By Luke Sholl

DE COUCHLOCK—JE WEET HET METEEN ALS HET GEBEURT

Soms komt het onverwacht op. Wellicht gebeurt het nadat je een aantal joints hebt weggewerkt. Soms ontstaat het zelfs nadat je van een opwekkende sativa hebt genoten. Hoe het ook plaatsvindt, je weet het meteen wanneer het gebeurt. We willen een couchlock niet al te onheilspellend laten klinken. In werkelijkheid is het namelijk verre van dat. Sterker nog, een couchlock is vergelijkbaar met je nestelen in een warme deken die elke spier in je lichaam ontspant.

We weten zeker dat velen van jullie goed thuis zijn in het cannabis-jargon voor het “vast” op je plaats blijven zitten. Sommige gebruikers ervaren het alsof hun lichaam in de bank smelt en de gaten tussen de kussens opvult. Anderen ervaren een sensatie waarbij ze van bovenaf naar hun lijf kijken—hoewel de geest actief is, reageert het lichaam nergens op.

Ongeacht hoe het voelt, als het gebeurt, val je in een van deze twee kampen. Een couchlock ervaar je als wenselijk of juist niet. Behoor je tot de eerste groep? Dan heb je waarschijnlijk wel een idee van hoe de lichamelijke reactie op te wekken. Val je in de laatste categorie en wil je snel herstellen van een couchlock of het volledig vermijden? Dan sta je voor een wat lastigere opgave. Tenzij je natuurlijk iets weet over het ontstaan van een couchlock en hoe je er zo snel mogelijk uitkomt.

IS HET MOGELIJK OM EEN COUCHLOCK TE VOORKOMEN?

Om te weten te komen of het mogelijk is een couchlock te voorkomen, zouden we eerst moeten weten hoe het fenomeen ontstaat. Ben je klaar voor wat wetenschap?

Het spijt ons dat we je teleur moeten stellen, maar helaas weten we niet wat een couchlock veroorzaakt. Wel is het mogelijk de opties te beperken, middels (een hoop) anekdotisch bewijs. Cannabissoorten bevatten honderden actieve bestanddelen. Hieronder vallen cannabinoïden (CBD, THC, etc.), flavonoïden, terpenen en andere kleinere moleculen.

Het is misschien mogelijk om elk bestanddeel apart te testen om vast te stellen of ze een couchlock opwekken. De bestanddelen versterken echter elkaars effecten. Tel daarbij op dat het DNA van elke blower licht verschilt. De hoofdoorzaak van een couchlock is dan net als het zoeken naar een speld in een loods vol met cannabisplanten.

Sommigen suggereren dat de terpeen myrceen verantwoordelijk is voor het verdovende effect. Helaas wekken soorten met lage gehaltes myrceen ook een couchlock op, dus blijkt dit niet doorslaggevend. Hoe het ook precies werkt, algemeen bekend is welke soorten de zwaarste couchlock veroorzaken. En dat is je beste wapen tegen de polariserende bijwerking.

 Vermijd Couch Lock

BEVORDEREN BEPAALDE SOORTEN EEN COUCHLOCK?

Teveel van om het even welke soort, verlegt de grenzen van je mentale en fysieke zintuigen, wat mogelijk leidt tot een couchlock. Afgaande op de publieke opinie zijn bepaalde soorten echter vaker verantwoordelijk dan andere.

Vaak zijn indica’s de boosdoener. Vermijd dus supersterke indicasoorten, zoals Fat Banana, Purple Queen, Royal Cookies, Critical KushSherbet Queen en Sweet ZZ. Een couchlock is niet het enige kenmerk van deze planten, maar wel een van de voornaamste kenmerken. Indien een couchlock gewenst is, dan heb je zojuist je favoriete indica's gevonden. De enige valkuil hier is onterecht aannemen dat sterke sativa’s je geen fysieke vermoeidheid geven. Zoals we al hebben gezegd, is het specifieke mechanisme achter een couchlock geen exacte wetenschap. Veel sativa’s staan erom bekend het ook op te wekken, zeker na een stevige sessie.

PROBEER DEZE TIPS ALS HET TE LAAT IS, OM WEER CONTROLE OVER JE LICHAAM TE KRIJGEN

Als we een couchlock samenvatten als een gevoel van volledige ontspanning, dan doorbreken alleen oplossingen die het tegenovergestelde bewerkstelligen het effect. Mocht je merken dat je in een onbeweeglijke staat begint te raken, onderneem dan snel actie. Probeer een suikerhoudend drankje of zet een sterke kop koffie. De energie hiervan stimuleert je lichaam en beperkt de couchlock. Indien er tegelijk sprake van de munchies is, benut deze kans dan en eet iets suikerhoudends, zoals een Mars.

Een tweede optie is om te proberen je uit de problemen te roken. We bedoelen dan echter niet de wiet die je in deze situatie heeft gebracht. Probeer in plaats daarvan eens een CBD-rijke soort. CBD biedt de unieke mogelijkheid om de psychotrope effecten van andere cannabinoïden te onderdrukken.

Mocht er verder niets helpen, dan is het uitzitten van de rit je beste optie. We weten dat dit niet als een degelijke strategie klinkt, maar een couchlock is niet permanent van aard, noch levensbedreigend. Soms zou je de zaken gewoon even op hun beloop moeten laten.

Het beste advies is om te onthouden wanneer het gevoel is ontstaan. Welke soort heb je gerookt en hoeveel? Beperk in de toekomst de impact van een couchlock en maak een inschatting van wanneer het intreedt. Onthoud echter dat het effect grotendeels afhankelijk van de soort is. Wat dus bij het ene type cannabis werkt, weerhoudt misschien een couchlock bij een andere plant juist niet.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.