By Luke Sholl

Heb je wel eens cannabis gerookt? Of iemand horen praten over zijn/haar ervaringen met wiet? Dan ben je waarschijnlijk wel op de hoogte van de tijd veranderende effecten die het veroorzaakt. Sommige mensen gaan daarvan helemaal over de rooie. Anderen zien het echter als de belangrijkste reden om te blowen. Iedereen ervaart de high op een andere manier. Je mag dan ook zelf beslissen of je dit een prettig effect vindt of niet. Ongeacht je beslissing, als je weet waarom dit gebeurt, kan dat erg verhelderend zijn. Laten we eens beginnen de wetenschap achter dit fenomeen uit te pluizen.

DE WETENSCHAPPELIJKE VERKLARING

Deepak Cyril D'Souza en zijn team aan de Yale University gingen op zoek naar meer informatie betreffende deze veelvoorkomende ervaring. En in het jaar 2012 voerden ze precies daarnaar een onderzoek[1] uit. Het fundament voor hun artikel: "Het karakteriseren van de directe effecten van THC en regelmatig cannabisgebruik op de tijdsperceptie op een schaal van seconden."

De onderzoekers dienden 44 mensen een intraveneuze dosis THC van tussen de 0,015-0,05mg toe. De deelnemers werden vervolgens aan verschillende placebogecontroleerde onderzoeken onderworpen, waarbij ze gevraagd werd tijd en productietaken in seconden in te schatten. De resultaten waren zoals verwacht. Van de deelnemers onder invloed van THC werd vastgesteld dat ze steeds de tijd overschatten en de productietaken onderschatten.

Een interessante uitkomst van dit onderzoek betreft chronische cannabisgebruikers. Hoewel de onderzoekers concluderen dat tijdsperceptie niet significant van de dosering afhangt, ontdekten ze dat deelnemers die twee of meerdere keren per week cannabis gebruiken niet zozeer de neiging hebben de tijd te overschatten en de taken te onderschatten, zoals de minder frequente gebruikers. De conclusie: dit is een soort "tolerantie" die chronische gebruikers tegen de effecten van cannabinoïden op verschillende lichaamsfuncties hebben opgebouwd.

WAT VERANDERT DE TIJDSPERCEPTIE?

Hoewel dr. Souza en zijn team bewijzen dat tijdsvervorming plaatsvindt bij mensen die stoned zijn, hebben ze de "waarom"-vraag niet beantwoord. Dit is echter een zeer belangrijk aspect.

Inzicht verkrijgen in de vraag waarom leidt tot kennis over hoe we het tegen kunnen gaan. Hoewel het voor sommigen een zeer aantrekkelijke ervaring is, beschouwen anderen het als een vervelend bijverschijnsel. Er bestaat echter geen overtuigend onderzoek naar die vraag. Alles is gebaseerd op giswerk. Desondanks kijken we naar de gangbare theorieën over waarom dit fenomeen zich voordoet.

Een mogelijk antwoord kan gelegen zijn in onze hersenchemie. De snelle aanvoer van THC naar de hersenen veroorzaakt een aanzienlijke toename van de productie van neurotransmitters, met name van glutamaat. Dit is gedeeltelijk verantwoordelijk voor onze tijdsperceptie, waarbij het voelt alsof de tijd sneller voortschrijdt.

Een andere theorie stelt dat de aanwezigheid van cannabinoïden zenuwbanen verandert. Van deze verandering van de manier waarop neuronen met elkaar communiceren, wordt beweerd dat het leidt tot een versnelling van je interne klok.

Neurotransmitters En Cannabis

WAT ZIJN DE MOGELIJKE CONSEQUENTIES?

Afhankelijk van wat je van je high verwacht, kan deze verandering van tijdsperceptie goed of slecht zijn. Het kan je bijvoorbeeld helpen meer van de tijd te genieten. Zo kunnen kunstenaars er baat bij hebben. Het geeft ze namelijk het gevoel dat ze meer bereikt hebben. Het kan ook het "de tijd vliegt" effect tegengaan. Sociaal en recreatief gezien kan het met cannabis erop lijken alsof gesprekken eeuwig duren. Dat draagt veel bij aan de ervaring. Velen vinden dat een prettig effect, maar het kan ook problemen veroorzaken.

Bij het uitvoeren van bepaalde dagelijkse taken kan deze verschuiving van de tijdsperceptie gevaarlijk zijn. Er zijn namelijk veel zaken waarbij tijd een belangrijke rol speelt. Voor zoiets eenvoudigs als de straat oversteken, is het bijvoorbeeld belangrijk dat je kunt inschatten hoe ver een auto nog is en hoe snel deze nadert. Zelfs minder gevaarlijke activiteiten, zoals koken, kunnen gevaarlijk zijn als je de tijd verkeerd inschat. Wees dus voorzichtig.

Hoewel de wetenschap nog niet kan verklaren waarom dit gebeurt, weten we in ieder geval dat het gebeurt. Als cannabisgebruikers moeten we dan ook voorzichtig zijn als we onder invloed beslissingen nemen. Aangetoond is dat je vermogen voor het nemen van tijdsgerelateerde beslissingen, tenminste gedeeltelijk, vervormt onder invloed van THC. Geniet dus van je rokertje en gebruik je verstand.

External Resources:
  1. Acute Effects of THC on Time Perception in Frequent and Infrequent Cannabis Users https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.