By Luke Sumpter


Als je je nog nooit iets anders dan trekken van een bong of blunt hebt genomen, kan het idee van dabbing intimiderend lijken. Deze methode om high te worden, geeft je tenslotte een superkrachtige ervaring. Maar waarom is dabbing zo krachtig? Nou, in plaats van de cannabinoïde- en terpeen-profielen van gedroogde, uitgeharde toppen te inhaleren, adem je hierbij de chemische samenstelling van geconcentreerde wietextracten in. Als je weleens concentraten met bijvoorbeeld een bong hebt gerookt, weet je dat de effecten daarvan niet te vergelijken zijn met die van toppen!

De onderstaande tips zijn bedoeld om beginnende dabbers de best mogelijke start te geven. Deze suggesties helpen je bij het ontwikkelen en verfijnen van je techniek, het vermijden van negatieve ervaringen en het verbeteren van de kwaliteit van elke trek.

7 dabbing tips voor beginners

Veel personen nemen niet de moeite om de instructies van een zelf in elkaar te zetten meubel of een recept te volgen. Maar om het goed te laten verlopen, helpt het toch om ze te lezen. Hetzelfde geldt voor dabbing. Dus, voordat je je gasbrander aansteekt, lees de zeven tips hieronder.

1. Bekijk een video over de dabbing-techniek

We leren allemaal op verschillende manieren. Sommigen lezen bijvoorbeeld graag stapsgewijze handleidingen, terwijl anderen liever naar instructies luisteren. Als je het best visueel leert, zal het bekijken van een video over de dabbing-techniek zorgen dat je in no time concentraten op de juiste manier gebruikt.

Als je 'how to dab' in de zoekbalk van YouTube hebt getypt, kom je tal van goede video's tegen die je elke stap van het proces uitleggen, waarvan de meeste op beginners gericht zijn. Je zult in veel van deze filmpjes ook iets gemeenschappelijks opmerken: ze beginnen allemaal met een lijst met benodigdheden om succesvol te dabben. De meeste lijstjes zien er ongeveer zo uit:

  • Dab rig
  • Wattenstaafjes
  • Carb cap
  • Gasbrander
  • Isopropylalcohol
  • Dabbing-tool
  • Concentraat naar keuze

Als je de basis eenmaal onder de knie hebt, kun je beginnen met video's waarin je verschillende manieren om te dabben te zien krijgt. Je zult daarbij ook methoden tegenkomen waarbij je iets andere dingen nodig hebt. Uiteindelijk zul je vanzelf je favoriete techniek tegenkomen!

Bekijk een video over de dabbing-techniek

2. Probeer eerst CBD-extracten te dabben

Om te dabben, hoef je niet meteen in het diepe te duiken. Waarom begin je niet gewoon langzaam met uitproberen? Door eerst CBD-concentraten te gebruiken, is de overstap naar de wereld van sterke dabs wat makkelijker. Je kunt je techniek zo alvast testen en gevoel krijgen voor het proces, zonder enorm high te worden.

Begin met kleine hoeveelheden CBD-concentraat om te achterhalen hoe heet de banger of nail moet worden, hoe de damp aanvoelt en of dabbing überhaupt wel bij je past. Als je het fijn vindt om CBD-concentraten te gebruiken, kun je ze voortaan ook dagelijks roken om van een niet-bedwelmende boost te profiteren.

3. Gebruik een carb cap om je trekken onder controle te houden

Het gebruik van een carb cap zal je dab-ervaring naar een hoger niveau tillen. Deze kleine glazen koepeltjes zien er misschien niet heel interessant uit, maar ze vervullen belangrijke functies. Allereerst verlaagt het plaatsen van een carb cap over de banger de luchtdruk in de rig en banger. Waarom dit van belang is? Een lagere luchtdruk betekent dat je concentraat bij een lagere temperatuur begint te verdampen. En lagere temperaturen zorgen voor zachtere trekken en een beter behoud van terpenen.

Daarnaast kun je met een carb cap je trekjes beter controleren. Als je de cap verwijdert, stijgt de luchtdruk in de banger en zakt de temperatuur onder het kookpunt van het concentraat. Je merkt deze verandering meteen door het feit dat de dikte van de damp drastisch afneemt. Maar als je de cap weer terug plaatst, ontstaat er weer een dikke wolk. Door simpelweg de cap op te tillen en weer terug te plaatsen, kun je de dikte en kracht van de damp bepalen.

4. Drink voldoende water

We bestaan voor ongeveer 60% uit water en zijn er afhankelijk van om voedingsstoffen naar onze cellen te transporteren en onze lichaamstemperatuur te reguleren. Water is dus enorm belangrijk. Als je uitgedroogd raakt, begin je je dan ook niet goed te voelen. Symptomen zijn onder meer prikkelbaarheid, duizeligheid, vermoeidheid en een droge mond.

Het roken van wiet in het algemeen veroorzaakt een droge mond vanwege de invloed van THC op de speekselklieren. Sommige mensen ervaren ook perioden van duizeligheid na het nemen van grote trekken. Omdat de symptomen van uitdroging en de bijwerkingen van dabbing nogal op elkaar lijken, is het alleen maar zinvol om voldoende te drinken. Dit zorgt voor een veel aangenamere ervaring.

5. Kies een ontspannende omgeving

De Amerikaanse psycholoog en voorvechter van psychedelische drugs Timothy Leary bedacht de term 'set and setting'. Hiermee beschreef hij twee belangrijke variabelen waar rekening mee moet worden gehouden voor een trip. In deze context verwijst 'set' naar 'mindset', en dit houdt in dat het aangaan van een trip zonder mentale stress en opwinding de kans op een aangenaam resultaat zal vergroten.

'Setting' houdt in dat het consumeren van een psychoactieve stof op een rustige plek, zoals op het strand of in een zonovergoten weide, de kwaliteit van de ervaring zal verbeteren. Hoewel bedacht met betrekking tot psychedelica, kan het concept van set en setting ook de dab-ervaring bevorderen. Door je hoofd leeg te maken voor een sessie en je dab rig mee te nemen naar een van je favoriete locaties, samen met goede vrienden, is de kans op een plezierige ervaring veel groter.

Kies een ontspannende omgeving

6. Investeer in een degelijke gasbrander

Als je meestal een aansteker en lucifers gebruikt, dan lijkt een luide gasbrander misschien wat overdreven. Deze apparaten zijn echter essentieel bij dabbing. Al met één druk op de knop stoten gasbranders een ongelooflijke hoeveelheid warmte uit. Het duurt hiermee slechts ongeveer dertig seconden om een banger of nail extreem heet te krijgen. Dit is niet mogelijk als je een aansteker of lucifers gebruikt.

Niet alle gasbranders zijn echter gelijk. Sommige zijn veel geschikter voor dabbing dan andere. We raden aan om te kiezen voor een model dat een grote hoeveelheid butaangas kan bevatten. Zo voorkom je namelijk dat je hem constant moet bijvullen. Bovendien zijn gasbranders waarbij je de vlam vast kunt zetten en de intensiteit ervan kunt aanpassen superpraktisch. Tot slot, als je kinderen hebt, koop dan een model met kinderslot om ongelukken te voorkomen.

7. Gebruik een stabiel oppervlak en een schone dab rig

Nu je al het andere geregeld hebt, moet je een goede plaats vinden om te dabben. Het belangrijkste is een stabiel oppervlak waarop je je dab rig kunt plaatsen. De combi van delicaat glas, een hete nail of banger en een krachtige gasbrander maken een stabiele ondergrond onmisbaar!

Als je eenmaal een goede plek hebt gevonden, zorg er dan voor dat je je banger/nail en dab rig voor elke sessie schoonmaakt. Een vuile banger met een gasbrander aansteken zal het vuil rond de randen verbranden en je eerste trek verpesten. Maak de rig met een wattenstaafje en wat isopropylalcohol schoon, spoel hem af en maak hem droog.

Word in een mum van tijd een dabbing expert!

De bovenstaande tips zijn vooral bedoeld om het dabben goed te beginnen. Zoals je echter snel zult beseffen, gaat er vervolgens een wereld voor je open. Zodra je de basis onder de knie hebt, kun je ook cold start dabs, e-nails en terp spinners gaan verkennen. Maar voordat je die sprong waagt, moet je ervoor zorgen dat je de basisdingen goed doet. Dus begin met CBD-concentraten, blijf gehydrateerd, koop een goede gasbrander en houd alles schoon!

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.