experts heb je bij een black-out vaak minimaal 0,16% alcohol in je bloed.
Als een black-out ontstaat door overmatig drinken, werken de hersenen tijdelijk minder goed. Hierdoor kunnen ze eventjes geen herinneringen meer opslaan. De herinneringen komen vaak wel terug als er sprake is van bepaalde triggers.
Een black-out kan ook na een hersenschudding optreden.
Bij flauwvallen verlies je serieus het bewustzijn en verslappen je spieren. Dit is vaak het eindstadium van een bijna syncope (presyncope), wat met duizeligheid, misselijkheid, hartkloppingen, bleekheid of plotseling zweten gepaard gaat. Vervolgens gaat je bloeddruk omlaag (hypotensie), waardoor je hersenen te weinig bloed krijgen. Als deze toestand te lang duurt, dan wordt je lichaam automatisch uitgeschakeld.
Bewustzijnsverlies kan ook door andere aandoeningen komen, bijvoorbeeld epilepsie, interne bloedingen of hartritmestoornissen. Tevens komt het in alledaagse situaties voor, bijvoorbeeld als je te snel opstaat. Meestal komt je bewustzijn in dat geval weer na een paar minuten terug.
Waardoor word je duizelig van wiet?
Vanaf nu wordt het ingewikkelder. De relatie tussen wiet en duizeligheid is namelijk nog niet helemaal opgehelderd. Desalniettemin lijkt het samen te hangen met bepaalde aspecten van onze bloedsomloop.
Wiet en de bloeddruk
Veel doorgewinterde gebruikers die wiet op recreatieve wijze gebruiken, zullen zich hun eerste rookervaring herinneren als een licht gevoel in hun hoofd, net als na het drinken. Deskundigen hebben een verband gevonden tussen wiet en een stijging van de bloeddruk. Dit is met name het geval gedurende de eerste trekken. Er is daarnaast mogelijk ook sprake van een hogere hartslag[1].
Onderzoekers proberen echter ook vast te stellen of wiet de bloeddruk kan verlagen als het lichaam een tolerantie voor THC opbouwt[2]. Onderzoek uit 2018 ondersteunt deze hypothese[3], op basis van mogelijke vaatverwijdende effecten van cannabis. Oftewel; wiet kan tot een verwijding van de bloedvaten leiden. Dit zou ook kunnen verklaren waarom gebruikers na het roken van cannabis rode ogen krijgen. Onderzoek heeft deze relatie echter nog niet definitief vastgesteld. Er zijn dan ook meer studies nodig om tot definitieve conclusies te komen.
Hoe vaak komt flauwvallen door wietgebruik voor?
Je hebt misschien al talloze verhalen gehoord over mensen die tijdens het roken van wiet flauwvielen. Hierdoor gaan er misschien ook alarmbellen bij jou rinkelen. Het eerlijke antwoord is echter dat flauwvallen tijdens het roken van wiet of het eten van edibles niet vaak voorkomt. Bovendien is de scheidslijn tussen flauwvallen en een overweldigend stoned gevoel erg dun. Hierdoor kan het zijn dat sommige mensen naderhand zeggen dat ze zijn flauwgevallen, terwijl ze eigenlijk gewoon stoned waren.
Andere bijwerkingen van wiet
Naast een kleine kans op flauwvallen zijn er een paar andere bijwerkingen waar je rekening mee moet houden als je wiet gaat gebruiken:
Paranoia | In onderzoek wordt een verband gelegd tussen wietgebruik en aanvallen van paranoia. Er wordt gerapporteerd dat deze bijwerking bij een strain met een hoog THC-gehalte meestal sterker is. |
Psychose | Een stoornis als gevolg van THC wordt ook in verband gebracht met (het ontstaan van) psychosen bij mensen die al psychosegevoelig zijn. |
Droge mond | Een droge mond bij het gebruik van wiet wordt ook wel 'cotton mouth' genoemd. Dit is een veel voorkomende bijwerking, waarbij het lichaam onvoldoende speeksel aanmaakt. Het is niet ernstig, maar wel vervelend. |
Problemen met het geheugen | Bij de term 'stoner' komt dit stereotype vaak bij mensen op. En dat beeld klopt ook wel een beetje. Problemen met je geheugen kunnen met name vervelend zijn wanneer je juist functioneel of productief wilt zijn. |
Pijn op de borst | Volgens onderzoek zijn mensen met hartkwalen vatbaarder voor deze bijwerking. |
Verslaving | De kans is misschien klein om afhankelijk van wiet te worden, maar het is wel degelijk mogelijk als je regelmatig gebruikt, zeker als je een psychische stoornis hebt. |
Paranoia |
Onderzoek heeft het gebruik van wiet in verband gebracht met aanvallen van paranoia. Deze bijwerking komt vooral voor bij het gebruik van THC-rijke soorten. |
Psychose |
THC-gebruik kan bij mensen met aanleg voor psychoses ook tot een korte psychotische episode leiden. |
Droge mond |
Een droge mond bij het gebruik van wiet wordt ook wel 'cotton mouth' genoemd. Dit is een veel voorkomende bijwerking, waarbij het lichaam onvoldoende speeksel aanmaakt. Het is niet ernstig, maar wel vervelend. |
Problemen met het geheugen |
Bij de term 'stoner' komt dit stereotype vaak bij mensen op. En dat beeld klopt ook wel een beetje. Problemen met je geheugen kunnen met name vervelend zijn wanneer je juist functioneel of productief wilt zijn. |
Pijn op de borst |
Volgens onderzoek[4] zijn mensen met hartkwalen vatbaarder voor deze bijwerking. |
Verslaving |
Hoewel de kans klein is, is het wel mogelijk om verslaafd te raken aan wiet. Dit geldt met name voor frequente wietgebruikers. |
Hoe voorkom je duizeligheid door wiet?
Ben jij een van die ongelukkige zielen die na het roken van wiet duizelig worden? Geen paniek, het is niet het einde van de wereld. Hieronder vind je een aantal tips die wellicht deze duizeligheid kunnen verminderen.
-
Probeer een andere soort
Als je het gevoel hebt dat je gaat flauwvallen na het roken van wiet, dan heb je waarschijnlijk te veel THC binnengekregen.
Wanneer je duizelig wordt door een bepaalde soort, stap dan over op een andere. Zoek een strain uit die minder krachtig is. Een handige tip: neem een soort die een uitgebalanceerd THC:CBD-gehalte heeft. CBD staat er namelijk om bekend dat het de effecten van THC kan neutraliseren. Dit kan wellicht een positieve invloed op je duizeligheid hebben.
Flauwvallen is een vervelende gebeurtenis, maar kun je voorkomen door minder wiet te gebruiken, je joint niet helemaal op te roken en door voldoende tijd tussen je trekken te nemen.
-
Eet iets voordat je gaat roken
De effecten van wiet verschillen van persoon tot persoon. Net als bij alcohol, is het effect voor sommigen veel sterker op een lege maag.
Eet daarom voor de zekerheid wat voordat je gaat roken. Je hoeft je niet vol te eten, maar eet voldoende om de komende paar uur door te kunnen komen.
-
Verander van consumptiemethode
Na het eten van edibles kun je je duizelig gaan voelen. Dat is niet zo verwonderlijk, want edibles bieden een sterke en langdurige high. Het is dan alsof je in een achtbaan zit, waar maar geen einde aan komt.
Als je duizelig wordt van edibles, kun je ook wiet gaan gebruiken op een manier die wel bij jou past. Rook bijvoorbeeld een bowl, een joint, of neem een hijs van een bong, en kijk waar je je goed bij voelt.
Wanneer je echter trouw wilt blijven aan je edibles, dan zou je ook kunnen overwegen om te microdoseren. Gebruik je bijvoorbeeld maar 2,5mg THC, dan kun je stoned worden zonder bedwelmd te raken.
-
Loop niet te hard van stapel
Je kunt ook duizelig worden door een plotselinge toestroom van THC in het lichaam. Je systeem kan dit niet meteen verwerken, waardoor het wat onevenwichtig reageert.
Net als bij ons advies voor edibles geldt; ga rustig van start. Loop dus niet te hard van stapel. Ook als je als groentje tussen de doorgewinterde gebruikers zit, hoef je je niet met hen te meten. Volg je eigen tempo, en doe waar jij je goed bij voelt. Later zul je jezelf dankbaar zijn!
-
Begin je rooksessie in een zittende houding
Vooral als je voor het eerst THC gaat gebruiken, moet je proberen de situatie zoveel mogelijk onder controle te houden.
Zoals we al zeiden in het gedeelte over edibles: als je begint met de consumptie van wiet, wees dan voorzichtig. Houd jezelf in. Het is nergens voor nodig om als beginneling een doorgewinterde gebruiker te overtreffen. Doe het op je eigen tempo. Je zult jezelf later dankbaar zijn!
Wiet en duizeligheid: moet je je zorgen maken?
Een lichte vorm van duizeligheid is vrij normaal als je wiet rookt. Zelfs de meest ervaren recreatieve gebruikers hebben hier van tijd tot tijd last van. En, zoals we hebben genoemd, heeft wiet op iedereen een andere invloed. Daarom is het belangrijk dat je erachter komt wat voor jou het beste werkt.
Als je onze bovengenoemde tips opvolgt, kun je voorkomen dat je hier last van krijgt. Maar als je last hebt van ernstige duizeligheid, dan is het belangrijk uit te zoeken of er misschien sprake is van een ander gezondheidsprobleem.
External Resources:
- Cannabis Use and Blood Pressure Levels: United States National Health and Nutrition Examination Survey, 2005–2012 https://www.ncbi.nlm.nih.gov
- Role of the central autonomic nervous system in the hypotension and bradycardia induced by (-)-Δ9-trans-tetrahydrocannabinol https://onlinelibrary.wiley.com
- Frontiers | A Systematic Review of the Complex Effects of Cannabinoids on Cerebral and Peripheral Circulation in Animal Models | Physiology https://www.frontiersin.org
- Marijuana and heart health: What you need to know - Harvard Health https://www.health.harvard.edu
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.